Kovács Dávid ( Davs ) Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Hy! Nagyon jól jönne, ha itt mindenki megosztaná a tudását a shell(vagy bash, konsole, terminál, parancssor)-lel kapcsolatban. Akkor megkezdeném a sort: a su parancs kiadásával lehet root jogot elérni shell alól. cd (angol: Change Directory) a mappák közötti váltásokra szolgál. pwd (angol: Print Working Directory) arra szolgál, hogy kiírja az aktuális könyvtár elérési útját ls (angol: LisT) ez arra szolgál, hogy egy adott mappán belül kiírja a további file-okat, alkönyvtárakat Ezt a parancsot egy - jellel ki lehet bõvíteni: pl. (ls /home/Davs/ -a) -a : kiíródnak a rejtett állományok is (vagyis azok, amik .-tal (ponttal) kezdõdnek) -F : a filenév után jelet tesz ki, pl. a könyvtárak után egy / jelet, a futtatható állományok után (lehet szöveg, kép stb.) egy * jelet -h : ez arra szolgál, hogy a file nygságát nem byte-okban, hanem KB-okban, MB-okban adja meg. --color : ezzel a különbözõ típusok (könyvtár, kép, szöveg) különbözõ színûek lesznek. -l : a filenevek elé kiírja még a jogosultságokat, a méretüket (byteokban), az utolsó módosítás idejét cp (angol CoPy) : másolás: cp /a/másolandó/file/elérési/útja /az/a/hely/ahova/másolni/akarsz -i az azonos nevû file-ok felülírására megerõsítés kell -r az almappákat is másolja mv (angol: MoVe): áthelyezés. A szintaktikája megegyezik a másoláséval. Ezt lehet használni a file-ok átnevezésére is (pl. mv /home/Davs/d.py /home/Davs/ddd.py) rm (angol : ReMove) : törlés. -r : az almappákat is törli -i : minden törléskor megerõsítés kell -f : ha ezt használod, akkor a törléshez nem kell semmilyen megerõsítés, és semmilyen jelentést nem fog adni. Nagyjából ennyi. Mindenki kipróbálhatja a következõ parancsot, de csak saját felelõsségre, elõtte olvasd el az írásomat, és nézd meg, gondold át, hogy milyen hatása lehet: rm -rf /
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 1, 2005 Author Posted September 1, 2005 Hy! Hogyan kell shell alól telepíteni valamit? És be-/kitömöríteni?
pidro Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Mit éresz telepítés alatt?? forrásból fordítás? Tömörítés! én tart használok tar -c tömörítés tar -x kicsomagolás de ajánlom a man-t!
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 1, 2005 Author Posted September 1, 2005 Jelenleg nincs Linux a gépemen, várom a Slackit, már neten megrendeltem. A tar -c-t , és a tar -x-et hogyan kell használni? Így? tar -c /ezt/a/mappát/tömörítem/ /ide/tömörítem/ ? Ja, és tar = tar gz ? Telepítés alatt értek pl. egy rpm csomag telepítését.
aty Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 tar parancs: -c tömörített állományt készít -x kibont tömörített állományt -z gunzip tömörítést használ -j bunzip2 tömörítést használ -f fájlnév megadása -v információkat ad a mûvelet állásáról Tgz!=tar. A tar önmagában nem tömörített állomány, csak egy köteg. Tudni kell, hogy a tar a tape archive rövidítése. Tehát szalagos backup esetén használták régebben, és a tar parancs nem végez tömörítést. A mûvelet úgy mûködik hogy a program létrehoz elõször egy tar állományt, ami 0%os tömörítésû, majd ezt az egész fájlt tömöríti a gunzip. Ezért látható sokszor a tar.gz kiterjesztés is. Archívumok létrehozása: gunzip tömörítéssel: tar -czvf etc.tgz /etc bunzip2 tömörítéssel: tar -cjvf etc.tar.bz2 /etc tömörítetlen állomány létrehozása: tar -cvf etc.tar /etc Kitömörítés: tar -xzvf etc.tgz tar -xjvf etc.tar.bz2 tar -xvf etc.tar Ennyi. Remélem érhetõen fogalmaztam. De továbbra is azt szajkózom, hogy tessék megvenni Pere László Linux alapismeretek I. címû könyvét. Az összes lényeges shell parancsot tárgyalja normális közérhetõ nyelven! Telepítések: Ez nem ilyen egyszerû. A disztrók más-más csomagkezelõt használnak. Mandrake/Suse/Fedora alatt: rpm -i csomag.rpm Debian: dpkg -i csomag.deb UHU: dpkg -i csomag.uhu Slackware: installpkg csomagneve.tgz (igen, itt a csomag kiterjesztése is tgz, mivel egy tömörített állomány csak, ami tartalmaz egy installer scriptet) Ez volt az az eset amikor már a gépen levõ programot telepítetted. Másik eset amikor a disztró helyetted leszedi netrõl, és telepíti. Ilyen csomagkezelõ frontend az apt-get, amely szinte minden disztró alá elérhetõ: apt-get install csomagneve Slackware alatt: swaret --install csomagneve vagy slapt-get --install csomagneve Gentoo alatt: emerge csomagneve
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 1, 2005 Author Posted September 1, 2005 tar -czvf etc.tgz /etc Itt az etc.tgz a tömörített file, amit gondolom az aktuális könyvtárba helyezi el, és a /etc az elérési út, amit tömörítünk. Egyébként találtam a linuxforum.hu-n egy jó kis oldalt: Linuxman
aty Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Itt az etc.tgz a tömörített file, amit gondolom az aktuális könyvtárba helyezi el, és a /etc az elérési út, amit tömörítünk. Pontosan!
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 1, 2005 Author Posted September 1, 2005 A könyv, amit említettél egy ingyenes könyv? Tehát le lehet tölteni legálisan a netrõl? Mert van pár könyvem, ami ilyen. Ja, és jogosultságokat hogyan lehet adni/változtatni? Milyen jogosultságok vannak? File-t hogyan lehet létrehozni? Tudom, hogy pl. az mkdirrel könyvtárat lehet készíteni, de file-t mivel?
aty Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Nem e-book, és nem is találkoztam vele még neten. De szerintem nagyon megéri az árát, kihagyhatatlan könyv. Kiskapu.hun keress rá. 2500Ft körül lehet. A rendelést meg õ velük is próbáld meg valahogy lerendezni, talán kiküldik valahogy neked.
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 1, 2005 Author Posted September 1, 2005 Inkább kihagynám, nem akarok shell-zseni lenni, elég az alap, amit tudok, fõleg a Linuxman oldalról. Nyitottam neki egy füzetet is, ami szerintem nagyon jó ötlet. Ja, és hogyan kell az aliasokat használni? Valahol megvan nekem, csak nem találom.
Drone-4EB Posted September 10, 2005 Posted September 10, 2005 Állomány jogosultságok: d|rwx|rwx|rwx Ebben az alakban jelenik meg az ls paranccsal. Az elsõ jelzi, hogy könyvtár. A második csoport a tulajdonos jogait, a harmadik azon csoport jogait, amibe a tulajdonos is tartozik, a negyedik pedig az egyéb felhasználók jogait jelzi. r - olvasás w - írás x - futtatás Beállítása konzolból a chmod paranccsal: chmod u(+/-)(rwx) g(+/-)(rwx) o(+/-)(rwx) file.ext u - a felhasználó jogai g - a csoport jogai o - az egyéb felhasználók jogai Pl: chmod u+rwx g+rx o-rwx file Tulajdonosnak olvasás, írás és futtatás jog; csoportnak olvasás és futtatás jog; mindenki másnak leveszi az összes jogot. Van egy rövidebb formája is, az elõbbi példához: 'chmod 750 file', itt az egyes számok ugyanúgy a tulajdonos/csoport/egyéb jogokat jelölik. A szám maga bitenként áll össze, tehát olvasás, írás, futtatás 111 (kettes számrendszer) = 7; olvasás, futtatás 101(2) = 5, stb...
Greene Posted September 11, 2005 Posted September 11, 2005 Ez jó Drone-4EB . Az állomány jogosultságok megtekintéséhez az ls után kell egy paraméter. chmod-ot használva lehet a megírt shell scriptünket is futtathatóvá tenni.
Drone-4EB Posted September 12, 2005 Posted September 12, 2005 Igen, kell egy '-l' paraméter, de nem írtam oda, mivel valahol a topic elején az ls már ismertetve volt.
Kovács Dávid ( Davs ) Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 Az elején, ha a d helyett - van (kötõjel, vagy a numerikus billentyûn a + feletti gomb), akkor az nem könvtár, hanem egy file Tanulgatok
csutomi Posted September 14, 2005 Posted September 14, 2005 Most nézegettem az ftp nevû parancsot. Be tudtam lépni egy ftp helyre, de hogyan lehet kilistáztatni az ott található fájlokat?
arpsoft Posted September 15, 2005 Posted September 15, 2005 dir Szabványos ftp parancs a távoli könyvtár listázására.
Drone-4EB Posted September 15, 2005 Posted September 15, 2005 A legtöbb szerveren mûködnie kell az 'ls' és a 'dir' parancsnak is.
csutomi Posted September 17, 2005 Posted September 17, 2005 Mostmár mûködik mindkettõvel, de csak úgy, hogy beírom az ftp után az -A opciót is, vagyis, hogy aktív módban használom. Már csak az nem megy, hogy egy egész könyvtárat és annak tartalmát egyszerre tegyek föl.
Machado Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 Valaki tudna segíteni az scp (hálozaton keresztüli másolás) parancs használatában? Fontos lenne
aty Posted October 1, 2005 Posted October 1, 2005 man scp... scp fajlneve felhasznalonev@host:fajlneve Elõször a mant illene elolvasni, vagy legalább egy scp --help parancsot megereszteni.
Machado Posted October 26, 2005 Posted October 26, 2005 Távolról bejelentkeztem Linux alatt egy szerverre, de valami gond történt a kapcsolat során és újra be kellett jelentkeznem. A gond az, hogy a régi loginom (ugyanazzal a felhasználónévvel) még mindig bent van, tehát kétszer vagyok a szerveren. Van valami megoldás vagy szólni kell a rendszergazdának, hogy rúgjon ki?
aty Posted October 27, 2005 Posted October 27, 2005 Mi van hogyha kétszer vagy benn?! Majd timeoutol szépen a másik kapcsolat...
aty Posted October 27, 2005 Posted October 27, 2005 Másrészt jut eszembe, egy sshn keresztüli új héj megnyitása is processként jelenik meg. ps aux és kiválasztod a kilövendõ processt.
Recommended Posts