Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Win98 + XP

Recommended Posts

Posted

Hogy telepíthetném fel az XP mellé a 98-at? A FAT 32-s partíció megvan, de nem akar telepíteni. (az Xp-s NTFS)

Posted

Hát.... csak 1 picit segít, de nem oldotta meg a problémám:

Szóval kb ilyen a vinyóm:

1. Fat32-s kb 1gb Boot-nak

2. NTFS 15 gb Win Xp

3. Fat32 5 gb a win98-nak lenne.

4. Fat32 a maradék gigák, a dokumentumoknak

Posted

A Windows98 alapesetben csak az elsõ Primer particióra hajlandó feltelepülni, ennek is a bootolható 8GB-os határon belül kell lennie. Itt ahogy látom ez felül lenne a 16 GB-on is.

Vagy itt úgy lenne, hogy a fõ rendszerfájlokat az 1 GB-ra telepítené, a Windows könyvtárat pedig a 5 GB FAT32-re ?

Ha jól emlékszem még az 5GB-osra úgy lehetne telepíteni, hogy rejteni az elsõ 1 GB-os Fat32 partíciót, (a particionáló programmal) és setup /iq /is kapcsolókkal telepíteni a Windows98-at. De ez nem lenne indítható, ekkor még valahogy meg kell oldani az indítását.

Ilyen módon még nem telepítettem, lehet, hogy nem pontos amit leírtam.

Posted

Ha a megfelelõ sorrendben vannak telepítve az op. rendszerek, semmi gond nem lenne.

De fellelhetõ a neten, hogy mi a teendõ, ha a Win98 települ az XP után.

Egyébként bootmanagerek is szóba jöhetnek.

Az XP boot menüje akkor tudja a Win98 betöltését elintézni, ha már rendelkezésre áll az adott merevlemezhez a BOOTSECT.DOS fájl az aktív boot partíció gyökérkönyvtárában.

Ilyenkor a boot.ini-be az [operating systems] alá elég felvenni pl. a következõ sort:

C:\="Windows 98 SE"

Az XP helyreállítási konzol parancsoknál is érdemes szétnézni. A FIXBOOT ugyan csak az XP bootolását állítja helyre, így ha a BOOTSECT.DOS hiányzik, vagy nem jó, a Win98 nem töltõdik be.

Kipróbálható még a BOOTCFG /REBUILD parancs.

Posted

Én ezt találtam valahol:

Hogyan installáljunk Windows98-at meglévõ XP mellé

Ez hasonlatos a Multiboot-hoz, mindössze abban tér el, hogy itt a sorrend fordított, azaz nem az XP-t installáljuk utoljára, hanem már fentlévõ mellé tesszük a másik rendszert.

Ahhoz, hogy minden sikeres legyen, a file-rendszernek mindenképpen FAT-nek kell lennie (16 vagy 32). Ez azért fontos, mert a 98 nem képes kezelni az NTFS formátumot.

A Microsoft nem ajánlja, hogy egyazon partícióra kerüljön mindkét rendszer.

Szükségünk van egy 98 indítólemezre, amiben CD boot is van. Gyõzõdjünk meg róla, hogy a DEBUG.EXE megtalálható-e a lemezen, ha nem, akkor másoljuk át a Windows\command könyvtárból.

A Windows98 installálása

Használjuk az indítólemezt.

Rakjuk be a 98 telepítõ lemezt, majd írjuk be a parancssorba (A:\> után):

X:\win98\setup.exe, ahol az X a CD betûjelét jelöli.

Kezdjünk bele az installálásba. Mikor a Windows tárolási helyére kérdez rá a program, válasszunk egy új könyvtárat, mondjuk Windows98 (vagy bármi más, csak ügyeljünk, hogy véletlenül se írjuk felül az XP-t)

A telepítést folytassuk a megszokott ütemben.

Mikor végzett, engedjük, hogy bebootoljon a 98.

A XP bootmanager elõhívása

Hozzunk létre egy file-t Jegyzettömbbel (Notepad), ami a következõket tartalmazza:

L 100 2 0 1

N C:\BOOTSECT.DOS

R BX

0

R CX

200

W

Q

Mentsük el READ.SCR néven a 98 indító lemezre.

Bootoljunk a 98 indító lemezérõl, majd írjuk be a következõt:

DEBUG <READ.SCR

Az elsõ 4 lépés a bootsect.dos file-t hozza létre. Amennyiben ez már létezik, és felülíráskor hibát jelez, akkor a következõ parancsot kell beírni:

ATTRIB C:\BOOTSECT.DOS -S -H -R

Bootoljunk be az XP CD-rõl.

Amikor rákérdez, hogy installálni, vagy javítani akarjuk az XP-t, válasszuk a javítást (repair).

A program kérni fogja az adminisztrátor jelszót. Home esetében csak egy entert kell ütni, míg Pro esetében ezt az elsõ XP installációnál meg kellett adni.

A parancssorba írjuk be: FIXBOOT

Miután lefutott a parancs, távolítsuk el az XP CD-t, írjuk be EXIT, majd indítsuk újra a gépet.

Ha mindent megfelelõen hajtottunk végre, akkor bootolásnál meg kell adnunk, hogy melyik rendszert akarjuk használni.

Csak saját felelõsségre! Én nem próbáltam.

Posted

Kösz,a hétvégén kipróbálom.

Egyébként a hiba az, hogy amikor már fenn van az XP, akkor a telepítõ jelzi, hogy már van oprendszer a gépen és ajánlatos eltávolítani, (gondolom az XP-s bootcuccok miatt a C:-n) de ez nem sikerül neki és megáll az egész.

Posted

Ezért kell rejteni a 1 GB-os particiót.

Az NTFS-t pedig nem fogja látni.

Aktívvá kell tenni az 5 GB-os-t ha lehet...

a setup-ban pedig kellenek a kapcsolók mert oda másképpen nem hajlandó települni.

De még mindíg marad megoldandó probléma, lehet hogy más módon célszerûbb lenne.

Posted

Szerintem elõbb a Win98-at rakd fel és utána az XP-t

Halasi Miklós
Posted

Én másképp oldottam meg, mert nekem is kellett egy Win98 a gépemre.

1. Fogtam egy régebbi merevlemezt, egy 16 gigást. Betettem a jelenlegi mellé slave-nek

2. A Biost át tudom állítani, hogy melyik merevlemezrõl indítson.

3. Átállítottam a bootolást a 16 gigásra

4. Betettem a Win98 CD-t és ezt a 16 gigást lepartícionáltam és megformáztam.

5. A Win98 szólt, hogy van egy NTFS partíció a gépen, de tovább lehet lépni, késõbb rátérünk.

6. Feltelepült a Win98. Választhatsz, hogy akarod-e látni az NTFS partíciókat vagy sem. Jobb, ha nem, de ha mégis, a Sysinternals oldalán le tudod tölteni az NTFS kezelõt 98 alá. Ehhez a doksiban leírt fájlokat ki kell szedjed a WinXP könyvtárából elõre.

7. Tehát Bios visszaállít az XP-s vinyóra és a dokuban lévõ fájlokat lemásolod a Win98-as partíció egy könyvtárába

8. Vissza a Win98-ba, és CSAK MOST telepíted fel az NTFS readert. Ott megadod nekik a kimásolt fájlok helyét és reboot.

9. Legközelebbi Win98 indításkor már az XP-s cuccokat is látod, de vigyázz! Az NTFS kezelõ program nem csak olvasni, hanem írni is tud! És emiatt az Installeres és InstallShieldes telepítéseknél elszállhat a 98-as kékhalállal! (tapasztaltam) Tehát az NTFS kezelõt csak akkor telepítsd fel, ha nagyon muszáj, vagy már nincs mit telepítened!

Remélem kimerítõ választ kaptál. :hááát:

Posted

Hát, ha az az 1 winyós megoldás nem sikerül, azért nem veszek még egyet, de ha lenne megpróbálnám. ha nem sikerül, akkor majd a köv. telepítésnél a 98-al kezdek. :hááát:

• 1 month later...
Posted

Üdv!

Nálunk az iskolában 98, XP és Linux is van a gépen, és ott nem a szokásos kissé puritán XP-s indítõmenü jön be, hanem egy XOSL nevezetû boot manager.

Kérdésem annyi lenne, hogyha otthon a saját gépemre is szeretnék egy ilyen indítõmenüt, mit kell tennem?

Elõre is köszönet!

Posted

Ha most kezded a telepítéseket (op.rendszerekét) akkor szerintem tedd fel az egyiket, majd installáld a boot managert, és felismerteted azt az egyet (mert ez általában magátol meg tudja csinálni). Ekkor már választani lehetne azt az 1-t indításkor, majd a többi op.rendszert sorbe egymás után, és mindegyikkel végigcsinálod a felismertetést

Posted

Ha pedig mûködõ op.rendszerekhez szeretnéd feltelepíteni, akkor óvatosan csináld, mert össze tudja rendesen gubancolni a dolgokat egy ilyen boot manager (nem kifejezetten az XOSL-re értettem, hanem úgy általában).

• 2 weeks later...
Posted

Hali!

Köszönöm az infókat ... akad gondom rendesen.

Most van egy XP és egy LINUX a gépemen. Ebben a sorrendben tettem fel, s a Debian kék karakteres felülete segít a megfelelõ op. rendszer kiválasztásában.

Megpróbálkoztam az XOSL boot managerrel, de nem túl sok sikerrel ... hiába választom ki a partíciókat, csak az XP hajlandó elindulni ... a Linux mintha nem is lenne fent.

Mit bénázhattam el?

• 3 weeks later...
Posted

Szeretnék én is win98-at telepíteni. Úgy lenne hogy elõször a win 98-at utánna az XP-t. A winyóm nagyjából Így lenne felosztva:

C: NTFS a XP-nek 10GB

D: NTFS egyéb 10GB

E: NTFS 6GB

F: NTFS 6GB

I: NTFS 42GB

J: NTFS 15GB

K: NTFS 30GB

L: FAT32 5GB

M:FAT32 Win 98-nak 8GB

N:NTFS 10GB

O:NTFS 14GB

Jó ez így? vagy valamit változtatni kell?

Elõlre is köszönöm!

Posted

Én egyszerûen megoldottam a VirtualPC-vel. ;) (Mármint a win98 telepítését XP mellé.) Szerintem így a legegyszerûbb, nem kell veszõdni a fájlredszerekkel, az XP boot cuccával, mert egy virtuális vinyón (egy fájl) van az egész. És minden mûködik rendesen. :D

Posted
Szeretnék én is win98-at telepíteni. Úgy lenne hogy elõször a win 98-at utánna az XP-t. A winyóm nagyjából Így lenne felosztva:

C: NTFS a XP-nek 10GB

D: NTFS egyéb  10GB

....

Jó ez így? vagy valamit változtatni kell?

Elõlre is köszönöm!

Leegyszerûsíti a helyzetet, ha az elsõ partició (primer, FAT32, aktív) a 8GB-os a Windows 98-nak. Ekkor a többi már nem okoz problémát. Az XP-t valamelyik NTFS-re telepítve az az indítófájlokat a Windows98 particiójára fogja helyezni.

Ekkor nem kell külön Bootmanager.

Posted

Tehát az elsõ partícióra telepítsem a win98-at? Aktívvá hogyan tudom tenni? Most néztem a Paragon Partition Manager 2005-ben egy aktív partíció van, amelyiken az XP van. Van 2 Primary az egyiken az XP, a másikon jelenleg programok. Ezek szerin a 98-at az elsõ primary partícióra kell tenni, az XP-t pedig a másodikra?

Posted

Én is a Virtual PC-vel oldottam meg ezt a gondot. ;)

• 9 months later...
Posted

Sziasztok!

A napokban próbálkoztam XP mellé Windows 98-at telepíteni a gépemre. Megelőzően volt két partícióm:

C: Windows XP [NTFS] 10 Gb

D: Egyéb file-ok [NTFS] 70 Gb

Az XP telepítőlemezével töröltem a C: partíciót, és kreáltam egy 3 GB -os C: és egy 7 Gb-s E: kötetet. A C:-t FAT 32-re formáztam a 98 számára (a formázást az XP telepítője igényelte és néhány file-t is elhelyezett rajta - gondolom a bootoláshoz), az E: -re pedig visszatelepítettem az XP-t NTFS filerendszerrel, hogy át tudjam rendezni a D: meghajtót a Partition Magiccel.

A végeredményt valahogy így képzeltem el:

C: Windows 98 [FAT 32] 3 Gb

E: Windows XP [NTFS] 7 Gb

D: Adatok 1 (Xp-hez) [NTFS] 35 Gb

G: Adatok 2 (98 - hoz) [FAT 32] 35 Gb Működne?

Mielőtt azonban a D:-t kettéosztottam és az XP-t leszedtem volna, elkezdtem felrakni a Win 98-at. A figyelmeztetések ellenére (exit setup - recommanded) végig is csináltam. Úgy gondoltam, legfeljebb a C: formázza le, és az Xp boot filejait írja fölül, amit (az Xp-t) a Win 98 után még újra feltelepíthetek. A végeredmény azonban katasztrófális lett, ami a D: partíciómat illeti.

Amikor a 98 felkerült csak neki szánt FAT 32-es, 3 Gb-os C: partíciót látta. Ekkor beraktam az XP telepítőjét a folytatáshoz. Nagy rémületemre ő is csak egyetlen egy partíciót kínált fel (3 helyett) a telepítéshez:

C: [FAT32] 80 Gb

Szabad helynek pedig valami 2 Gigát írt. Ettől a kis furcsaságtól felbátorodtam, és formázás nélkül - csak a WINDOWS könyvtárat írva felül - felraktam a gépre.

Eredmény: az Xp látja ugyan,hogy 80 Gb-os a winyó, de ő is csak 3 Gb-ot tud belőle kezelni. Ez utóbbi adatot írja kapacitásának, a többi pedig egy nagy X, hogy micsoda. A Partition Magic ki tudná ugyan bővíteni a felhasználható területet,de én még bízok abban,hogy elő lehet bányászni az adatokat,és ezért

nem akarom formázni a lemezt.

SEGÍTSETEK!!!

Posted

Esetleg az XP lemezkezelõjével becsatolhatod a többi kötetet.

Sajátgép->jobb egér->kezelés->lemezkezelés

Posted

Próbáltam, de a lemezkezelő is csak ezt az egy partíciót látja.

Posted

GetDataBack programmal érdemes talán futni egy kört.