Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kameráról gépre - bosszantó problémák


Egerb

Recommended Posts

Egerb

Hello mindenkinek!

 

Szeretnék a kamerámról digitalizálni DV-be, ehhez azt hittem, hogy meg is van mindenem, van egy WinFast TV2000 XP tunerem, de aztán láttam, hogy elég ganyi és csúnya a kép, erre nem alkalmas. - ugyanis DV-AVI-ban szeretnék 720*576-os képet felvenni. Aztán beszereztem egy Pinnacle PCTV Sat kártyát. Eddig mind a két tuner benne volt a gépben, de a régit kivágtam a francba, most csak a Pinnacle van benn. A Pinnacle PCTV Sat-hoz 1.0.0.15-ös driverem van, ennél újabbat nem találtam. A gyári programja elég gagyi, de megnéztem, és fel tud venni DV-AVI-ban 720*576-os képet, az a gond hogy a kép az elmozdulásoknál csíkos. :dühös: Amúgy a Sony Vegas 6-ot használnám vágásra, szerkesztésre és persze digitalizálásra, tudok is felvenni vele, de csak 320x240-es felbontású képet. A Video/Pinnacle PCTV Sat Analog Capture Properties... menüben a Kimeneti méretnél be lehetne állítani a méretet, de 320*240-nél nem lehet nagyobbat, mert hibaüzenetként kiírja: "An error occurred during the operation. The reason for the error could not be determied. A kapcsolat létesítéséhez szükséges közbensõ szûrûkombinásiók nem találhatók." - hogy ez mit jelenthet? :gonosz: Nos.... az ACE Mega CoDecS Pack-ot feltelepítettem PROF-módban, de nem használt semmit. (Mondjuk néhány elõl kivettem a pipát: BSPlayer, stb... -amit nem tartottam fontosnak- de mindegyik plugin megvan.) Észrevettem, hogy a tuner progja gondolkodás nélkül, viszont "csíkosan" vesz fel ahogy mondom neki, a Movie Maker (igen, végsõ elkeseredésemben ezt is kipróbáltam) pofázik: A tuner már használatban van, elõbb lépjek ki az egyik programból... (de melyikbõl, ha csak ez fut...GGRRR... :-) A Nero Vision meg úgy csinál mintha dolgozna, aztán a végén kiírja, hogy nem tudja elmenteni vagy mi. (Elég bosszantó: 10 mp-es rész DV minõségû avi egy 300 Mb-os fájl, meg is lehet nyitni, csak a gond az, végig fekete a kép...hmm...érdekes.....talán dekódoló hiba?....) :mérges:

 

HELP, ha valaki tud segíteni, mert a jövõ hétre már a vágás van betervezve...(Van 8 kazettám....hmmmm....8 óra....uristen!) :ima: Majd csak meglessz.....

Link to comment
Share on other sites

atzs

:?:

 

Milyen kameráról akarsz digitalizálni? VHS, MiniDV, ...?

 

Ha DV, akkor nincs mit digitalizálni rajta. Rá kell tenni a FireWire portra, és atnyomni digitálisan.

 

Ha VHS, vagy más analóg formátum, akkor is a lehetõ legrosszabb megoldás TV tuneren keresztül felvenni, sokkal jobb, ha a videojelet viszed be a gépbe.

 

Szóval, mi is pontosan a forrás?

Link to comment
Share on other sites

Lex

Na és hogyan (milyen) csatlakozókra kötöd rá?

Link to comment
Share on other sites

Egerb

A kamera miniDV formátumú, viszont S-Video-n vinném át a gépre a felvételeket.

Mondjuk van rajta egy DVi érdekes csatlakozó. (hasonló ahhoz, ami a digitális fényképezõgépeken van) Tudna valaki segíteni, hogy ez mire való? A leírásában nem bukkantam rá.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Hát ez érdekes. Olyan, mintha lenne egy 5 sebességes autód, de csak 1-esben mennél vele. :hááát: A kamerád digitális kamera. Az a csatlakozó a DV csati, ami pont arra jó, hogy a hiper minõségû digitális felvételedet digitális formában minõségromlás és további digitalizálás nélkül áttöltsd a gépedre.

1 órás felvétel kb. 13 GB helyet foglal, de nem kell megijedni, ebben a formában megvágod az anyagod és utána lehet belõle csúcsminõségû DVD-t készíteni a mellékelt szoftverekkel 720x576-ban.

A tunert és egyéb hülyeségeket felejtsd el. A DV csati másnéven FireWire. Nézd meg, van-e a gépeden iilyen. Ha nincs, akkor vegyél bele egy ilyen kártyát (kb. 4 eFt) és hozzá egy kábelt (1 eFt), aminek a másik vége belemegy a kamerádba. Ha jól tudom, az XP SP2 magától felismeri és talán még át is húzza a gépre az anyagot.

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Köszönöm. Ez mind szép és jó, csakhogy a gépemen nincs FireWire. :(

Link to comment
Share on other sites

Egerb

A kamerán van DV csatlakozó, ebbõl következik az, hogy hozzá lehetne kötni a géphez. Namost ezt csak azért írtam le, mert a kamera típusa: VP-D20. A könyvben megnéztem ezt a csatlakozást (eddig nem is tûnt fel) és rögtön a cím: "Felvétel DV csatlakozó kábellel (csak VP-D20i/D21i)" :( Viszont, ha az én VP-D20-as kamerámon rajta van ez a csatlakozó, akkor az elméletben mûködik. Nem? :hmm:

Amúgy bocsánat a kérdésért, de egy kicsit elbizonytalanodtam.

Link to comment
Share on other sites

Lex
Ha nincs, akkor vegyél bele egy ilyen kártyát (kb. 4 eFt) és hozzá egy kábelt (1 eFt), aminek a másik vége belemegy a kamerádba.

:hááát:

Itt van a kamerád adatlapja. A számítástechnika hülyesége, hogy van ennek egy harmadik neve: IEEE1394. Ez a DV/FireWire csati.

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Köszönök mindn segítséget! Sokat okultam.

Link to comment
Share on other sites

atzs

Minden DV kamera át tudja tölteni a gépre az anyagot. De nem mindegyik tudja a gépen levõ filmet visszaírni DV-kazettára.

 

Ez az, amit esetedben csak a D20i tud. Az két irányú. míg a tied "csak" egyirányú.

 

Még valami: kétfajta FireWire csati van, a kisebb 4-tûs (valószínûleg ilyen van a kamerán), a nagyobb 6 tûs. Mindegy, hogy a kártyán, amit veszel, milyen van (valószínûleg mindegyik), csak az a lényeg, hogy olyan kábelt vegyél, aminek az egyik vége passzol a kamerába, a másik a kártyába.

 

Azt hiszem, az XP magától nem csinál vele semmit. Én a Microsoft Movie Maker 2-t használom (ingyenesen letölthetõ). Automatikusan szét is szedi a filmedet snittekre. Amatõr felhasználásra tökéletes és ingyenes alkalmazás. A mostani számhoz ajándékozott PowerDirector is tudja ugyanezt, ha minden igaz.

Link to comment
Share on other sites

Egerb

Sony Vegas 6-ot használok. Az is tudja.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
matzera

Attól, hogy DV a kamerád, még közel sem lesz biztos a végeredmény a PC-n. A DV kamera csak a szalagon rögzít digitálisan, saját magának (illetve a firewire portnak). Átíráskor mégis újra kell digitalizálni a dolgot, akárhogyis megy át . És itt nem szabad leírni a TV-tuner kártyákat. Az hogy hogyan is viszed át a jelet, mindegy. A valós idejû digitalizálás, na az fog gondot okozni. De ez a gond a firewire portnál is elõjön.

 

Az a jó a tv tuner kártyákban, hogy megfizethetõ áron képesek hardveresen a valós idejû digizést végrehajtani. De a kártyák nincsenek teljesen kihegyezve. A saját szisztémájuk is alkalmas feldolgozásra, de lehet kisérletezgetni.

 

Nekem a Mainconcept mpeg encoder jön be stlab tv tuner kártyához. Feldolgozás 720*576 képméretben, a Maiconcept DV encoderével. Ez egy jó nagy AVI lesz (hangcsúszások nélkül, néha egy kis csíkozás ami a késõbbi mûveleteknél eltûnik.)

Ezután jön a NERO VISION és átkonvertálom NERO DIGITALba. Ha nagyon jó minõség kellene, akkor nagy bitrátával, 2-menetes módszerben.

Na dehát a kézi kamerák úgysem olyan tökéletesek...

Edited by Spányik Balázs
Link to comment
Share on other sites

Lex

A DV kamerák digitálisan adják át a rögzített videót a PC-nek, mindenféle digitalizáló kártya nélkül egy sima Firewire porton át. Ugyanis a Firewire tisztán digitális port, akár az USB. 1 óra felvétel 13 GB-ot foglal, ha normál (SP) a felvétel. Ha ezt DVD-re szeretnénk kiírni, akkor persze át kell kódolni a kamera MJPEG anyagát MPEG2-be, de ez a nagyon jó minõségû eredeti miatt, jó minõségú DVD anyagot eredményez.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Azért hülyeségeket nem kellene írni, mert még valaki komolyan veszi és meg lesz a véleménye nem csak errõl hanem az egész segélyvonalról.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...