Lex 1 Share Posted October 14, 2005 Sziasztok! Ezt a részt áthoztam a Merevlemez topikból. Vettem egy 2,5"-os külsõ vinyót USB rackkel. Két módon kap tápot: Egyrészt az USB-s adatkábelen, másrészt van hozzá egy olyan USB kábel, amelyiknek a másik végén tápcsati van. A rackben egy 40 gigás Samsung vinyó van. A leírása szerint max. 5 W-ot (1A) vesz fel. Ez ugyebár a két USB port teljesítménye (500mA + 500mA). De! A tápcsatis USB kábel nélkül is megy. A kérdésem az lenne, hogy az USB-t túl tudom-e terhelni? Vagy korlátozza 500 mA-re? Esetleg lekapcsol? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 14, 2005 Túlterhelni szerintem nem tudod, egyszerûen nem ad több áramot, ha sok eszköz van rajta, egyszerûen nem fognak mûködni, vagy csak 1-2 nem fog mûködni. Klasszikus eset pl: hogy van egy usb-s hub, ami egy usb portból 4-et, vagy 8-at csinál, de általában jár hozzájuk egy tápcsati is, amit akkor kell használni, ha már az USB port nembírja szuflával. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted October 14, 2005 Szerintem meg nagyonis túl lehet terhelni az USB kapukat. Valószínûleg van valamilyen szintû védelem a rendszerbe építve, de én erre nem tenném fel az alaplapom életét. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 14, 2005 Lehet, hogy túl lehet, még sosem mertem kipróbálni, de nyílván van valmai védelem ellene. Nem olyan ördögõsség egy biztosítékot odatenni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted October 14, 2005 Általában van elõtte bizti (a nyákon L-nek vannak jelölve, szinte az összes csatlakozó elõtt ott vannak) de azt kicserélni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 14, 2005 Azért ne röhögtessetek már. Ez nem 0,4 kV-os kapcsolótábla. A biztosíték a foglalatával együtt többe kerülne, mint a chip, ami a túláram védelmet megoldja. Nem beszélve a cserélgetésrõl. Egy kicsit kísérletezgettem. Mivel az alaplapom hátulján kivezetett 4 port kevés lett, vettem egy slotba illeszthetõ kivezetést, amit az alaplapra kell kötni. A csatlakozója 2x5 pólusú. A 4 usb pólus és az árnyékolás. Bekötöttem. Rádugtam az USB-s vinyót. A gép megállt. Az egér is. Reset. kihúz, ... Na mondom, már megnézem az alaplap leírásában mit írnak. Ott az 5. tû valami USBOC. Hát ez mi lehet? Utánanéztem, USB Overcurrent. Állítólag erre egy LED-et lehet kötni, ami a túláramot(túlterhelést) jelzi. Akkor ezért nem szerette az árnyékolást. Hülye kínaiak meg rákötik, szegény lámer, meg ... mint a torkos borz. Kihúztam az árnyékolás érintkezõjét a csatlakozóból. Így már jó lett. Viszont, mielõtt rájöttem volna, méricskéltem a feszeket, meg a rövidzárakat. Ekkor sikerült hozzérintenem a burkolatához az egyik érintkezõt. Erre egy buborék: Ha rákattintok, akkor kiírja mind a 8 port állapotát. Az alaphelyzet gomb megnyomásával törlõdik a riasztás. Konklúzió: Egy biztosítéknál "kissé" korszerûbb megoldása van a problémának. Ha bátor vagy, akkor dugj egy (lakás)kulcsot az USB csatiba. Nekem ilyenkor a fentieket írja ki. De a Te lapodra nem vállalom a felelõsséget. Az enyém egy MSI 865PE Neo2-V. Jó szikrázást. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 14, 2005 Hát én még mindig nem merném a kulcsomat bedugni az USB-be, szerintem sokkal biztonságosabb teszt, ha sok nagyfogyasztót kötsz egy USB-re, de én még ezt se merném kipróbálni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nagygabor 0 Share Posted October 14, 2005 Lex, más modja mincsen az általad említett panel elõhozásának, mert engem érdekelne az USB-im állapota. Van olyan, amikor az õsszes csatlakozó foglalt, akkor lekapcsol 1-2-t. Általában a Bluetooth és a kártyaolvasó az áldozat. De jártam már így a winyóval is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 14, 2005 Még egy pár adalék: Az alaplapi 4 port egyikével is kipróbáltam a kulcsot. Ezt már nem szerette. Mi ez a kárörvendõ röhögés? Nem, nem füstölt el, csak újraindult. A baj nem az, hogy a hátsót nem ellenõrzi, hanem,hogy azoknak be van kötve az árnyékolása, és azzal zár rövidre, míg az alaplapi belsõ csatiknál nincs bekötve az árnyékolás. A gép elejére kivezetett alaplapival írja ki a buborékot, a pluszba hátra betett, árnyékolás kikötött slot, nem csinál semmit, ha rövidre zárom. Ha árammérõvel rövidre zárom a két pólusát az USB-nek (nem az árnyékolást), akkor kb 360 mA rövidzárási áram folyik. A rövidzárvédett tápegységek is így mûködnek: a rövidzárási áram kevesebb a max. áramnál. Na remélem sikerült felborzolni az idegszálakat. @nagygabor: A panelon, csak azt írja ki, hogy mi van rákötve: pl. USB háttértár. Illetve a rövidrezárt 4! port-hoz tesz egy sárga kérdõjelet és kiírja, hogy ismeretlen USB eszköz. Ha a portok áramfelvétele érdekel, akkor az eszközkezelõben nyisd meg az USB-vezérlõk részt és valamelyik USB gyökérhubnál az Energiaellátás fülön kiírja az áramfelvételeket. Vigyázat! Van egy olyan gyökérhub, aminél az összes (nálam 8 ) port áramfelvételét kiírja, viszont a többinél ugyan szintén van energiaellátás fül, de nekem nem írja ki ezeknél a fogyasztást. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nagygabor 0 Share Posted October 14, 2005 Megnéztem. Érdekes módon nálam minden porton 100 mA az áramfelvétel. Nagyon fejlett ma már ez a villamosságtechnika, hogy ilyen pontosan be tudják lõni az ezközöket. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 14, 2005 Annyira azért nem pontos, hiszen nálad is 100 mA-t ír mindenre. Nekem az üres kártyaolvasóra 500 mA-t ír, az USB-s vinyóra meg 96 mA-t. Viszont, a vinyó táp USB kábelét meg észre sem veszi. Szerintem a mA értékeket nem méri a gép, hanem az USB eszköz mondja meg, hogy neki mennyi kell, és ezt írja ki. A 96 mA gondolom az USB rack elektronikájának saját áramfelvétele. Az 500 mA-t pedig azért adja vissza a kártyaolvasó, hogy ha lefoglalja a teljes terhelést, akkor biztos nem lesz gond. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ploteus 0 Share Posted October 14, 2005 Na most lehet Lamer kérdés, De milyen kulcsot dugsz bele? USB Kulcsot? Vagy mivel zárod rövidre? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 14, 2005 Szerintem lakáskulccsal oldotta meg Lex! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 15, 2005 Mivel a második hozzászólásomban írtam is. De azt is, hogy azért csak óvatosan. Inkább az elõre kivezetett porton mûködik. Meg persze nem szükséges mindent kipróbálni. Pl. ledobod a tetõrõl a gépet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 15, 2005 Hát inkább ne! A belsõ hálón pl: láttam egy videót, aminek az volt a címe ,hogy a géphúzás káros hatásai. Ott egy autóból dobták ki a gépet, és egy madzagon húzták a földúton. Azt se élte túl a masina. A tetõrõl ledobás történetetrõl meg lyan hallottam, hogy két gyerek, akik a két szomszédos panélház 10. emeletén lakott, összekötötték a gépeiket, egy kb. 100 méteres UTP kábellel. Ment is játék, csak történt egy olyan malõr, hogy egy helikopter beleakadt a mûvükbe. Nemtudom mennyi igaz belõle, de ha pl: eközben az ablak is nyitva volt, akkor repülhettek a gépek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 15, 2005 Szerintem inkább az UTP kábel szakadt ki. Pont azért van a csatlakozónak egy vékony mûanyag pöcke, hogy az törjön el és ne a kártyát tépd ki a gépbõl, vagy a gép essen le. Így fillérekbõl megúszható a dolog. Szerintem a kopter nem repülhet a házak közé! Eleve nálünk is minden ház között át van húzva a kábelTV madzagja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 15, 2005 OFF: ( utolsó) Pár héttel ezelõtt viszont a híradóban egy kisgép, amelyik alacsonyan repült, és beleszállt egy villanyvezetékbe, majd belerongyolt a vízbe. Egy kopter is megsértheti a szabályzatot, ahogy ez a gép tette. Az volt cska a szerencséje, hogy nem volt már áram alatt a vezeték. OFF vége Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted October 15, 2005 Azon gondolkodok, hogy vajon hány USB portra lehetne rákötni egy helikoptert, hogy egyik se legyen túlterhelve. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 15, 2005 Sõt mennyi USB portból lehetne annyi áramot felvenni, hogy meg tudja forgatni egy autó indítómotorját. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nagygabor 0 Share Posted October 15, 2005 Az ujság elsõ pár lapján van egy kis cikk. USB-s indítású Mazda. A pofám leszakad. Mi lesz ennek a vége. Majd DNS alapján azonosít az autód és csak utána hajlandó elindulni? Bele kell majd köpnöd egy pohárba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted October 15, 2005 De az már legalább tényleg USB Kulcs! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted October 15, 2005 Na de mégiscsak programozható. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 15, 2005 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KeLa 0 Share Posted October 27, 2005 Van egy wheel mouse optikai egerem usb/ps2. Eddig ps2-n használtam. Ma egyszerûen eltûnt az energiaforrássa (led nem világít), azt hittem, megette a fene. Elõvettem a régi ps2-es egeret, a port mûködik rendesen. Vissza az optikait, halott. Bedugom egy usb portba, minden ok. Ismét ps2, halott. Mi lehet a probléma? Esetleg tönkre tudott menni az usb/ps2 átalakító? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted October 27, 2005 Tönkre. Elsõ körben nézd meg, hogy nem görbült-e el a csatlakozóban, valamelyik tû. Másodkörben egy másik átalakítóval kellene megnézni. Ha máshogy nem, használd USB-n! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts