Jump to content
GSForum - Segélyvonal

DVD+/-R, DVD+/-RW melyik mire jó?

Lex

Recommended Posts

Lex

Szisztok!

Gondolom, sokan vannak úgy, hogy nem tudják eldönteni melyik DVD lemezt milyen célra használják. Ehhez kérném az ebben jártasabbak tanácsát, hogy hasonlítsuk össze a médiumokat. Én annyit tudok (remélem jól), hogy a mínuszos DVD-ket jobban szeretik a régebbi asztali lejátszók. Viszont a pluszosak jobban illeszkednek a számítástechnikai igényekhez. Bár nemrég körülnéztem DVD felvevõk között és a legtöbbje a +R, +RW-t támogatta. :upsz: Na hogy is van ez? Melyik mire jó? Vagy inkább mire jobb? Melyik megbízhatóbb? Melyik gyorsabb (írás/olvasás/újraírás)? :?:

Shia-ko

Az asztali eszközökben már kiegyenlítõdött a kompatibilitási arány,a régebbiek valóban érzékenyek a +os lemezekre, de a +os lemezek -ROM fejléccel írva, a legritkább esetben okoznak problémát a régebbi olvasóknak.

google

Nem régen az egyik PCW-ben volt egy hosszú, elemzõ írás, összehasonlító táblázattal.

Lex

Melyikben? Hogy ne keresgéljem?

google

hûûû... mindjárt megpróbálom elõkaparni. Az biztos, hogy Címlapsztori volt.

u.i.: Május

Lex

A májusiban van egy korongvilág, de ez nem túl sok.

Lex

Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentõsen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezetõ és kivezetõ részeket írnia.

InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erõssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig.

De továbbra sem tudom, hogy az R-esekbõl a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért.

Lex

Ugyan a címbe nem írtam bele a DVD-RAM-ot, de ezt is tesztelem egy kicsit. Az áldozat egy Panasonic 3x-os kétoldalas (LM-AE240LE, MM 1.690,-). A gyorsformázás gyorsan végez vele :D Egy 661 MB-os állományt 1,7 MB/sec-el ír fel és közben egyáltalán nem terheli a processzort. Ez eddig OK. Elkezdtem felírni rá 1 GB-nyi fényképet (1-2 MB/db). Na ez már megfeküdte a gyomrát. Kb. 0,5 MB/sec-re esett vissza az írási sebesség, bár most se terhelte a procit. De ha így akarom teleírni, akkor 2 és fél óráig tartana. :(

fapuma

Sima írhatónál szerintem jobb a +os.

A DVD-Ram pedig (ha van miben használnod és nem akarod másnak kölcsönadni) jobb mind a -, mind a + RW-knél, ugyanis ez teljesen merevlemez-szeûen írható, InCD nélkül, és a defektvédelme is biztosabb.

google

R-nél szerintem egyértelmûen a pluszos veri a mezõnyt. De ez egyéni vélemény.

Greene

Szerintem meg nem. De ez egyenlõre örök vitatéma... :P

- ProFiler -

Szerintem is a pluszos a jobb. :démonikacaj:

Ciao.

Lex

Ez eddig 3:1. elég jó arány, fõleg, ha figyelembe veszem, hogy Greene Shia-ko tanácsára +R-es Verbatimot használ. :D

Van két sûrgõsen eladó DVD-R-em (egy TDK és egy Verbatim) :nevet:

Shia-ko

A Doki azért szereti a -ost, mert azt gyorsabban írja az írója. :P

Én azért szeretem a +ost verbát, mert eddig tuti a minõsége (verba), és ROMként írom. így van vele a legkissebb gond, míg -osnál volt pár asztaliban. Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne.

Lex

Ne haragudj, de én nem találom az említett okokat. Megemlítenéd mégegyszer! Köszi!

PS.: A Doki Greene lenne??? Bocs, de én nem ismerlek titeket annyira.

Shia-ko
Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentõsen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezetõ és kivezetõ részeket írnia.

InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erõssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig.

De továbbra sem tudom, hogy az R-esekbõl a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért.

:hááát:

Igen, Dr. Greene. :P

eremit
Igen, Dr. Greene. :P

Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nõgyógyász vagy mandula-metszõ? Ez komoly. Shia-ko! Te olllan dzsóukos vagy!

Lex

Az +-RW-st tudom, de a +R-esre még nem olvastam okokat csak, hogy jobb.

De miért?

Lex

InCD-vel TDK +RW-re pakoltam anyagot és közben kidobta a lemezt, majd ezt az ablakot rakta ki:

IPB kép

Az InCD alul továbbra is azt mutatta, hogy InCD-s lemez van bennt, de a TC-ben nem látszott az utoljára felírt adag és a lemezen nem mutatott szabad helyet. Mintha egy lezárt DVD-R lenne. Újraindítás után ugyanez a helyzet. Leformáztam, majd újra felírtam, most hiba nélkül. Ilyet ki tapasztalt már?

Egy újabb adag felírásakor megint ezt csinálta és a memóriából az incdsrv kilõtte magát, csak az óra melletti ikon maradt.

fapuma

Hát, igen, ezért nem használom soha az InCD-t.

+R: arra is ott az ok: megfelelõen megírva, nagyobb a kompatibilitása asztali lejátszók körében, és ez nem jár semmilyen hátránnyal.(a biztonsága sem kisebb mint a -R-nek.)

Lex

De Shia-ko azt mondta, hogy "Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne." És ezt nem tudom, mik ezek az okok? Az asztalival való kompatibilitást értem.

InCD helyett mit használjak DVD+RW floppy szerû használatához?

Eléggé útálom én is egyéb dolgok miatt is az InCD-t. Pl.: a fenti hiba program hibára utal. Az íróhoz a 4.2.12.0-ást adták. A honlapról meg nem tudom letölteni a frissítést, mert elküldenek a francba.

Mondjon valaki valami jó packet writingos progit (stabilitás, freeware)!

fapuma

Egy elõbbi hozzászólásodból azt vettem ki, hogy van DVD-RAM-od, és írtál is rá.

Használd azt. Ahhoz nem kell semmilyen külsõ program, csak a driverét kell felraknod.(utána Sajátgép :nyíl: jobb katt a DVd ikonján :nyíl: Formázás... :nyíl: Fat32)

A DVD+RW-t pedig használd egyszerû lineáris módon.

A +R pedig azért lehet jobb adatmentésre mint a -R, mert megbízhatóbb.

Általánosan is elmondhtaó: a -R, -RW adathordozókat csak az szokta használni, akinek nincs lehetõsége a +osra.

Utólag: azért is fontos, hogy hagyd a +RW floppy-szerû hasznlatát, mert azt nem arra találták ki. Külsõ programokkal, pl. InCD-vel rá lehet kényszeríteni, de ezzel oda a megbízhatósága. Ezért találták ki a DVD-RAM-ot. És ezért nincs is jó packet writing-os program.

Lex

Hát ettõl szomorú lettem. :Sír:

A DVD-RAM topikban írtam, hogy nem akart felmenni a driver, mert valószínûleg már csak az update-et lehet letölteni a BHA honlapjáról. Legalábbis nekem csak úgy ment fel, hogy az LG 4040-hez való régi progit szereztem meg és arra update-eltem az új progit. Az elõbb említett topikban azt írják, hogy FAT32-re kell formázni. Ezt a driver nélkül is meg tudtam csinálni, de iszonyat lassú volt kis állományokkal. A driverrel UDF 1.5-re formáztam, mert a doksija is ezt javasolja. A driver mellett az InCD még fenn van és ez kezeli az UDF-es RAM-ot.

Most mintha gyorsabban írná a RAM-ot, de azért ez sem egy szélvész.

Egyébként a májusi PCW-ben írják, hogy a DVD+RW jól használható floppy jellegûen. Akkor most mi az igazság?

fapuma

Hm. Innentõl sajnos már nem tudok újat mondani. :upsz:

Shia-ko
Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nõgyógyász vagy mandula-metszõ?

Szemüveges. :démonikacaj: