gidano 0 Share Posted August 23, 2005 Fiam rábeszélésének engedve, újra nekiálltam egy Linux ( ) telepítésének. Magamtól is megtettem eddig 4-5 alkalommal, az elmúlt 4-5 év alatt, nem zárkózom el az "új"-tól. Más kérdés, hogy nem megszállott pingvin-hívõként mindig el is ment a kedvem tõle, leginkább azon bukott meg nálam, hogy nem volt közelebbi ismeretségben az általam éppen birtokolt hardverelemek valamelyikével... A tények: TFT monitorom van, egy 15"-os Fujitsu-Siemens CTM5005 típusú, ennek felbontása 1024x768@60Hz 2 éves, tökéletes. Több fajta Linuxot kipróbáltunk a fiammal, light verziójú CD-rõl futtathatókat szintúgy, mint "normál", full rendszereket. Egyiket sem tudtam élvezni, valami probléma mindig akadt. Utolsónak a PC-World melléklet SUSE Linux 9.3 HU verziót. Telepítés elején a beállítás kiterjed a felbontásra is, természetesen 1024x768! Ahogy haladt elõre a telepítés, érdekes felbontásokat választott a SUSE, a monitorom rendre kép helyett figyelmeztetést küldött, hogy nem tud megjeleníteni sem ilyen, sem olyan módot, amikor pedig egy-egy konzol módú képernyõ után megjelenhetett volna a várt grafikus képernyõ, monitorom közölte, a kért 1280x960@200Hz!!!-en nem tud elindulni.Meguntuk, vissza az XP-t! Itt jöttek a problémáim: a monitor a rendszerindító menü felbontását sem tudja, más boot-lemeznél a szöveges módú képfelbontást teljesen eltolt méretûen jeleníti, nem látom az xp közben a betöltõ képernyõt, közben bevillan egy nem megjeleníthetõ módrõl tájékoztató, utána a felhasználó-váltó képernyõt már látom, és tudom használni 1024x768@60Hz-en a monizort! Kérdésem, mi lehet a baj, tönkrement a mon., javítható-e, vagy a videokártyám károsodhatott? Rádugtam a kártyára egy 14"-os CRT-t, az XP telepítési képernyõjét azon sem tudtam normál méretûre - értsd káváig - kihúzni.... Ha "írástudó" olvassa soraim, kérem segítsen! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolfgang 0 Share Posted October 19, 2005 Jártam én is így egy régi CRT monitorommal. A kép egyszerûen összement, mint egy 90°-on mosott gyapjúsapka, és utánna se bû, se bá. A szervizben a monitorra kenték a jelenséget, de szerintem nálad a kártya lehet a ludas, mivel egy másik monitoron is hasonló tüneteket tapasztaltál. Probáld meg egy TV-re kötni a szg.-et (ha van Video Out csatlakozó a kártyán, és van hozzá adatkábeled ..... a'szem kompozit .) Sok szerencsét: W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts