Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Karrier

mazda6diesel

Recommended Posts

mazda6diesel

Sziasztok!

Szerintetek mit érdemes mostanság tanulni az informatikán belül, hogy minden szemponból jó álláshozjusson az ember? Gondolom a számítógép-szerelõ már annyira nem jó biznisz mert már a közértes Gizike néni is simán kicserél egy videókártát! :) Tippek, javaslatok?

Kovács Gyula (MiniDisk)
... közértes Gizike néni is simán kicserél egy videókártát!

Ez nagyon nem így van. Egyébként érdemes mindenben jártasnak lenni. Az állásod egyébként sem attól függ, mihez értesz, hanem hogy van-e protekciód (ha jól fizetõ állást akarsz), vagy a másik lehetõség, hogy mennyire vagy hajlandó éhbérért dolgozni.

mazda6diesel

Miért? Ha kezdetban éhbérért dolgozok akkor az ott megszerzett tapasztalatokkal jobb állást fogok kapni nagyobb pénzért?

ocsi

Én még fiatal vagyok ehhez, de szerintem te egy idilli világban élsz, ahol minden elmélet egyenlõ a gyakorlattal.. :D

Egyébbként pedig pont, hogy nincs igazad... Nem ismerem a statisztikákat, de az utóbbi néhány évben nagyot ugrott az egy fõre jutó számítógépek aránya... és a közértes néninek szerintem elsõ alkalommal a bekapcsolást is meg kell mutatni, nemhogy a telepítést/szerelést...

Egyébbként engem is érdekel a téma... ugyanis egy év múlva egyetemet kell választanom és én is az informatika világában szeretnék tovább tanulni. Leginkább a programozás érdekel. Milyen egyetemeket ajánlotok? (Esetleg érdemes lenne elgondolkozni külföldi egyetemen?)

Gereby

Én most olyanon gondolkodom, hogy a gép belsõ elektronikáját ki kéne tanulni. Mert az ilyen szakember nagyon ritka... Apum mivel kereskedõ, kapcsoladba lép olyan emberekkel, akik így kocsin spéci hardverekkel vannak fölszerelve, és egyszer elment ahhoz a céghez ahol az ilyen rendszereket csinálták... Mondani se kell, halálra keresik magukat... Most egyenlõre még csak az a tervem, hogy hardveres, és szoftveres(programozás) irányában is keményen elmenni, aztán az elektronika... Majd lesz valami... De egy biztos, mégbedig az, hogy én egy síma fõiskolával elmehetek csövesnek... valami különleges ütõs lapot kell felmutatni... Egyébként én még attól félek, hogy (mint ahhogy a PCworld-ben írták jó régen) lehet, hogy majd olyan gépek lesznek, hogy külön álló ,kis dobozkák lesznek a különbözõ alkatrészek, és kábellekkel lesznek összekötve... tehát akkor már a "közértes nénike" is símán klicseréli a VGA kártyáját...

mazda6diesel
Nem ismerem a statisztikákat, de az utóbbi néhány évben nagyot ugrott az egy fõre jutó számítógépek aránya...

Szerintem pont ezért van az, hogy egyre többen értenek hozzá! De a Gizike néni az tényleg erõs volt! :) Én csupán arra gondoltam, hogy ma már nem lehet abból megélni, hogy egy "mezei" számítógépszervizes vagyok, ettõl szerintem már sokkal többet kell(ene) tudni. Én is azokat a dolgokat keresem amikre a jövõben nagy szükség lesz, csak nehezem találom meg õket mert már nagyon sok ágazata van az infonak és nem tudom merr induljak.

ocsi

Hát.. én azt tervezem, hogy elsõ lépésben nyerek egy-két OKTV-t ... akkor lesz mit felmutatni... :démonikacaj::démonikacaj::démonikacaj:

Dobozos hardware ek is elromlanak.. ott is lesznek hibák... amit meg kell javítani... csak neked mint szerelõnek kell több dobozt kinyitni!

mazda6diesel

:szia:

Azt szeretném kérdezni, hogy dolgozik-e valamelyikõtök v. ismerõsötök rendszergazdaként? Mit kell tudni, milyen követelményeknek kell megfelelni mostanság egy ilyen állás betöltéséhez?

Greene

Ez változó. Az alap az összes Windows szerver ismerete rutin szinten. DNS, DHCP szerver, Active Directory, IIS. Linux: apache, postfix, samba, DNS. Adatmentés.

Ezen kívûl nem árt egy kis adatbáziskezelési gyakorlat. Van ahol a Unix-ot is kérik, vagy plusz programnyelveket, esetleg szakirányú diplomát.

Shia-ko

Illetve, van ahol a protekció a lényeg.

Greene

Persze a munkahelyek fele olyan...

Egyébként kihagytam a teljeskörû hálózati ismereteket, és bizonyos szintû hardverismeretet.

Gereby

Hallottátok, hogy a legjobban keresõ szakma az informatika? Lenyomta a közgazdászokat... :D

• 2 weeks later...
mazda6diesel
Persze a munkahelyek fele olyan...

Egyébként kihagytam a teljeskörû hálózati ismereteket, és bizonyos szintû hardverismeretet.

Egy ilyen állás betöltéséhez mindenképp egyetemi diploma szükséges, vagy elég egy felsõfokú okj-s papír is? Persze a megfelelõ nyelv(ek) tudásával! Pályaválasztás elõtt vagyok és szeretném tudni, hogy merre lenne érdemes indulni.

mazda6diesel

Szerintetek jól el lehet sajátítani az alapokat egy ilyen képesítéssel? rendszergazdaként szeretnék dolgozni és mellé szeretnék még megtanulni egy programnyelvet és a web programozást. Kezdeteknek elég magas színvonalú ez, vagy vannak ettõl jobbak?

ProFiler

Az alapokat biztos.

Ciao.

Greene

@Bazs: Én ide járok. Feltételekkel tudom ajánlani csak. Mostanában sok a problémánk a képzéssel. A Linux oktató viszont szuper.

Gyalo92

Én informatikus szeretnék majd lenni!Ha minden összejön, akkor min. 200000 fogok keresni egy hónapban. ;)

ocsi

Hát, ha te annyit fogsz keresni akkor nagyok király leszel... ( ugyanis, ha jól számolom addigra már Euró lesz :D :D )

----------------------------------

Egyetem: Kinek milyen tapasztalatai vannak??... Jövõre egyetemet kell választanom, és informatika karra szeretnék menni. Mit jelent az hogy "mérnök informatikus?"??

Shia-ko

Az informatika, a joggal, és a közgázzal együtt, nagyon necces már egy ideje, mert nagyon sokan vannak. :ötlet:

intruder

Én idestova 7 éve foglalkozom számítástechnikával munkaszerüen... A számítástechnika nagyon szerteágazó tudomány. Biztos más tudományágakra is igaz ez az állítás de azokat nem ismerem. Ahogy a számtech. tanárom mondta anno 1997-ben " - Aki manapság a számítástechnikával szeretne foglalkozni az vagy nagyon jól csinálja vagy sehogy." És ez a mai világban többszörösen igaz. A piac telitett és gombamód szaporodnak a "felhsználóbarát" szoftverek. Készíts magadnak weblapot, editáld otthon fényképeidet, készíts egyszerüen 3D-s gombokat, menüket...Sajnos manapság nagyon sokan, úgyérzik értenek a számítástechnikához. Bt-ket Kft-ket alapítananak, sokszor érdemi tudás nélkül. Ugyanakkor az ilyen "csináld magad" alkalmazások miatt sokan nem értékelik kellôen a valódi hozzáértést. Összegezve, kezd elkorcsosulni kicsit ez az ága a tudománynak, de azért meg lehet taláni a jó utakat benne.

Így a végére élnék még egy mondattal, amit pedig a szaldolgozat konzulensem mondott (novell):

" - Vannak jó csapatok akik jól dolgoznak, és vannak rossz csapatok, akik csak hiszik hogy jól dolgoznak. Ha ügyes vagy, elôbb vagy utóbb, de jó csapatba kerülsz" :)

mazda6diesel
Az informatika, a joggal, és a közgázzal együtt, nagyon necces már egy ideje, mert nagyon sokan vannak. :ötlet:

De akinek valós, megbízható tudása van és képes állandóan megújulni az ki tudja szorítani a "tudatlanokat" nem?

intruder

Persze, de ez sok munka sok idô sok energia...Szerencsére egyre több olyan cég van ahol a tudásod számít, nem a protekció...a protekció pontosan egy lépés elônyt bizosít, és ennél az egy lépésnél, hosszú távon sokkal gyümölcsözôbb a tudás. Nem lesz mindíg minden cégnél elötted egy protekciós. :)

Shia-ko

Sok cégnél a legfontosabb, hogy csapatmunkára képes, rugalmas munkaerõ légy, és másodlagos a szakmai tudásod, mert azt tudják fejleszteni, az elõbbit pedig nem. :ötlet:

intruder

Kérdés hogy akarják-e fejleszteni a tudásod. Sok cégnél a csapatmunka és a rugalmasság mellett fontos (mint ahogy sok hirdetésben is olvashatod) hogy "önnállóan dolgozni tudó" légy. Ahol nagy a hajtás ott nem lesz ideje senkinek egyengetni az utadat, az elvárások viszont magasak lesznek...

De szerintem ha tudod az alapokat, nagyot nem tévedhetsz. Úgyis érzi az amber hogy mit merhet bevállalni. A többi meg jön "magától"... ;)

Bencce
Az informatika, a joggal, és a közgázzal együtt, nagyon necces már egy ideje, mert nagyon sokan vannak.

Szerintem mindenki tanuljon azt ami õt érdekli, mert akkor a plussz munka az nem nyûgként veszi ki magát. Én pl. szivesen olvasok a suli mellett közgazdaság könyveket, mert érdekel, és többet szeretnék tudni mint amit a suliban oktatnak. Aki csak "divatból" megy valamilyen szakra az ugysem viszi sokra :(