chipmix 0 Share Posted August 8, 2005 Nagyon jó szívvel tudnám teljesen kezdõknek ajánlani, ezt a Linuxot. Debián alapú. Nagyon könnyen települ. Egy nehézség lehet csak, hogy olyan jelszavat kell választani, ami rootként is és felhasználóként is a magyar és az angol betûk helyei megegyezzenek. Miért? Mert a telepítés angol nyelven folyik, és az elsõ kérdések ezek. Ha feltelepült, akkor már át lehet állítani magyarra a nyelvet. A Grubja is nagyon egyszerûen települ nem okoz felesleges bonyodalmakat. Az Internet is egyszerûen telepíthetõ, utána jól Updatelhetõ, a program. A böngészõje a Firefox és a levelezõje a Thunderbird. /Levelezõ az van többféle is./ Skype is van és Bit Torent. A Xine egész jól lejátsza a DVD-ket. Egyet azért hiányoltam, hogy zenét nem lehet MP3-ba rippelni, bár lejátszani le lehet õket. Sõt a Xine ilyen téren, egy kicsit hasonló a WMP-re, le tudja játszani az MP3-t, sõt a WMA-t is. Hát én csak a grafikus módon telepíthetõ, dolgokról írtam itt még nem voltak olyan dolgok, amelyeket parancsmódban kell végezni. Sajnos azt a részét a Linuxnak én is kevésbé ismerem. Én egy lemezmellékletrõl telepítettem. My Webpage Open Circulation az ingyenes változat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attila1964 0 Share Posted August 8, 2005 Megkérdezhetném, hogy milyen lemezmellékletrõl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted August 8, 2005 Hát tudom, hogy nem szép tõlem, de ez most a Computer Panorama melléklete volt. Mivel nagyobb család vagyunk nekünk véletlenül mindkettõ jár. De le is tölthetõ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attila1964 0 Share Posted August 8, 2005 Kösz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
attila1964 0 Share Posted August 10, 2005 chipmix: A Xandros "tud" magyarul? Csak a KDE van benne, vagy van Gnome is? Még nem töltöttem le, de szeretném kipróbálni. Mi a véleményed róla? Kösz a választ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted August 10, 2005 Hát nekem annyi a véleményem, hogy mint Linux elég jó. Végig angolul telepít, ezért írtam, hogy vigyázni a jelszavakkal. Ha feltelepült, át lehet állítani magyarra a nyelvet. Tehát a beállításokat is már magyarul tudod elvégezni. Gnomot én nem láttam benne, csak KDE-t. Nagyon könnyen települ, és nagyon szép a bevezetõ oldala is. Nem a számok peregnek, hanem grafikus a felület, a második oldal a videókártyád emblémáját mutatja teljes oldalon. Már azért sem bánnám, ha feltelepítenéd, mert több szem többet lát. Sok sikert! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkness 0 Share Posted August 14, 2005 (edited) Én is kipróbáltam, sok jót lehet hallani róla. Leginkább azért érdekelt, mert a néhai Corel Linux jogutódja és sok fejlesztõt átvett a Coreltõl akkor, amikor befejezték a linux-os tevékenységüket. A Corel Linux nagyon jó volt én nagyon szerettem annak idején. Csak távirati stílusban egészíteném ki amit leírtál: Pozitívumok: - hibátlan hardverfelismerése van, mindent felismert egybõl beleértve a Geforce 6200-as videókártyámat és automatikusan az nvidia-féle drivert telepítette, vagyis a 3D gyorsítás is mûködik alapból, de úgy néztem, hogy pl. az fglrx is benne van - könnyen telepíthetõ és használható, kezdõknek ideális, minimális számítástechnikai ismeret szükséges - sok Xandros-féle fejleszetés van benne, amik a használatot könnyítik - én az expert módot választottam és szépen odatelepült, ahová mondtam, gyors meg minden - az update jól mûködik, sok programot lehet telepíteni online - van crossover office demo, amivel - ha kell - Windows-os dolgokat is lehet futtatni - alapból települ a Sun j2re - elég egyszerú hozzá kereskedelmi linux-os programokat venni és telepíteni (StarOffice, CrossOver Office) Negatívumok: - kereskedelmi, van ugyan egy szabad változat (Open Circulation Edition - OCE), de nagyon kevés program van benne ill. bizonyos dolgok korlátozva vannak (pl. DVD-t nem lehet vele írni) - a szabad változatben a tûzfal nincs alapból bekapcsolva (van iptables, de nincsenek szabályok) - az online programok közül sokat csak klubtagok tudnak telepíteni (pl. amarok, koffice, stb) - van benne openoffice, de én nem találtam hozzá magyar nyelvû helyesírás-ellenõrzõ, elválasztó és tezaurusz modult (ez azért fura, mert a Debian sarge-ban ezek benne vannak) - én nem találtam a magyar modulokat sem a KDE-hez, sem az Openoffice.org-hoz, se más programhoz - nem ismerte fel korrektül a billentyûzetemet, ezért az X.org konfigurációs állományát is hibásan töltötte ki, ezt kézzel kellett korrigálnom (ez volt az egyetlen hibája a herverfelismerés terén) - fura, hogy Bittorrent kliensnek a Bittornadot telepíti és nem az Azureust - elég sok KDE-s programot egyáltalán nem láttam, pedig nagyon hasznosak (kile, digikam, stb.) Az alkalmazásokat nem nagyon próbáltam idáig, leginkább a multimédiás dolgok az érdekesek (kodek csomagok, decss, stb.). Szóval: frankó kis disztró ez, de magyar nyelvû felhasználóknak szerintem nem az igazi. Ha valaki használni akarja, akkor a Desktop vagy Deluxe a legjobb, ezek már nem ingyenesek. Látszik rajta, hogy olyanoknak szánják, akiknek nincsenek mélyebb linux-os tudásuk, épp ezért bosszantóak a fentebb leírt hiányosságok. Igaz, hogy valamennyit lehet korrigálni, de ez már kézimunka, letöltés, telepítés, stb. Szerintem irodai környezetben, heterogán hálózatban jól használható. Üdv, Darkness voltam Edited August 14, 2005 by Darkness Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted August 14, 2005 @ Kedves Darkness! Nagyon szépen köszönöm, az alapos és a lényegre minden szempontból megfelelõ válaszodat. Sajnos én nem vagyok ennyire nagy mûvelõje a Linuxnak, fõként nem a parancssorosokénak, ami néha nehezebb, mint nekem is angol tudás nélkül, de mégis használható linux formátumok alkalmazása. Rengeteg van belõlük, és nehéz eligazodni. Ez azért tetszett meg, mert végre nem voltam olyan nagy problémák közt a drivereket tekintve, hiszen a billenytyûzetemet nekem szerencsére felismerte. Ezenkivül mivel én a Desktop változatot tettem fel a véletlen folytán, az Open Office rendesen mûködött és úgy nyomtatt utána, hogy a Windows alatt több problémám volt a nyomtatással. Én csak ezekre alapoztam a kezdõknek való ajánlatot. Persze ehhez inkább le kellett volna töltenem az ingyenes változatot. Ezért nagyon örülök annak, hogy Te is megnézted, hogy milyen elõnyei és hátrányai vannak. Még egyszer nagyon köszönöm a lelkiismeretes és alapos munkádat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkness 0 Share Posted August 14, 2005 Rengeteg van belõlük, és nehéz eligazodni. Pedig nem olyan nehéz: a legtöbb disztribúció ugyanis nem önálló fejlesztés, hanem a "nagyok" valamilyen módosítása. Nagyok alatt értem azokat, amelyeket önálló fejlesztõi társaság csinál: Debian, Redhat/Fedora, Mandrake, Slackware, Gentoo. Kb. ennyi, szinte mindenki más ezekre épít. Különösen a Debian-nak van rengeteg változata. Próbálgatni kell õket és utána választani. Idõ kell, mire a konkrét igényeid kialakulnak. Ha ez megtörtént, nos, akkor már minden egyértelmû. Én úgy vettem észre, hogy a legtöbb disztribúció a magyar nyelv megfelelõ támogatásán bukik meg (legalábbis nálam). A desktophoz rendszerint van magyar nyelvi állomány, de az egyéb programokhoz pl. telepítõ/OpenOffice stb. már nem mindig és sokszor utólag kell hozzáadni, ha egyáltalán lehetséges. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted August 15, 2005 @ Darkness Egy javítást tényleg igényel még, amit írtam és amiben Neked volt igazad, a helyesírás az nincs ott és még csak nem is letölthetõ. Sajnos nagyon rövid szöveggel néztem meg és inkább a nyomtatásra helyeztem a súlyt, mert nekem azzal szokott gondom lenni. Elnézést kérek ezért. Hát igen nagyon finoman utaltál erre a dologra csak, hogy Nálad ezen bukik meg legtöbb disztrib sorsa. Köszönöm a kiegészítésed. :!: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkness 0 Share Posted August 15, 2005 Egy javítást tényleg igényel még, amit írtam és amiben Neked volt igazad, a helyesírás az nincs ott és még csak nem is letölthetõ. Mivel magyar nyelvû dokumentumok írásához a helyesírás-ellenõrzõ és az elválasztás nélkülözhetetlen. Én nem adtam fel, tettem egy próbát és letöltöttem a hu.openoffice.org-ról a magyar linuxos buildet. Errõl tudni kell, hogy benne vannak a fentebb leírt modulok, méghozzá továbbfejlesztett változatban. Leszedtem a Xandros-féle OpenOffice-t és feltelepítettem ezt. Minden OK volt, leszámítva azt, hogy a KDE menüben nem jelent meg, pedig én úgy emlékszem, hogy mikor utoljára próbáltam Debian-on, akkor ott megjelent a menüben és simán lehetett indítani. Igaz, az 2 éve volt... Egy ikont azért ki tudtam rakni a desktopra :-), meg mindenhová és úgy el lehet indítani. Erre mondtam azt, hogy kézzel korrigálhatóak ezek a hiányosságok, de az extra munka, idõ és ráadásul a rendszer csomagkezelõje nem tud róla, nincsenek hozzá update-ek, stb. Az a jó disztibúció, - szerintem - amelyik az ilyen igényeket "out of box" (alapbeállítások mellett) kielégíti. Na, ilyet még nem tudok, talán az UHU, de azt még nem láttam mûködés közben. De ahogy írtam: ettõl függetlenül nekem tetszik a Xandros. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted August 15, 2005 Hát nagyon leelõztél, mert ma szerettem volna éppen megnézni az OO-t, hogy mit tudnék kezdeni vele. Nekem, amióta fórumozok, nem igazán jut eszembe, hogy keresgéljek helyesírás- ellenõrzõt, hiszen itt sem áll a rendelkezésemre, de ezt nem tartom akkora problémának. A régi Starofficek sem voltak ilyen téren magyarosítva. Kiváncsi lennék ez a legújabb mit tud, ha már fizetõs. Persze ez nem minden munkaterületen mondható el, hogy ez a téma hanyagolható lenne. Egyébként én is õrizgetek még egy régi Corel Linux lemezt, mert nekem is tetszett, csak nem tudtam, hogy a Xandros odavezethetõ vissza. Üdv:chipmix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thermal 0 Share Posted November 5, 2005 Szia chipmix! Nemrég találtam én is egy ilyen cd-t, felraktam. Nekem tetszik. Azt írtad, hogy át lehet váltani magyar nyelvre. Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet átváltani a nyelvet? Elöre is köszi, Halli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted November 19, 2005 Hû Thermal, én még csak most találtam rá, hogy mit is írtál nekem. Végül is a felíratokat nem lehet átállítani, de hogy magyar nyelvet használj, például levélírásra, azt igen. Nagyon sok mindent és könnyen le lehetett tölteni hozzá, nekem is tetszett, mert kezdõk, ezzel ha egy kicsit tudnak angolul könnyebben boldogulnak, mint akár az UHU-val. Nem tudom mennyire aktuális még a téma, de a beállításoknál ezt el tudod végezni. (ne haragudj, hogy akkor nem válaszoltam, de nem voltam gépközelben azon a héten, utána meg már nem volt szem elõtt) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thermal 0 Share Posted November 19, 2005 Köszi szépen a választ @chipmix. Tulajdonképpen már kezdem megszokni, hogy angol. Meg amúgy is gyakorolni kellene ezt a nyelvet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chipmix 0 Author Share Posted November 19, 2005 Kedves Thermal! Tudod én nem tanultam angolul, de a linuxnál nekem fel sem tûnik, ha nem magyar, mert a régi linuxokat is kipróbáltam, akármilyen nyelven volt. Nem vesztettem vele, mert már észre sem veszem néha, hogy nem magyarul van. Ha, lehet azért németre állítok, de ha nem, akkor jó úgyis. Ha más dologról, nem linuxról van szó, kész nem megy semmi. A manó érti ezt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thermal 0 Share Posted November 20, 2005 Szia @chipmix! Egy kicsit én is így vagyok vele, hogy van amit már "megtanultam" és megjegyeztem a magyar verziókból, de van ahol hiányzik a magyar nyelv. Sajnos én sem tanultam angolul. Az, hogy Meg amúgy is gyakorolni kellene ezt a nyelvet. azt jelenti, hogy el kellene kezdeni TANULNI !! Ez most magamnak szólt! Neked minden jót! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cozacmaria 0 Share Posted June 6, 2008 Sziasztok! A Linux területén abszolut kezdõ vagyok.A problémám a következõ: Ma vettem egy Acer laptop-ot, gyárilag Linpus Linux Basic Edition v9.2 b070626av1 van rátelepítve, de nem indul. Ki ír egy olyasmit, hogy [root(itt mintha @ lenne)localhost/]# és nem indul el. ír: Az egyik barátom már probálta startx-et is , de ugy sem indul. Mit tegyek, tudtok segíteni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gereby 0 Share Posted June 6, 2008 Szerintem elindult az, csak konzollal. Ahogy látom root-ként autómatikusan be is jelentkezik. Ha linuxot szeretnél használni, akkor rakd föl az Ubuntut. Az a legfelhasználóbarátabb linux. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cozacmaria 0 Share Posted June 7, 2008 Köszi nagyon szépen, akkor megpróbálom az Ubuntut felrakni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts