benkovics 0 Share Posted August 1, 2005 A html-ben lehet-e olyat csinálni, hogy egy szöveget, ami sok oldalon szerepel, egy txt fájlból szedem? Vagy ezt csak php-ban lehetséges? Remélem érthetõ amit kérdezek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovács Gyula (MiniDisk) 0 Share Posted August 2, 2005 Lehet, de csak PHP-vel oldható meg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 2, 2005 Akkor leírnátok hogyan? Köszi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 2, 2005 fopen(), fwrite(), fread(), A text fájllal végzett müveletekhez jogosultságot kell baállítani, ha nem a saját szervereden ügyködsz vele. Bövebben: http://hu2.php.net/manual/hu/function.fread.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted August 2, 2005 Ha a szerver támogatja az SSI-t, akkor pl így: <!--#include file="valami.html" --> A fájlnévnek az aktuális dokumentum helyéhez képesti relatív útvonalat kell tartalmaznia. <!--#include virtual="valami.html" --> A fájlnévnek a HTTP szerver gyökeréhez képesti relatív útvonalat kell tartalmaznia. Lehet, hogy a dokumentumodat át kell nevezni *.shtml-re, hogy a szerver engedélyezze benne az SSI-t. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 2, 2005 @Mezofi Köszi! De nekem ez olyan, mint majomnak az abc..... Szóval, kicsit konkrétabban! Van egy kód: <div id="formazas"> <p>Ide jönne a txt </p> </div> Szóval, konkrétan mit hová kell írni, hogy ez mûködjön? a txt neve: "neo_bal.txt". Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 2, 2005 @Arpsoft Oké! De ez egy php fálj! Van benne egy névnap script! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 2, 2005 Létrehozol egy beviteli formot és $szoveg változóba betöltöd (amit be akarsz tenni a txt-be) Ezt a $szoveg változót átadod a következõ scriptnek: <?php if (isset($_POST['szoveg'])) { $fp = fopen("szoveg.txt","a"); // a megadott fájlt hozzáfuzésre nyitja meg, vagy létrehozza, ha még // nincs ilyen fájl flock($fp, LOCK_EX); // a fájl zárolása fwrite($fp, $szoveg."\n"); flock($fp, LOCK_UN); // a fájl zárolásának feloldása fclose($fp); // a fájl bezárása print("Sikerult\n".$szoveg);} ?> Így kapsz egy szoveg.txt fájlt (a szoveg-et átcserélheted mindenhol amire akarod), ha még nem létezett, ha már létezik akkor csak bele ír. A kiíratás: <?php $fp = "szoveg.txt"; $eredmeny=fopen($fp,"r"); flock($eredmeny, LOCK_EX); $contents = fread($eredmeny, filesize($fp)); flock($eredmeny, LOCK_UN); fclose($eredmeny); print ($contents ); ?> Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted August 2, 2005 <div id="formazas"> <p> <!--#include file="neo_bal.txt" --> </p> </div> Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 2, 2005 Köszi Arpsoft! Erre gondoltam! @Mezofi! Neked is köszönöm a segítséget, csak az nekem túl bonyolult! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 3, 2005 @benkovics Nincs mit. @arpsoft Én is kipróbáltam, egy létezõ szoveg.txt fájllal, egy üres htm dokumentumba a body részbe beszúrtam így: <head> </head> <body> <p> <!--#include file="szoveg.txt" --> </p> </html> Ûres dokumentumot jelzett. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 3, 2005 Én még nem próbáltam..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 3, 2005 Akkor próbáldki minél elöbb, azért mert nálam nem megy azért még lehet jó! Egyébként a txt fájlba nem direktbe viszed be a szöveget ugye? Mert akkor a kiíratáskor meglepetés karaktereket fogsz látni! Az én ajánlatomnál a lap elejére ezt beilleszted: <?php $fp = "neo_bal.txt";// A keresett txt fájl $eredmeny=fopen($fp,"r"); //Megnyítjuk a fájlt olvasásra flock($eredmeny, LOCK_EX); //Zároljuk, hogy egyszerre csak egy felh. haszn. $contents = fread($eredmeny, filesize($fp)); //Olvassuk a fájlt flock($eredmeny, LOCK_UN); // Feloldjuk a zárolást fclose($eredmeny); //Bezárjuk a fájlt ?> a kiíratás helyére pedig csak ennyit kell írni: <?php print ($contents ); ?> De arpsoft-é azért egyszerübb, ha müködik. Írd meg nálad müködik-e a <!--#include file="neo_bal.txt" --> Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 3, 2005 Köszi! Nos írd le pontosn, mint egy hülyegyereknek, hogy hogyan csináljam, lépésrõl-lépésre..... Nem értem, hogy mit írsz! A másikat mindjárt kipróbálom! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 4, 2005 Jó, vegyük úgy, hogy a neo_bal.txt fájl létezik. Készítesz, egy php üres dokumentumot (lapot), ugyanabba a mappában ahola txt fájl van! A tetejére ezt a kódot bemásolod: <?php $fp = "neo_bal.txt";// A keresett txt fájl $eredmeny=fopen($fp,"r"); //Megnyítjuk a fájlt olvasásra flock($eredmeny, LOCK_EX); //Zároljuk, hogy egyszerre csak egy felh. haszn. $contents = fread($eredmeny, filesize($fp)); //Olvassuk a fájlt flock($eredmeny, LOCK_UN); // Feloldjuk a zárolást fclose($eredmeny); //Bezárjuk a fájlt ?> Ezután valahol a lapon, ahol ki akarod íratni ezt írod be: <div id="formazas"> <p><?php print ($contents ); //Ide jön a txt ?> </p> </div> Remélem, elég részletes volt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 4, 2005 A tetejére, az azt jelenti, hogy a <head> és </head> közé? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 4, 2005 A php script-nek teljesen mindegy hová rakod, nem htm-tag ként szerepel. Tehát rakhatod a <head> elé, mögé, bele,stb.. A lényeg, hogy a kiíratás elé rakd, mert ugye egy táskából is csak akkor tudsz valamit kivenni, ha elötte bele raktad! Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 4, 2005 oké! Köszi! Mûködik! --- És mi van akkor, ha kettõ ilyet szeretnék egy oldalra? Bal oldalra is, és jobb oldalra is? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 4, 2005 a <?php print ($contents ); //Ide jön a txt ?> kóddal annyiszor íratod ki ahányszor akarod. Bárhova beilleszted ezt a kódot ott mindig kiírja a $contents értékét amelybe beletöltöttük az oldal elején a txt fájl teljes tartalmát. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 4, 2005 Bocs! Rosszul fogalmaztam! Szóval két txt van! Az egyik a bal oldalra, a másik a jobb oldalra! Így két különbözõ dolgot szeretnék mind a két oldalra kiíratni! Azt hogyan kell? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 5, 2005 Nyilván akkor az elsõ php-scriptet újra le kell futtatni, tehát a az elsõ után újra be kell rakni. Csak annyi különbséggel, hogy ezt a sort kicseréled: $fp = "neo_bal.txt";// A keresett txt fájl mondjuk erre: $fp= "ide beirod a másik fájl nevét.txt";// A keresett txt fájl és ezt is kicseréled: $contents = fread($eredmeny, filesize($fp)); //Olvassuk a fájlt mondjuk erre: $contents_masik_fajl = fread($eredmeny, filesize($fp)); //Olvassuk a fájlt És a kiíratáskor (amikor a másik fájlt iratod ki, akkor természetesen ennek a változónak a tartalmát íratod ki, valahogy így: <?php print ($contents_masik_fajl ); //Ide jön a txt ?> Persze, ha már eléggé megismered a php-t akkor lehet függvényt írni a sokat használt txt olvasásra, és akkor csak egy sor lenne a függvény hívás, és a változó átadása. De így is müködik! Szerintem, ha át nézed, hogy mit alakítottam át, akkor már rá jössz hogyan lehetne, mondjuk három-négy txt-bõl adatat kinyerni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 5, 2005 Jó! Ehhez nekem szabadnap kell, hogy megértsem...... Köszi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mezofi 0 Share Posted August 8, 2005 Sikerült megoldani a két txt fájl kiíratását? Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Author Share Posted August 8, 2005 Csütörtöktõl leszek szabadságon! Utána foglalkozom vele! Link to comment Share on other sites More sharing options...
robar 0 Share Posted October 26, 2005 Ha még él ez a téma,válaszolnék. Ezt egy egyszerû php függvénnyel lehet megoldani.Ezt a kódot beírod bárhová a body-n belül a html file-ba,és .php - ba mented el,mûködni fog. <?php include("fájl_név.kiterjesztés"); ?> ennyi. pl <?php include("dokumentumok/szoveg2.txt"); ?> Ezzel a függvénnyel bármilyen szöveget beszúrhatsz.(pl: .txt , .html .js , .php ...) Remélem , tudtam segíteni - robar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts