Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Fotózás technika


ocsi

Recommended Posts

ocsi

Én egy elég konkrét problémára szeretnék segítséget kérni. Egy táncversenyen szeretnék fényképezni egy Fuji finepix fényképezõgéppel. Többször voltam már azon a helyen és sok rosszul sikerült képet csináltam már. A probléma a következõ: Van egy tánctér, (ahol vannak a táncosok, akiket fényképezni akarok) és én a nézõtér végébõl tudnék fényképezni. Tapasztalat szerint a vaku semmit nem ér ilyen távolságból. A tánctér erõsen meg van világítva, de valahogy a környezete miadt a gép nem tud erre koncentrálni( a táncosok mögött fekete függöny, a nézõtéren félhomály van). a kérdés, hogyan tudnám úgy beállítani a gépemet, hogy egy rögzítet álványról, manuális beállításokkal jó képeket tudjak csinálni? További nehézségek, hogy gyors mozgást szeretnék fényképezni. Van valami ötletetek? Vagy ehhez nem elég egy néhány évvel ezelõtt a középkategória tetejének számító fényképezõgép?

Link to comment
Share on other sites

atzs

Ha magam nem tudom befolyásolni a világítást, akkor

 

1. Manuálisan beállítom azt a legrövidebb expozíciós idõt, amit a legnagyobb rekesznyílással még jónak mond a gépem. Csinálok egy próbafelvételt. Ha jó, akkor marad ez a beállítás. Ha nem, akkor attól függõen, hogy túl sötét vagy túl világos lett, egy-egy értékkel elkezdem változtatni az idõt, amíg jó nem lesz.

 

2. Megnézem, hogy ebben a beállításban mi látszik a táncosokból. Ha csak egy elmosódott paca, akkor úgy döntök, hogy mûvészképeket készítek... Esetleg megpróbálom növelni a gép érzékenységét, bár ekkor zajosabb lesz a kép. Ha továbbra is elmosódnak a táncosok, akkor közelebb megyek, amennyire csak lehet, és megismétlem az egészet elölrõl.

 

3. Ha már végképp nem tudok mit kezdeni, akkor maradok a mûvészképeknél, vagy elgondolkodom egy komolyabb vakun. Az enyémhez 120 ezerért lehetne kapni 56-os kulcsszámú vakut. Szerény becsléseim szerint ISO800-zal az elvisz majdnem 100 méterre...

Szóval a vaku igenis ér valamit, csak ez nekem a vágyálom kategória marad. De a 36-os kulcsszámú változaton még gondolkodom... Fõleg, ha mondjuk a gyerekeim táncolnának...

 

A Fujinak ráadásul normális vakupapucsa van, nem úgy, mint a Minoltának, ezért olcsóbban meg lehet úszni.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Csodák nincsenek, a fényképek elkészítéséhez elegendõ fényre van szükség. Ezt befolyásolni tudod:

:nyíl: megvilágítással

:nyíl: az ISO érték módosításával

:nyíl: a rekesszel

:nyíl: a záridõvel

 

Az, hogy mi az elegendõ, azt mindig a téma határozza meg. Esetedben a záridõ növelése nem jöhet szóba, különben csak elég mûvészi képeket fogsz tudni készíteni. Kérdéses, hogy a rekeszt meddig tudod kinyitni, ráadásul ezzel a mélységélességet csökkented. Az ISO-t feljebb tekerheted, de a kis CCD-vel rendelkezõ gépek 200-400 ISO-tól elég zajossá válnak. Vagyis még a leginkább a plusz világítás, azaz a vaku marad.

Ugyan az atzs által írt 100 méter költõi túlzásnak tûnik :), de valóban egy nagyobb (40+) kulcsszámú vakuval már 10-20 méterre is elegendõ fényt tudsz biztosítani, és jó esetben 1/200 s-os ráridõt is használhatsz, ami tánchoz bõven elegendõ.

De ennek az is feltétele, hogy a színpadhoz viszonylag közel tudj jutni. (Az más kérdés, hogy ha egy ilyen vakuval "kinálod meg" kb. 10 méterrõl a táncosokat, akkor nem te leszel a kedvencük :))

Link to comment
Share on other sites

Bencce

Nem lesz a képekbõl semmi, már én is sokat próbáltam. ISO, rekesz, záridõ, akármi, nem lesznek élesek a képek... koncentrálj másra.

Pl: a kedvenc képem amit egy egy táncversenyen készült :)

http://bencce.deviantart.com

Ott a legelesõ alien nevû képem pont táncversenyen készült.

Esetleg próbálj közelebb ülni, az az, ami tényleg segít valamit. Ami még nagyon nehéz, hogy sokszor változnak a fények, és a fehéregyensúlyra is oda kell figyelni!

Link to comment
Share on other sites

Zazu

Egy megoldás van, de lehet, hogy még ez sem oldja meg a problémádat. Tükörreflexes gép használata. Ott van ISO 3200 is. Ugyan zajos, de legalább meg van örökítve a táncos.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Szerintem ocsi nem ilyen megoldásra gondolt. Mivel írta, hogy egy régebbi FinePix modellt használ, gondolom nincs annyira eleresztve anyagilag, hogy egy SLR gépet vegyen. Meg egy telét. :hááát:

atzs és Giraffe leírta a lényeget, de csodák nincsenek. Bele kell törõdnünk a meglévõ technikánk korlátaiba. De így sokkal jobban megmozgatja a szürkeállományunkat a fotózás, mert ki kell találnunk, hogy oldhatjuk meg a problémát. A távolság csökkentése csak megoldható. Bár a többi fotós nem lesz boldog, ha a csemetéjük mellett Te is ott leszel. :D Egy esküvõn jártam úgy, hogy az örömanya kért meg, hogy fotózzak, mert hivatásos videós lesz, de fotós nem. Ahogy nézem vissza a több, mint 200 képet, hát az a h... videós minden fotóba belemászott. Azt hittem felrúgom. Nyisz-nyisz.

Végsõ esetben az ISO-t lehet max.ra rakni (400?) mert még mindig jobb egy zajos kép, mint egy bemozdult. A zajjal még lehet mit kezdeni, de a bemozdulással már nem.

Link to comment
Share on other sites

atzs

Lehet tûrhetõ képeket is csinálni. Néhány méterre a színpadtól a Minolta beépített (egyébként felejthetõ erõsségû) vakujával azért követtem el már olyat.

Szalagavatón már kicsit súlyosabb volt a helyzet az erkélyrõl. Akkor állványom még nem volt, kézbõl (a korlátnak támasztva) lõttük el a képeket, és lett köztük néhány használható. Ha nem felejtem el, holnap megmutatom...

 

@Giraffe:

A 100 méteres becslés tényleg sok egy kicsit. Utánaszámoltam, ezek szerint 2-es rekesz mellett 56 kulcsszámmal:

ISO 100: 28m

ISO 200: 40m

ISO 400: 56m

ISO 800: 80m Zárt teremben még el is tudom képzelni...

 

Egy 32-es kulcsszámú vaku ISO 200 mellett tud 20 métert. A filmes gépemmel az gyakorlatilag mindenre elég volt. Persze elõrepofátlankodtam olyankor, amennyire lehetett.

Link to comment
Share on other sites

Laali

Esetleg mérni is lehetne egy fénymérõvel a szinpadon, és ez alapján mauálisan beállítani.

Vagy megnézni, hogy egy másik, nagyobb optikai zoomos gép a tényleges témára ráközelelítve mit állít be és ez alapján beállítani.

Nekem egy Minolta Z10-esem van, de még a nyári árnyékok (fás területen nem sikerültek a színpadi felvételek...) is alaposan becsapják az automatikát.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Sõt, f1,4-gyel és ISO 3200-vel már majdnem a 200 méter is kijön :démonikacaj: Csak azt a minõséget és nem igazán nevezném jónak, sõt!

Arról nem is beszélve, milyen jól nézne ki pl. Fujifilm FinePix F460 vagy valami hasonló (ocsi nem írta a pontos típust) méretû gép egy 56-os kulcsszámú vakuval :D

Egyértelmûen az elsõ lépés a színpad megközelítése kell(ene) hogy legyen, majd szépen sorban az itt ajánlottak.

 

Ja, és még valami. Ahogy Bence is írta, vigyázni kell a színegyensúlyra, mert ilyen helyen elég ritka a 6500K-ra kalibrált világítás, a színek kavalkádjáról már nem is beszélve. Szóval ha a gép tudja, akkor ajánlott a RAW, mert azon azért könnyebb az utólagos korrekció.

Link to comment
Share on other sites

atzs
Sõt, f1,4-gyel és ISO 3200-vel már majdnem a 200 méter is kijön :démonikacaj: Csak azt a minõséget és nem igazán nevezném jónak, sõt!

Á, olyat nem tud a gépem. ;) ISO 200 fölé nem megyek, maximum cseppkõbarlangban.

 

Mellesleg az érdekelne a legkevésbé, hogy hogyan néz ki a gépem egy nagy vakuval. Csináljon jó képeket, az a dolga, akinek nem tetszik, az meg ne nézzen oda.

 

Ha ilyen körülmények között jó képeket kellene csinálnom, mert az valamiért nekem fontos, akkor egész biztosan az lenne az elsõ dolgom, hogy megkeresem azt a legerõsebb vakut, amelynek az árát még rá tudom szánni erre a célra, és együtt is mûködik a gépemmel. Aztán igyekeznék olyan közel menni, amennyire csak lehet a szereplõk és a közönség zavarása nélkül.

 

Az pedig egyértelmû, hogy a rekeszt és az expozíciós idõt manuálisan kell beállítani - feltéve, hogy a fény nem változik...

Link to comment
Share on other sites

KOCSI IMRE

Kicsi a valószínûsége hogy, a digi gépedet szinkronizálni tudjad a külsõ vakuval.Mekkora az analóg nagyítása a gépednek? Ne felejtsd hogy, sajnos hiába a sok "csoda" elektrónika a fény ugyanúgy "dolgozik" mint az analóg gépek esetében. Jó optikával sok fény megy be kis optikával kicsi fény. Csodát nehéz csinálni mivel az optika a legdrágább része a fényképezõgépnek.Annak sajnos üvegbõl kell lennie.Nem véletlenül a Panasonic FZ sorozatú gépeknél 13 lencse van és az is Leica.És még azokat is meglehet ilyen rossz megvilágítással és mozgó képpel viccelni.Pedig ott már vam manuális fókusz is.

Bocs a sok szövegért. Alap, hogy minél közelebb cserkészd be a témát.

Link to comment
Share on other sites

Lex

Az elsõ képpel az a baj, hogy rossza fókusz. Gondolom a sötét miatt nem tudott jól fókuszálni a gép. Mivel az én gépemen (Canon S1IS) nincs vaku szinkron lehetõség, ezért vettem egy Soligor 280-as (a pontos típust most nem tudom) vakut, ami a hozzáadott sínnel a gép állványmenetéhez rögzíthetõ és a beépített vaku villanására tudja magát szinkronizálni. Zoomos feje van 80 mm-ig, így elég jól lehet vele telézni is. Az ára még a szerény képességeihez képest is jó, mert 13 eFt-ért vettem. Ja és ebbõl, akár többet is elhelyezhetsz. Pl. szoktam olyat csinálni, hogy a szoba egy másik pontjára rakom a vakut és így oldalról jön a fény, ami sokkal kellemesebb fotókat ad. De lehet a mennyezetre is vakuzni így lágyabb, indirekt fényt kapunk.

Link to comment
Share on other sites

ocsi

Köszönöm a válaszokat... szóval:

-Én a jelenlegi helyzetbõl szeretnék minnél többet kihozni, szóval nem akarok beruházni, se vakura, se tuti obijektívre!

-A történet úgy teljes, hogy én állítom be a gépet, fényképezek egy csomót, majd én is felmegyek a szimpadra, és én is táncolok.. és valahogy nem szeretem, amikor a sok hülye szülõ a képembe vakuzik... ezt nem akarom tetézni még egy álltalatok írt erõs vakuval... :lol:8)

atzs: Egyébbként ez is egy akrobatikus r 'n' r verseny.. csak nem a lurdiházban, hanem Budaörsön :D

 

Szerény becsléseim szerint vérremenõ küzdelmek árán 10 m re tudom megközelíteni az álvánnyal a táncosokat... és megkérem õket, hogy csak semmi hirtelen mozdulat... :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
Csodát nehéz csinálni mivel az optika a legdrágább része a fényképezõgépnek.

Ezért is vesznek a régi fotósok az objektívekhez DSLR vázakat :D Mert nincs akkora különbség mondjuk egy azonos kategóriájú Canon és Nikon gép között, mint amennyiért a jól bevált objektíveket le kellenecserélni.

 

Annak sajnos üvegbõl kell lennie.Nem véletlenül a Panasonic FZ sorozatú gépeknél 13 lencse van és az is Leica.

De azt is tegyük hozzá, hogy minél kevesebb lencsébõl áll egy objektív annál jobb.

 

Én a jelenlegi helyzetbõl szeretnék minnél többet kihozni, szóval nem akarok beruházni, se vakura, se tuti obijektívre!

Objektívet a Te gépeden nem nagyon fogsz cserélni, és nem is lenne sok értelme. De egy jó vaku nem ártana, azt 10-20e körül már kaphatsz is, és hosszútávon megérné.

 

...és valahogy nem szeretem, amikor a sok hülye szülõ a képembe vakuzik... ezt nem akarom tetézni még egy álltalatok írt erõs vakuval...  :lol:  8)

Akkor engem sem szerethettél - már legalábbis ha már 4-5 éve a Holidayben táncolsz 8) A kölcsön Olympushoz ugyanis egy 42-es kulcsszámú vaku is "jár" :hááát:

 

Szerény becsléseim szerint vérremenõ küzdelmek árán 10 m re tudom megközelíteni az álvánnyal a táncosokat... és megkérem õket, hogy csak semmi hirtelen mozdulat...  :démonikacaj:

A 10 méter bõven elég lehet, de az állvány itt nem sokat segít :upsz: (Legfeljebb, ha közvetlenül azután is akarsz fotózni, hogy letáncoltad a saját részed, mert egy 150-200-as pulzus még a legjobb optikai képstabilizátornak is komoly munkát adna :P)

Esetleg gykorolj tai-chiseken :D

Link to comment
Share on other sites

ocsi

Giraffe: Hááát várj egy percet, utána kell számolnom... Ha jól számolom 6,5-7 éve táncolok a holiday-ben .... :D:D:D de komolyan... Bár a Budenz ben( ahol a házi versenyek vannak már egy ideje) más a helyzet, mert ott világos van.... Budaörsön meg sötét... és világosban nem annyira zavaró a vaku.. :mérges::mérges:

 

Az állvány azért lehet fontos, mert így mindig ugyanazt fényképezem, és mert kényelmesebb :D !

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
ruszky

Sziasztok! olyan problémám lenne, hogy kaptam kölcsön egy cd-t, melyre digitális fényképezõgéppel felvett képek vannak rakva .van néhány kép, amit meg tudok nézni, de sok van amit nem! mi kell hozzá, hogy meg lehessen nézni?segítségeteket elõre is köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Milyen formátumban vannak a képek?

Link to comment
Share on other sites

ruszky

JPEG-ben vann fent!még azt is kiírja, hogy hány kb-os a kép,csak éppen nem tudom megnézni!

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Próbáld meg felmásolni a merevlemezre és onnan megnyitni.

Link to comment
Share on other sites

ruszky

Sajnos úgy sem mûködik! talán amikor rakták át a gépre a képeket, akkor nem kódolták át, vagy rossz progival lett felrakva? Fogalmam sincs, hogy miért nem lehet megnézni.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Próbáld feltelepíteni az ingyenes FastStone Image Viewer-t, és azzal nézz bele a könyvtárba. Lehet, hogy csak átnevezték a képeket JPEG-re, de maradtak RAW-ban.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...