gydaniel Posted October 3, 2005 Posted October 3, 2005 Hej! Érdekes problémával fordulok hozzátok! Remélem valaki tud segíteni! Van egy öreg gépem amit nem akarok kidobni ezért gondoltam egyet, telepítek rá SuSE Linux 8.2-t. A géprõl annyit, hogy egy AMD AM 5x86-WB 133 MHz processzor van benne, 4.3 GB-s Seagate winchester, S3 Trio64+ videókártya. Idáig Win95 volt rajta ami remekül is mûködött. Elkezdtem a telepítést. A bootolás sikerült is, a Linux kernel is betöltõdött de az installációs felületig már nem jutottam el. Az alábbi hibaüzenet jelent meg: CPU: AMD AM5x86-WB stepping 04 Kernel panic: Kernel complied for Pentium+, requires CMPXCHG8B feature! In idle task - not syncing Ez azt jelentené, hogy ezen a processzoron nem fog mûködni a Linux? Csak Pentiumon? Azért ez elég fura.... Remélem tudtok segíteni, hogy mit csináljak! Szerezzek be vhonnan egy õsrégi Pentium processzort? Esetleg van olyan Linux változat ami hajlandó lenne elindulni? Válaszaitokat elõre is köszönöm! Dani
Greene Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Sajnos úgy tûnik nincs szerencséd. A procidból hiányzik a CMPXCHG8B (compare and exchange 8 bytes) . Ha lenne a SuSE-ból 386-os kernel, akkor azzal menne, de úgy tudom már a 7-es (pontosabban a 7.3-as ha jól olvastam) verzióktól csak 5x86-ra adták ki...Lehet játszadozni a kernellel, hogy menjen a prociddal de nem érdemes... Próbálj ki egy olyan disztrót amit i386-ra is kiadnak, pl. a Fedora az ilyen (azt hiszem) és nem is rossz. Esetleg még a Debiant is ajánlom, de ahhoz azért egy SuSE-s tapasztalat lehet, hogy kevés lesz.
Laali Posted October 4, 2005 Posted October 4, 2005 Lehet, hogy tévedek, a 8.2-es verzióban nem tudom van-e ilyen lehetõség. Próbálj meg a második lemezérõl bootolva telepíteni.
csutomi Posted October 5, 2005 Posted October 5, 2005 Hogyan lehet SuSE Linuxot úgy telepíteni, hogy grafikus felületként csak a Windowmaker legyen fenn?
csutomi Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Ezt mindjárt gondoltam, csak azt nem tudom, hogy hol kell kiválasztani, hogy melyiket (ne) tegye fel. Én a telepítés során nem találkoztam ilyen lehetõséggel. (Ez SuSE 9.0)
aty Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Mindegyikben van lehetõség a csomagok kiválasztására.
Drone-4EB Posted October 6, 2005 Posted October 6, 2005 Pedig van, telepítéskor felajánl egy alap csomagcsoport-válogatást, ebben ha jól emlékszem KDE van, ott arra a részre kattintva tudsz részletesen választani, hogy mi települjön és mi nem. Másrészt én erõsen javasolnám, hogy legalább egy KDE-t tegyél a WindowMaker mellé, mert elég macerás egy csomó dolgot konzolból beállítani (egy kezdõ számára általában), a WindowMakernek meg elég korlátozottak a lehetõségei.
csutomi Posted October 19, 2005 Posted October 19, 2005 Üdv! SuSE 9.0-t használok és a meglévõ, feltelepített rendszert szeretném bõvíteni rpm csomagok telepítése által. A problémám az, hogy bármit próbálok telepíteni, mindig 3-4 nem létezó csomag után jajgat. Az egyiket úgy hívják, hogy libXinerama. Tudja valaki, hogy hol található ez a csomag? Megpróbáltam neten a suse ftp helyérõl is, de ott sem találtam. Esetleg valamenyik rpm fájl tartalmazza?
Drone-4EB Posted October 20, 2005 Posted October 20, 2005 Igen... Valami rpm file tartalmazza. Jelen esetben a XFree86-libs-... rpm csomag. Adok két linket az ilyen esetekre. Az egyik a keresést segíti elõ, ha valami olyan csomagba akadsz bele, amit nem tartalmaz a telepítõ: rpm.pbone.net. A másik egy SuSE-s gyüjtemény, rengeteg sok programmal : Guru's RPM Site. (Itt ha jól emlékszem 9.0-hoz már nem nagyon vannak friss dolgok, de szétnézni mindig érdemes.)
csutomi Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Ismét egy probléma: Forrásból szeretnék telepíteni egy programot, de egy helyen mindig megakad. Beírom, hogy ./configure, és egy idõ után kiírja, hogy checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths! Mi lehet a hiba?
Greene Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Az X-kszel van problémája. Ez a Linux ablakkezelõje. Rakd fel az x-window-system csomagot ha még nem tetted volna.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Én is kérdeznék valamit, mert egy igen fura problémába futottam bele: Amíg nincs a hálózathoz (internethez) csatlakozva a gép, addig a hálózatot nem lehet beállítani? Ugyanis hiába próbáltam kitölteni az azonosító, és jelszó mezõket, illetve hiába próbáltam megnyitni a hálókártya beállítás menüjét, egyszerüen ne tudtam beírni semmilyen adatot. Mintha a billenytûzet nem mûködne. (Pedigt jó) A Linux SuSE 9.3
Greene Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 A hálózatot mindentõl függetlenül lehet konfigurálni. Persze a Yast szerintem elég gagyi, és semmire sem jó. Én az ifconfig <hálókártya> <ip cím> parancsot használom, a hálókártya beállítására, persze parancssorból. Ezt a parancsot csak úgy simán beírva megnézheted az aktív hálózati eszközeid tulajdonságait.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Parancssort felejtsük el. (Nem igazán értek hozzá ) A YaST-tal nekem eddig semmi bajom nem volt, meg is oldottam eddig mindent vele. Routeres net, vagy direktbe, ment simán. De most egyszerûen bármit szeretnék beírni a beviteli mezõkbe, semmi sem történik. A kurzor villog a sor elején, de semmit nem tudok beírni. Az egész hálózati rész ebbõl a szempontból "halott". Telepítsem újra a Linuxszot?
aty Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Mihez akarsz jelszót beállítani? PPPoE-kapcsolat? Screenshot is jöhetne arról, hogy hol vagy elakadva. Az "ifconfig" kimenete rengeteget segítene. Ugyanúgy mint Win alatt az ipconfig is életmentõ ilyen helyzetben. Újratelepítés értelmetlen, ahogy Win esetén is.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Igen, PPPoE kapcsolat. Az eddigi Linux-telepítéseim során nem is volt ezzel gond. Most sem vagyok elakadva, mert NINCS HOL elakadni. Mert az adatok bevitele is lehetetlen. Mint írtam, nem tudok semmit beírni a beviteli mezõbe. Pl. ott (sem) ahol a kapcsolat jelszavát, azonosítóját kell(ene) megadnom.
aty Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Akkor el vagy akadva ezen a ponton... vah ne forgassuk ki már egymás szavait pls. Screenshot a helyzetrõl, és ifconfig kimenet. Kiderül hogy a Linux felhúzta-e egyáltalán az adott hálózati interfacet. Most egyáltalán telepítés közben vagy vagy már csak a Yastban állítgatod a hálózatot?
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Már telepítés után. Szerettem volna beállítani hálózati kábel bedugása nélkül. Screenshotot csak az üres YaST felületrõl tunék csinálni az üres mezõkkel. Nincs benne semmi különös. Hálókártya rendben van, fel van ismerve. Az ipconfigot megcsinálom.
aty Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Ifconfig vigyázz. adsl-setup paranccsal beállíthatod a dslt is. De van egy olyan érzésem, hogy a yast felül fogja írni.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Köszönöm, megnézem. Ha van eredmény, jelzem.
csutomi Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 Akadt egy nagy problémám. Van egy gép, amin csak Linux van, ennek megfelelõen a teljes merevelmezen Linuxos partíció van fenn. Viszont szeretnék rá létrehozni egy FAT32-es partíciót is, amelyhez van egy parted nevezetû program. Hogyan lehet azt megcsinálni, hogy átméretezem a jelenlegi partíciót a felére, a maradék helyen pedig létrehozok egy új, FAT32-est?
ProFiler Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 A SuSE telepítõ CD-jével mindent meg tudsz csinálni. Elindítod a telepítõt és ott tudsz partícionálni. Ciao.
tomykav Posted November 27, 2005 Posted November 27, 2005 Még sosem használtam SuSE Linuxot (Debian párti vagyok... ). Tényleg lehet méretezni a telepítõvel? Amilyen Linux disztrókat én használtam, ott csak törölni lehet, majd újra létrehozni más mérettel a partíciót.
ProFiler Posted November 27, 2005 Posted November 27, 2005 Tényleg lehet méretezni a telepítõvel? Tud méretezni. Ciao.
Recommended Posts