Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Delphi 2005 használata

Recommended Posts

Posted

Nem rég van meg a Delphi 2005, szeretném megtudni, hogy hogy lehet kimenteni exe-be a már kész progit?

Tudtok netes könyvet?

Posted

Nem értem. :hmm:

A Delphi 2005 tud már elvileg .NET-es programot is készíteni. Ha jól tudom, akkor elõre be kell állítani, hogy Win32-es vagy ilyen programot szeretnél-e készíteni, mert ugye annak megfelelõ nyelvre fordítja le azt (vagyis exére). Ha Win32-es, akkor exére, ha .NET-es, akkor az interpreter nyelvre.

Posted

Kérdés: hogy lehet a MemoBoxba alapból bekerült szöveget eltüntetni? Merthogy neki sem Text része, sem Caption része nincs, ami általában erre szolgál.

Posted

Ellenben van egy Lines nevû része, ami viszont erre szolgál ;)

Posted

A Help Workshoppal készített HelpContext a HelpWorkshopba mûködik de a programomban egy Help ablakban hozza elõ a szöveget, és nem egy kis úszó táblában ahogyan kell. Segítsetek.

Posted

Nem tudom, ugyanarra gondolunk-e... Amit én úszó táblának nevezek, annak a tartalmát az adott objektum Hint mezõjébe írom bele, és igazra állítom a ShowHint mezõt...

Posted

A Help Workshoppal készített HelpContext a HelpWorkshopba mûködik de a programomban egy Help ablakban hozza elõ a szöveget, és nem egy kis úszó táblában ahogyan kell. Segítsetek.

Posted
Ellenben van egy Lines nevû része, ami viszont erre szolgál ;)

És akkor a 0. sort alapból üresre állítod? Nem túl szép megoldás...

Posted

Mi az hogy nem túl szép megoldás? Mennyiben más, mint egy egysoros vezérlõben törölni a Caption vagy a Text mezõt?

Ugyanarra való, csak ez több sort is tud kezelni...

De ha az elegánsabb, akkor nyugodtan használd a Clear metódusát. Az törli az összes sort. ;)

Posted

A Clear is ok, de nekem azért nem tetszik [bár más megoldás gondolom úgy sincs], hogy a unit végére kell beillesztenem egy mindig végrehajtandó utasítást - legalábbis én így értelmeztem. Vagy nem így gondoltad?

Posted

Nekem már régóta meg van a Delphi 2005 (úgy fél éve). És ezen tanultam meg programozni (Egyik barátom azért segített, egyedül nem ment volna). ÉS úgy nagyvonalakba, egész jól ismerem a Delphi 2005-öt. Szal lehet kérdezni!

Posted

@Calyd:

Most nincs elõttem a program.

Én továbbra is kitörlöm még az elején kézzel, mint ahogy a többi vezérlõ esetén is. Ha pedig mégis a Clear-t kellene használnom, akkor a Formnak tenném be a megfelelõ metódusába. onCreate, vagy onShow, vagy onActivate... Nem tudom fejbõl, melyik az igazi. A lényeg, hogy csak akkor kell vele foglalkozni, amikor a form elõször megjelenik.

Posted

Hát pont azt akarnám elkerülni, hogy amikor indul a program ott legyen a rusnya MemoX szöveg. Ez ugye pl Editbox esetén megoldható úgy, hogy a Text-tulajdonságát üresre állítjuk. De szerintem engem ez az onCreate vagy onActivate érdekel. Megbogarászom a helpet ezek után, ha nem megy, akkor majd siránkozok itt egy picit megint :)

Posted

Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett???

Az EditBox Text tulajdonságát ugye a GUI-ban törlöd, mikor a Formot tervezed? Akkor miért nem jó az, hogy a Memonak rákattintasz duplán a Lines tulajdonságára, és törlöd belõle a szöveget - ugyanúgy?

Most megnéztem egy programot, és a Form FormCreate eljárásában állítom be az ilyen dolgokat, pl. az EditBoxok kezdõértékét. Ez utóbbi pl. eleve marhaságnak tûnik, hiszen megadhatnám a GUI-ban is, csak azzal volt egy nagy baj. Törtszámokkal kellett indítanom, és ha tizedesvesszõt használtam, akkor a gépek fele kiakadt, hogy nem számot tartalmaz. Ha tizedespontot, akkor meg a másik fele, területi beállítástól függõen. Le lehetett volna persze kezelni, de ennél jóval egyszerûbb volt az edPv.Text:=FloatToStr(0.95) utasítás - ez ugyanis minden nyelvi beállítás mellett a megfelelõ formában helyezi el a kezdõértéket.

Posted

Most már azt is tudom, hogy a bal oldali menünek a GUI-t szokás mondani :)

De most megtaláltam amit mondtál, kösz. Erre gondoltam. Csak nem értettem, hogy gondolod, nem tudtam, hogy ezt így lehet :)

Köszi

Posted

Nem, a GUI az a Graphical User Interface. Az a felület, aminek a segítségével grafikusan tervezed a Formokat. ;) A GUI-ban törlöd részemrõl azt jelentette, hogy a tervezéskor, és nem programból, futási idõben...

Szóval tényleg elbeszéltünk egymás mellett... A lényeg, hogy megoldódott a probléma. Én pedig legközelebb majd nevén nevezem az Object Inspectort.

• 3 weeks later...
Posted

Hi!

De jó hosszú volt ez az õszi szünet... :)

Nos, nem tudom ide tartozik-e, szerintem elfér itt is. Egy kis programozási élményemet írnám le: feladat volt, hogy készítsünk egy saját, nagypontosságú egész "tetszõleges" számrendszerben, és "tetszõleges" számjegyszámmal, a hozzá tartozó mûveletekkel (+,-,*), és relációkkal [tetszõleges idézõjelben, mert: nincs elég gomb tetszõleges számrendszerhez, így 36-osig mûkõdik csak :); a számjegyszám memóriafüggõ, de jó pár millió belefér egy átlag gépnél is :)]. Ebbõl már persze megalkotható akár lebegõpontos, akár fixpontos valós szám is, de az már a beadandó része, úgyhogy azzal még nem melóztam.

A dolog érdekessége, hogy Delphi extended típussal 1754!-ig tud számolni, ezzel nekem a rekordom 4000! :) Igaz, hogy ezt 49percig számolta a gép. Pedig igen hatékonyra van megírva, ugyanis ez volt az egyik legfontosabb alapkövetelmény. Bár azt megjegyezném, hogy Delphi normál alakkal számol, ahol a mantissza kb 25-30 számjegy, az én progim meg az összes számjeggyel. Ez 4000! esetén több mint 12000számjegy, és erre nem egy egyszerû dolog elvégezni a szorzást :)

• 2 months later...
Posted

Volna 1 kérdésem:

Honnan lehet ingyenes Delphi fordítót szerezni :?:

Google-ban kerestem, de nem találtam semmit. :ugribugri:

Posted

Van Personal edition a Borland-nál, de az nem tartalmaz mindent.

Posted

@marthazoli: ha gondolod próbáld ki a Lazarust. Teljesen ingyenes Delphi klón, a legtöbb fõbb komponens megtalálható benne. Sõt, ebben jó az SQL-rész [Delphié állítólag bugos]. Vannak benne hibák, de van, ami jobb. Kicsit hozzá kell szokni a hülyeségeihez, de utána egész jól használható.

Itt egy LINK ha esetleg a kipróbálás mellett döntesz. A 0.9.8 vagy 0.9.10-et ajánlom.

Posted

Kösz szépen! :oké:

Majd ha lesz könyvem, meg tananyag, akkor kipróbálom.

:éljen::taps::nevet:

Posted

Én mellette használok Delphit is, mert a szintaktika 99%-ban egyezik, és a Delphiben van nagyon jó help :) De ha jól tudom akkor a Lazarushoz is lehet letölteni.

• 2 weeks later...
Posted

Kipróbáltam és tényleg nagyon jó!

Kösz szépen mindenkinek!

:istenvagy::kocc::oké:

Posted

Örülök, hogy tetszik :) Szerintem is egy egész jó alternatíva.