ocsi Posted October 16, 2005 Posted October 16, 2005 Én egy elég konkrét problémára szeretnék segítséget kérni. Egy táncversenyen szeretnék fényképezni egy Fuji finepix fényképezõgéppel. Többször voltam már azon a helyen és sok rosszul sikerült képet csináltam már. A probléma a következõ: Van egy tánctér, (ahol vannak a táncosok, akiket fényképezni akarok) és én a nézõtér végébõl tudnék fényképezni. Tapasztalat szerint a vaku semmit nem ér ilyen távolságból. A tánctér erõsen meg van világítva, de valahogy a környezete miadt a gép nem tud erre koncentrálni( a táncosok mögött fekete függöny, a nézõtéren félhomály van). a kérdés, hogyan tudnám úgy beállítani a gépemet, hogy egy rögzítet álványról, manuális beállításokkal jó képeket tudjak csinálni? További nehézségek, hogy gyors mozgást szeretnék fényképezni. Van valami ötletetek? Vagy ehhez nem elég egy néhány évvel ezelõtt a középkategória tetejének számító fényképezõgép?
atzs Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Ha magam nem tudom befolyásolni a világítást, akkor 1. Manuálisan beállítom azt a legrövidebb expozíciós idõt, amit a legnagyobb rekesznyílással még jónak mond a gépem. Csinálok egy próbafelvételt. Ha jó, akkor marad ez a beállítás. Ha nem, akkor attól függõen, hogy túl sötét vagy túl világos lett, egy-egy értékkel elkezdem változtatni az idõt, amíg jó nem lesz. 2. Megnézem, hogy ebben a beállításban mi látszik a táncosokból. Ha csak egy elmosódott paca, akkor úgy döntök, hogy mûvészképeket készítek... Esetleg megpróbálom növelni a gép érzékenységét, bár ekkor zajosabb lesz a kép. Ha továbbra is elmosódnak a táncosok, akkor közelebb megyek, amennyire csak lehet, és megismétlem az egészet elölrõl. 3. Ha már végképp nem tudok mit kezdeni, akkor maradok a mûvészképeknél, vagy elgondolkodom egy komolyabb vakun. Az enyémhez 120 ezerért lehetne kapni 56-os kulcsszámú vakut. Szerény becsléseim szerint ISO800-zal az elvisz majdnem 100 méterre... Szóval a vaku igenis ér valamit, csak ez nekem a vágyálom kategória marad. De a 36-os kulcsszámú változaton még gondolkodom... Fõleg, ha mondjuk a gyerekeim táncolnának... A Fujinak ráadásul normális vakupapucsa van, nem úgy, mint a Minoltának, ezért olcsóbban meg lehet úszni.
Giraffe1 Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Csodák nincsenek, a fényképek elkészítéséhez elegendõ fényre van szükség. Ezt befolyásolni tudod: íl: megvilágítással íl: az ISO érték módosításával íl: a rekesszel íl: a záridõvel Az, hogy mi az elegendõ, azt mindig a téma határozza meg. Esetedben a záridõ növelése nem jöhet szóba, különben csak elég mûvészi képeket fogsz tudni készíteni. Kérdéses, hogy a rekeszt meddig tudod kinyitni, ráadásul ezzel a mélységélességet csökkented. Az ISO-t feljebb tekerheted, de a kis CCD-vel rendelkezõ gépek 200-400 ISO-tól elég zajossá válnak. Vagyis még a leginkább a plusz világítás, azaz a vaku marad. Ugyan az atzs által írt 100 méter költõi túlzásnak tûnik , de valóban egy nagyobb (40+) kulcsszámú vakuval már 10-20 méterre is elegendõ fényt tudsz biztosítani, és jó esetben 1/200 s-os ráridõt is használhatsz, ami tánchoz bõven elegendõ. De ennek az is feltétele, hogy a színpadhoz viszonylag közel tudj jutni. (Az más kérdés, hogy ha egy ilyen vakuval "kinálod meg" kb. 10 méterrõl a táncosokat, akkor nem te leszel a kedvencük )
Bencce Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Nem lesz a képekbõl semmi, már én is sokat próbáltam. ISO, rekesz, záridõ, akármi, nem lesznek élesek a képek... koncentrálj másra. Pl: a kedvenc képem amit egy egy táncversenyen készült http://bencce.deviantart.com Ott a legelesõ alien nevû képem pont táncversenyen készült. Esetleg próbálj közelebb ülni, az az, ami tényleg segít valamit. Ami még nagyon nehéz, hogy sokszor változnak a fények, és a fehéregyensúlyra is oda kell figyelni!
Zazu Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Egy megoldás van, de lehet, hogy még ez sem oldja meg a problémádat. Tükörreflexes gép használata. Ott van ISO 3200 is. Ugyan zajos, de legalább meg van örökítve a táncos.
Lex Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Szerintem ocsi nem ilyen megoldásra gondolt. Mivel írta, hogy egy régebbi FinePix modellt használ, gondolom nincs annyira eleresztve anyagilag, hogy egy SLR gépet vegyen. Meg egy telét. atzs és Giraffe leírta a lényeget, de csodák nincsenek. Bele kell törõdnünk a meglévõ technikánk korlátaiba. De így sokkal jobban megmozgatja a szürkeállományunkat a fotózás, mert ki kell találnunk, hogy oldhatjuk meg a problémát. A távolság csökkentése csak megoldható. Bár a többi fotós nem lesz boldog, ha a csemetéjük mellett Te is ott leszel. Egy esküvõn jártam úgy, hogy az örömanya kért meg, hogy fotózzak, mert hivatásos videós lesz, de fotós nem. Ahogy nézem vissza a több, mint 200 képet, hát az a h... videós minden fotóba belemászott. Azt hittem felrúgom. Nyisz-nyisz. Végsõ esetben az ISO-t lehet max.ra rakni (400?) mert még mindig jobb egy zajos kép, mint egy bemozdult. A zajjal még lehet mit kezdeni, de a bemozdulással már nem.
atzs Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Lehet tûrhetõ képeket is csinálni. Néhány méterre a színpadtól a Minolta beépített (egyébként felejthetõ erõsségû) vakujával azért követtem el már olyat. Szalagavatón már kicsit súlyosabb volt a helyzet az erkélyrõl. Akkor állványom még nem volt, kézbõl (a korlátnak támasztva) lõttük el a képeket, és lett köztük néhány használható. Ha nem felejtem el, holnap megmutatom... @Giraffe: A 100 méteres becslés tényleg sok egy kicsit. Utánaszámoltam, ezek szerint 2-es rekesz mellett 56 kulcsszámmal: ISO 100: 28m ISO 200: 40m ISO 400: 56m ISO 800: 80m Zárt teremben még el is tudom képzelni... Egy 32-es kulcsszámú vaku ISO 200 mellett tud 20 métert. A filmes gépemmel az gyakorlatilag mindenre elég volt. Persze elõrepofátlankodtam olyankor, amennyire lehetett.
Laali Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Esetleg mérni is lehetne egy fénymérõvel a szinpadon, és ez alapján mauálisan beállítani. Vagy megnézni, hogy egy másik, nagyobb optikai zoomos gép a tényleges témára ráközelelítve mit állít be és ez alapján beállítani. Nekem egy Minolta Z10-esem van, de még a nyári árnyékok (fás területen nem sikerültek a színpadi felvételek...) is alaposan becsapják az automatikát.
Giraffe1 Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Sõt, f1,4-gyel és ISO 3200-vel már majdnem a 200 méter is kijön Csak azt a minõséget és nem igazán nevezném jónak, sõt! Arról nem is beszélve, milyen jól nézne ki pl. Fujifilm FinePix F460 vagy valami hasonló (ocsi nem írta a pontos típust) méretû gép egy 56-os kulcsszámú vakuval Egyértelmûen az elsõ lépés a színpad megközelítése kell(ene) hogy legyen, majd szépen sorban az itt ajánlottak. Ja, és még valami. Ahogy Bence is írta, vigyázni kell a színegyensúlyra, mert ilyen helyen elég ritka a 6500K-ra kalibrált világítás, a színek kavalkádjáról már nem is beszélve. Szóval ha a gép tudja, akkor ajánlott a RAW, mert azon azért könnyebb az utólagos korrekció.
atzs Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 Sõt, f1,4-gyel és ISO 3200-vel már majdnem a 200 méter is kijön Csak azt a minõséget és nem igazán nevezném jónak, sõt! Á, olyat nem tud a gépem. ISO 200 fölé nem megyek, maximum cseppkõbarlangban. Mellesleg az érdekelne a legkevésbé, hogy hogyan néz ki a gépem egy nagy vakuval. Csináljon jó képeket, az a dolga, akinek nem tetszik, az meg ne nézzen oda. Ha ilyen körülmények között jó képeket kellene csinálnom, mert az valamiért nekem fontos, akkor egész biztosan az lenne az elsõ dolgom, hogy megkeresem azt a legerõsebb vakut, amelynek az árát még rá tudom szánni erre a célra, és együtt is mûködik a gépemmel. Aztán igyekeznék olyan közel menni, amennyire csak lehet a szereplõk és a közönség zavarása nélkül. Az pedig egyértelmû, hogy a rekeszt és az expozíciós idõt manuálisan kell beállítani - feltéve, hogy a fény nem változik...
KOCSI IMRE Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 Kicsi a valószínûsége hogy, a digi gépedet szinkronizálni tudjad a külsõ vakuval.Mekkora az analóg nagyítása a gépednek? Ne felejtsd hogy, sajnos hiába a sok "csoda" elektrónika a fény ugyanúgy "dolgozik" mint az analóg gépek esetében. Jó optikával sok fény megy be kis optikával kicsi fény. Csodát nehéz csinálni mivel az optika a legdrágább része a fényképezõgépnek.Annak sajnos üvegbõl kell lennie.Nem véletlenül a Panasonic FZ sorozatú gépeknél 13 lencse van és az is Leica.És még azokat is meglehet ilyen rossz megvilágítással és mozgó képpel viccelni.Pedig ott már vam manuális fókusz is. Bocs a sok szövegért. Alap, hogy minél közelebb cserkészd be a témát.
Lex Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 Az elsõ képpel az a baj, hogy rossza fókusz. Gondolom a sötét miatt nem tudott jól fókuszálni a gép. Mivel az én gépemen (Canon S1IS) nincs vaku szinkron lehetõség, ezért vettem egy Soligor 280-as (a pontos típust most nem tudom) vakut, ami a hozzáadott sínnel a gép állványmenetéhez rögzíthetõ és a beépített vaku villanására tudja magát szinkronizálni. Zoomos feje van 80 mm-ig, így elég jól lehet vele telézni is. Az ára még a szerény képességeihez képest is jó, mert 13 eFt-ért vettem. Ja és ebbõl, akár többet is elhelyezhetsz. Pl. szoktam olyat csinálni, hogy a szoba egy másik pontjára rakom a vakut és így oldalról jön a fény, ami sokkal kellemesebb fotókat ad. De lehet a mennyezetre is vakuzni így lágyabb, indirekt fényt kapunk.
ocsi Posted October 18, 2005 Author Posted October 18, 2005 Köszönöm a válaszokat... szóval: -Én a jelenlegi helyzetbõl szeretnék minnél többet kihozni, szóval nem akarok beruházni, se vakura, se tuti obijektívre! -A történet úgy teljes, hogy én állítom be a gépet, fényképezek egy csomót, majd én is felmegyek a szimpadra, és én is táncolok.. és valahogy nem szeretem, amikor a sok hülye szülõ a képembe vakuzik... ezt nem akarom tetézni még egy álltalatok írt erõs vakuval... atzs: Egyébbként ez is egy akrobatikus r 'n' r verseny.. csak nem a lurdiházban, hanem Budaörsön Szerény becsléseim szerint vérremenõ küzdelmek árán 10 m re tudom megközelíteni az álvánnyal a táncosokat... és megkérem õket, hogy csak semmi hirtelen mozdulat...
Giraffe1 Posted October 19, 2005 Posted October 19, 2005 Csodát nehéz csinálni mivel az optika a legdrágább része a fényképezõgépnek. Ezért is vesznek a régi fotósok az objektívekhez DSLR vázakat Mert nincs akkora különbség mondjuk egy azonos kategóriájú Canon és Nikon gép között, mint amennyiért a jól bevált objektíveket le kellenecserélni. Annak sajnos üvegbõl kell lennie.Nem véletlenül a Panasonic FZ sorozatú gépeknél 13 lencse van és az is Leica. De azt is tegyük hozzá, hogy minél kevesebb lencsébõl áll egy objektív annál jobb. Én a jelenlegi helyzetbõl szeretnék minnél többet kihozni, szóval nem akarok beruházni, se vakura, se tuti obijektívre! Objektívet a Te gépeden nem nagyon fogsz cserélni, és nem is lenne sok értelme. De egy jó vaku nem ártana, azt 10-20e körül már kaphatsz is, és hosszútávon megérné. ...és valahogy nem szeretem, amikor a sok hülye szülõ a képembe vakuzik... ezt nem akarom tetézni még egy álltalatok írt erõs vakuval... Akkor engem sem szerethettél - már legalábbis ha már 4-5 éve a Holidayben táncolsz A kölcsön Olympushoz ugyanis egy 42-es kulcsszámú vaku is "jár" Szerény becsléseim szerint vérremenõ küzdelmek árán 10 m re tudom megközelíteni az álvánnyal a táncosokat... és megkérem õket, hogy csak semmi hirtelen mozdulat... A 10 méter bõven elég lehet, de az állvány itt nem sokat segít (Legfeljebb, ha közvetlenül azután is akarsz fotózni, hogy letáncoltad a saját részed, mert egy 150-200-as pulzus még a legjobb optikai képstabilizátornak is komoly munkát adna ) Esetleg gykorolj tai-chiseken
ocsi Posted October 19, 2005 Author Posted October 19, 2005 Giraffe: Hááát várj egy percet, utána kell számolnom... Ha jól számolom 6,5-7 éve táncolok a holiday-ben .... de komolyan... Bár a Budenz ben( ahol a házi versenyek vannak már egy ideje) más a helyzet, mert ott világos van.... Budaörsön meg sötét... és világosban nem annyira zavaró a vaku.. Az állvány azért lehet fontos, mert így mindig ugyanazt fényképezem, és mert kényelmesebb !
ruszky Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Sziasztok! olyan problémám lenne, hogy kaptam kölcsön egy cd-t, melyre digitális fényképezõgéppel felvett képek vannak rakva .van néhány kép, amit meg tudok nézni, de sok van amit nem! mi kell hozzá, hogy meg lehessen nézni?segítségeteket elõre is köszönöm!
ruszky Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 JPEG-ben vann fent!még azt is kiírja, hogy hány kb-os a kép,csak éppen nem tudom megnézni!
arpsoft Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Próbáld meg felmásolni a merevlemezre és onnan megnyitni.
ruszky Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Sajnos úgy sem mûködik! talán amikor rakták át a gépre a képeket, akkor nem kódolták át, vagy rossz progival lett felrakva? Fogalmam sincs, hogy miért nem lehet megnézni.
Giraffe1 Posted November 22, 2005 Posted November 22, 2005 Próbáld feltelepíteni az ingyenes FastStone Image Viewer-t, és azzal nézz bele a könyvtárba. Lehet, hogy csak átnevezték a képeket JPEG-re, de maradtak RAW-ban.
Recommended Posts