Jump to content
GSForum - Segélyvonal

DVD író rendszerkövetelménye


CsigaBiga

Recommended Posts

CsigaBiga

Sziasztok,

 

 

Az lenne a kérdésem, hogy használ(t)-e már valaki olyan DVD írót vagy akár CD írót, aminek a rendszerkövetelménye nagyobb volt a gépe adottságánál?

 

Konkrétan, megtetszett az a Samsung DVD író, ami a PC World 63. oldalán is szerepel. A belsõ DVD író renszerkövetelménye ugyan jó lenne a gépemhez, de nekem inkább külsõ DVD íróra lenne szükségem, és az sem elhanyagolható tény, hogy a külsõt még 1 hétig sulinetben is meg lehet vásárolni. Viszont a rendszerkövetelménye Pentium4 2.0GHz, nekem azonban csak Pentium4 1,4GHz-m van. Ez a különbség mennyit számít a DVD lemez írásakor? Mondjuk ha a gyorsaságot érinti, az nem lenne gond, mert ráérek, inkább a kérdés a minõség, és hogy közben pl. egy film írásakor ne álljon le.

 

Köszi minden választ.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Ha 4x-essel írod, akkor nics gond. Talán a 8x-os is elmegy. Fontos, hogy a vinyód gyors legyen, és az USB 2.0 is megfelelõen tempósan nyomja az adatokat.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
google

Egy ismerõsöm kérdezi, mennyi egy ma kapható, átlagos, belsõ DVD-író rendszerkövetelménye.

A magam részérõl olyan 600-700MHz körüli processzorsebességre gondolok, de nem találtam semmilyen pontos adatot az interneten. Szerintetek?

Link to comment
Share on other sites

Lex

Jó dolog ez a rendszerkövetelményesdi, de sajnos félre is vezethet, mert DVD író esetén attól függ, hogy milyen sebességen használod. Ha megelégszel a 4x-es sebességgel (5540 KB/s), akkor az olyan, mint CD írónál a 40x-es. Ezt a sebességet a 3-4 éve készült gépek tudják. Persze, mint korábban is írtam, ez függ a winchester sebességétõl.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler
olyan 600-700MHz körüli processzorsebességre gondolok

A Plextornál találtam:

System Requirements:

 

# PC/AT compatible

# CPU: Pentium 4 - 1.4 GHz

# RAM: 256MB

# HDD: 10GB free space

# OS: Windows 98SE/Me/2000/XP

Tehát minimum 1,4GHz! :ötlet:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

google

Köszönöm. Ez minden várakozásomat felülmúlta. :pislog: Még akkor is, ha jóindulatúan levisszük 1 GHz-ig...

 

Sajnos akkor nemleges választ kell adnom a kérdezõnek. :(

Link to comment
Share on other sites

Lex

Szerintem viszont jó a 600-700 MHz. Pont ezért írtam a fentieket, mert a Plextor is olyan gépet ír, amivel kihasználható a maximális írási sebesség. Viszont nem kötelezõ 16x-osan írni. Sõt, nem is ajánlott!

Link to comment
Share on other sites

google

De sajnos egyáltalán nem biztos, hogy meg is van annyi a célgépen egyáltalán. Nem én kérdeztem, üzenet formájában jutott el hozzám az infó, szóval nem tudok semmit. PIII-as géprõl van szó...

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Lexnek teljesen igaza van abban, hogy ez a maximális írási sebesség mellett kívánt minimális rendszerkövetelmény. De P3-as géppel már valóban veszélyes DVD-t írni. Nem is azért, mert nem tudja megírni a DVD-t, de jóval nagyobb a rontás esélye, még lassabb sebességnél is.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Mi az hogy veszélyes egy P3-as géppel DVD-t írni? :?: Egy normális, nem töredezett merevlemezzel szerelt, UDMA-2/ATA-33 adatátvitelre képes P2 vagy P3 gép, amiben van 256 MB RAM és egy nem széthullott oprendszer, úgy ír 8x-osan DVD-t, mint a huzat, de ha néha be is lassul, akkor sem állhat le, ott a Buffer Underrun elleni védelem. Ha hibázik, akkkor nem azért van, mert P3-as. A DVD-írókhoz meg legtöbbször a szoftverkörítés (MPEG enkóder, dekóder stb.) miatt szoktak elvadult rendszerkövetelményt írni, de legtöbbször annak sincs túl sok köze a valósághoz.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Úgy értettem, hogy több hibával ír, mint egy nagyobb adat-sávszélességgel rendelkezõ rendszer. Egyébként a DVD-írókhoz nem a szoftverkörítés miatt írnak ilyen rendszerkövetelményeket, hanem a nagy sebesség miatt. Nem képeset akkora adatátvitelre a kisebb gépek, mint amilyen gyorsan az író megégetné a lemezt.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

ProFiler, ne haragudj, de baromságot írsz és süt belõled a hozzá nem értés.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Utánnaszámoltál már? :lol:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Nem. Én ezzel foglalkozom, tudod, vélhetõen több DVD-írós gépet rakok össze és szervizelek egy hónapban, mint amennyirõl te olvasol egy év alatt. :mérges: De kápráztass el és számolgassunk egyet. :hááát:

 

Baromság1:

Úgy értettem, hogy több hibával ír, mint egy nagyobb adat-sávszélességgel rendelkezõ rendszer.

Baromság2:

Nem képeset akkora adatátvitelre a kisebb gépek, mint amilyen gyorsan az író megégetné a lemezt.

 

Na akkor mondd meg nekem, hol is van a szûk keresztmetszet egy UDMA-2, ATA-33 képes alaplappal szerelt P3-as gép esetén a gyors íráshoz. A processzor? Nem, mert ha DMA módban megy a drive, akkor nem terheli a procit, még egy P3-as gépnél sem lesz több a terhelés 40%-nál 8x-os írás esetén. Memória? Már az SDRAM-os rendszerek is tudnak annyi átvitelt, ami ehhez kell. Alaplapi IDE/ATA vezérlõ, memóriavezérlõ? Ugyan, hiszen sokkal gyorsabb SCSI rendszeket is kiszolgáltak azok a gépek, és az UDMA-2, ATA-33 még a 16x-os DVD-íráshoz is elegendõ lenne. Ha van benne elegendõ memória, egy régi gép is minden nyögés nélkül ír DVD-t 8x-osan. De ehhez nekem nem kell számolgatnom: napi rendszerességgel látok ilyet.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

:) Nagyon sok DVD-írós gépet rakok én is össze egy hónapban, de én nem hasonlítgatnék semmihez. :dühös: De ez teljesen lényegtelen is - ugyanis az elmúlt hónapokban sokat mondok, ha 10 olyan rendelésem volt, ahol kifejezetten nem kértek DVD-írót.

 

Ha most a maximális sebességet 16x-osnak veszem, akkor másodpercenkénti 22.160 KByte-ról beszélhetünk. Ezt a sebességet viszont a gyakorlatban nem érik el a P3-as, vagy nála régebbi rendszerek merevlemezei. A vezérlõ elméleti sebességével nem megyünk sokra, ha az adott eszköz nem támogatja, vagy egyátalán nem is képes elérni azt. A SCSI-nak pedig köze sincs a Socket 370-es alaplapokhoz, ugyanis külön vezérlõkártyákkal mûködnek. Legfeljebb csak szerverekben találkozhat(t)unk integrált SCSI vezérlõkkel.

 

De azzal egyetértek, hogy egy régi gép problémamentesen megír akár 8x-os sebességel egy DVD-t. De saját gépeimmel tapasztaltam a különbségeket. Egyszer majd próbálj meg megírni egy gyorsabb (mai) géppel mondjuk 8x-osan egy DVD-t, majd ugyanazt próbáld meg egy 4-500MHz köztivel. Ugyanazzal az íróval furcsamód ez utóbbiban több hibát jeleznek a tesztprogramok. Na most akkor ez miért van?

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Milyen tesztprogramok és milyen hibák?

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Innen mazsolázhatsz. ;)

 

Egyébként fõként az íráshibák száma jelentkezett.

 

De ezt most nem vitatkozás szintjén - mert Veled nem is szeretnék ebben a témában (de azért ne hidd azt, hogy Te vagy a mindent tudó, mert csak ezzel foglalkozol) - hanem egyszerûen csak érdekel, hogy akkor mit mondasz rá, hogy miért jelentkezik több hiba egy régebbi gépnél. :?:

 

:)

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Innen mit mazsolázzak? Nem vagyok "mindent tudó", de neked sajnos kicsit felszínes ismereteid vannak a témában. Nagyon kevés meghajtó alkalmas az akkurátus teszteléshez, fõleg a komoly PI(E)/PO(F) hibaellenõrzésre, így a különbözõ meghajtókkal végzett tesztek összevetése legtöbbször teljesen értelmetlen. Egyáltalán nem tapasztaltam, hogy a lassabb gépen írt lemezeken több hiba lenne, ha a gép képes kiszolálni az adott átvitelt, sõt a legtöbb írónál a lassú adatátvitel miatt folyamatosan aktiválódó Buffer Underrun elleni védelem által hagyott "nyomok" sem rontják le az írásminõséget ma már. Szóval nem tudom, mit kellene megmagyaráznom neked, hacsak nem a tesztelési metódus leírására vagy kíváncsi (más fórumokon és a honlapomon elég részletesen írtam már errõl, de épp most készül egy nagy cikkem a témában, hogy mit és mivel érdemes tesztelni). Pontosan vezetett tesztnaplóm van, kétezernél több (!) megírt tesztlemezen van katalogizálva az eredményekkel együtt, szóval elhiheted nekem, alapos indokom van arra, amit mondok. Ha lassú gép "hibázik", akkor ott nem a lassúsággal van a gond, hibát nem generálhat - se a gyors, se a lassú gép.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Rendben. Akkor valami más lesz. Majd csak rájövök.

 

Jó estét!

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Szerintem is elég 700 MHz. Nagybátyám gépén éppen ma másoltam le 2 DVD-t neki (saját dobozos DVD-k voltak, történetesen TESCO-s Jóbarátok). Az õ gépe egy 700 MHz-es Celeron prociból, 128 MB SD RAM-ból, és egy új 80 GB-os Samsung wincsibõl áll (elõtte 30 GB Maxtorja volt, azzal is írt DVD-t). A VGA egy GF 256. Ezzel a géppel gond nélkül meg lehet írni a DVD-ket a puffer sem ürül ki, akkor jelentkeznek a gondok, ha mást is akarsz a gépen csinálni írás közben. Már egy sima böngészés sem megy, mert annyira terhelt a gép, hogy nem bírja. Én próbáltam, de aztán feladtam. A második DVD-nél néztem egy darabig a puffert, de 50%-ig csak egyszer csökkent le 10% alá, a DVD-író tároló szint. A DVD pedig jó lett, mert az asztali DVD lejátszó beolvasta.

Link to comment
Share on other sites

PPeter

Ha lenne benne 256 MB, lehetne böngészni is vele írás közben W9x alatt, XP-hez nem árt a 384 :)

Link to comment
Share on other sites

Adani

XP van rajta, fõleg a fekete özvegy miatt, mert nagymuter azzal szeret játszani, az meg ugye csak az XP-ben van. :D Meg az MSn sem fut 98 alatt, amit szintén használunk kapcsolattartásra.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler
neked sajnos kicsit felszínes ismereteid vannak a témában

Valóban, ezt egyátalán nem is tagadom. Nem lehet mindenhol a végletekig belemélyülni a dolgokba. Sajnos ahhoz kevés az idõm a sok gép és újdonság miatt, hogy minden egyes alkatrész lelki életébe belemélyedjek. Ilyen a DVD-író is. Nekem a DVD-írónál három fõ szempont van: 1. hogy írjon meg sok lemezt hiba nélkül; 2. legyen megbízható, akár éveken át; 3. legyen képes a maximális sebességen is elfogadható eredményt produkálni (azaz ne csak reklámfogás legyen, hogy most "miénk a leggyorsabb"). Ezeket megvizsgálom egy gépnél, hogy rendben vannak-e és az nekem bõven lég is. Akkor a vásárlóim nem lesznek csalódottak. Például ennek okán nem merek ma már egyik ügyfelemnek sem LG DVD-írót hozni, mert a régiekkel nagyon befaragtam. Szinte mára már kivétel nélkül mindegyik író felmondta a szolgálatot. Legalább a Plextorokkal nincs ilyen gond. Mondjuk a 740A-val is adódott már egy-két problémám, de azok elenyészõek.

 

Egyébként a 760SA-ról mi a véleményed? Hamarosan hozok egyet tesztelésre, remélem az már hû utódja lesz a 712SA-nak. Szerinted?Tudnál írni ide véleményt? (Persze, ha nem túl nagy kérés. :upsz: )

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Lex

@PPeter:

Fel tudnál sorolni olyan meghajtókat, amik tudják a PI(E)/PO(F) hibaellenõrzést? Ebbe a topikba, ha szabad kérnem. Csalódottan tapasztaltam, hogy míg az LG meghajtóim CD-nél tudják, addig DVD-nél nem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...