Sanzi Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 A történet a követekzõ. Már régóta tervezzük egy plazmatévé vásárlását. Mostmár elfogadható árban is vannak. Rengeteg TV-nél látom azt, hogy a képaránya 16:9-es. Az odáig OK, hogy a DVD szélesvásznú filmeket élvezetesebb rajta nézni, de mi van a 4:3-as filmekkel és a sima TV csatornákkal? Az, hogy néz ki rajta?
Adani Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 A kép aljából és tetejébõl levág egy kis részletet, de egyébként nem zavaró. Ha TV kártyád, akkor ott is megnézheted, ha átállítod 16:9-re. Régebben én is így néztem a TV-t a gépen, mert akkoriban jelentek meg a sárga karikák a kép sarkában, és akkor még elég idegesítõ módon használták õket ( rikító sárga, ami a képernyõbe is besülhet), de ha 16:9-ben néztem akor cska a felsõ harmada látszott a karikának. Szerintem nem nagy gond, ha hiányzik pár cm alulról és felülrõl, legelább kitakarja a felesleget logókat a képrõl ( karika, csatilogó, esetleg a visszaszámlálás a premierfilm elõtt)
Lex Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Szerintem ez jó kérdés Sanzi részérõl, mert ugye bemegyünk a MM-ba és a több száz! 16:9-es TV-n a normál TV adást nyomatják úgy, hogy szegény emberkék szét vannak nyúzva. Nekem a DVD-men lehet állítani, hogy hogy játsza le a filmet. Persze itt a film általában felülbírálja, hiába van beállítva. Remélem a 16:9-es TV-ken be lehet úgy is állítani, hogy ne vágjon le a képbõl, hanem két oldalt legyen fekete csík és a kép arányos legyen(letterbox).
Shia-ko Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Lehet, hogy olcsóbbaknál nem, de a normális kiadásoknál meg lehet tartani a teljes képet.
Lex Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Egy olcsó plazma is 200 eFt. Azért ennyiért sem kéne a fotómodellekbõl 200 kilós macákat csinálni.
ProFiler Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Nekem is vannak nagy 16:9-es TV-im. Mindegyiknél megoldható, hogy 4:3-as mûsort nézzek. Van több lehetõség is (most a Sony megoldásait sorolom fel, mert csak azok vannak): 4:3 íl: A képet magasságban beállítja a képernyõ széléhez. A két oldalán fekete sáv. Wide íl: Ez a 16:9-es üzemmód. A kép betölti a teljes képernyõt. Semmi nem veszik el. A 4:3-as mûsorok "laposak" lesznek. Smart íl: A képet szélességében a képernyõ széléig kihúzza, a magasság pedig megmarad, de csak annyi látható belõle, ami befér a képernyõ magasságába. A helyzete szabályozható - fel és le lehet vinni a képet. Zoom íl: Ez is kitölti a teljes képernyõt. Minden oldalból levág valamennyit, hogy arányosan beférjen. Én általában a Smartot szoktam használni. A 16:9-es mûsoroknál meg úgyis automatikusan átvált. Ciao.
ProFiler Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Néha digitális mûholdon is jönnek 16:9-esek. Ciao.
Sanzi Posted November 11, 2005 Author Posted November 11, 2005 Akkor ezeknek majd mindenféleképpen utánnanézek, amikor nézelõdök a boltokban. Egy 2-300e-es tudja amit ProFiler írt? Meg mire kell odafigyelni egy ilyen TV-nél? Gondolom vannak az általános dolgok, mint látószög, fényerõ. Valaki segítsen már, hogyy mire kell odafigyelni Plazma TV-nél! Hisz drága valami az.
Lex Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Szerintem vagy nyiss egy plazma TV topikot, vagy neveztesd át ezt! A plazmáknak nagyon jó a látószögük a projektorossal ellentétben, ami egy katasztrófa, ebbõl a szempontból. Nekem az LCD-k szimpatikusabbak, mert élesebb a képe, és nagyobb felbontást tudnak (HD Ready) már kis méretben és árban is. A fogyasztás sem elhanyagolható, mert egy plazma cca. 300 W-ot eszik, ami igencsak sok. Sajna az LCD fogyasztását nem ismerem, de az asztali TFT-ket nézve, kevesebb kell legyen, mint a plazma. Ja, és elsõsorban ne a tudását nézd, hanem a kép minõségét! A többi csak utána jön (üzemmódok, bemenetek, szolgáltatások). Kicsit úgy, mint egy TFT monitort.
ProFiler Posted November 11, 2005 Posted November 11, 2005 Érdemes elõtte megnézni az üzletben több típust is. Eléggé szétszórt a piac. Ciao.
Sanzi Posted November 11, 2005 Author Posted November 11, 2005 OK, akkor majd egy új topikban. És ott folytatnám.
mazda6diesel Posted November 12, 2005 Posted November 12, 2005 Engem is érdekelne ez a téma! Ha jól értem akkor 16:9 arányú TV-ken is teljes mértékben lehet élvezni a 4:3 adásokat? Pl.: földi sugárzású adók.
Doenee Posted June 25, 2006 Posted June 25, 2006 Hali! Valahol azt olvastam, hogy a 16:9-es adások úgy két éven belül :!: általánosak lesznek – tehát 16:9-es TV-t érdemes venni. Igaz ez vagy csak riogatás? Melyik lenne a bölcsebb választás, 16:9 vagy 4:3?
ProFiler Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Nem riogatás, ez kiváló hír, mert nekem már csak 16:9-es TV-.im vannak egy-két kivételtõl eltekintve. Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 4:3 íl: A képet magasságban beállítja a képernyõ széléhez. A két oldalán fekete sáv.Ez nagyon jó dolog! Úgyis a SONY a TV-k királya, de hogy ez még ebben is ilyen jó ... És meg lehet csinálni mozisra: Két oldalra egy legördülõ vászont szerel az ember, amilyen a TV dobozának a színe, és tiszta mozihatása lesz ...
Adani Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Szerintetek melyik a jobb? Az LCD vagy a plazma? 16:9-es TV-re gondolok.
Athos Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Szerintem most már LCD. Ezen belül SONY-t tudom ajánlani. Most már csak 16:9-est érdemes venni.
Adani Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Ezt én is így gondoltam, de egyenlõre még kivárunk. Hamarosan elterjed a digiTV, és gondolom hamarosan elterjednek az olyan TV-k, amikbe már bele lesz építve ennek a támogatása is.
ProFiler Posted June 26, 2006 Posted June 26, 2006 Láttam egy tesztet nemrég a TV-ben és nagyon leszólták a plazmákat. A jövõ az új LCD-ké. Ciao.
csibe283 Posted August 2, 2006 Posted August 2, 2006 Az LCD-rõl csak azt tudom mondani, hogy nagyon király a képminõsége. Igaz nem nagyképernyõs LCD-nk van, csak anyám kapott még annó egy kis 8 centis 4:3-as LCD TV-t a konyhába, hogyha fõz legalább tudjon mit nézni. Szóval nálunk egy sima T-Kábel elõfizetés van elosztva sokfele, elõtte egy kb. akkora sima TV volt a konyában. Az LCD képminõsége nagyságrendekkel jobb, sokkal szebb képet ad ki az adókon, mint az elõde. Sõt a 63 centis, igaz még 4:3-as régebbi Thomson TV-nk képét is lepipálja. És nem is egy nagy márka, csak egy Seltronic. Úgyhogy szerintem érdemes LCD-re váltani, csak mivel az nem egy olcsó játék, ezért érdemes utána nézni, meg vásárlás elõtt, ha lehet, akkor kipróbálni, mert ezen a TV-n van egy kis pixelhiba, de mire visszavittük volna, már nem volt több belõle, így megmaradt ez. Ezt leszámítva nagyon meg vagyok vele elégedve. De monitoroknál nagyobb hasonlítási alapom van és ott is az LCD sokkal jobb képet ad, legalábbis nekem jobban tetszik. A fogyasztásról csak annyit, hogy apám munkatársa vett valami hiperszuper HDTV-s 800ezres TV-t, azt most meg nem mondom, hogy plazma-e vagy LCD, de 106 centis a képátlója. És ez a TV olyan meleget csinál, hogy csak na és zabálja rendesen az áramot. Szóval a fogyasztást nézzétek meg szerintem legjobban, hacsak nem a szomszéd konnektorába csatlakoztatjátok a TV-t. SONY-ról régen úgy tudtam, hogy csak a videókamerái jók, de akkor úgy látom mégse. Mondjuk vettünk egy jó drága SONY DVD-olvasót még régen, és az pl. a 4x sebességnél gyorsabban írt CD-RW-t nem olvassa.
ProFiler Posted August 2, 2006 Posted August 2, 2006 Az olvasás nem azért van, a legtöbb ilyen márkás lejátszó nem kezeli a hibásan másolt lemezeket. Ciao.
csibe283 Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 Simán Nero-val írtam rá adatot és ugyanazzal az íróval 12x-esen CD-R lemezre írt anyagot beolvasta. Egyébként Philips 12x-es CD-RW-krõl van szó. No de Mindegy, az írók gond nélkül olvassák, az a lényeg, a SONY már úgysincs olyan aktívan használva.
Dózsi Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 Tehát, ha jól értelmeztem, a 16:9-es videó is 4:3-as videó valójában, csak a 16:9-es tv nem jeleníti meg a 2 fekete csíkot, a 4:3-as meg igen. Magyarul a 16:9-es levágja a 4:3-as tetejét, és alját /jelen esetben a 2 fekete csíkot/.
Recommended Posts