Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Hello mindenkinek!

Szeretnék a kamerámról digitalizálni DV-be, ehhez azt hittem, hogy meg is van mindenem, van egy WinFast TV2000 XP tunerem, de aztán láttam, hogy elég ganyi és csúnya a kép, erre nem alkalmas. - ugyanis DV-AVI-ban szeretnék 720*576-os képet felvenni. Aztán beszereztem egy Pinnacle PCTV Sat kártyát. Eddig mind a két tuner benne volt a gépben, de a régit kivágtam a francba, most csak a Pinnacle van benn. A Pinnacle PCTV Sat-hoz 1.0.0.15-ös driverem van, ennél újabbat nem találtam. A gyári programja elég gagyi, de megnéztem, és fel tud venni DV-AVI-ban 720*576-os képet, az a gond hogy a kép az elmozdulásoknál csíkos. :dühös: Amúgy a Sony Vegas 6-ot használnám vágásra, szerkesztésre és persze digitalizálásra, tudok is felvenni vele, de csak 320x240-es felbontású képet. A Video/Pinnacle PCTV Sat Analog Capture Properties... menüben a Kimeneti méretnél be lehetne állítani a méretet, de 320*240-nél nem lehet nagyobbat, mert hibaüzenetként kiírja: "An error occurred during the operation. The reason for the error could not be determied. A kapcsolat létesítéséhez szükséges közbensõ szûrûkombinásiók nem találhatók." - hogy ez mit jelenthet? :gonosz: Nos.... az ACE Mega CoDecS Pack-ot feltelepítettem PROF-módban, de nem használt semmit. (Mondjuk néhány elõl kivettem a pipát: BSPlayer, stb... -amit nem tartottam fontosnak- de mindegyik plugin megvan.) Észrevettem, hogy a tuner progja gondolkodás nélkül, viszont "csíkosan" vesz fel ahogy mondom neki, a Movie Maker (igen, végsõ elkeseredésemben ezt is kipróbáltam) pofázik: A tuner már használatban van, elõbb lépjek ki az egyik programból... (de melyikbõl, ha csak ez fut...GGRRR... :-) A Nero Vision meg úgy csinál mintha dolgozna, aztán a végén kiírja, hogy nem tudja elmenteni vagy mi. (Elég bosszantó: 10 mp-es rész DV minõségû avi egy 300 Mb-os fájl, meg is lehet nyitni, csak a gond az, végig fekete a kép...hmm...érdekes.....talán dekódoló hiba?....) :mérges:

HELP, ha valaki tud segíteni, mert a jövõ hétre már a vágás van betervezve...(Van 8 kazettám....hmmmm....8 óra....uristen!) :ima: Majd csak meglessz.....

Posted

:?:

Milyen kameráról akarsz digitalizálni? VHS, MiniDV, ...?

Ha DV, akkor nincs mit digitalizálni rajta. Rá kell tenni a FireWire portra, és atnyomni digitálisan.

Ha VHS, vagy más analóg formátum, akkor is a lehetõ legrosszabb megoldás TV tuneren keresztül felvenni, sokkal jobb, ha a videojelet viszed be a gépbe.

Szóval, mi is pontosan a forrás?

Posted

Na és hogyan (milyen) csatlakozókra kötöd rá?

Posted

A kamera miniDV formátumú, viszont S-Video-n vinném át a gépre a felvételeket.

Mondjuk van rajta egy DVi érdekes csatlakozó. (hasonló ahhoz, ami a digitális fényképezõgépeken van) Tudna valaki segíteni, hogy ez mire való? A leírásában nem bukkantam rá.

Posted

Hát ez érdekes. Olyan, mintha lenne egy 5 sebességes autód, de csak 1-esben mennél vele. :hááát: A kamerád digitális kamera. Az a csatlakozó a DV csati, ami pont arra jó, hogy a hiper minõségû digitális felvételedet digitális formában minõségromlás és további digitalizálás nélkül áttöltsd a gépedre.

1 órás felvétel kb. 13 GB helyet foglal, de nem kell megijedni, ebben a formában megvágod az anyagod és utána lehet belõle csúcsminõségû DVD-t készíteni a mellékelt szoftverekkel 720x576-ban.

A tunert és egyéb hülyeségeket felejtsd el. A DV csati másnéven FireWire. Nézd meg, van-e a gépeden iilyen. Ha nincs, akkor vegyél bele egy ilyen kártyát (kb. 4 eFt) és hozzá egy kábelt (1 eFt), aminek a másik vége belemegy a kamerádba. Ha jól tudom, az XP SP2 magától felismeri és talán még át is húzza a gépre az anyagot.

Posted

Köszönöm. Ez mind szép és jó, csakhogy a gépemen nincs FireWire. :(

Posted

A kamerán van DV csatlakozó, ebbõl következik az, hogy hozzá lehetne kötni a géphez. Namost ezt csak azért írtam le, mert a kamera típusa: VP-D20. A könyvben megnéztem ezt a csatlakozást (eddig nem is tûnt fel) és rögtön a cím: "Felvétel DV csatlakozó kábellel (csak VP-D20i/D21i)" :( Viszont, ha az én VP-D20-as kamerámon rajta van ez a csatlakozó, akkor az elméletben mûködik. Nem? :hmm:

Amúgy bocsánat a kérdésért, de egy kicsit elbizonytalanodtam.

Posted
Ha nincs, akkor vegyél bele egy ilyen kártyát (kb. 4 eFt) és hozzá egy kábelt (1 eFt), aminek a másik vége belemegy a kamerádba.

:hááát:

Itt van a kamerád adatlapja. A számítástechnika hülyesége, hogy van ennek egy harmadik neve: IEEE1394. Ez a DV/FireWire csati.

Posted

Köszönök mindn segítséget! Sokat okultam.

Posted

Minden DV kamera át tudja tölteni a gépre az anyagot. De nem mindegyik tudja a gépen levõ filmet visszaírni DV-kazettára.

Ez az, amit esetedben csak a D20i tud. Az két irányú. míg a tied "csak" egyirányú.

Még valami: kétfajta FireWire csati van, a kisebb 4-tûs (valószínûleg ilyen van a kamerán), a nagyobb 6 tûs. Mindegy, hogy a kártyán, amit veszel, milyen van (valószínûleg mindegyik), csak az a lényeg, hogy olyan kábelt vegyél, aminek az egyik vége passzol a kamerába, a másik a kártyába.

Azt hiszem, az XP magától nem csinál vele semmit. Én a Microsoft Movie Maker 2-t használom (ingyenesen letölthetõ). Automatikusan szét is szedi a filmedet snittekre. Amatõr felhasználásra tökéletes és ingyenes alkalmazás. A mostani számhoz ajándékozott PowerDirector is tudja ugyanezt, ha minden igaz.

Posted

Sony Vegas 6-ot használok. Az is tudja.

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Attól, hogy DV a kamerád, még közel sem lesz biztos a végeredmény a PC-n. A DV kamera csak a szalagon rögzít digitálisan, saját magának (illetve a firewire portnak). Átíráskor mégis újra kell digitalizálni a dolgot, akárhogyis megy át . És itt nem szabad leírni a TV-tuner kártyákat. Az hogy hogyan is viszed át a jelet, mindegy. A valós idejû digitalizálás, na az fog gondot okozni. De ez a gond a firewire portnál is elõjön.

Az a jó a tv tuner kártyákban, hogy megfizethetõ áron képesek hardveresen a valós idejû digizést végrehajtani. De a kártyák nincsenek teljesen kihegyezve. A saját szisztémájuk is alkalmas feldolgozásra, de lehet kisérletezgetni.

Nekem a Mainconcept mpeg encoder jön be stlab tv tuner kártyához. Feldolgozás 720*576 képméretben, a Maiconcept DV encoderével. Ez egy jó nagy AVI lesz (hangcsúszások nélkül, néha egy kis csíkozás ami a késõbbi mûveleteknél eltûnik.)

Ezután jön a NERO VISION és átkonvertálom NERO DIGITALba. Ha nagyon jó minõség kellene, akkor nagy bitrátával, 2-menetes módszerben.

Na dehát a kézi kamerák úgysem olyan tökéletesek...

Edited by Spányik Balázs
Posted

A DV kamerák digitálisan adják át a rögzített videót a PC-nek, mindenféle digitalizáló kártya nélkül egy sima Firewire porton át. Ugyanis a Firewire tisztán digitális port, akár az USB. 1 óra felvétel 13 GB-ot foglal, ha normál (SP) a felvétel. Ha ezt DVD-re szeretnénk kiírni, akkor persze át kell kódolni a kamera MJPEG anyagát MPEG2-be, de ez a nagyon jó minõségû eredeti miatt, jó minõségú DVD anyagot eredményez.

Posted

Azért hülyeségeket nem kellene írni, mert még valaki komolyan veszi és meg lesz a véleménye nem csak errõl hanem az egész segélyvonalról.