Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Telepítés elõtt


azaki1528464469

Recommended Posts

azaki1528464469

Mielõtt föl tennénk a Linuxot biztos, van 1-2 ötlet, hogy mire vigyázzunk, mire számíthatunk, és mit tegyünk telepítés elõtt. Szóval kinek mivel gyûlt meg a baja már a kezdetekkor, miben csalódott, mit gondolt másképp. Talán ha telepítés elõtt fel hívjuk egyes problémára a figyelmet nem törlik le olyan hamar és nõ a Linux használók köre.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Ha mûködõ Windows-unk van, célszerû már az alól üres partíciót létrehozni a Linux számára. (Valamelyik Windows-osat kisebbre venni, hogy legyen "unallocated" része a winchinek.) Disztribúciótól függ, de ha teljes rendszert akarunk (grafikus felület, OpenOffice, stb.), akkor legalább 3 GB ajánlott. Ehhez jön még hozzá a virtuális memória, mely egy ú.n. swap partícióra kerül. Ennek a mérete a gépben lévõ RAM kétszerese legyen (általában így szokták, de természetesen nem baj, ha kisebb lesz).

 

A Linux filerendszerét, és a swap partíció létrehozását a telepítéskor kell elvégeznünk az UNALLOCATED!!! helyre. Ha nem oda készül a filerendszer, akkor csúnya adatvesztések történhetnek (tapasztalat... :S)

 

Szerintem egy ilyen eset sok embert elriasztott már a Linux további használatától (köztük majdnem engem is), úgyhogy fontosnak tartottam ezt elmondani.

 

Egyébként jó ötlet ez a téma, remélem sok okosság felkerül majd ide.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Azért van olyan disztribúció, ami megcsinálja a particionálást is telepítés alatt, teljesen jól. Persze lehet használni Partition Magic-et, vagy qtparted-et (én az utóbbit szoktam).

Ma már nagyon nem tudsz mellényúlni egy Linux rendszer telepítésénél.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Hát az már nem ma volt, de azért igazat adok neked. De az ördög nem alszik...

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

Mint a téma elindítója én suse9-el próbálkoztam elõször,mivel filmet lejátszani nem tudtam vele segítséget kérni nem volt honnan így hamar leszedtem a géprõl. A partíciót megcsinálta magától a merevlemezen a rendszertöltõ meg a grub lett a boot szektorban ez végzetes hiba volt. XP-bõl töröltem a linuxot így a következõ indításnál nem tudtam elérni egyik rendszert sem. A boot szektort nem tudtam hogyan kell átírni,segítség nem volt mérgemben letöröltem mindent és újra telepítem az xp-t,a linux el lett felejtve egy darabig. És nézzünk egy pár tanulságot,a rendszertöltõt újra írhatod xp telepítõ be, arról bootoljon majd válaszd a javítást,jelentkezz be a Windowsba,írd be fix mbr,a feltett kérdésre igen.,és ha minden jól megy már az xp jön be az újraindítás után. A grubbot lehetõleg floppyra tedd,a biosban válaszd hogy arról bootoljon,ha benn a floppy linux,ha nincs bent Windows.Ha nincs partíció kezelõ progid és foglalt a merevlemezen minden hely a linuxal készíthetsz új partíciót. Nem árt ha van segítség a közelben.

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

Sok ismerõsnek odaadtam a Linuxot sõt ajánlottam is de mivel én sem értek hozzá segíteni nem sokat tudtam. Így hamar leszedte mindenki sokan kifejezett ellen érzésekkel. Nem lenne jobb ha csak hozzáértõk telepítenének,mert így inkább elvesszük az emberek kedvét tõle. ?.?

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Olyan Linux-ot kell adni a kezdõknek, amivel õk is elboldogulnak. Pl. az UHU az pont ilyen. Magyarul tud, a telepítése pedig hasonlít a Win-ére. Vagy próbaképpen lehet LiveCD-t is használni, az nem túrja szét a meglévõ rendszert. Kezdetnek jó lesz.

Link to comment
Share on other sites

Greene

A Linuxhoz türelem kell. A Windowson "elbutult" embereknek idõ kell mire rááll az agyuk. Vannak egyszerû disztribúciók, mint pl. az UHU, SuSE de akár az Ubuntu is, amik már nagyon felhasználóbarátak.

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

A legbutább/legkényelmesebb embereknek a Mandriva való. :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

kissipos

Hali!

 

Hát igen, jómagam (is) úgy vélem, hogy hasznosabb általános "jótanácsokat" adni, mintsem valamilyen disztrót ajánlani. Én annyit tennék hozzá az eddig elhangzottakhoz, hogy:

A partícionálást elvégezheted az adott disztró telepítõjével is (én mindig így szoktam), de mindig legyél figyelmes, mert könnyen megbánhatod (nekem ebben még nem volt részem).

A telepítésnél még lényeges a rendszerindító (GRUB vagy LILO). A rendszerindító telepítésénél általában ajánlott a merevlemez MBR-ét megjelölni, de sose árt ha indítólemezt is készítesz (kislemez). Saját tapasztalat, hogy felesleges munkától tudod magad megkímélni. Jómagam is jártam már úgy, hogy az MBR felülíródott (pl. egy Windows XP újratelepítés) és utána egy kis munka után tudtam csak újratenni a GRUB-ot.

Némely disztró esetében ajánlott az USB-s eszközöket lehúzni a géprõl a telepítés elõtt.

Ami még a partícionálást illeti: nem árt három partíciót készíteni: swap, /, /home.

A /home-partíció nagyon hasznos tud lenni pl. egy kényszerû linux-reinstall esetében, mert ilyenkor a felhasználók beállításai mind megmaradnak, nem beszélve a doksikról és egyebekrõl (pl. zenék, filmek, képek, stb.).

Egyelõre ennyi jutott eszembe.

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

A Linux segéd program nélkül tud írni fat32-es partíciókra míg ntfsre nem. Adat partíciónak használható így látja az Xp vagy más Windows is.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Segédprogram tényleg nem kell a fat32 írásához, azonban a kerneltámogatás elengedhetetlen hozzá. Szerencsére az alap kernelekben ez a támogatás áltlában benne van, és a kezdõknek nem kell kernelforgatással bajlódniuk.

A Win2000-et, XP-t használóknak sem kell nélkülözniük az ntfs rendszeren levõ adataikat, mert a Linux kezeli azt, csak írni nem tudja.

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

Sok Linuxos szoftvernek van Winnes változata is, ha már ott megismerkedünk vele mégsem lesz olyan idegen,pl: Gaim, Gimp, OpenOffice, Mozilla, Audacity, Xnview, Vlc, a Vlc mint filmtömörítõ is figyelemre méltó,bár Windowsra is fel kell telepíteni ha a Linux alatt tömörített fájlt akarsz megnézni,én legalábbis nem leltem olyan tömörítési beállítást melyet más lejátszó felismert volna Xp alatt,de nagyon gyors,és simán viszi még a nehezen lejátszható filmeket is.

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

Én sokáig nem tudtam csomagot telepíteni Linuxra mert nem root ként voltam bejelentkezve,ami annyit jelent hogy BEJELENTKEZÉSKOR azt írd be hogy root és utána a telepítéskor megadott jelszavad. Aki ért hozzá az most kinevet de ilyen apróságokon is sok múlhat. És melyik a jobb rendszer,nem tudom ,mint kezdõ az Uhuban sikerült a legtöbbet elérnem bár még ott sem sokat. És hogy mennyi szoftver van Linuxra,körülbelül Windowst használ az emberek 90-95 %-a,és ilyen lehet a szoftverek aránya is,de a legjobbak azért mindenütt elérhetõk (bár az hogy legjobb igen relatív.)

Link to comment
Share on other sites

aty
Én sokáig nem tudtam csomagot telepíteni Linuxra mert nem root ként voltam bejelentkezve,ami annyit jelent hogy BEJELENTKEZÉSKOR azt írd be hogy root és utána a telepítéskor megadott jelszavad.

Rootként jelentkezel be és úgy dolgozol? Hát nem kinevetlek, de ez hülyeség, óriási veszélynek teszed ki a rendszert, ugyanúgy ahogy azok a winesek akik nem hajlandók sima felhasználóként használni az operációs rendszert csak admin jogokkal. Gondolj arra, hogy a vírusnak is "root"-joga van ilyen esetben, és minden általad indított program hozzáfér a rendszer egészéhez. Nem véletlenül van annyi vírus Windowsra, 9x alatt csak admin felhasználó létezett, most meg mindenki csak úgy használja.

Ott a kdesu, a su -, a sudo.. megannyi lehetõség hogy csak a szükséges programokat futtasd rootként.

Pl beírod futtatásba:

kdesu synaptic

Link to comment
Share on other sites

kissipos

Hali!

 

Csatlakoznék atyhoz: nem ajánlott root-ként bejelentkezni. Jómagam már elég régen csináltam ilyet és összesen talán 3-szor! Ubuntu alatt pl. alapból nem is lehet bejelentkezni root-ként. Sõt alapból csak sudozni lehet!

 

Az, hogy milyen arányban is vannak a linuxos és Wines alkalmazások? Nos ezt nem hiszem, hogy bárki is megtudná mondani. Az viszont biztos, hogy Debianra (és Ubuntura is) kb 17-18E csomag érhetõ el. Namost, ha valaki ebben nem leli meg a neki kellõt, akkor...!

Link to comment
Share on other sites

azaki1528464469

Fontos a hardver támogatás is hogy ne érjen meglepetés itt nézz szét.Hupwiki

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
azaki1528464469
kezdetnek kezdõknek.
Link to comment
Share on other sites

Benoc

Én is szeretnék linuxot telepíteni. Egyszer már próbálkoztam vele, egy SUSE linux 9.0-ával próbálkoztam, amit a pcworld mellékleteként szereztem be.Sajnos nem volt túl nagy élményem, mert az egész vincsesztert leformatálta, és az összes adat odaveszett. Anya meg mérges lett, úgy hogy kb 20 percig volt linuxom :( Mos megpróbálnám mégegyszer, csak eddig nem igazán mertem :upsz: . Úgy emlékszem nem kérdezte meg, hogy hova telelepüljön, de lehez, hogy rosszul emlékszem. milyen linuxot ajánlotok? UHU linux? Ennek van ingyenes változata?Ha mobil rackre telepíte, akkor úgy tudom futtatni, hogy a BIOSba beállítom a racket elsõdleges meghajtónak, és a jumpereket is át igazítom?

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Persze, ingyenes az Uhu. Kezdetnek pont jó, elég egyszerû a telepítése, és még magyar is. Én is ezzel ismerkedtem meg elõször.

A rack-es lemezrõl lehet boot-olni, semmi akadálya. Csak vigyázz az adataidra a partícionáláskor! :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
tomykav

Találtam egy másik oldalt, ami a "mi az a monitor?" kérdéstõl kezdve az UHU Linux bekonfigurálásáig vezeti a Linux-szal most ismerkedõket.

 

A weboldal.

 

utólag: Az elõzõ cikksorozat 7. része

Edited by tomykav
Link to comment
Share on other sites

pindrus

Figyi Greene, 98-óta a winfost használom, minden változatát kipróbáltam már azóta. Most egy jó ideje XpSp2-vel, de nem érzem magam "ELBUTULT" embernek. Az, hogy te 1 fenomén vagy a linux-ban, meg tanácsokat osztogatol, rendben van. ÖRÜLJ neki. Ne bántsál bennünket, mert mi sem bántunk benneteket. Honnan veszed a bátorságot, vagy azért menekültél a linux-ba mert talán neked feladja a win? Abban igazat adok,hogy aki win-es volt mindég annak a linux használata elõtt agymosáson kellene átesnie, és aztán a linux elé ülnie, de ez igaz lehet a linuxosokra is akik áttérnek a winre. :mérges:

Edited by Greene
Link to comment
Share on other sites

Greene
Honnan veszed a bátorságot, vagy azért menekültél a linux-ba mert talán neked feladja a win?

Valószínûleg nem figyeltél, mert semmi bántó nem volt a hozzászólásban. Az elbutulás azért van idézõjelek között, mert átvitt értelemben kell érteni. A Windowsos felhasználók megszokták már, hogy ha bármit beleraknak a gépbe, vagy rádugnak, akkor a Windows egybõl fölismeri és telepíti a megfelelõ eszközöket hozzá.

Linuxnál egy kicsit máshogy mennek a dolgok. A Unixból adódóan pl. minden könyvtár, és file. Ezt nehéz megszokni egy masszívan Windowst használó usernek.

 

Nem értem miért kell felkapni a vizet, ráadásul a helyesírásod az kifejezetten szörnyû. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

pindrus

Majd mielõtt valami szöveget elküldök,megmutatom egy nyelvtan tanárnak.Ha ez megnyugtató számodra. :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...