Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

A történet a követekzõ. Már régóta tervezzük egy plazmatévé vásárlását. Mostmár elfogadható árban is vannak. Rengeteg TV-nél látom azt, hogy a képaránya 16:9-es. Az odáig OK, hogy a DVD szélesvásznú filmeket élvezetesebb rajta nézni, de mi van a 4:3-as filmekkel és a sima TV csatornákkal? Az, hogy néz ki rajta?

Posted

A kép aljából és tetejébõl levág egy kis részletet, de egyébként nem zavaró. Ha TV kártyád, akkor ott is megnézheted, ha átállítod 16:9-re. Régebben én is így néztem a TV-t a gépen, mert akkoriban jelentek meg a sárga karikák a kép sarkában, és akkor még elég idegesítõ módon használták õket ( rikító sárga, ami a képernyõbe is besülhet), de ha 16:9-ben néztem akor cska a felsõ harmada látszott a karikának. :D Szerintem nem nagy gond, ha hiányzik pár cm alulról és felülrõl, legelább kitakarja a felesleget logókat a képrõl ( karika, csatilogó, esetleg a visszaszámlálás a premierfilm elõtt)

Posted

Szerintem ez jó kérdés Sanzi részérõl, mert ugye bemegyünk a MM-ba és a több száz! 16:9-es TV-n a normál TV adást nyomatják úgy, hogy szegény emberkék szét vannak nyúzva. Nekem a DVD-men lehet állítani, hogy hogy játsza le a filmet. Persze itt a film általában felülbírálja, hiába van beállítva.

Remélem a 16:9-es TV-ken be lehet úgy is állítani, hogy ne vágjon le a képbõl, hanem két oldalt legyen fekete csík és a kép arányos legyen(letterbox).

Posted

Lehet, hogy olcsóbbaknál nem, de a normális kiadásoknál meg lehet tartani a teljes képet.

Posted

Egy olcsó plazma is 200 eFt. :) Azért ennyiért sem kéne a fotómodellekbõl 200 kilós macákat csinálni. :D

Posted

Nekem is vannak nagy 16:9-es TV-im. Mindegyiknél megoldható, hogy 4:3-as mûsort nézzek. Van több lehetõség is (most a Sony megoldásait sorolom fel, mert csak azok vannak):

4:3 :nyíl: A képet magasságban beállítja a képernyõ széléhez. A két oldalán fekete sáv.

Wide :nyíl: Ez a 16:9-es üzemmód. A kép betölti a teljes képernyõt. Semmi nem veszik el. A 4:3-as mûsorok "laposak" lesznek.

Smart :nyíl: A képet szélességében a képernyõ széléig kihúzza, a magasság pedig megmarad, de csak annyi látható belõle, ami befér a képernyõ magasságába. A helyzete szabályozható - fel és le lehet vinni a képet.

Zoom :nyíl: Ez is kitölti a teljes képernyõt. Minden oldalból levág valamennyit, hogy arányosan beférjen.

Én általában a Smartot szoktam használni. A 16:9-es mûsoroknál meg úgyis automatikusan átvált.

Ciao.

Posted

16:9-es mûsoron, gondolom DVD anyagot értesz.

Posted

Néha digitális mûholdon is jönnek 16:9-esek.

Ciao.

Posted

Akkor ezeknek majd mindenféleképpen utánnanézek, amikor nézelõdök a boltokban. Egy 2-300e-es tudja amit ProFiler írt? Meg mire kell odafigyelni egy ilyen TV-nél? Gondolom vannak az általános dolgok, mint látószög, fényerõ. Valaki segítsen már, hogyy mire kell odafigyelni Plazma TV-nél! Hisz drága valami az. ;)

Posted

Szerintem vagy nyiss egy plazma TV topikot, vagy neveztesd át ezt!

A plazmáknak nagyon jó a látószögük a projektorossal ellentétben, ami egy katasztrófa, ebbõl a szempontból.

Nekem az LCD-k szimpatikusabbak, mert élesebb a képe, és nagyobb felbontást tudnak (HD Ready) már kis méretben és árban is. A fogyasztás sem elhanyagolható, mert egy plazma cca. 300 W-ot eszik, ami igencsak sok. Sajna az LCD fogyasztását nem ismerem, de az asztali TFT-ket nézve, kevesebb kell legyen, mint a plazma.

Ja, és elsõsorban ne a tudását nézd, hanem a kép minõségét! A többi csak utána jön (üzemmódok, bemenetek, szolgáltatások). Kicsit úgy, mint egy TFT monitort.

Posted

Érdemes elõtte megnézni az üzletben több típust is. Eléggé szétszórt a piac.

Ciao.

Posted

OK, akkor majd egy új topikban. És ott folytatnám. ;)

Posted

:szia:

Engem is érdekelne ez a téma!

Ha jól értem akkor 16:9 arányú TV-ken is teljes mértékben lehet élvezni a 4:3 adásokat? Pl.: földi sugárzású adók.

• 7 months later...
Posted

Hali!

Valahol azt olvastam, hogy a 16:9-es adások úgy két éven belül :!: általánosak lesznek – tehát 16:9-es TV-t érdemes venni. Igaz ez vagy csak riogatás?

Melyik lenne a bölcsebb választás, 16:9 vagy 4:3?

Posted

Nem riogatás, ez kiváló hír, mert nekem már csak 16:9-es TV-.im vannak egy-két kivételtõl eltekintve.

Ciao.

Kovács Gyula (MiniDisk)
Posted
4:3 :nyíl: A képet magasságban beállítja a képernyõ széléhez. A két oldalán fekete sáv.
Ez nagyon jó dolog! Úgyis a SONY a TV-k királya, de hogy ez még ebben is ilyen jó ... :oké:

És meg lehet csinálni mozisra: Két oldalra egy legördülõ vászont szerel az ember, amilyen a TV dobozának a színe, és tiszta mozihatása lesz ... :D:D

Posted

Szerintetek melyik a jobb? Az LCD vagy a plazma? 16:9-es TV-re gondolok.

Posted

Szerintem most már LCD. Ezen belül SONY-t tudom ajánlani. ;) Most már csak 16:9-est érdemes venni.

Posted

Ezt én is így gondoltam, de egyenlõre még kivárunk. Hamarosan elterjed a digiTV, és gondolom hamarosan elterjednek az olyan TV-k, amikbe már bele lesz építve ennek a támogatása is.

Posted

Láttam egy tesztet nemrég a TV-ben és nagyon leszólták a plazmákat. A jövõ az új LCD-ké.

Ciao.

• 1 month later...
Posted

Az LCD-rõl csak azt tudom mondani, hogy nagyon király a képminõsége. 8)

Igaz nem nagyképernyõs LCD-nk van, csak anyám kapott még annó egy kis 8 centis 4:3-as LCD TV-t a konyhába, hogyha fõz legalább tudjon mit nézni. :)

Szóval nálunk egy sima T-Kábel elõfizetés van elosztva sokfele, elõtte egy kb. akkora sima TV volt a konyában. Az LCD képminõsége nagyságrendekkel jobb, sokkal szebb képet ad ki az adókon, mint az elõde. Sõt a 63 centis, igaz még 4:3-as régebbi Thomson TV-nk képét is lepipálja. :) És nem is egy nagy márka, csak egy Seltronic. Úgyhogy szerintem érdemes LCD-re váltani, csak mivel az nem egy olcsó játék, ezért érdemes utána nézni, meg vásárlás elõtt, ha lehet, akkor kipróbálni, mert ezen a TV-n van egy kis pixelhiba, de mire visszavittük volna, már nem volt több belõle, így megmaradt ez. Ezt leszámítva nagyon meg vagyok vele elégedve. :) De monitoroknál nagyobb hasonlítási alapom van és ott is az LCD sokkal jobb képet ad, legalábbis nekem jobban tetszik. :)

A fogyasztásról csak annyit, hogy apám munkatársa vett valami hiperszuper HDTV-s 800ezres TV-t, azt most meg nem mondom, hogy plazma-e vagy LCD, de 106 centis a képátlója. És ez a TV olyan meleget csinál, hogy csak na és zabálja rendesen az áramot. :) Szóval a fogyasztást nézzétek meg szerintem legjobban, hacsak nem a szomszéd konnektorába csatlakoztatjátok a TV-t. :lol:

SONY-ról régen úgy tudtam, hogy csak a videókamerái jók, de akkor úgy látom mégse. :) Mondjuk vettünk egy jó drága SONY DVD-olvasót még régen, és az pl. a 4x sebességnél gyorsabban írt CD-RW-t nem olvassa. :hááát:

Posted

Az olvasás nem azért van, a legtöbb ilyen márkás lejátszó nem kezeli a hibásan másolt lemezeket.

Ciao.

Posted

Simán Nero-val írtam rá adatot és ugyanazzal az íróval 12x-esen CD-R lemezre írt anyagot beolvasta. Egyébként Philips 12x-es CD-RW-krõl van szó. :) No de Mindegy, az írók gond nélkül olvassák, az a lényeg, a SONY már úgysincs olyan aktívan használva. :)

• 6 months later...
Posted

Tehát, ha jól értelmeztem, a 16:9-es videó is 4:3-as videó valójában, csak a 16:9-es tv nem jeleníti meg a 2 fekete csíkot, a 4:3-as meg igen. Magyarul a 16:9-es levágja a 4:3-as tetejét, és alját /jelen esetben a 2 fekete csíkot/.