Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Router vs. switch


nonolada

Recommended Posts

nonolada

Nem tudná nekem valaki megfogalmazni,hogy tulajdonképpen mi is a routher ill. a switch közti különbség.Mit mire használunk??Mindkettõ használható pl. több kép internetre való felkapcsolódására??Köszönöm a válaszokat!!!

Link to comment
Share on other sites

Adani

A Switch csak több gép összekapcsolására jó, a Router pedig a netet is tudja kezelni. Van benne tûzfalfunkció, NAT, cím és portszûrés, ill. közvetlenül képes csatlakozni a netre.

Link to comment
Share on other sites

nonolada

Magyarán a switch csak összeköti a gépeket,egyfajta hálózatot lehet a segítségével kialakítani,de netkapcsolatra nem képes,ahhoz már router kell.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Pontosan így van. Netet éppen meg lehet vele osztani, de ahhoz kell egy gép, amelyik felcsatlakozik rá, és maga a switch semmi védelmet nem ad, ellentétben a routerrel.

Link to comment
Share on other sites

nonolada

Akkor mégiscsak osztható vele az internet? Ez lényegi kérdés volna, mert switchet már 3000 Ft-ért lehet venni, míg a routerek olyan 12000-tõl indulnak és ha nem muszály, akkor nem mennék bele felesleges kiadásokba, ha olcsóbban is meg lehetne oldani, hogy egyszerre töb géppel is fent lehessen lenni a neten.

 

Légyszi ne idézzél be közvetlen elõtted lévõ hozzászólást. <Athos>

Link to comment
Share on other sites

gabesz.68

szerintem jobban jársz egy routerrel

sok fejfájástól kímélheted meg magad... ;)

Link to comment
Share on other sites

atzs

A két eszköz között az a különbség, hogy az ISO-OSI 7 rétege közül máshol fejti ki a tevékenységét. Nézzük sorban:

 

Layer 1 (elsõ réteg, azaz fizikai réteg)

HUB (vagy repeater): Van x portja (csatlakozója), az egyik porton érkezõ jelet erõsítve kiteszi az összes többi portjára. Bármelyik két gép kommunikál egymással, azt az összes gép látja. Arra alkalmas, hogy kisirodai környezetben, kicsi adatforgalom esetén összekössön 10-20 számítógépet. Egy hálózaton belül több HUB-ot is fel lehet használni a jel szétosztására, de nem lehet két olyan gép a hálózatban, amelyek között több mint 3 HUB van. A gépek látják egymást, de ahhoz, hogy az internetre kapcsolódhassanak, valamelyik HUB valamelyik portján routernek is kell lennie.

 

Layer 2 (második réteg, azaz adatkapcsolati réteg)

Switch vagy bridge: Abban különbözik a HUB-tól, hogy megtanulja, mi a MAC címe (ethernet címe - a hálókártyák, egyéb hálózati eszközök egyedi azonosítója, "rendszáma") a különbözõ portjain elhelyezkedõ eszközöknek. A hálózaton szaladgáló csomagok mindegyike tartalmazza a feladó és a címzett MAC címét, ez alapján a switch csak arra az egy portjára teszi ki a jelet, ahol a címzett elhelyezkedik, a többire nem. Kivéve, ha még nem tudja, hogy a címzett hol helyezkedik el, ekkor kiteszi mindegyik portra, és figyeli, hogy melyiken válaszol vissza a címzett.

Switchek használatával tetszõleges méretû hálózat felépíthetõ, ugyanis valamennyi csomag csak a feladó és a címzett között mozog, nem zavarja a többi gép kommunikációját. A gépek látják egymást, de ahhoz, hogy az internetre kapcsolódhassanak, valamelyik switch valamelyik portján routernek is kell lennie.

 

Layer 3 (harmadik réteg, azaz hálózati réteg)

Router: Az elõzõektõl eltérõen nem fizikai, hanem logikai hálózatokat köt össze. Ez az elsõ olyan eszköz, amely foglalkozik a hálózat típusával (internet - TCP/IP protokoll, régebbi Novell - IPX/SPX protokoll, stb.). A router a különbözõ portján levõ eszközök logikai címeit ismeri, mint pl. az IP-cím. A beérkezõ csomagokat ez alapján osztja szét a különbözõ portjai között. Ez az eszköz mindenképp szükséges egy internetkapcsolat megosztásához több gép között.

 

Az otthoni/kisirodai használatra szánt routerek egyben switchek is. Van egy WAN portjuk (ez néz az internet szolgáltató felé) és 4-8 LAN portjuk (ez néz az iroda felé). Utóbbiak azonban már nem router portok, azok valójában egyetlen routerporthoz kapcsolt switch portjai.

 

Tûzfal: Ezt nem tudom, be lehet-e sorolni egyáltalán valamelyik rétegbe. Ez magát az internet-forgalmat szûri bizonyos szabályok alapján. A TCP/IP és UDP portok forgalmát figyeli (itt a port egész mást jelent, mint eddig), és csak a beállított portokhoz engedi át a forgalmat. Az otthoni/kisirodai használatra szánt routerekbe általában bele van építve valami gyengébb modell.

 

További (angol nyelvû) infóhoz klikk

 

 

Moderátorok: Arpsoft mester gyorsabb volt és alaposabb, úgyhogy ezt akár ki is lehet törölni.

Valóban szép munkát végzett, de te is becsülettel dolgoztál, szóval bent marad, hátha valakinek elég az általad leírt információ is. Üdv: IPB kép

Link to comment
Share on other sites

nascar

Nemrég küzdöttem ugyanezzel a problémával, és a végén routert vettem, mégpedig ezt: SMC 7004VBR Router.

Kiváló otthoni használatra, és akcióban most 6500.- Ft, mindössze :!: :ötlet:;)

Link to comment
Share on other sites

Machado

Kösz a tippet! :)

 

Azt meg tudod mondani, hogy egyaránt mûködik-e egyenes, illetve fordító kábellel?

Link to comment
Share on other sites

nascar

A routerhez a hozzákapott kábelt használom, mármint az ADSL router, és a router között. A gépek pedig "patch" hálózati kábellel csatlakoznak a routerhez! ;)

Link to comment
Share on other sites

highlander81

És mi a különbség az acces point és a router között?

Link to comment
Share on other sites

Shia-ko

Elöbbi kábeltelen, és inkább switchként üzemel.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...