Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Nem akar leállni a Windows


mizsi

Recommended Posts

mizsi

Na, ma reggel óta furcsa dolgokat csinál a Windows-om (ME):

néha, ha le akarom állítani, szabályosan (Start menü, Leállítás), akkor nem áll le, hanem egyszerûen újraindul! Többször próbálkoztam, és volt, hogy csak a harmadik nekifutásra volt hajlandó kikapcsoli a gép. De! Úgy vettem észre, hogy ez a probláma csak akkor jelentkezik, ha a DVD meghajtó "abban a körben" olvasott valamit. Hangsúlyozom: azt vettem észre, bár szerintem az 1 napos DVD írónak semmi köze az esethez. Ki kéne találni valamit, mert borzasztó idegesítõ. :mérges:

 

@helyesbítek: a probléma a DVD-író használata nélkül is jelentkezik.

Link to comment
Share on other sites

Utonium

Nekem ugyan XP-m van, mivel az ME-rõl nagyjából egy hét alatt megálapítottam anno hogy :cenzúra:, de hátha segíthetek. Régebben én is küzdöttem hasonló problémával, de mára túlléptem rajta. Számtalan fórumon néztem akkor utána mi lehet a baj; most leírok néhány lehetõséget, esetleges megoldást:

 

:nyíl: BIOS-ban az operációs rendszer telepítésekor legyen bekapcsolva az APM/ACPI támogatás.

(Gondolom nálad nem ez a baj okozója, mivel csak mostanában jelentkezett a probléma, de hátha másnak épp ez okoz majd hasonló galibát a jövõben.)

 

:nyíl: Minden WinNT variáns rendelkezik egy láthatatlan eszközzel, melynek neve "NT/APM örökölt támogatás". Ez az eszköz nem mindig kerül be az eszközkezelõbe, vagy bekerül, de ki van kapcsolva. Tehát be kell menni az eszközkezelõbe, a menübõl kiválasztani a Rejtett eszközök mutatását és meg kell keresni a fentebb nevezett eszközt. Ha megtalálod, és ki van kapcsolva (piros X), akkor csak annyi a feladat, hogy be kell kapcsolni, és újraindítani a gépet. Ha nincs az eszközkezelõben, akkor az "új hardver hozzáadása"-val, listából kell kézzel hozzáadni. Vagy a lista fõágában, vagy a "Microsoft" ágban kell keresni. XP-nél figyelni kell arra, hogy ne a már létezõ eszközök listáján keresd!

(Nem tudom van-e ilyen ME alatt - szerintem nincs - de azért nézd meg!)

 

:nyíl: Ha használsz valamilyen rendszerbuherátor programot, amelyben be lehet kapcsolni olyan opciót hogy 'Gyors leállítás', akkor azt ne engedélyezd!

(az xp-Antispyban például biztosan tudom hogy van ilyen és nálam õ volt a ludas.)

 

:nyíl: XP-ben van egy olyan lehetõség is, hogy a számítógép indítsa újra magát ha összeomlik, nem tudom ez létezett-e a Millenium Editionben. Ha igen, akkor elõfordulhat hogy szoftveres hiba (vagy néhány esetben memóriahiba) miatt leállításkor a rendszer magába zuhan és ezért indul újra. Ezt mondjuk könnyû ellenõrízni: egyszerûen le kell tiltani ezt az opciót.

 

:nyíl: Ezeken kívül még számtalan oka lehet. Például rendetlenkedõ hardver (ezt nehéz kiszûrni, mivel egyesével kell kiszedned/lecsatlakoztatnod õket), meghibásodott adatkábel... stb. Néha csak a BIOS-t kell frissíteni, vagy újra felpakolni az alaplapi chipset drivert... szóval van néhány lehetõség.

 

Mindenesetre ha a leírtak közül semmi nem segít, akkor azt hiszem átpasszolom a labdát azoknak, akik ténylegesen ME-t használnak.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Sajnos a fent leírt megoldási lehetõségek közül semmi nem vezet eredményre, ugyanis ME alatt nem találhatók meg az említett dolgok. Rendszerbuheráló programot nem használok, csak az msconfigot. Ott végeztem egy kis takarítást, az Indítópulton, az Eltávolítás gombot használva a nem használt eszközök eltávolításához. Ezután valami CardbusTray eltünt a registry bejegyzések közül. nem tudom, ez lehet-e a probléma.

 

Én is kezdek kiábándulni a ME-bõl, de a 256 MB RAM-ommal kipróbáltam az XP-t, és akadt:!: :mérges: Ezért raktam vissza a ME-t.

De memória vásárlás elõtt állok, aztán jöhet az XP. :D

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Tudom, off, de nekem a ME már teszteléskor nem jött be. :D

Nem is használtam soha élesben. :D

Link to comment
Share on other sites

Adani

256 megára simán fel lehet tenni az XP-t! Esetleg lejjebb veszed a grafikai paramétereket ( Animált menük, meg hasonló hülyeségek).

Link to comment
Share on other sites

Machado

Szerintem elmegy 256 Mb-vl az XP, csak butíts a felületén ;)

Link to comment
Share on other sites

Utonium

@Mizsi

Az eseménynapló (vagy mi a fene az Event Viewer magyar neve?) sem jelez semmilyen állandóan visszatérõ hibát? Esetleg egy töredezettség-mentesítés? Hátha segít...

 

Egyébként én is most raktam fel egy 256 MB RAM-mal szerelt gépre XP-t és meglepõen jól futott. Igaz, a megjelenítést kapásból a legrosszabbra állítottam, egyedül a 'Vetett árnyék az asztal ikoncimkéin' opciót hagytam bejelölve.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Köszönöm a segítségeket, de úgy látszik, kénytelen vagyok XP-t telepíteni hamarosan. Próbálkoznék egy rendszervisszaállítással is, csak azzal meg az a baj, hogy az elõzõ rendszervisszaállító pontig visszamenõleg több program telepítése történt, csak rosszabodna a helyzet.

Windows ME :nemoké:

Link to comment
Share on other sites

Adani

Ebbne egyetértünk, nekem volt fent ideig (azt adták az új géphez), és hát eléggé lassú és :cenzúra: volt. Votl pár okos progi, ami valamit segített ( kicibáltam belõle a System Restore-t, a file protectiont, meg hasonló dolgokat. Így már úgy, ahogy mûködött, de amikor végleg megdöglött, nem tettem fel újra, inkább a win98se-t. Aztán meg, amikor megjelent az XP-t.

Link to comment
Share on other sites

mizsi

Átmeneti megoldás született:

létrehoztam egy parancsikont:

C:\WINDOWS\RUNDLL32.EXE USER.EXE,ExitWindows

Link to comment
Share on other sites

mizsi

A helyzet rosszabodott, mert már sem így, sem a billentyûzet Power gombjával sem áll le elõször, hanem újraindul, és csak második nekifutásra kapcsol ki. :pislog:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
csutomi

@mizsi:

Itt van valami hasonló, csak az a baj, hogy Win98 alá, de hátha...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...