Pozoki Posted October 9, 2005 Posted October 9, 2005 Nem rég van meg a Delphi 2005, szeretném megtudni, hogy hogy lehet kimenteni exe-be a már kész progit? Tudtok netes könyvet?
google Posted October 9, 2005 Posted October 9, 2005 Nem értem. A Delphi 2005 tud már elvileg .NET-es programot is készíteni. Ha jól tudom, akkor elõre be kell állítani, hogy Win32-es vagy ilyen programot szeretnél-e készíteni, mert ugye annak megfelelõ nyelvre fordítja le azt (vagyis exére). Ha Win32-es, akkor exére, ha .NET-es, akkor az interpreter nyelvre.
Calyd Posted October 9, 2005 Posted October 9, 2005 Kérdés: hogy lehet a MemoBoxba alapból bekerült szöveget eltüntetni? Merthogy neki sem Text része, sem Caption része nincs, ami általában erre szolgál.
atzs Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Ellenben van egy Lines nevû része, ami viszont erre szolgál
Attila1981 Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 A Help Workshoppal készített HelpContext a HelpWorkshopba mûködik de a programomban egy Help ablakban hozza elõ a szöveget, és nem egy kis úszó táblában ahogyan kell. Segítsetek.
atzs Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Nem tudom, ugyanarra gondolunk-e... Amit én úszó táblának nevezek, annak a tartalmát az adott objektum Hint mezõjébe írom bele, és igazra állítom a ShowHint mezõt...
Attila1981 Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 A Help Workshoppal készített HelpContext a HelpWorkshopba mûködik de a programomban egy Help ablakban hozza elõ a szöveget, és nem egy kis úszó táblában ahogyan kell. Segítsetek.
Calyd Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Ellenben van egy Lines nevû része, ami viszont erre szolgál És akkor a 0. sort alapból üresre állítod? Nem túl szép megoldás...
atzs Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Mi az hogy nem túl szép megoldás? Mennyiben más, mint egy egysoros vezérlõben törölni a Caption vagy a Text mezõt? Ugyanarra való, csak ez több sort is tud kezelni... De ha az elegánsabb, akkor nyugodtan használd a Clear metódusát. Az törli az összes sort.
Calyd Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 A Clear is ok, de nekem azért nem tetszik [bár más megoldás gondolom úgy sincs], hogy a unit végére kell beillesztenem egy mindig végrehajtandó utasítást - legalábbis én így értelmeztem. Vagy nem így gondoltad?
marcee5 Posted October 14, 2005 Posted October 14, 2005 Nekem már régóta meg van a Delphi 2005 (úgy fél éve). És ezen tanultam meg programozni (Egyik barátom azért segített, egyedül nem ment volna). ÉS úgy nagyvonalakba, egész jól ismerem a Delphi 2005-öt. Szal lehet kérdezni!
atzs Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 @Calyd: Most nincs elõttem a program. Én továbbra is kitörlöm még az elején kézzel, mint ahogy a többi vezérlõ esetén is. Ha pedig mégis a Clear-t kellene használnom, akkor a Formnak tenném be a megfelelõ metódusába. onCreate, vagy onShow, vagy onActivate... Nem tudom fejbõl, melyik az igazi. A lényeg, hogy csak akkor kell vele foglalkozni, amikor a form elõször megjelenik.
Calyd Posted October 17, 2005 Posted October 17, 2005 Hát pont azt akarnám elkerülni, hogy amikor indul a program ott legyen a rusnya MemoX szöveg. Ez ugye pl Editbox esetén megoldható úgy, hogy a Text-tulajdonságát üresre állítjuk. De szerintem engem ez az onCreate vagy onActivate érdekel. Megbogarászom a helpet ezek után, ha nem megy, akkor majd siránkozok itt egy picit megint
atzs Posted October 18, 2005 Posted October 18, 2005 Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett??? Az EditBox Text tulajdonságát ugye a GUI-ban törlöd, mikor a Formot tervezed? Akkor miért nem jó az, hogy a Memonak rákattintasz duplán a Lines tulajdonságára, és törlöd belõle a szöveget - ugyanúgy? Most megnéztem egy programot, és a Form FormCreate eljárásában állítom be az ilyen dolgokat, pl. az EditBoxok kezdõértékét. Ez utóbbi pl. eleve marhaságnak tûnik, hiszen megadhatnám a GUI-ban is, csak azzal volt egy nagy baj. Törtszámokkal kellett indítanom, és ha tizedesvesszõt használtam, akkor a gépek fele kiakadt, hogy nem számot tartalmaz. Ha tizedespontot, akkor meg a másik fele, területi beállítástól függõen. Le lehetett volna persze kezelni, de ennél jóval egyszerûbb volt az edPv.Text:=FloatToStr(0.95) utasítás - ez ugyanis minden nyelvi beállítás mellett a megfelelõ formában helyezi el a kezdõértéket.
Calyd Posted October 19, 2005 Posted October 19, 2005 Most már azt is tudom, hogy a bal oldali menünek a GUI-t szokás mondani De most megtaláltam amit mondtál, kösz. Erre gondoltam. Csak nem értettem, hogy gondolod, nem tudtam, hogy ezt így lehet Köszi
atzs Posted October 20, 2005 Posted October 20, 2005 Nem, a GUI az a Graphical User Interface. Az a felület, aminek a segítségével grafikusan tervezed a Formokat. A GUI-ban törlöd részemrõl azt jelentette, hogy a tervezéskor, és nem programból, futási idõben... Szóval tényleg elbeszéltünk egymás mellett... A lényeg, hogy megoldódott a probléma. Én pedig legközelebb majd nevén nevezem az Object Inspectort.
Calyd Posted November 8, 2005 Posted November 8, 2005 Hi! De jó hosszú volt ez az õszi szünet... Nos, nem tudom ide tartozik-e, szerintem elfér itt is. Egy kis programozási élményemet írnám le: feladat volt, hogy készítsünk egy saját, nagypontosságú egész "tetszõleges" számrendszerben, és "tetszõleges" számjegyszámmal, a hozzá tartozó mûveletekkel (+,-,*), és relációkkal [tetszõleges idézõjelben, mert: nincs elég gomb tetszõleges számrendszerhez, így 36-osig mûkõdik csak ; a számjegyszám memóriafüggõ, de jó pár millió belefér egy átlag gépnél is ]. Ebbõl már persze megalkotható akár lebegõpontos, akár fixpontos valós szám is, de az már a beadandó része, úgyhogy azzal még nem melóztam. A dolog érdekessége, hogy Delphi extended típussal 1754!-ig tud számolni, ezzel nekem a rekordom 4000! Igaz, hogy ezt 49percig számolta a gép. Pedig igen hatékonyra van megírva, ugyanis ez volt az egyik legfontosabb alapkövetelmény. Bár azt megjegyezném, hogy Delphi normál alakkal számol, ahol a mantissza kb 25-30 számjegy, az én progim meg az összes számjeggyel. Ez 4000! esetén több mint 12000számjegy, és erre nem egy egyszerû dolog elvégezni a szorzást
marthazoli Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 Volna 1 kérdésem: Honnan lehet ingyenes Delphi fordítót szerezni Google-ban kerestem, de nem találtam semmit.
arpsoft Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 Van Personal edition a Borland-nál, de az nem tartalmaz mindent.
Calyd Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 @marthazoli: ha gondolod próbáld ki a Lazarust. Teljesen ingyenes Delphi klón, a legtöbb fõbb komponens megtalálható benne. Sõt, ebben jó az SQL-rész [Delphié állítólag bugos]. Vannak benne hibák, de van, ami jobb. Kicsit hozzá kell szokni a hülyeségeihez, de utána egész jól használható. Itt egy LINK ha esetleg a kipróbálás mellett döntesz. A 0.9.8 vagy 0.9.10-et ajánlom.
marthazoli Posted January 29, 2006 Posted January 29, 2006 Kösz szépen! Majd ha lesz könyvem, meg tananyag, akkor kipróbálom.
Calyd Posted January 31, 2006 Posted January 31, 2006 Én mellette használok Delphit is, mert a szintaktika 99%-ban egyezik, és a Delphiben van nagyon jó help De ha jól tudom akkor a Lazarushoz is lehet letölteni.
marthazoli Posted February 9, 2006 Posted February 9, 2006 Kipróbáltam és tényleg nagyon jó! Kösz szépen mindenkinek!
Calyd Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 Örülök, hogy tetszik Szerintem is egy egész jó alternatíva.
Recommended Posts