Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Delphi ImageList -ek esete a randommal

Recommended Posts

Posted

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kérdésem:

Van egy imagelist-em, benne képekkel. Namármost ezekbõl nekem több van, számszerint 6 darab, és ezekben egy timer komponensel tekerek a képek között, ami folyamatosan megy körbe, tehát elér a képsor végére és ujrakezdi. És mindegyik imagelist tartalmát egy-egy image komponensben jelenítek meg.

éS itt jön a kérdésem:

Azt szeretném, hogy minden programinduláskor, random véletlenszerüen döntse el a progim, hogy az egyes imagelist komponensekben X -edik indexû képrõl induljon a "lejátszás"

Tehát például elindul a program, és "kisorsolja" , hogy Te ImageList1 a 4.ik képtõl indulsz, te ImageList2 a 2.-ik képtõl indulsz.. és Így tovább

Ha lehet, segítsetek meg kóddal is, köszönöm.

Posted

Üdv!

A random függvénnyel tudsz generálni véletlenszámot. (Elõtte hívd meg a Randomize-t). Egyetlen paramétere a max. érték, 0 és ez az érték-1 között fog adni neked egy véletlenszámot. (ezt állítsd be az animáció kezdõértékének)

Posted

Kösz!

Igazábol lenne még egy kérdésem: Régebben megvolt nekem egy mintaforráskód, de elvesztettem. Hogy kell egy imagelist komponens-beli képsorozatot timerrel lejátszani egy image komponensben?

Egyáltalán mekkora mmaximális méretû képet lehet eltárolni ebben az ImageList komponensben, mert nekem valami wrong dimension hibaüzit írt ki egyik kép betételekor.

Posted

A Windows Commctl32.dll-jét használja, úgyhogy attól függ az elemek maximális mérete. Konkrét értéket nem tudom mondani, de kis elemek tárolására való.

Az animáció:

Az I legyen egy globális változó (pl: Integer), és ezt rakd a timerbe:

if I>ImageList1.Count Then I:=0;
ImageList1.Draw(Image1.Picture.Bitmap.Canvas, 0, 0, I);
i:=i+1;