Lex 1 Share Posted July 28, 2005 Szisztok! Gondolom, sokan vannak úgy, hogy nem tudják eldönteni melyik DVD lemezt milyen célra használják. Ehhez kérném az ebben jártasabbak tanácsát, hogy hasonlítsuk össze a médiumokat. Én annyit tudok (remélem jól), hogy a mínuszos DVD-ket jobban szeretik a régebbi asztali lejátszók. Viszont a pluszosak jobban illeszkednek a számítástechnikai igényekhez. Bár nemrég körülnéztem DVD felvevõk között és a legtöbbje a +R, +RW-t támogatta. Na hogy is van ez? Melyik mire jó? Vagy inkább mire jobb? Melyik megbízhatóbb? Melyik gyorsabb (írás/olvasás/újraírás)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted July 28, 2005 Az asztali eszközökben már kiegyenlítõdött a kompatibilitási arány,a régebbiek valóban érzékenyek a +os lemezekre, de a +os lemezek -ROM fejléccel írva, a legritkább esetben okoznak problémát a régebbi olvasóknak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
google 0 Share Posted July 28, 2005 Nem régen az egyik PCW-ben volt egy hosszú, elemzõ írás, összehasonlító táblázattal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 28, 2005 Melyikben? Hogy ne keresgéljem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
google 0 Share Posted July 28, 2005 hûûû... mindjárt megpróbálom elõkaparni. Az biztos, hogy Címlapsztori volt. u.i.: Május Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 28, 2005 A májusiban van egy korongvilág, de ez nem túl sok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 28, 2005 Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentõsen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezetõ és kivezetõ részeket írnia. InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erõssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig. De továbbra sem tudom, hogy az R-esekbõl a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 28, 2005 Ugyan a címbe nem írtam bele a DVD-RAM-ot, de ezt is tesztelem egy kicsit. Az áldozat egy Panasonic 3x-os kétoldalas (LM-AE240LE, MM 1.690,-). A gyorsformázás gyorsan végez vele Egy 661 MB-os állományt 1,7 MB/sec-el ír fel és közben egyáltalán nem terheli a processzort. Ez eddig OK. Elkezdtem felírni rá 1 GB-nyi fényképet (1-2 MB/db). Na ez már megfeküdte a gyomrát. Kb. 0,5 MB/sec-re esett vissza az írási sebesség, bár most se terhelte a procit. De ha így akarom teleírni, akkor 2 és fél óráig tartana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted July 28, 2005 Sima írhatónál szerintem jobb a +os. A DVD-Ram pedig (ha van miben használnod és nem akarod másnak kölcsönadni) jobb mind a -, mind a + RW-knél, ugyanis ez teljesen merevlemez-szeûen írható, InCD nélkül, és a defektvédelme is biztosabb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
google 0 Share Posted July 28, 2005 R-nél szerintem egyértelmûen a pluszos veri a mezõnyt. De ez egyéni vélemény. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted July 28, 2005 Szerintem meg nem. De ez egyenlõre örök vitatéma... Link to comment Share on other sites More sharing options...
- ProFiler - 0 Share Posted July 28, 2005 Szerintem is a pluszos a jobb. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 28, 2005 Ez eddig 3:1. elég jó arány, fõleg, ha figyelembe veszem, hogy Greene Shia-ko tanácsára +R-es Verbatimot használ. Van két sûrgõsen eladó DVD-R-em (egy TDK és egy Verbatim) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted July 29, 2005 A Doki azért szereti a -ost, mert azt gyorsabban írja az írója. Én azért szeretem a +ost verbát, mert eddig tuti a minõsége (verba), és ROMként írom. így van vele a legkissebb gond, míg -osnál volt pár asztaliban. Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 29, 2005 Ne haragudj, de én nem találom az említett okokat. Megemlítenéd mégegyszer! Köszi! PS.: A Doki Greene lenne??? Bocs, de én nem ismerlek titeket annyira. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted July 29, 2005 Helyesbítek. A májusiban benne van, hogy az RW-sek közül a pluszos jelentõsen jobb a mínuszosnál, mert pontosabban lehet rajta pozícionálni és kicsi (akár 32 KB-os) blokkokat is tud írni és az UDF-hez nem kell bevezetõ és kivezetõ részeket írnia. InCD-vel UDF 1.5-re megformáztam egy DVD+RW-t (TDK 4x) és a lemez teljes kapacitását használhatom (4,37 GB). Elég tempósan tud rá írni, bár eközben fullra terheli a procit (3 GHz P4). Az írás utáni lemezkiadás nem az erõssége, nagyobb anyag után akár még egy percig is elszöszöl, de 1 db kicsi fájl után is elgondolkodik egy ideig. De továbbra sem tudom, hogy az R-esekbõl a + vagy a – milyen célra jobb, megbízhatóbb, gyorsabb, … Bár Shia-ko a pluszos Verbatimot javasolta, de nem mondta, miért. Igen, Dr. Greene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eremit 1 Share Posted July 29, 2005 Igen, Dr. Greene. Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nõgyógyász vagy mandula-metszõ? Ez komoly. Shia-ko! Te olllan dzsóukos vagy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 29, 2005 Az +-RW-st tudom, de a +R-esre még nem olvastam okokat csak, hogy jobb. De miért? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 29, 2005 InCD-vel TDK +RW-re pakoltam anyagot és közben kidobta a lemezt, majd ezt az ablakot rakta ki: Az InCD alul továbbra is azt mutatta, hogy InCD-s lemez van bennt, de a TC-ben nem látszott az utoljára felírt adag és a lemezen nem mutatott szabad helyet. Mintha egy lezárt DVD-R lenne. Újraindítás után ugyanez a helyzet. Leformáztam, majd újra felírtam, most hiba nélkül. Ilyet ki tapasztalt már? Egy újabb adag felírásakor megint ezt csinálta és a memóriából az incdsrv kilõtte magát, csak az óra melletti ikon maradt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted July 29, 2005 Hát, igen, ezért nem használom soha az InCD-t. +R: arra is ott az ok: megfelelõen megírva, nagyobb a kompatibilitása asztali lejátszók körében, és ez nem jár semmilyen hátránnyal.(a biztonsága sem kisebb mint a -R-nek.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 29, 2005 De Shia-ko azt mondta, hogy "Adatra pedig a már említett okok miatt jobban bízom benne." És ezt nem tudom, mik ezek az okok? Az asztalival való kompatibilitást értem. InCD helyett mit használjak DVD+RW floppy szerû használatához? Eléggé útálom én is egyéb dolgok miatt is az InCD-t. Pl.: a fenti hiba program hibára utal. Az íróhoz a 4.2.12.0-ást adták. A honlapról meg nem tudom letölteni a frissítést, mert elküldenek a francba. Mondjon valaki valami jó packet writingos progit (stabilitás, freeware)! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted July 29, 2005 Egy elõbbi hozzászólásodból azt vettem ki, hogy van DVD-RAM-od, és írtál is rá. Használd azt. Ahhoz nem kell semmilyen külsõ program, csak a driverét kell felraknod.(utána Sajátgép íl: jobb katt a DVd ikonján íl: Formázás... íl: Fat32) A DVD+RW-t pedig használd egyszerû lineáris módon. A +R pedig azért lehet jobb adatmentésre mint a -R, mert megbízhatóbb. Általánosan is elmondhtaó: a -R, -RW adathordozókat csak az szokta használni, akinek nincs lehetõsége a +osra. Utólag: azért is fontos, hogy hagyd a +RW floppy-szerû hasznlatát, mert azt nem arra találták ki. Külsõ programokkal, pl. InCD-vel rá lehet kényszeríteni, de ezzel oda a megbízhatósága. Ezért találták ki a DVD-RAM-ot. És ezért nincs is jó packet writing-os program. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex 1 Author Share Posted July 29, 2005 Hát ettõl szomorú lettem. ír: A DVD-RAM topikban írtam, hogy nem akart felmenni a driver, mert valószínûleg már csak az update-et lehet letölteni a BHA honlapjáról. Legalábbis nekem csak úgy ment fel, hogy az LG 4040-hez való régi progit szereztem meg és arra update-eltem az új progit. Az elõbb említett topikban azt írják, hogy FAT32-re kell formázni. Ezt a driver nélkül is meg tudtam csinálni, de iszonyat lassú volt kis állományokkal. A driverrel UDF 1.5-re formáztam, mert a doksija is ezt javasolja. A driver mellett az InCD még fenn van és ez kezeli az UDF-es RAM-ot. Most mintha gyorsabban írná a RAM-ot, de azért ez sem egy szélvész. Egyébként a májusi PCW-ben írják, hogy a DVD+RW jól használható floppy jellegûen. Akkor most mi az igazság? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fapuma 0 Share Posted July 29, 2005 Hm. Innentõl sajnos már nem tudok újat mondani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shia-ko 0 Share Posted July 29, 2005 Figyu! Most egy bazi-nagy-trópusi-OFF-ot! Tényleg vagy csak valójában? Nõgyógyász vagy mandula-metszõ? Szemüveges. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts