Jump to content
GSForum - Segélyvonal

4x-es íráshoz melyik lemez a jobb? (4x, 8x, 16x)

Lex

Recommended Posts

Lex

Sziasztok!

Szerintetek, pl. 4x-es íráshoz melyik a jobb (biztonságosabb, idõállóbb, ...) lemez a 4x-es, a 8x-os vagy a 16x-os írásra alkalmas lemez? Pluszos és mínuszos médiánál egyaránt.

Shia-ko

Egy G04es vagy TY alapanyagú.

Szvsz, +os verba, akár 4xes, akár 8xos, tökéletesen megfelel.

Lex

A másik topikban pont errõl beszélünk. :)

Melyik is a G04? És a TY?

A külsõ "optikai" azonosítója mi ezeknek a lemezeknek? :D

Értsd: cimkén ki a gyártó és mi a típus?

Lex

Annyit már tudok, hogy a G04 a Ritek (Traxdata, Primedisc), ezt nem szeretem.

A TY gondolom a Taiyo Yuden. Ezt a fajtát hogyan lehet beszerezni? Lehetõleg a jó minõségû változatból. Értem ez alatt azt, hogy a TY saját gyártójánál készült formában. Valahogy úgy, mint ahogy a Verbatim lemezeket a Mitsubishi gyártja.

nascar

Mi a baj a Ritek-vel? Ha eredetit vásárolsz, és nem valami gagyit sóznak rád, akkor a Ritek az egyik legjobb írható DVD :!: ;) (Ritek-rõl beszéltem!)

Lex

A Shia-ko által javasolt oldalon azt írják, hogy a Ritek a lemezeit Traxdata és Primedisk néven árulja. Ezekkel a lemezekkel (igaz csak CD-ben) elég rossz tapasztalataim vannak. Én is sok helyen olvasom, hogy a Ritek jó, de az elõbbi két márkáról viszont rossz a véleményem. Akkor most én maradtam le valamirõl?

Greene

A poén az a dologban, hogy a Ritek saját név alatt nem gyárt lemezeket, ahogy te is írtad Lex. :)

Lex

Gondolkodom: :hmm: A májusi PCW-ben az áll, hogy a gyorsabb írókkal (most CD-rõl van szó) célszerûbb gyorsabban írni a lemezeket (24x-40x), mert a nagyobb sebességre vannak optimalizálva mind az író, mind a lemez. Ha ez igaz a DVD+-R-re is, akkor 4x-es íráshoz célszerû 4x-es lemezt venni. Viszont a 16x-os lemezt meg 8x-16x-osan lenne jó írni. Eddig 16x-ossal írtam a CD-ket (probléma nélkül). A kérdés ebben az esetben az, hogy melyik a biztonságosabb megoldás: 4x-esen írt 4x-es lemez vagy 8x-16x-osan írt 16x-os lemez? Esetleg a címbõl kiindulva 4x-esen írt 16x-os lemez? :D

nascar
A poén az a dologban, hogy a Ritek saját név alatt nem gyárt lemezeket, ahogy te is írtad Lex. :)

Ez felettébb furcsa, mert nekem van Ritek lemezem, Ritek néven! :pislog:

Greene

A Ritek "Arita - Ridata - Traxdata" neveken hoz forgalomba DVD-ket. Gabi majd leírja, hogy a Ritek márkájú DVD pontosan mi is...

Shia-ko

Megint én keressem meg a kb. 50x beírt listát, hogy ki-milyen néven, mit gyárt? :S

Elolvastad a linkelt cikket? Annyit ér a DVD Identifier, ha nem tudod a névrõl, hogy mi az. Egyébként a Ritek már adott ki saját név alatt lemezt, de a hivatalos a név a Trax, ridata, stb. Tessék keresni! :hááát:

nascar

Elolvastam a cikket, de nagyon konkrét dolgokat nem mondott a számomra :!: :pislog:

Kiderült belõle rengeteg érdekes dolog, meg az is, hogy a gyártó(k) olyan néven szitáznak amilyennel akarnak. Ez a cikk lehet, hogy akkor naprakész volt, mikor íródott, de mivel egyikünk sem a Ritek cég tulajdonosa, ezért nem tudhatjuk, hogy most éppen mivel szitáznak, és mit! ;)

Ez egy parttalan, felesleges vita!

De, ahogy Shia-ko is írta létezik Ritek lemez, Ritek névvel! :hááát:

Egyébként, ha valakit érdekel egyáltalán, én személy szerint Ridisc, Ridata, Ritek (ami fentebb látható) lemezeket használok, minden hiba nélkül! :)

Shia-ko

Elég regi, de használható:

Ritek: Abszolut eredeti, minõség azért nem garantált.

Arita, Ridata, Traxdata, szitázatlan, nyomtatható (utóbbi 2 lehet gyengébb is, de nem valószinû)

Aritából 1. osztályú az ezüst szitázású 4X, a többi "B", kivétel az újraszitázott, mert az újraszitázott Traxdata, Ridata, persze ha a szitázás alatt Ridisc felirat van, akkor az se eredeti, mivel az a skóciai változat)

Nem gyári Ritek: Ridisc, Datasafe, Premium Grade, és sokan mások, pl. ANV.

Platinum pl. elsõ osztályos, az hiovatalosan is Ritek, de a fentieket mind 1 cég szitázza, vegyes minõségre. Lehet jó, lehet rossz.

Nem eredeti, de nagyon jó minõségû volt mindig, a "lila etalon" Ritek.

Ezen kivûl van a Ritek X Series, ha nem is Európában, az gyári Ritek feliratos Ritek.

Ezenkivül TDK, Verbatim, Fuji, Memorex, Maxell, Philips lemezek legjobb tudomásom szerint mind eredeti, ezeket nem hamisitják, tehát nyugodtan lehet venni õket 150-200 Ft körül (plusz jogdíj...), de még ezeknek sem mindig ugyanaz az alapanyaga.

A noname lemezeket kerülni kell leginkább, 1-1 kivétel van, de az csak a szabályt erõsíti.

Néhány megjegyzés ami túl kézenfekvõ figyelmen kivül hagyáshoz...

Platinum: Mindig és kizárólag Ritek G05 a minuszos lemez, a pluszos volt CMC is, de nagyon régóta Ricoh. Nagyon stabil lemez.

Maxell minõséghez annyit, hogy a legutóbbi széria Ritek G04-es lemez volt a 4X DVD-R kategóriában, ami az "igazi" maxelltõl azért messzebb van...

"etalon" Ritek: én nem szerettem, nem irtam rá, de mindenki dicsérte folyamatosan.

Márkás lemez: Én kamut még nem láttam, pedig nagyon sokféle lemez megfordult a kezemben, egyedül a fake maxell kódos 2x volt ami kamu volt, de arra sem volt Maxell rászitázva azért.

Tehát a TDK, Verbatim stb lemezt nem hamisitják felénk, max. más szitázással van gyengébb belõlük.

(Pl. a Ridisc új 8Xes lemeze TTG02 kóddal van, ami ugye TDK.)

eremit

MiniDisc már belinkelte egyszer valahová, talán a cikkajánlóba? :hááát:

Shia-ko

Igen.

Lex

Bocs, de az Internetre igazán nem lehet azt mondani, hogy redundancia mentes. :upsz: De legalább nem kell annyit keresni. :)

ordító egér
Megint én keressem meg a kb. 50x beírt listát, hogy ki-milyen néven, mit gyárt? :S

Kérdezni akár ezerszer is sokkal egyszerûbb, mint önállónak lenni. Ez nem is lehet vitás.

Mindíg van valaki, aki megoldja sokadszor is ugyanazt az unalomig ismert problémát. :démonikacaj:

Shia-ko

Kb. a 10. alkalom után elmentettem itthon, nehogy legközelebb kifelejtsek valamit. :upsz:

Lex

Akkor visszatérve a topik témájához én is ismételném magam:

DVD+R lemezre (ezt a szomszéd topikból szûrtem le) milyen sebességgel célszerû írni és milyen sebességre alkalmas lemezt érdemes ehhez használni? Csak márkásra írok (Verbatim, TDK, Sony, ...)

4x-esre 4x-esen?

8x-osra 4x-esen? 8x-osra 8x-osan?

16x-osra 4x-esen? 16x-osra 8x-osan? 16x-osra 16x-osan (bár ez már elég meredek)?

fapuma

Max sebességgel sose írok meg lemezt.

Én 8x-ost használok 4x-es sebességen. :bizonytalan:

Ha hozzáférnék 16x-os vagy 12x-es lemezhez, akkor azt 8x-osan írnám.

Shia-ko

A CDk az elméleti maximum felénél adják a legjobb minõséget.

A DVDknél ilyenrõl nem tudok, ha az ember adatot ír, akkor egy jó íróval, és megfelelõ FWvel, nagyon szép eredményt kap vissza. Filmél sincs gond, de a régebbi asztalik érzékenyebbek, így azokhoz érdemes 1-2xes sebességgel írni.

Lex

Végre valami konkrétum a témához. :)

1-2x-es írást? A 4x-eseimnél (Verbatim) 2,4x-est enged az író (LG 4163B). A 8x-osnál már 4x-estõl indul.

És 4x-est mennyivel írnátok? 2x-essel vagy 4x-essel?