Jump to content
GSForum - Segélyvonal

UHU Linux


Zsibi

Recommended Posts

Zsibi

Helló.

Egy nagyon kezdő linuxos vagyok, ugyanis most raktam fel az UHU1.1-et a gépemre. Sajnos a Adsl-internetkapcsolatot nem tudom beállítani. Van rajta egy UHU tárcsázó beállító, de akár hogy variálom nincs kapcsolat.

Kérem segítsetek. Köszi

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát lehet, hogy nem szép az, amit írok, de én olyan Linux rendszernél, amit akkor telepítettem először és gyakorlatom nem volt a beállításához, mindig a szolgáltató segítségével oldottam meg.

Mikor az 1.1-t kiadták, lehet, hogy még az ADSL sem volt, és ezért nem tudod egyszerűen megoldani a csatlakozást, lehet, hogy még le kellene töltened valamit hozzá. Megjelent már 2.4-es változat, az biztosan alapból támogatná az ADSL -t.

Szerintem kérdezd meg a Szolgáltatót, ha ez nem megy akkor kutakodj kereső alapján, hogy mit kell letöltened.

Link to comment
Share on other sites

Zsibi

Van rajta egy UHU tárcsázó beállító és ott lehet válsztani az ADSL-t.

 

Légyszíves ne idézz be máskor közvetlenül előtted íródott hozzászólást! <PF>

Link to comment
Share on other sites

Neohacker

Szerintem tölts le egy újabb linuxot van már az UHUból is azthiszem 1.2!

 

De inkább Suse bár a UHUra sem hallottam nagyon panaszt!

 

ftp://uhuklub.hu/ itt van sok minden ami linuxos!

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Akkor értelemszerűen kitöltöd, az ADSL-hez szükséges adataidat, és mivel még a szerződésemben is benne van, hívd fel a szolgáltatót.

Ez az ő tanácsuk is!

 

Egyébként az ilyen ADSL bejelentekezéseknél, olyanon is el lehet csúszni, mint például az én billentyűzetem. Ha Linuxra váltok, a NumLock nem kapcsol be és az ember már is helytelenül írja be a jelszavát.

Az első alkalommal egy jó csomó időmbe került, mire ez miatt a kis semmiség miatt a NET-re fel tudtam kapaszkodni. Pedig ez aztán nem kíván nagy hozzáértést

sem a Linuxhoz, sem a számítógéphez. :P

Link to comment
Share on other sites

Zsibi

Feltettem az 1.2-t, de azon sem tudom beállítíni.

Ki tudna segíteni?

Link to comment
Share on other sites

Maverick

Pusztán emiatt nyugodtan maradhatott volna az 1.1, azzal is lehet ADSL-kapcsolatot

létesíteni:

 

Alkalmazások ---> Internet ----> Segédeszközök ----> UHU tárcsázó ---> Új kapcsolat

Kapcsolat neve: adsz neki egy találó nevet

Kapcsolat típusa: legördülőből ---> ADSL

Felhasználónév: ami az internetszolgáltatódnál

Jelszó: szintén az, amit az internetszolgáltatódnál be van jegyezve

Ezután rámész erre a kapcsolatra, és tárcsáz...

 

(A root jelszó kell hozzá!)

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát nem semmi ez az UHU Linux az biztos, szereztem egy LIVE 2,4 -es UHU-t, amivel fel kellett volna jutnom a NET-re. 3 helyen írtam be a tárcsázást, valamint az ADSL használatot. Vissza írta fel vagyok jelentkezve már, de nem indított el semmiféle böngészöt. Nem volt hajlandó tárcsázni sem. Sajnos most nem tudom folytatni a témát, de a késő estei órákban, megpróbálom, hogy a szolgáltatót hívom, hogy mi van ilyenkor. Ha ti megtudtok valamit írjatok.

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Beszéltem a szolgáltatómmal, és ők is azt tanácsolják, ülj a géped, illetve a az UHU elé és már mondják is, hogy kapaszkodj fel. Ha nem tudod a telefonszámukat, az utolsó számlát nézd meg, azon rajta van.

Az UHU linux ilyen téren nem jelent gondot nekik, engem is mindjárt fel akartak tenni, de nekem mindig kell a lemez, ami nem az enyém.

Légy bátor, vágj bele!

Ha összejön, azért írj kérlek!

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Egy Mandrake Move LIVE Linuxxal sikerült kb 5 perc alatt ADSL összekottetést létre hoznom, sajnos nem magyar, hanem német verzióval, így ha lehet helyesíras miatt, a hozzászolasom nem lesz magyaros. A lenyeg az, hogy príma.

Konquerorral jöttem fel, meg ezutan nézem meg mik a lehetősegeim a böngészők terén. Sajnos, ha magyarra nem állitható át, akkor nekem kell ezutan németül, hozzászólásokat írni.

Link to comment
Share on other sites

pigri

Hi Zsilbi ha meg nem bántalak a UHUnal az egyik legegyszerübb beállítani az ADSL kapcsolatott ! Ha ezzel se birkozol meg szerintem hagyál fel a linuxal mert többi disb. bonyolultabb.

Link to comment
Share on other sites

Zsibi

Köszi a tanácsot, de a Suse Linuxon egyből be tudtam állítani. Nem azért kértem tanácsot,hogy lebeszéljetek róla, hanem azért mert szeretném megtanulni.

Üdv

Link to comment
Share on other sites

pigri

@ Kedves Zsilbi

 

Nem rossz szándékból mondtam!Egyébb ként rengetek leírás van a neten pl a mi oldalunkon is van linuxhoz leírás.Látogas el. :);)

Link to comment
Share on other sites

M S mester

Sziasztok!

 

Az UHU linuxon be lehet állítani, hogy induláskor csatlakozzon az internetre, mint pl. a Suseban? Merthogy nekem nem sikerült.

Link to comment
Share on other sites

Kovács Dávid ( Davs )

Hy!

Ma végre megkaptam a lapot! A PC Studio szuper, a melléklet is, meg minden, örülök is nagyon a linuxnak, kiégetem az iso-t, telepítettem, minden ok, tetszik...Minden van, amit elvártam tôle...

Off:

Gnome helyett KDE-t szeretnék, ezt hol is kell beállítani?

Most veszem észre , hogy vannak új emotikonok, grat

On:

Felismerte a modemomat! De a neten hol kell beállítani, és hol kell a netre csatlakozni?

Jól látom, hogy az UHU - Linux 1.2 Officeban nincs Foxi? :(

Utólag telepíteném a SuSE-DVD-rôl, de nem tudok instalálni...Mivel kel?Ugye a SuSE ban Yastban, ja , és terminálablakból hogyan kell?

su

******

a foxi.rpm a /home/davs/Desktop/mozilla/firefox.rpm -ben van...

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát én még sajnos nem tudtam az 1,2-t CD-iró hiányában megszerezni.

Nem tudom, ha 1 lemeznyi anyagod van, akkor nem biztos, hogy rajta van a KDE is. De egyébként, ha kilépsz Gnomból, ott szokott lenni egy ablak és ott tudod állítani, hogy melyik grafikus felületet szeretnéd, tudod ahová beírod a felhasználói

nevedet és jelszavadat. Ha ott nem találod akkor nem tették fel. Az újság melléklet, csak egy bemutató CD. Szerintem a teljes disztribben van Firefox is és KDE is. Ez csak arra jó, hogy meg tudd nézni, hogy működik-e a hardvereiddel. Nagy mákod van a modemet illetően, mert van amikor megoldhatatlan. Keresd meg rajta az ikont, hogy hol lehet beállítani az Internetet, Én a 2,4-nél felül találtam, még beírta a szolgáltató számát is. /Viszont kérni fogja root jelszavadat, mielőtt be lépsz a beállításokhoz./Minden grafikusan megy.

Lehetőleg ne menj konzolba még a su parancsot, azt még hagyd ki.

Egyenlőre gondolkodjál úgy, mintha a Windowsba lennél. Nézd meg a jobb gomb is mit tud.

Hát jó kisérletezést! ;)

Link to comment
Share on other sites

Kovács Dávid ( Davs )

Igen, igen, megvan, ja és a KDE is benne van...

Még valami...Tudjátok, hogy én SVK-i vagyok...En a 01919-es számra tárcsázok, de ezzel az uhunak bajai vannak...Azt írja ki, hogy hibás adatok, de tudom, hogy erre gondol....Ott csak valami ethernetes izék voltak...Azok mik?

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát úgy látszik a főbb Szolgáltatókat felírták a listára, a másikakat meg nem. És nem is akaródzik megkeresni, pedig, ha ezen a listán rajta vagy, akkor már fent lennél. Ilyenkor a szolgáltató a megoldás.

Hidd el mindegyik Linuxnak van valami gyengéje, csak nem gondoltam, hogy a kis

hazánkbeli szolgáltatókkal legyen gondja pont az UHU-nak. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Kovács Dávid ( Davs )

Figyu, ezen a listán nem leszek rajta, mert SZLOVáKIAI vagyok, és értelemszerűen a szolgáltatóm is SZLOVáKIAI..Ok?Vagy lehet, hogy csak az uhu tárcsázónál van ez a gond...Milyen tárcsázó van még a mellékelt UHU-ban?

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát mondjuk, ezt nem tudtam, hogy máshonnan vagy, de ahogy a Windows át tud jutni, úgy ennek is át kellene. Nem tudom erre nem gondoltak. Láthattad ISDN-t tudsz állítni, de gondolom nem olyan vagy, vagy ADSL, ami meg a múltkor egyáltalán nálam sem volt hajlandó müködni, pedig azt 4 helyen állítottam. Aztán a szolgáltatóm meg azt mondta üljek a gép elé, és mindjárt fent leszek, ne kinlódjak semmivel.

Utána, mivel már régen próbáltam ilyesmit megpróbáltam egy német nyelvű Mandrake Move-val és 5 perc sem kellett és fent voltam itt a fórumon és írtam is hozzászólást.

Úgyanígy a SUSE sem gond, dehát ez az UHU.

Jővő héten lesz hozzá könyvem, lemezem. De ezt a dolgot biztos az sem oldja meg.

Link to comment
Share on other sites

attila1964

Igen. Az UHU-vezérlőközpontban először indítsd el a PCMCIA-szolgáltatást, majd a terminálban root-ként írd be, hogy "adsl-config". A megjelenő menüben add meg a szolgáltatótól kapott nevet és jelszót, majd okézd le. Ezután menj vissza az UHU-vezérlőközpontba, majd indítsd el az ADSL-szolgáltatást, ekkor elindul a net és amikor beindítod a gépet, mindig automatikusan elindul a net.

Link to comment
Share on other sites

Zsibi

Köszi sikerült beállítani.

Link to comment
Share on other sites

chipmix

Hát én is megpróbáltam, az Attila féle módszert, de nem engedték fel a gépemet a Netre, állandóan visszaírogatta fel vagyok már jelentkezve, pedig végig úgy viselkedett, ahogy Attila írta. De ugyanez volt a helyzet, amikor én ezt a grafikus módszerrel csináltam. Várom a könyvemet, hátha segítségemre lesz./vagy valami hardveresen nem megy/. :mérges:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
chipmix

Én is végre feltettem az UHU-Linux 1.2-t, de nem kellett hozzá semmiféle hókusz-pókusz. A telepítése és az Internet csatlakozás is simán ment.

Ennek alapján reménykedhetek, hogy talán már hardveres problémák miatt nem kell a Linuxról lemondanom. :)

Link to comment
Share on other sites

vigya

Teljesen analfabéta linuxosként, letöltöttem és a Win xp mellé feltettem az UHU-Linux 1.2-t, ami mûködik is, de ha a tûzfalat elindítom, nem enged ki a net-re.

Egy naív kérdés, a Linuxban mi felel meg a Windowsos exe fájlnak? :upsz:

 

Az UHU 2. CD-t is letöltöttem, de arról nem tudok semmit elindítani, pedig ugyanúgy csináltam mindent mint az 1. cd-vel. Hol buherálhattam el a dolgot? :S

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...