Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Házon lévõ kimenetek bekötése

Recommended Posts

LelkesAmatõr
Posted

Nem találtam megfelelõ helyet neki, ezért új témát nyitottam.

Szóval a problémám az, hogy megunván a gépház hátulján való tapogatózást, elhatároztam, hogy a ház elején lévõ fejhallgató és mikrofon bemenetek beüzemelem. A házam egy CoolerMaster Cavalier 3-as, amiben egy kötegben 7 egyágú csatlakozó szolgálna a hang ki-/bemenetek csatlakoztatására.

A hangkártyám egy SB Audigy, amin viszont ilyen csatlakozóknak nincs kialakítva hely, így nem tudom, hova dughatnám.

Az alaplapomon (ASUS A7V600) van egy rész, ami a "Front panel audio connector" néven fut, és ide rá tudom dugni a ház csatlakozóit, ez viszont egyrészt a leírás szerint az "Intel front panel audio"-nak van kialakítva, másrészt 9 csatlakozótüskéje van szemben az én 7-emmel, továbbá amennyiben ez az alaplapi hangkártyához van csatlakoztatva (ami valószínû), akkor az Audigy miatt ez nem is mûködhet, hiszen le van tiltva (jól gondolom?).

Van valakinek ötlete, hogy hogyan tudnám a ház hang ki-/bemeneteit beüzemelni?

Posted

Én ezt szimpla hosszabbítókábelekkel oldottam meg hátulról, az elõlapi csatlakozókat hanyagolva.

Tény, ha nem így lenne elhelyezve a gépem, igen ronda lenne a kábelköteg, de ha jobb nincs, ez egy gyorsan kivitelezhetõ megoldás.

LelkesAmatõr
Posted

Én is így oldom meg, de három dolog van, ami zavar:

1. Állandóan egy csomó kábel tekereg a gépemtõl az asztalomon át, amit a lurkóim elõszeretettel próbálnak meg kötélhúzásra használni.

2. A hosszabbítót jelenleg hurcolászom a tévé és a PC között, mert éjjel nem akarom zavarni a családot.

3. Hamár olyan házam van, amin van kimenet akkor miért ne használjam? Másképp megfogalmazva: rettentõen bosszant, hogy nem tudom használni!

Posted

A ház castlakozói az alaplapra integált kártyákhoz vannak kitalálva.

Marad a hosszabbító kábel a hátsó csatikba.

Posted

Az alaplap kézikönyvében kell lennie a megoldásnak, a leírásnak tartalmaznia kell mely tüskék miknek, (pl. fejhallgató kimenet, mikrofon bemenet, USB. FIRE WIRE) a bekötésére szolgálnak, és ezt a gépházhoz kapott leírással összevetve tudod bekötni.

LelkesAmatõr
Posted

Igen, az alaplapi kézikönyvban valóban van leírás, csakhogy mint említettem a megadott csatlakozóhelyen 9 tüske-hely van, nekem meg 7, ráadásul a megnevezések sem ugyanazok, pl. az alaplapon az egyik tüske a sokatmondó "AGND" nevet kapta, ilyen a házból jövõ kábelek között nincs, ott viszont van egy "GROUND", amilyen meg az alaplap ezen a részén nem szerepel. Gondot okoz még az alaplapi tüskék közül a "+5VA", illetve az "NC" nevû, mivel ezeknek megfelelõ párja nincs a házból jövõk között.

Egyébként az Audigyvel a hócipõm tele van, aki megpróbálta annó a hozzá adott meghajtóval telepíteni, az tudja mire gondolok. Szóval, ha valahogy az alaplapi csatlakozókkal elõre tudom vinni a kimeneteket, kidobom a fenébe :mérges: Szerintem az integrált hangártya is elég lesz nekem (zenehallgatásra, video/audio kazetta hangjának felvételére). És legalább a ház belseje is szellõsebb lesz.

Posted

A ház hátulján kitörsz egy takarólemezkét , és a kábelokat keresztül vezeted a házon.

Tehát a kábelok egyik vége az elõlapi csatlakozókba , a másik vége hátul a lyukon kivezetve az alaplap hátsó csatlakozóiba .

AGND--Ground szerintem ugyanaz a test kábel .

LelkesAmatõr
Posted

@cölöp

Érdekes amit mondasz, a test kábelre kizárólagos alapon rájöttem én is, de azt mondjuk nem értem, hogy egy kézikönyvben miért nem képes kiírni a gyártó (ASUS) normálisan, hogy mi-micsoda. Mindenféle rövidítéseket alkalmaznak további magyarázat nélkül, amikor a kézikönyvnek éppen az lenne a feladata, hogy megértesse a felhasználókkal az eszköz felépítését, üzembe helyezését, esetleg mûködtetését is :( Ha meg a papírral akarnak spórolni, akkor tegyenek be egy hosszabb változatot pdf-ben a telepítõ CD-re :mérges:

A korábbi Codegen házamban mûködött az a megoldás, amit javasoltál. Ott az elõlapi kimenetnek a ház felé egy-egy jack dugós kimenete volt, amit egy elõre kilyukasztott hátlapi takarólemezen keresztül lehetett a hangkártya hátoldalán a megfelelõ helyre bedugni és már készen is volt az elõlapra kivezetés. Ráadásul ez a megoldás független volt attól, hogy az alaplapi hangkártyát vagy a pótlólagosan berakottat használtad.

De mivel a CoolerMasternek más a csatlakozója, ezt nem igazán tudom most megjátszani :Sír:

A csatlakozó átkötésével meg nem igazán merek próbálkozni, nem vagyok egy technikai fenomén (bár fejlõdök :hááát: )

• 2 years later...
Posted

Sziasztok!

Felhozom egy kicsit ezt a topikot.

Adott

1. egy Colors Combo L8015 ház, ez rendelkezik egy előlapi hangszoró és mikrofon kimenettel.

2. egy 4Core1333-eSATA2 alaplap, integrált 5.1 hangkártyával

Az előlapi audió csatlakozó rá van kötve az alaplap megfelelő 'portjára'. A hangkártyára egy mezei sztereó hangszoró van csatlakoztatva. A BIOS-ban a hangkártyához mind az előlapi, mind az alaplapi csatlakozóra vonatkozóan minden beállítás Enabled-re van állítva. A problémám a következő: nem tudom egyszerre a két kimenetet működésre bírni. Azaz: ha a hangszóró csatlakoztatva van a hangkártyához, akkor ha pl. egy fejhallhatót csatlakoztatok az előlapi kimenetre, akkor az nem szól. De: ha kihúzom a hangkártyából a hangszórót, akkor az előlapi kimenet rendesen működik. Amennyiben ezután visszadugom a hangszórót a hangkártyára, akkor működik mind a két kimenet - de csak a számítógép következő újraindításáig. Utánna már megint csak a 'hangkártya' szól, az előlapi kimenet néma marad. Az előlapi kimenetet csak úgy tudom újra működésre bírni, ha a hangkártyából kihúzom a hangszórót, majd újraindítom a gépet.

Próbálkoztam a BIOS-ban azzal, hogy az értékeket Auto-ra állítottam, de a helyzet nem változott. Mi lehet a probléma?

Posted

Az alaplapi dríverek felvannak telepítve? Esetleg a gyártó oldaláról frissítés letöltése, ha van.

Érdemes lenne leszedni és újra telepíteni az alaplai drívereket.