Jump to content
GSForum - Segélyvonal

TFT monitor és a Linux...


gidano

Recommended Posts

gidano

Fiam rábeszélésének engedve, újra nekiálltam egy Linux ( :mérges: ) telepítésének.

Magamtól is megtettem eddig 4-5 alkalommal, az elmúlt 4-5 év alatt, nem zárkózom el az "új"-tól.

Más kérdés, hogy nem megszállott pingvin-hívõként mindig el is ment a kedvem tõle, leginkább azon bukott meg nálam, hogy nem volt közelebbi ismeretségben az általam éppen birtokolt hardverelemek valamelyikével...

A tények:

TFT monitorom van, egy 15"-os Fujitsu-Siemens CTM5005 típusú, ennek felbontása

1024x768@60Hz

2 éves, tökéletes. :D

Több fajta Linuxot kipróbáltunk a fiammal, light verziójú CD-rõl futtathatókat szintúgy, mint "normál", full rendszereket. Egyiket sem tudtam élvezni, valami probléma mindig akadt. Utolsónak a PC-World melléklet SUSE Linux 9.3 HU verziót.

Telepítés elején a beállítás kiterjed a felbontásra is, természetesen 1024x768!

Ahogy haladt elõre a telepítés, érdekes felbontásokat választott a SUSE, a monitorom rendre kép helyett figyelmeztetést küldött, hogy nem tud megjeleníteni

sem ilyen, sem olyan módot, amikor pedig egy-egy konzol módú képernyõ után megjelenhetett volna a várt grafikus képernyõ, monitorom közölte, a kért 1280x960@200Hz!!!-en nem tud elindulni.Meguntuk, vissza az XP-t!

Itt jöttek a problémáim: a monitor a rendszerindító menü felbontását sem tudja, más boot-lemeznél a szöveges módú képfelbontást teljesen eltolt méretûen jeleníti, nem látom az xp közben a betöltõ képernyõt, közben bevillan egy nem megjeleníthetõ módrõl tájékoztató, utána a felhasználó-váltó képernyõt már látom, és tudom használni 1024x768@60Hz-en a monizort!

Kérdésem, mi lehet a baj, tönkrement a mon., javítható-e, vagy a videokártyám károsodhatott?

Rádugtam a kártyára egy 14"-os CRT-t, az XP telepítési képernyõjét azon sem tudtam normál méretûre - értsd káváig - kihúzni....

Ha "írástudó" olvassa soraim, kérem segítsen! :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Wolfgang

Jártam én is így egy régi CRT monitorommal. A kép egyszerûen összement, mint egy 90°-on mosott gyapjúsapka, és utánna se bû, se bá.

 

A szervizben a monitorra kenték a jelenséget, de szerintem nálad a kártya lehet a ludas, mivel egy másik monitoron is hasonló tüneteket tapasztaltál.

 

Probáld meg egy TV-re kötni a szg.-et (ha van Video Out csatlakozó a kártyán, és van hozzá adatkábeled ..... a'szem kompozit .)

 

Sok szerencsét: W

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...