Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Sun Solaris 10


traver

Recommended Posts

traver

Helo!

 

Csak azért hoztam létre ezt a topicot, mert a Sun a solaris 10 forrását szabaddá tette, ezért bárki ingyen és bérmentve hozzájuthat, letöltheti, és telpítheti. Mivel nagyon kevesen ismerik, remélem esetleg ha meglátják ezt a nevet, akkor esetleg kipróbálják, és tudják folytatni ezt a topicot érdemi tippekkel, trükkökkel, beállítási javaslatokkal.

Link to comment
Share on other sites

traver

Vmware-ban nekiláttam a telepítésnek, de nagyon lassan megy. Hogyha tudok valami hasznosabbat, akkor mindenképpen közlöm.

 

A solarisról még annyit, hogy unix kernellel mûködik a grafikus hátteret az xfree86 biztosítja, a gnome ablakkezelõ is megtalálható a csomagban.

 

A tényleges telepítést viszonylag részletes konfigurálás elõzi meg, de azért nem bonyolult. elég egyértelmû. Szerintem elég nagyra hízott oprendszerrõl van ha egy álatlánost telepítést veszek figyelembe, de még mindig nem éri el a Vistát. Próba képpen egy 4 GB-os partíció bõven megteszi.

 

Ebben a percben a nálam már a csomagok telepítése folyik.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Én is épp ma raktam föl, csak a Debian utána elizélte a boot menüt, és nem rakta bele a Unix-ot :S .

 

Egyetértek azzal, hogy külön topic jár neki, de légyszi a hozzászólásaidnál a szerkeszt gombot használd, ha valamit még hozzáfûznél.

 

Egyébként a Java-s Gnome felület csodálatosan szép. Annyi gondom van csak, hogy a hálókártyámat nem ismerte fel. De a röhej az, hogy a Debian Sarge se a 2.6-os kernellel. :pislog: .

 

A Solaris nekem kb 1,5 óra alatt ment fel teljesen. Így 4GB-ot tett fel, de csak azért mert sok csomagról fogalmam se volt mi lehet. :)

Ami a szívás, hogy vagy partícionálatlan területre megy fel, vagy sehova. Tehát nincs az mint a Linuxnál, hogy kitörlöm a nem használt Windowsos partíciót és akkor annyi. A Windowst egybe látja, és a linuxos partíciókat is (utóbbit a partícionálatlan területtel egybe veszi). Érdekes viszont, hogy a linuxos Swap partíciómra fel akart menni, amikor nem volt szabad partíció.

Tehát hagyjunk neki 5 giga üres (partícionálatlan) területet és a Windows után toljuk fel.

 

Mindjárt meg is nézem a rendszertöltõjét hogy lehet rendbetenni. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

traver

Igen tényleg nagyon szép a java-s felület, gyorsan kattintgattam benne össze vissza :). Egy kicsit csalódtam, hogy a konzolban nem tudtam mit csinalni, mert a egy-két gnu-s parancs nem mûködött, és hiányzott belõle a linux alatt megtalálható "tab tab" parancselõhívás. A csomagokkal én sem voltam tisztában, így valami alap konfigurációt telepítettem. Mivel vmwareban csinaltam, Így nem voltak gondjaim a partíciókkal, és a hardware eszközökkel sem. Minedt felismert. Neked milyen hálókarid van, amivel próblémád volt?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nekem valami integrált (sis). Linuxon már sikerült belõnöm, de Unix alatt még az lspci sem mûködik... :( . A rendszerindítóját is meg kéne keresnem, hogy helyreállítsam.

Azért elég "komoly" a másik grafikus felület is nem? Tiszta 90-es évek eleje. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
patron1

Hello!

Megszeretném kérdezni hogy ez az oprendszer úgyebár ingyenes és hol lehet letölteni ez az egyik kérdésem?

A másik hogy ez nem kompatibilis a windowsra írt programokal?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Babó22

Letölteni a Sun honlapján lehet. Regisztrálni kell, de nem kérnek tõled pénzt. Leszeded vagy a 4 CD-t, vagy 1 DVD-t. Természetesen nem kompatibilis a Windows-ra írt programokkal. Félig ingyenes megoldás, ha emulálsz Windows-t. Ja, azt is telepíteni kell a virtuális gépre. :lol: Ha nagyon Windowsos programokat kellene használnod, javaslom, hogy rakj fel egy Linuxot, és rá egy Wine-t. Megnyugodj, van egy Live Disztró. A neve: SLAX KillBill. Ebbe integrálva van egy Wine, és teljesen ingyenes. Na, ne offtopikoljunk. Ha Windowsos programok futtatása a célod, akkor szerintem jobban jársz, ha Windows teszel fel. Vagy használd a ReactOS-t.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
geri005

Magam nem próbáltam, viszont, a képen tetszett a felülete, mert erre ha esetleg váltanék Windows-ról könnyebb lenne átváltani, mert több a hasonlóság.Nem vagyok nagyon tájékozott Linux téren stb... 10 éve csak Windows-t használok, de szeretném megtanulni az ilyen rendszerek fortélyait, szóval ha valakinek van olyan linkje, ahol esetleg találok anyagot róla azt szívesen fogadnám :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...