Frank Posted September 27, 2005 Posted September 27, 2005 Hi mindenkinek! Az access-ben szeretnék egy szótárat létrehozni. A tábla már készen van sõt az ûrlap is pofás amin keresztül nézegethetem. A gondom a következõ. Nem tudom honnan kezdjem el, hogy egy sima keresõ menü legyen benne, arra gondolok, hogy van egy legördülõ menüm amelyikkel kijelölöm , hogy milyen nyelven keresek , van egy beviteli mezõm ahová írom a keresett szót majd egy keresõ gomb ami egy vezérlõ. Sajnos ott elakadtam, hogy csak a saját keresõ cserélõ gombját tudom berakni. Pedig nagyon szeretném ha nem ugorna fel egy plussz ablak hanem a keresõablak alá egyszerûen beírná a találatokat. Remélem elég érthetõen tudtam elmondani. Elõre is köszönöm a segítségeket Frank
arpsoft Posted September 27, 2005 Posted September 27, 2005 Miért nem raksz be egy egyszerû parancsgombot, aminek a picture tulajdonságát beállítod arra, amire szeretnéd? Kis ikonokat rengeteget találsz a neten, többek között a távcsövet is. De ha nem akarsz keresgélni, akkor egyszerûen csinálsz egy Alt+PrtScr, aztán beilleszted paintbe a vágólapot és már látod is a gombod grafikáját. Gondolom ennyi a problémád, és azzal tisztában vagy, hogy a keresõ rutint majd Neked kell megírni.
Frank Posted September 28, 2005 Author Posted September 28, 2005 Hi! Sajnos pont a kersõrutinnal van a problémám, nem a gombon lévõ kép a gond hanem az, hogy ne az access-ben lévõ elõre megalkotott keresõgombot kelljen alkalmazni.
Frank Posted September 29, 2005 Author Posted September 29, 2005 Van egy új ötletem csináltam egy lekérdezést és azt indítom el egy makróval. Eddig ok csak a lekérdezés sem megy. A tábla így néz ki: azonosító,német,spanyol,angol,magyar,keresõ. Arra gondoltam , hogy egy az azonosakat keresõ lekérdezéssel a keresõ mezõbe írt szót megkeresi az összes többiben, de nem hajlandó. pedig így szerintem jó lenne csak nem tudom a lekérdezés miért nem ad vissza eredményt. Pl beírtam a táblába a soledad szót minden nyelven , majd a keresõ mezõbe is de nem talál ilet pedig a spanyol oszlopban ott van. Mi a fenét csinálok rosszul???
Frank Posted October 5, 2005 Author Posted October 5, 2005 Mégegyszer megpróbálom hátha én vagyok nehezen értelmezhetõ! Kezdõ felhasználó révén csak most kóstolgatom az access-t , és a könyvekbõl nem tudom kiolvasni például ezt a mostani problémámat, persze lehet , hogy csak rossz könyvet forgatok,(adatkezelés az access 2000 alkalmazásával),vagy én vagyok tök ehhez. Mindegy szeretném ha valaki tudna egy kis irányt adni a munkámnak. A következõ táblát készítettem el: Táblnév=szótár , oszlopok 1-azonosító;2-angol;3-spanyol;4-német;5-magyar;6-keresõ. Ehhez képszítettem egy ûrlapot (szintén szótár a neve),amely tartalmaz egy beviteli mezõt és egy parancsgombot jelenleg,késõbb még fejlõdik de most ez mûködjön. A parancsgomb indít egy lekérdezést makró segítségével aminek az ûrlap beviteli mezõjébe beírt szó megfelelõjét kellene megkeresnie a szótár táblán belül, van egy másik legördülõ menü amivel meg tudnám szabni , hogy melyik nyelvû szót adja vissza a keresés, vagyis az adott ûrlapon belül például egy segédûrlap felhasználásával írja ki a szó, általam kiválasztott nyelvû megfelelõit.Tehát két feltétel mellett kell keresni és ugyanabban az ûrlapban megjeleníteni. Most ott tartok , hogy tud keresni de kiírja az egész táblát. Az excel sokkal könnyebb!! Kérem segítsen valaki de komolyan!! Meg szeretném tanulni!!!
Frank Posted October 10, 2005 Author Posted October 10, 2005 kösz a sok segítséget!! Ennél nagyobb ászokat képzeltem a nevek mögé!
Greene Posted October 10, 2005 Posted October 10, 2005 Sajnos kevesen értenek igazán az Access-hez, de biztos vagyok benne, hogy amint lesz ideje a profiknak, válaszolnak neked.
arpsoft Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Nehogy segítség nélkül maradjál! Innen letölthetsz egy megoldást: http://www.szoftvertar.hu/arpsoft/download/szotar.zip Nem tudom miért, de néha csak a második gombnyomásra találja meg a fordításokat. De az elv világosan látszik. (Utálom az Access-t, mert rendkívül nehézkes benne programozni )
Athos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 kösz a sok segítséget!! Ennél nagyobb ászokat képzeltem a nevek mögé! Valóban. Kis köcsög vagyok és biztos szándékosan nem segítek Neked és a többiek is szándékosan figyelmen kívül hagynak. Mivel nem mindennap járok fel, akár eltelhet 1 hét mire látom a kérdésedet. Sõt! Ha bejelentkezés után nem jutok az új hozzászólások végére, akár tényleg véletlenül elsiklom felette. Egyébként értek az Accesshez, de engem ezzel a beszólásoddal megbántottál.
Frank Posted October 11, 2005 Author Posted October 11, 2005 Na végre hangok!! Nagyon köszönöm, hogy legalább figyelemre méltattatok. Szerintem is nehéz az access-t programozni viszont egy ilyesmi jellegû feladatnál ahol nem látszik az adatbázis vége talán ez a kézenfekvõ. Persze ha tudsz valami jobbat és érthetõbbet akkor szívesen megyek át arra, nekem a cél a lényeg,vagyis hosszútávon raktározni a meghatározhatatlan mennyiségû adatokat,pl saját szótár, dvd-k, költségnyilvántartás.... Ha így tudnál segítséget adni akkor azt is szívesen veszem csak ne kellejen napokig lapozni mint az excelben, mert azt valóban könnyebb programozni viszont nagy adatmennyiséghez már rengeteg tábla kell szerintem. Persze én csak kezdõ vagyok még mindig korántsem biztos, hogy jól gondolkodom. Mindenesetre köszönöm!! Senkit sem kívántam megbántani és ilyen hangnemben minõsíteni.A leírtakkal sajnos magadról adtál véleményt ugyanis elõtted nem sértõdtek meg hanem elmondták a véleményüket .Sõt segítettek Ez a nem mindegy. Akinek nem inge ne vegye magára!!!
Greene Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Ugye legközelebb nem türelmetlenkedsz egy kérdés feltevése után, és nem hurrogod le a többi fórumozót? Nem tehet róla, hogy hetente csak párszor tud felnézni. Legalább segít. Ezt igazán értékelhetnéd!
Athos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 @Frank Ha jól értelmeztem, akkor a táblád a következõképpen néz ki: SZÓTÁR Azonosító Angol Spanyol Német Magyar Keresõ 1 minta rekord: Azonosító = 1 Angol = cat Spanyol = gato Német = Katze Magyar = macska Keresõ = ??? -> ide nem tudom mi jön Az Azonosító gondolom az elsõdleges kulcs. Viszont a keresõ mezõ funkcióját nem értem. Szóval van egy ûrlapod - legyen Keresés -, ezen egy mezõ, amibe a keresendõ szót írod és egy nyomógomb. Addig tök jól csináltad, hogy készítesz egy lekérdezést. A lekérdezésedben feltételként kéne megadnod a beírt szót. És most jön a bökkenõ! Honnan tudja a program, hogy milyen nyelvû szót keresel? Hogyan gondoltad ezt? Mindig a magyar megfelelõt írod be és dobja fel a többi nyelv megfelelõjét? Vagy azt is szeretnéd, hogy mondjuk angolról spanyolra fordítson?
Frank Posted October 11, 2005 Author Posted October 11, 2005 Arpsoft linkje tulajdonképpen hasonló, van két lenyíló menüm amivel kiválasztom a keresendõ nyelveket (ról-ra9), ezek alapján kell tudni melyik két oszlopot hasonlítsa össze. A keresõoszlopot azért tettem be mert arra gondoltam , hogy az ûrlapról abba irányítom a keresendõ szót , természetesen az mindig csak egy tételt tartalmaz a kereséstõl függõen. Persze nem biztos , hogy jól gondolom.A netem van eg online szótár az tetszett meg és mivel éppen nyelvet tanulok miért ne raktározhatnám el a szavakat gondoltam én.http://szotar.avw.hu/ Szóval az ottani keresõ mintájára szerettem volna dolgozni de nem sikerül bár mondom a link alapján már elõbbre vagyok.Egyébként nem türelmetlenkedem csak betyárul tud bosszantani ha valamit nemhogy megcsinálni nem tudok de egy rendes könyvet sem találok amivel normálisan el lehet indulni. Ti mibõl tanultatok? Ilyeneken akadok el például (bár kezdõ mit akar igaz??), van egy másik táblám ami a dvd-ket tartalmazza, ahhoz egy ûrlapom amin nézegetem, az ûrlap tartalmaz egy gombot az új tétel hozzáadása címén, eddig oké de például mivel az ûrlap nem jelenít meg minden adatot amit egyébként tárolok ezért e gombnak meg kell nyitnia a táblát és ott mégegyszer rá kell nyomni az új felvitelre.Nem lehet ezt egy prancsgombnak elmondani hogy a kurzor rögtön oda menjen ahova én akarom?? Na mindegy szerintem már mindenki fáradt a kérdéseimtõl. Mégegyszer köszönöm a segítséget és ha valakinek még van türelme hozzám szívesem fogadom a tanácsokat. Üdv: Frank
arpsoft Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Nem. És ez az Access legnagyobb hibája. Táblákkal dolgozik, de azokat csak SQL utasításokon keresztül lehet elérni. Nincs olyan, hogy rekordmutató. Nem tudod neki azt mondani, hogy most akkor ugorjunk a 10. rekordra (sorra). Ki tudod választani egy select utasítással, aztán azt csinálsz vele, amit akarsz. Én ezért szeretem sokkal de sokkal jobban a FoxPro-t, mert nagyon erõs sql-ben, de ennek ellenére megmaradtak a közvetlen tábla elérés elõnyei is. Az Access meg hasonlóan dolgozik, mint a nagy adatbáziskezelõk, szerver-kliens rendszerben, csak a két funkciót egyben oldja meg, illetve próbálja megoldani. (Egyébként nem tudom, mi szükség van erre, mivel hálózatban az Access sok - több mint 5 - felhasználó esetén úgy belassul, hogy csak na.)
Frank Posted October 12, 2005 Author Posted October 12, 2005 Ezek után attól tartok , hogy visszatérek a jó kis excel táblákhoz access-ben pedig megtartom a meglévõt a többit elfelejtem. Csak tudnám minek kínlódnak vele akkor a fejlesztõk ha van ennél sokkal jobb. A Fox Pro is így tanulható mint az access? Majd valahol megkeresem és megpróbálom. Üdv:Frank.
Recommended Posts