nzsolt12 Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 Kedves PCWorld! Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy most vettem egy új Pentium 4 3.00 GHz 1MB, 800Mhz FSB processort, amit be is szereltem a számítógépembe, de nem mûködik azóta a gép hibátlanul. Eddig egy Celeron 1.7-es volt benne. Elvileg minden kompatibilis vele, nem értem mi lehet a baj. Többen mondták, hogy biztos a tápegységgel lehet a hiba, mert nem elég a teljesítménye. Leírom a gépem adatait: Asus P4U800-X - alaplap Pentium 4 3E GHz 1MB L2-Cache, 800Mhz FSB, POGA-476 Pkg 300W Codegen táp Maxtor 120 Gb 7200 - winchester NEC dvd író LG - cd Asus Geforce 5700 LE - videókártya SB Audigy 2 - hangkártya Acorp - hálókártya Acorp - modem Amióta beszereltem a processzort a következõ hibák lépnek fel: Ha zenét hallgatok Winamppal és közben valahol gépelek akadozik a zene, vagy játéknál akad a gép (aminél nem szokott). De ezek a hibák nem mindig jönnek elõ, de így is idegesítõek. És a rendszer már nem olyan stabil, mert olyan programom fagyott le, ami azelöt 4 évig soha. És természetesen egyéb hibákat is észlelek azóta. Kérem segítsenek, köszönöm!
nascar Posted September 5, 2005 Posted September 5, 2005 A 300 W-os Codegen táp lesz a gyenge láncszem! :!:
benkovics Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Azért processzor cserénél nem árt legalább egy javító telepítés sem!
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Igen, egyszerû a tápegységre fogni. Mert Codegen? Ugyan! Legalább valami hozzáértés is lenne az "ismerõsök" javaslataiban! Tapasztaltam, hogy egy 3,2-es HT-s processzorral szerelt gép simán ment 300-as Codegen házban. Mindenféle akadás nélkül. Elõször is, az új processzor a régihez képest van akkora változás, hogy "illenék" egy XP újratétel, de legalább egy javító telepítés - ahogy benkovics is javasolta! Márészrõl pedig nem ártana egy BIOS frissítésnek is utánanézni az alaplapodhoz! Elõfordulhat, hogy azóta jött ki olyan verzió, ami jobban támogatja az 1MB-os L2-vel rendelkezõ processzorokat! Érdemes, mert pl. egy ilyen miatt volt gondom nekem is egy ASUS P4P800E-Deluxe lappal, csak ott még IDE problémák is voltak. :!: BIOS frissítés után minden jó lett!
nzsolt12 Posted September 6, 2005 Author Posted September 6, 2005 Köszi a segítségeket! Én már újratelepítettem a Windowst párszor, mégsem megy. A BIOS-t is megpróbáltam frissíteni, de nem sikerült. --- Most frissítettem a BIOS-t és most megint elõjött a hiba.
nascar Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Alaplapi chipset driver? Legújabb? Itt van az Asus letöltõ központ, itt nézz körül! Aztán azt is néztem, hogy ULI M1683 chipset van az alaplapodon, tehát ehhez kell a legújabb driver, ezt pedig >>INNEN<< töltheted le! Product Category >> M1683 Operating System >> WinXP Ez a legfrissebb: 2.0964 :!:
ProFiler Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Most frissítettem a BIOSt és most megint elõjött a hiba. Írta már elõbbre nascar is, hogy a tápegység nem elég. Nem ismételni akarom, de biztos, hogy ez a probléma. Felesleges is máshol keresni a hiba forrását. :!: Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Kiváncsi leszek! Én kizártnak tartom. A tápegység önmagában nem tud ilyen "néha akad" hibát produkálni. Én inkább kompatibilitási problémát mondanék. De lehetséges, hogy tévedek, Ti vagytok a hardverguruk. (Vagy egész egyszerûen a táp tényleg azok közül van, aminek nem sok köze van a Codegenhez Végül is a 4 év az csak 4 év ...)
ProFiler Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 A tápegység önmagában nem tud ilyen "néha akad" hibát produkálni. Dehogynem! Ha az alaplapnak nem tud megfelelõ áramot szolgáltatni, akkor kiegyenlítõ kondik ide, vagy oda nem lesz elegendõ a processzornak szolgáltatott feszültség. Ciao.
Kovács Gyula (MiniDisk) Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Igen, ezt elfogadom, csak furcsállom, hogy pusztán zenehallgatás mellett is ezt csinálja, az pedig nem egy gépigényes mûvelet. Jobban ki kellene vizsgálni ezt a dolgot, mert adott esetben tényleg lehet táp, de akkor az nem most lett rossz, lehet, hogy akkor az már egy ideje gyengélkedik ... Én már a sokadik 3,2-es konfigot próbáltam ki - jobb hijján - 300-as táppal, és semmi ilyet nem tapasztaltam. Mindenesetre többszempontból is érdekel a végeredmény. Kiváncsi leszek a megoldásra.
ProFiler Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 nem egy gépigényes mûvelet Csak azt ne felejtsük el, hogy a desktop processzorok (kivétel Q'n'Q) folyamatosan azonos órajelen mûködnek. A teljesítményfelvételük ezáltal marad. Az már részletkérdés, hogy terheljük-e, vagy sem. Tehát a táp szempontjából az mindegy, hogy mp3-at hallgatunk csak, vagy a legújabb 3D-s játékkal játszunk. Ciao.
atzs Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 Attól függ... Ha az mp3-at lemezrõl hallgatja, akkor az optikai meghajtó is szívja ám a tápot... Szvsz lehet, hogy épp az a teljesítménykülönbség hozza ki a hibát, ami a két processzor között van. Vagyis ugyanez lenne, ha a régi proci melé bekerült volna még egy HDD vagy DVD-író.
ProFiler Posted September 6, 2005 Posted September 6, 2005 De akkor is táphibára utalna minden jel. Ciao.
Chicken70 Posted October 23, 2005 Posted October 23, 2005 Bocs, hogy beleokoskodok a nagyok dolgába, de amikor kipucoltam a házamból a régi cuccokat, én is 1.7 Celeronról váltottam 2,8 Intelre. Minden cseréltem,csak házat nem és szarabb volt a gép 200e-bõl, mint a régi. A tápcsere megoldotta a problémát, 350W-al is.l
májsz Posted July 22, 2007 Posted July 22, 2007 Hellosztok! Nekem az lenne a problémám, hogy új gépem van mégis olyan játék akad, aminek szerintem nem kéne! De nem tudom mi lehet a hiba! a gép: ASUS p5gz-mx, intel cel D 1,6 GHz/800, 400w táp, ASUS N6200 256 Ram, 1 giga Ram, Samsung 320 giga SATA! Xp home! Mi lehet a gond vajon??? Örülnék, ha tudnátok segíteni! Előre is kösz! Ha nem ide akarto kírni írhatok a mailemre is!
fapuma Posted July 22, 2007 Posted July 22, 2007 ASUS N6200 256 Ram Ez a gond. A többi alkatrészhez mérten kirívóan gyenge. Legalább egy 7600GS jó lenne helyette.
Recommended Posts