Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Saját számlát készítõ progihoz APEH engedély ?

Csikós Gábor

Recommended Posts

Csikós Gábor

Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésem, de az "Irodai, ügyviteli..." cím miatt úgy gondoltam talán nem lóg ki innen annyira ;)

A lényeg, feleségem (leendõ) üzletébe szeretnénk számítógépes ügyfél és idõpont nyílvántartást bevezetni. A programot magam írom, ezzel nincs is probléma. Eszembe jutott illetve felmerült esetleges igényként a számlaadás lehetõsége, amelyet egy már meglévõ, és az ügyfél adatait már tartalmazó számítógépes rendszer mellett felesleges volna kézzel írogatni. A kérdésem, mitõl válik egy nyomtatott számla valódivá, mindenképpen szükséges valamiféle APEH bevizsgálás, engedély, esetleg saját progira nincs is ilyen lehetõség?

A tanácsokat elõre is megköszönöm.

Lex

Már megint a szokásos hülyeség, amivel a jónépet beetetik.

Semmilyen programhoz nem kell APEH engedély. Számlázó program esetén kell a felhasználónak rendelkeznie egy, a fejlesztõ által kiállított tanusítvánnyal, ami leírja, hogy a program megfelel az ÁFA tv. a Számviteli tv. és az Adózás rendjérõl szóló tv. elõírásainak, de fõleg a 8/1999-es, a 34/1999-es PM rendeletnek, miszerint a számlasorszámokat a program állítja elõ, ami folyamatos, kihagyás és ismétlés mentes, nem lehet felülírni, módosítani, törölni.

PS.: APEH engedély a nyugtaadó pénztárgépekhez kell.

Az APEH nem szoftver ellenörzõ cég. ;)

arpsoft

De ha kimennek, akkor leellenõrizheti, hogy megfelel e a szoftver.

atzs

Miért nem az APEH ügyfélszolgálatát kérdezed? Kicsit lassan válaszolnak, de hasonló esetekben náluk szoktam érdeklõdni.

Lex

Mert én gyorsabb vagyok az APEH-nál. :D Az ellenõrzés annyiból áll, hogy kérik a tanusítványod.

Csikós Gábor

Nagyon köszönöm a gyors válaszokat. Megmondom õszintén, nem jutott eszembe az APEH-nél érdeklõdni, de tartok tõle nem biztos, hogy egy kapcsolt ügyintézõ korrekt választ tudna adni erre. Nem jellemzõ :Sír: Tudom, az APEH nem szoftver cég, de nyílván hivatalossá kell tenni egy ilyen programot, illetve számlát, és ennek a folyamatát illetve lehetõségeit szerettem volna itt megtudni.

Amennyiben én írom a programot, hogyan tudok kiállítani "tanusítványt". Egy programba mindent be lehet építeni, ha akarom úgy viselkedik, hogy az APEH-nek megfeleljen, de mi a biztosíték számukra, hogy nem tud egyebet is egy program, mondjuk miután "bevizsgálták". Gondolom a forrást nem kell csatolni és nem is elemzik ki, mint ahogyan a bináris kódot sem fejtik vissza, ezért nem világos teljesen számomra a folyamat.

Csikós Gábor

Majd elfelejettem, egy bizonyos szálloda(lánc)nál találkoztam olyannal, hogy a számlanyomtató gépek valamiféle "adómemóriával" rendelkeznek, ezt csak elmondásból tudom, mivel nem lehet õket megbontani, le van plombálva az egyik csavar.

Lex

Könyvelõ programok esetén Neked, mint programozónak, kell biztosítani, hogy a program megfelejen a hatályos jogszabályoknak. Ha a program nem felel meg és az APEH rájön, akkor rajtad verik el a port. Rájönni nem úgy jönnek rá, hogy elemzik a progit (mint mondtam, nem programozók), sokkal egyszerûbb a dolog. Megnézik a számlákat, hogy azok tartalmilag ill. formailag helyesek-e. Megnézik, hogy a sorszámozás szabályos-e, esetleg megkérnek rá (mint használót), hogy mutasd meg, hogy mûködik a progi, mit lehet vele csinálni. Ha látják, hogy szabálytalan dolgokat is lehet csinálni (Te adod a sorszámot, törlés, módosítás, ...), akkor Neked annyi. :D

A tanusítványt Te állítod ki, tetszõlegesen. Csak tartalmilag jó legyen. Lehet dizájnolni, meg minden.

A könyvelõ progik annyiban térnek el a sima progiktól, hogy itt nem a felhasználó igényei az elsõdlegesek, hanem a jogszabályi elõírások és csak ez után jön a felhasználó óhaja. A lényeg, hogy egy ilyen progihoz, nem árt némi könyvelési, adózási ismeretet elsajátítani vagy egy szakértõt alkalmazni.

Lex

Ha a gépet direkt úgy alakítják ki, hogy ne lehessen belematatni, akkor OK, de ez nem elõírás, inkább a szálloda saját magát védi az alkalmazotti visszaélésektõl.

arpsoft

Ha Te magad írod a progit, akkor Te állítod ki a papírt is róla, ahogy Lex már leírta.

Az egyik dolog, amin több házibuhera program is elbukott már, az a példánysorszámozás.

Ha elõnyomtatott, boltban vásárolt számla nyomtatványt használsz, akkor nincs különösebb gond. ha viszont mindent Te nyomtatsz, mint pl a számlaszám, akkor a következõkre kell figyelni:

- több példányos papírnál (pl mátrix nyomtató) másodszorra már csak számla másolatot szabad nyomtatni, és a másolat mivoltának a számlán jól láthatóan ott kell lennie.

- egy példányos nyomtatásnál (pl lézer) folyamatos példánysorszámozást kell biztosítani.

atzs
Megmondom õszintén, nem jutott eszembe az APEH-nél érdeklõdni, de tartok tõle nem biztos, hogy egy kapcsolt ügyintézõ korrekt választ tudna adni erre. Nem jellemzõ :Sír:

E-mailben kell kérdezni.

Sokáig tart, de korrekt a válasz. Remélem...

Lex

Én azt tapasztaltam, hogy telefonon ill. személyesen sokszor mondanak mindenfélét, mivel nem marad nyoma. Viszont írásban valóban nagyon lassúak, mert azért már felelõsséget kell vállalni, így megfontoltabbak. A hivatalos állásfoglalás, meg a non-plussz-ultra.

Csikós Gábor

Köszönöm ismételten a tanácsokat. Ami a lebukást illeti, természetesen nem szándékozom a felhasználónak lehetõséget adni a törvényben megkövetelt formátumon való bárminemû változtatásra. A lényeg amiért szeretném a funkciót a programba beépíteni, kizárólag a kényelem miatt volna. Az elõre nyomtatott papír nem rossz ötlet. Még egy kérdés jutott közben eszembe, nyugtát is lehet/szoknak nyomtatni, vagy ahhoz mindenképpen a tömböt kell használni?

nagygabor

És mi a helyzet az exportszámlázással, szállítólevél nyomtatással?

atzs

Nyugtát tudtommal csak pénztárgéppel adhatsz. (Meg persze azzal a bizonyos nyugtatömbbel).

nagygabor

Megnézem, ha te napi 20 számlát kiadsz számlatömbbel úgy, hogy minden számlán legalább 25 tétel van.

sosó

Az általam használt számlázóprogramban van olyan lehetõség, hogy pénztárgép illesztése. Persze nem mindegy hogy milyent. A lényege végülis az lehet, hogyha programból írod a nyugtát, akkor az mielõtt elküldi a pénztárgépnek, kivonja a raktárkészletbõl.

Lex
Megnézem, ha te napi 20 számlát kiadsz számlatömbbel úgy, hogy minden számlán legalább 25 tétel van.

Ha ezt atzs válaszára írtad, akkor õ nyugtáról beszélt, nem számláról! :hááát:

Ha nem, akkor meg pont számlázó programról beszélünk.

PS.: Egy kézi számlára nem fér rá 25 tétel. :hááát:

arpsoft

Lex: Lehet, hogy Te még nem láttál elõnyomott leporello számlát? Az A4-es.

nagygabor

Pontosan. :)

Lex

Ugyebár a leporellóra nyomtatni szokás. Kézzel az un. kézitömböt használják, ami A5-ös méretû. Sõt! Én a mobilitás miatt A6-os méretût használok. Tudom, hogy van A4-esben nem csak leporelló, hanem tépõs is, pl. írógépes módszerhez, de ez is mazohistáknak való.

Manapság kézzel számlázni csak igen indokolt esetben szükséges. Szinte fillérekért lehet számlázó programot venni. A mozgóügynököknek is van megoldás, de kezdek nagyon OFF lenni.

nagygabor

Azt hiszem, hogy nem én kezdtem el a számlatömbökrõl vitatkozni. Ha jólemlékszem, akkor az exportszámlával kapcsolatban kérdeztem utoljára.