Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Mandriva

Shia-ko

Recommended Posts

Posted

Telepítettem Mandrake linuxot, mert csak.

3 problémám adódott mindjárt az elején:

1., a LILOt át szeretném helyezni a SATA winyóra a PATA-ról

2., A Canon i320as nyomtatómat szeretném telepíteni

3., a LILO alatt, meg egyébként is szeretném használni a BTs billentyûzetemet

Ezen problémák megoldásában, beállítások végrehajtásában kérném segítségeteket, mielõtt vállamra veszem a gúglit.

Posted

Sziasztok!

Nemrég telepítettem a gépemre egy Mandrake Linuxot. A gépen másik partícion fut egy XP is. Ez így teljesen jól mûködik. A Linux saját bootmenüje (LILO azt hiszem) mûködik is.

A gondom az, hogy van egy vezetékes optikai egerem (PS/2), ami XP alatt mûködik rendesen, Linux alatt nem. Vagyis: onnantól kezdve, hogy a menüben a Linuxot választom ki, az optikai egér - szó szerint - kikapcsol. A piros fénye elhalványul, majd kialszik. A Linuxot csak úgy tudom használni, ha elõtte kicserélem az egeret egy golyósra. Ezt egyébként már korábban is tapasztaltam, mikor Live CD-ket kasználtam (több distro), igaz, az Wireless optikai egér volt.

Van valamilyen ötletetek, hogyan keltsem életre ezt a vezetékes PS/2-es optikai szörnyûséget Linux alatt? (Ja, külön a cd-jén nincs hozzá Linuxos driver, és amikor a telepítésnél kéri, nem tudom beállítani, mert már akkor meghal!!)

Elõre is köszi!

Posted

Shia-ko:

1. Mostanában próbáltunk SATAs winyóra Mandrivát installálni. A LILO kiakadt tõle. Elõször váltsd Grubra a boot managert, utána próbálkozz.

Nem értem miért erõltetik még mindig a LILOt.

2. A Canon i-sorozatának nincsen hivatalos Linux támogatása. Én is megszívtam vele, majd talán észhez térnek. Az új-zélandi oldalukon volt nem hivatalos driver az i350hez. Lehet i320hoz is találhatsz, Googlezz rá...

Másrészt ott a Turboprint nevû driver, ami ugyan viszi, de pénzes, és lassú.

3. BTvel sajnos nincs tapasztalatom Linux alatt. De gondolom megfelel egy sima USBs billentyûzetnek.

BIOSban még mûködik?

Judge: tök mindegy, hogy vezetékes vagy nem, egy és ugyanaz a szabvány. psmouse modult betölti a Linux?

Posted

Ha a PS2es egeret dugom rá, (normál, golyós - hagyományos) akkor tökéletesen mûködik. Csak macerás állandóan kikapcsolni a gépet átdugdosni az egeret, és utána bekapcsolni a gépet valahányszor Linuxot akarok használni. Az teljesen oké, ha a bootmenü miatt újra kell indítani, ha másik oprendszert akarok használni, de ne kelljen bemánszni mindig az asztal mögé... :S

Posted

Próbálj játszani vmit a psmouseal, nézd meg xorg vagy xfree configot, hogy mi van input devicenak beállítva. Soha nem volt még problémám ilesmivel, most is egy Microsoft optikai egeret használok Linux alatt, meg a vezetéknélküli is simán ment eddig mindig.

Posted

Elvileg az X nélkül is bele tudok nézni ezekbe, ugye? Pl konzolból az MC-vel?

Posted
1. ...

2. ...

3. ...

1. Ok, hogyan? :hááát:

2. rágyúrok ;)

3. BIOSban sincs meg, akkor bukta?

Posted

Felrakod grubot. Utána grub-install /dev/hda (hda helyére az a merevlemez amelyikrõl bootolsz, scsi/sata esetében sda). Utána pedig /boot/grub/menu.lst szerkesztése, errõl olvass el valami leírást. Gentoo Linux Handbookban van Grub-gyorstalpaló.

• 7 months later...
Posted

Ott haltam be, hogy leszedtem a WLAN-hoz drivert, mert az nem volt alapból a 2006-os DVD-ben, viszont mikor beállítanám, a WPA titkosításhoz valami csomagot telepítene, ami nincs rajta a lemezen. Hol tudnám ezt megtalálni? Vagy ez csak a fizetõsben van benne? Az azért csónya lenne

Posted

Rendes WLAN csak a fizetõsben van. Legalábbis nekem valami ilyesmit írt a rendszer. Ezért dobtam el a Mandrivát. :bizonytalan:

Posted

Csak a fizetõsben ez eléggé kamunak hangzik. Ha nincs csomagban akkor forrásnak meg kell lenni valahol. Mi a kártya típusa, milyen chipset?

Posted

Na, ott tartok, hogy megtaláltam .rpm csomagban a wpa-t, de kell hozzá egy libreadline.so.4 is, amit meg sehol sem találok. :S

Posted

I. Próbáld --nodeps kapcsolóval telepíteni.

II. De ahogy rágoogleztem látom a többségnek inkább olyan a problémája, hogy a libreadline.so fennvan, de a Mandriva mégse látja.

Próbáld megkeresni te is elõször a következõ paranccsal:

"whereis libreadline"

Azt hiszem adatbázis alapján dolgozik ez a keresõ, tehát "updatedb" parancs nem árthat elõtte.

Ha van találat akkor fenn van a rendszereden, csak pathokat kellene beállítani.

III. Ha nincs fenn akkor próbáld meg ezt feltelepíteni: http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...4.i586.rpm.html

De ez gyanúsan régi csomag, tehát nem garantált a mûködés.

Posted

A keresésre üres választ adott, gondolom akkor nincs fenn. Fel akartam rakni a linken lévőt, de ez is függőséghiányra hivatkozik. (libtinfo-devel)

szerk.: Ez az oldal nagyon jó, csak az a gond, hogy bármilyen függőség van, és telepítenie kéne, akkor az Ultimate Desktop DVd-t keresi, ami nekem nincs meg. Nem lehet átállítani egy FTp címre, vagy valamire, hogy ott keressen csomagokat?

szerk2.: Megoldva. Megtíláltam, hogy hol lehet átállítani a csaomagkeresést, és leszedte a netről.

Posted

Most a bluetotth-os egeremmel szórakozom. Illetve azzal, hogy mûködjön. Van ötlet, hogy mit kéne belõni hozzá? BT telepítve van, de amikor egeret kellene választanom, akkor nincs BT-s, csak soros, usb-s, PS/2-es, stb.

• 6 months later...
Posted

Hello !

Bepróbálkoztam a Mandriva 2007 Free-vel. Egész jónak tûnik. Na jó igazából ezen oktatnak, szóval ezt kell használni. Egyelõre. Egy kérdésem van : laptop, toshiba, radeon xpress 200m garfikus vezérlõvel. Ahogy nézem, minden további nélkül felismeri a rendszer, ugy néz ki,mintha felmenne az fglrx-szel, azonban mégsincs 3D gyorsítás. Van valakinek ötlete, hogy lehetne ezt megoldani?

Köszi,

Wackor

Posted

Fel van telepítve a 3D gyorsító program? 3D-t támogató szoftver megvan?

Posted

Nem ismerem egyáltalán a rendszert, nem tudom mit kell hozzá telepíteni, de normális infót sem találtam róla. Ubuntu alatt nem okozott gondot, de itt nem tudom mit kell tenni...

Posted

Mondjuk én sem ismerem a rendszert. Sõt, nem is használtam. De elég tré rendszer. De inkább enm szólok bele.

• 5 months later...
Posted

ASUS M2N4-SLI alaplapom van. Mandrivát szeretném feltelepíteni, az elindulás rendben a betöltésig (kernel) utána leáll és nem hajlandó tovább tölteni! Segítségre lenne szükségem!

Hogyan tudnám a Mandrivát feltelepíteni!

• 3 months later...
azaki1528464469
Posted

Nem néztem át a topikot csak készítetem virtuális gépre telepítéséhez sugót. Ha érdekel itt. NEM MINDÍG ELÉRHETÕ!!