Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Debian Linux

Machado

Recommended Posts

Posted

Egyetemen ilyen operációs rendszer van a gépeken. Én nagyon nem vagyok otthon a Linux témában, légyszi mondjatok valami infót róla és beszerzésérõl (a legálisat itt, a másikat természetesen privben :) ). Köszi!

Posted

Tényleg, kösz! :) Amúgy 14 iso filet kell leszedni, 14 cdés lenne a rendszer?

Posted

Sajnos. Nem tudom lesz-e hely neki és még fel is kell telepíteni :(

Posted

Hát nem sok értelme lenne leszedni mind a 14 cd-t!

akkor jársz a legjobban ha leszed netinstall cd-t kb 100 Mb!

felrakod alaprendszer akkor fel net onnan meg húzhatsz le mindent az meg a másik hogy van amibõl újabbverzió is van mint ami a cd-n található!

Posted

Valószínûleg ez lesz. Szerinted mekkora partíció kell neki?

Posted

Nem feltétlenül kell letöltened mindet. Megkereshetsz egy hivatalos terjesztõt is, aki a CD/DVD áráért felírja neked. Egy-két éve én is így tettem szert Debian telepítõkészletre. A magyarországi terjesztõk elérhetõségei itt: http://www.debian.org/CD/vendors/index.en-gb.html#hu

Posted

Álljunk meg egy szóra. A Debian alaprendszer nem 14 CD-s. Az elsõ CD-n rajta van, egy csomó plusz csomaggal együtt. Minek töltsön le 2 DVD-nyi cuccot az ember amikor 1-2 CD-n rajta van minden ami kellhet? Nekem a Debian elsõ CD-je van meg, és arról raktam fel. Ami esetleg nincs rajta az elsõ CD-n, és kell, azt le lehet szedni. :hááát:

Egyébként is egy rakat csomagot frissítettek a 3.1 stable kiadása óta.

Szedd le az elsõ CD-t, tedd fel az alaprendszert, és ami csomag még kell, azt töltsd le hozzá apt-gettel. Én mindig így csinálom.

Én a Linux partíciómat 5 giga körülire állítom be, a Swap-et meg 500 megára. Ha kell swap úgyis tudok még bármikor hozzáadni tetszõleges méretût...

• 3 weeks later...
azaki1528464469
Posted

Próbáltam feltenni a login:-nál nem jutottam tovább : :(

Posted

Pedig ha login van akkor fent van már. Ott kell a felhasználónevet és jelszót megadni...

azaki1528464469
Posted

Azt irtam be mégsem sikerült. Most az Uhu Júliáját próbálgatom nagyon jó (fõleg netezni).

• 2 weeks later...
Posted

Leszedtem a 1.-es CD ISO fájlját. Simán is kiírhatom, mint image, vagy úgy kell, mint az XP telepítõt (boot file, stb.)?

Késõbb. Image-nél nincs gond, leesett :upsz::D

Posted

Hol találok egy rendes javát és hogy kell instalálni?

Sürgös, mert firefox alá kell.

Kösz.

• 2 weeks later...
Posted

Üdvözlet!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha Én csak az elsõ DVD-t szedtem le, az is elegendõ az Debian feltelepítéséhez? :(

Illetve elõször a Windows-t kell felrakni és utána jöhet a Linux?

Valamint, ha megosztom a lemezt, akkor telepítéskor is megadhatom, hogy hova települjön?

Elõre is köszönet!

Posted

1.: Igen, az is elég, sõt, az elsõ CD is elég egy alaprendszer felrakásához (grafikus felülettel). Én nem is szedem le sose a DVD-t. Az elsõ CD-n rajta van ami kell, és a többi csomagot meg úgyis frissen szedem ftp-tõl.

2.: Bármelyiket fel lehet rakni elõször, de a Windows az MBR-t felülírja, így én a windowst szoktam elsõnek javasolni. Ha "tönkreteszi" a windows az MBR-t, és nem lesz rendszertöltõ akkor a Debian lemezrõl kell bebootolni és rendbeszedni a rendszertöltõt. A Sarge alapból a grub-ot rakja fel, ha te a LILO-t szeretnéd, akkor az "expert26" paranccsal kell telepíteni. Ja igen, azért 26, mert a 2.6-os kernelt fogja így feltenni (ajánlott). Ha csak simán egyszerû install-t szeretnél akkor "linux26"

3.: Igen megadhatod, két partíció kell neki.

Posted

Sarge-ot (3.1) Szerintem sima "linux26"-tal telepíts (ezt a DVD/CD-röl bootoláskor megjelenõ képernyõn kell beírni és utána entert ütni), mert a grub amit felrak már tartalmazza a megfelelõ részeket a Windows betöltéséhez.

Én is most pakoltam fel, de nekem a LILO kellett. Hát ott manuálisan kellett belenyúljak a lilo.conf-ba, hogy feljöjjön az indítómenü, és választhassak operációs rendszert (bár ott is csak kikommentezni kellett pár sort). :)

Én speciel egy kicsit csalódtam a Sarge-ban a Woody (3.0) után, mert a Sarge szerintem túl sok modult tölt be. Persze ha fordítok egy kernelt hozzá, akkor ez máris nem gond, de nincs mindig idõm ilyenekre...

Posted

Jójó, rendben; mégegyszer köszönöm. :)

• 2 months later...
Posted

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A sztori a következõ:

Van egy 5GB-s winchim, ami primary master (volt), és Debian megy rajta. Áttettem primary slave-re, és a helyére egy 60GB-os került, amire XP-t tettem. Ettõl kezdve a Linuxot csak úgy tudom boot-olni, hogyha visszateszem master-ba az 5GB-osat. Azt szeretném megoldani, hogy mindkét op.rendszer mûködjön, vagyis egy Grub-ot varázsolni a 60-asra.

Hogyan lehetne ezt megvalósítani?

Köszi!

• 4 weeks later...
Posted

man grub-install

(bocs az RTFM válaszért, de ennyi elég kell, hogy legyen :) )

Posted
:D Oksa! Köszi azért, de már sikerült!
Posted

Hi!

Szeretnék kiépíteni egy Windows-Linux dual-boot rendszert. Tudtok ajánlani vm ingyenes boot manager progit, ami freeware?

Posted

Grub/Lilo miért nem jó neked?

A Linux majd megoldja, te ne törõdj vele...