Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Dell Latitude CP


HUNited

Recommended Posts

HUNited

Van egy õsrégi 233 MHz-s laptop.

Van benne egy 3 gigás winyó, cserélhetõ a floppy, és a cd olvasó (rw-t nem olvas).

 

Hogyan lehetne rá oprendszert telepíteni? Egy német 98-ra lett feltelepítve egy winxp, de eléggé szétcsúszott lett.

Most jelenleg FAT32 a partició, és felvan rá másolva az xp telepítõ.

Indítófloppyról elindítom az i386/winnt.exe fájlt. A telepítõ elindul angolul, elkezd fájlokat másolni, 1x 6 órrán keresztül hagytam, és nem másolta fel a cuccot, csak pár fájlt, pedig a wincsit pörgeti, mintha muszáj lenne. a számítógépet újraindítva vinyóról bejelentkezik a telepítés ott, hogy a számítógép ellemzése. A telepítõ betöltése, majd a driverek betöltése után leáál ott, hogy nem található licens szerzõdés, f3 kilép, semmi mást nem lehet csinálni vele.

 

Van valami tipp, vagy megoldás?

 

Köszöntem, sziasztok: Dura

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Biztosan XP-t akarsz feltenni a vasra? Mert nem biztos, hogy ez az az oprendszer, ami a leghatékonyabban fog futni a laptopodon. Egyébként cd-rõl nem tud boot-olni a masinád? Úgy egyszerûbb lenne...

Link to comment
Share on other sites

HUNited

Nem feltétlen azt akarok rá tenni, az is jó ha win98 megy fel rá, de amúgy eddig is futott rajta az xp.

 

Nem indul cdrõl, csak floppyról. de ugye a cd olvasót a floppy helyére kell betenni, és ahoz újra kell indítani a gépet.

 

Nem lehet valahogy a c meghajtóra felmásolni úgy egy 98as indítólemezt, hogy el is induljon? próbáltam már csak a fájlokat simán felmásolni, de ugye a floppyn van valami indítómenü is, úgyhogy nem indult el.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Bár már nagyon régen bûvöltem a Win98-at, de ha jól emlékszem úgy csináltam, hogy elõbb felmásoltam a file-okat, egy sima DOS-os lemezrõl bootoltam fel a gépet, majd pedig setup.exe futtatása.

 

Próbálj meg olyan indítólemezt készíteni, amiben nincs indítómenü. Ha jól tudom, van olyan oldal, ahonnan le lehet tölteni boot floppy image-eket, azok között csak akad olyan, ami neked jó lenne.

 

Csak az a bökkenõ, hogy ha fel is megy a rendszer, majd alá kell valahogy generálnod a cd meghajtódat a hardvervarázslóval, ha azt is használni akarod. Ha mázlid van, automatikusan is felismeri.

 

Egyébként csak úgy kíváncsiságból megkérdezném, milyen hatásfokkal mûködött rajta az XP? Mennyi memória van a masinádban?

Link to comment
Share on other sites

HUNited

64 mega a memória, és lassan töltött be, lassan is dolgozott, de arra jó volt hogy melóhelyen netezzünk vele. Az xp meg ilyen szempontból jobb választás mint a 98. 3-4 böngészõlap elfutott, de sokat kellett várni néha egy egy gazdagabb tartalmú oldal betöltésére. Régi dos-os játékok is elmentek rajta.

 

amúgy ilyen floppy image fájlt hogy lehet csinálni? Mint mondtam az a megoldás nem jó, hogy csak simán átmásolom a fájlokat, gondolom talán a floppyn is elhelyez az indítólemezhez valami MBR féleséget...

 

Üres géprõl (csak az xp setup van rajta) hogy másolsz fel egy win98-at, ha nincs cd meghajtód (mert ugyebár a floppy kell az indításhoz, és a floppy heléyére megy a cd olvasó)????

Link to comment
Share on other sites

tomykav
Üres géprõl (csak az xp setup van rajta) hogy másolsz fel egy win98-at, ha nincs cd meghajtód (mert ugyebár a floppy kell az indításhoz, és a floppy heléyére megy a cd olvasó)????

UFFF! Erre pont nem gondoltam... :upsz:

 

Itt van egy link, ami elmondja, hogy kell lemezt csinálni (a google elsõ válasza a "boot floppy image"-re":

 

http://www.onecomputerguy.com/install/floppies.htm

 

Gondolom nincs rajta sem usb, sem hálókártya. De ha párhuzamos port van, akkor azon keresztül össze lehet linkelni olyan géppel, amiben van cd olvasó, és át lehet másolni a cuccot. (Az öcsém 486-os laptopjára is ilyen módon raktunk át nagyobb file-okat.) A tiédre egy Norton Commander elég (szerintem azt floppyról valahogy csak fel lehet másolni a gépedre), a másikon pedig lehet akár Total Commander is. A hálózati menüpontból meg lehet oldani az összekapcsolódást. (Az egyik kliens, a másik szerver legyen). Bár ehhez oylan kábel kell, aminek mindkét végén párhuzamos portba illeszkedõ csati van.

 

Remélem ez segít. Én egyenlõre kifogytam az ötletekbõl.

 

Hacsak nem szeded ki belõle a winchit, és átalakítóval teszed át valamilyen másik gépbe, Win98 install copy, aztán vissza a tiedbe.

Link to comment
Share on other sites

HUNited

Hm. vajon a c meghajtóra mûködik a format c: /sys parancs? (rendszer fájlok felmásolása)

 

mert akkor ha van egy win98 floppym, akkor a meglévõ fájlok fellülírásával (errõl az oldalról kkaptam a tippet, kösz érte!) áttudom másolni a floppy tartalmát a woinyóra, mbr ugye akkor lesz rajta, és simán cdrõl elindíthatom a telepítést.

 

Amúgy hálás vagyok nagyon a segítségért!

 

PS: oprendszer nélkül is lehet hálózatot kiépíteni két gép között? már úgy hogy egyiken xp, a másikon semmi?

 

Ilyen átalakítót hol lehet szerezni vajon? Eléggé furcsa csatlakoztatója van ennek a laptopnak, ilyet még nem láttam. (a winyó csatira gondolok)

Link to comment
Share on other sites

tomykav

A format a /sys paraméterrel jó ötletnek tûnik. :ötlet: Egy próbát mindenképp megér.

 

Oprendszer nélkül nem lehet ilyen linket összehozni, sõt mindenképpen kell olyan program is, ami tud ilyen kapcsolatot kezelni. A Norton Commander-ben benne van ez a funkció, és a Total Commanderben is. (Ezekkel csináltam én is a másolást annak idején. Nem túl fürge megoldás, de akkor kapóra jött.)

 

Átalakítót pedig (legalábbis nálunk) elég nehezen találni, de esetleg szervizekben, vagy bontókban elõ szokott fordulni (hozzáteszem, elég borsos áron). Amilyennel én próbálkoztam, az olyan volt, hogy egy lapka egyik oldalán a pici tüskéknek volt dugó, a másikon pedig a sima ATA kábel tûsora volt megtalálható. Ha lenne hozzá rajzom, csinálnék én is ilyet magamnak, nem tûnt bonyolultnak.

 

Egyébként pedig nincs mit.

Link to comment
Share on other sites

HUNited

na holnap este kipróbálom, ennél jobban már nem tudom elrontani :)

 

Ez a win98 flopycsinál nagyon ottvan!

Eltudod képzelni, hogy milyen jól jött volna néhányszor?

 

Az a fájl nincs meg neked véletlenül, nem tudom mi a neve, de a lényege az, hogy ha felmásolod a flopyra, látja az ntfs fájlrendszertt dosból is??

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Valamelyik cd-men mintha lenne ilyen, de még sosem használtam. Majd elõkeresem. Egyébként azzal csak olvasni fogod tudni az ntfs-t, írni nem.

Link to comment
Share on other sites

HUNited

az nekem most éppen elég lenne.

futtatni tudom a progit ha már látja.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

SkyBird megelõzött, de nekem is ez a progi van meg, csak egy régebbi változata. Sok sikert hozzá!

Link to comment
Share on other sites

HUNited

Nah bejött a floppy felmásolása! Kircsi!

Viszont az XP-t így sem telepíti, valószínûleg a corporate select változat miatt.

Szóval 98 kerül majd fel rá, reményeim szerint sikerrel, már ha sikerül szereznem.

 

Köszönöm a Fájlt srácok!

De hogy kell ezt használni? Sajna angolul kb annyit tudok mint kínaiul.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Jobban is jársz ez esetben a Win98-cal. A 64 M RAM még ehhez sem sok, sõt. De az XP csak szenvedés lett volna.

A processzor miatt dettó.

Link to comment
Share on other sites

HUNited

Volt már rajta XP, és jól ment. Csak valami miatt elszált az egész rendszer, minden sok idõbe tellett, ilyesmi. Lehet valami olyan program került rá, vagy nem tudom. De mivel az xp-t nem tudom rá feltenni, muszály a 98-al megcsinálnom :)

De most meg attól tartok, hogy a Bluetooth kezelése lesz problémás, mert úgy csatlakozik a netre a mobilomon át bluetooth-al.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Bluetooth-tal??? Az nem semmi. Win98 alatt az tényleg érdekes lesz.

Ja, az ntfs progit még nem használtam, úgyhogy ebben nagyon segíteni sajnos nem tudok. :(

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Visszatérve az ntfsdos progira, a belinkelt oldalon valami olyasmit írnak, hogy egyszerûen csak futtatni kell a programot. Ha folyamatosan akarod használni, akkor célszerû az autoexec.bat-ból meghívni, hogy boot-oláskor rögtön elinduljon. Ekkor a progi végignézi a partícióid típusát, és ha talál ntfs-t akkor hozzárendeli az elsõ betûjelet, ami szabad. Onnantól kezdve már elvileg olvashatók a partíciók. Ha a program a Win98 indítása elõtt lefut, akkor állítólag a Win is látni fogja az ntfs-t.

 

Remélem a "manual", amit írtam, segít neked.

 

Sikerült a Bluetooth-os konfiguráció?

Link to comment
Share on other sites

HUNited

Ismét kiderült hogy milyen balfasz vagyok már megbocsi.

Feltettem 98-at, mondanom sem kell hogy elcseszett volt az egész... Se VGA driver, se hang, és ráadásul lassú is volt.

Szal feltettem alá az xpt, és a 98at teljesen töröltem (más mappába telepítettem a wint, stb) és átkonvertáltam NTFSre.

 

Utánna jött a lényeg... a már tökéletesen mûködõ gépen nézem a dell weboldalát drivereket keresve, erre mit találok? Egy A16-os verzióju biost. Régebben már kerestem, de akkor még más volt a dell oldala, és nem találtam. Szal x nap szenvedés után tökéletesen mûködõ gép alatt leszedtem egy biost, ami 14 verzióval nagyobb a réginél (A02 >> A16), és láss csodát a gép nemhogy cdrõl bootol, de hálózatról, külsõ vincsirõl, stb... hát hadnemondjam mennyire szidtam a jó édes... Mindenesetre most egész jól fut a win, de net közben a java dolgokat nem nagyon csípi, az 1.5.05-ös java (aszem ez a legújabb) csak cammog rajta. Nem tudjátok miért vette ki a Windowsból a Javat a Microsoft? Vagy csak elrejtette? Az sokkmal gyorsabb volt ezen a gépen is (akkor sp1volt most sp2)

 

Az ntfsdos progit még én sem próbáltam.

Link to comment
Share on other sites

tomykav

Legalább már nem kell szórakoznod a cserélgetéssel... :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...