Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Linux Windows egy hálózatban

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

Kérdésem a következõ kérdésem lenne: adott egy Win Xp-t futtató gép két hálókártyával, és az Xp-n megosztott internettel. A Linux kijut az internetre, de az Xp-n megosztott fájlokat nem látom. Mit kell beállítani? :hmm:

Üdv.:

Posted

Fel kell rakni egy smbclientet a Linuxra. Grafikus frontend például a smb4k, ill. a Nautilus is támogatja. Másrészt a Konquerorban is van smb protokoll támogatás, ha a lisad fut.

Posted

Bocsi!

Nem mondtam, de kezdõ Linuxos vagyok. Egyébként Uhu Linux fut a gépen. Odáig eljutottam, hogy kiírja: smb:/// , de hogyan tovább :?:

Posted

Nem tudom hogy alapjáraton, támogatja-e az smb protokollt a Konqueror UHU-ban. smb:/192.168.0.1 - ide helyettesítsd a win ip címét.

De a legegyszerûbb megoldás a smb4k használata.

Telepítése UHU alatt parancssorban:

su - (ezzel felveszed a rendszergazdai jogkört.)

apt-get install smb4k (leszedi netrõl v cdrõl és telepíti a smb4kt).

Posted

Köszi!

Az elsõ megoldással látom a megosztott mappákat! :D Még lenne ezzel kapcsolatban kérdésem a Linux Felhasználónevet, Tartományt, és Jelszót kér ( idõnként :S ) ide mit kell beírni?

Posted

guest/guest vagy a wines felhasználónevet/jelszót.

Posted

Köszi!

Megoldódott , :?: ha a "mégse gombra klikkelek akkor megnyitja a mappát . :hááát: Viszont a fájlokat nem tudom megnyitni vagy módosítani csak, ha a saját mappába átmásolom. Hogyan lehetne megoldani, hogy rögtön meg lehesen ezeket nyitni? :pislog:

Szia:

Posted

Van még egy problémám, az internetmegosztás óta az Uhu bejelentkezéskor a következõ hibaüzenettel köszön: internetcíme nem található. Emiatt nem biztos, hogy helyesen mûködni fog a GNOME. Lehet, hogyaz etc/hosts fájlhoz adásával ki lehet javítani a hibát. :S

Ha bejelentkezek felhasználóként, akkor amely programhoz root jelszó kell nem nyílik meg. :(

Posted

KDE alá és Gnome alá is van olyan alkalmazás (alapból beépítve) amivel másik userként futtathatunk programokat...

Posted

:?::?::?:

Részleteznéd? Kezdõ Linuxos vagyok, amíg nem állítottam be így a hálót addig be tudtam lépni az Uhu vezérlõpultba a root jelszóval. De most csak akkor léphetek be, ha rootként jelentkezek be a gépbe. Ez a hiba! :hááát:

Posted

kdesu pl, de milyen programokról lenne szó?

Inkább a névszerver beállítások miatt szoktak sírni a programok különben. De pontos hibaüzenet jó lenne.

Posted

Megoldottam! Újra telepítettem az Uhu-t ( telepítés + bállítás 20 perc :D , próbálkozás több óra :mérges: ). Most minden mûködik ( ugyan azt állítottam be :pislog: )

• 3 months later...
Posted
adott egy Win Xp-t futtató gép két hálókártyával, és az Xp-n megosztott internettel. A Linux kijut az internetre, de az Xp-n megosztott fájlokat nem látom. Mit kell beállítani?  :hmm:

Kicsit késve ugyan ... :pislog:

Írtam errõl (hasonlóról) némi ismertetõt:

Heuro Egy Bt

Üdv, Heuro