Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Wine - hogyan kell helyesen használni?

csutomi

Recommended Posts

csutomi

Üdv!

Mindjárt két kérdésem is volna a Linux Windows emulátorához.

:nyíl: Elvileg Linux alatt akár az egész Windows-t is lehet emulálni úgy, ahogy van. Nekem ez még sosem sikerült. Hogyan lehetne megoldani?

:nyíl: A wine indulásnál kiír egy üzenetet, hogy a billentyûzet nincs megfelelõen beállítva és néhány programban nem is tudom használni a billentyûzetet, hogyan lehetne ezt a problémát megoldani?

• 2 weeks later...
SzoZo

Helló!

Ez a téma most nálam is aktuális.

Én a WineHQ-t szeretném, használni, hiszen a "sima" Wine csak W95-öt emulál. http://www.winehq.com/

Nem kezeli a DirectX-et, így játékokról, melyek nincsenek lefordítva szó sem lehet. Látható a screenshotok között, hogy "jól" mûködik.

Emulálni nem lehet egész Windowst. A fájlrendszert és a Registry Key-t készíti elõ, úgy, hogy a Windowsos alkalmazás jól érezze magát.

Kérdésem:

Itt letölthetõ. UHU nincs közötte. Debian jó-e? S hogyan tovább? Felrakás módja jóval bonyolultabb, mint a Windowsban.

;-)

aty

Itt az UHUhoz való csomag:

http://ubk.uhulinux.hu/1.2/csaba/wine_20050628-1.1_i386.uhu

De a 2. cdn is rajta van ha jól emlékszem.

A Debian csomag viszont nem UHUhoz való! Csak a csomagkezelõjük közös, de a belsõ felépítésük nem.

Hasznos segítõeszköz a wine beállításához a winetools nevû program is.

DirectXes játékokat a Cedega segítségével lehet futtatni.

Teljes Windowst pedig VmWare alatt futtathatsz.

De lehet egyszerûbb lenne, ha elmondanád mihez is kell az emuláció. Talán van a programnak Linux alatt alternatívája.

SzoZo

Köszi az UHU csomagot!

Ha jól sejtem ingyenesek az általad ajánlott programok.

Nyílván csomó programnak megvan a Linuxos alternatívája, csak meg kell venni, vagy letölteni.

mihez is kell az emuláció

Mivel most tértem át (hosszas huzavona után), úgy gondoltam az általam birtokolt nagyméretû programokat szeretném használni UHU alatt is! Nem akarom újra begyûjteni ezeket. inkább egy jó emulátor, mint sok-sok letöltés. (Igen, Windowsos programokhoz; pl.: Játékok (DirectX kell!), Professzionális grafikai programok.)

(Az nem kérdés, hogy lassabban fog futni.)

Végigpróbálom az összes lehetõséget!

aty

Cedega fizetõs.

VmWarenek próbaverziója van.

Wine és winetools programok ingyenesk csak.

Én különben nem a lassúságtól félek, hanem attól hogy emulátor alatt vagy el se indulnak, vagy össze fognak omlani munka közben. Tényleg mondhatnál néhány példát, hogy milyen programokat akarsz emulálni.

csutomi
Én a WineHQ-t szeretném, használni, hiszen a "sima" Wine csak W95-öt emulál.

@SzoZo: Én úgy tudom, hogy nálam sima wine van fenn, és az még az Windows XP-t is tudja emulálni, csak külön be kell állítani, hogy melyiket szeretnéd emulálni. Egyébként alapból szerintem a Win95 van beállítva.

aty

Sima wine? Miért még milyen wine van? WineHQ?! Winehq.com a wine oldalának a címe, gondolom ebbõl van a félreértés.

De tényleg hasznosabb lenne, ha említenétek néhány programot, és az alternatívát megkeresnénk Linux alatt. Mindenki többet tanulna belõle, mint abból hogy összevissza emulálgatunk.

SzoZo

Példák, teljesség igénye nélkül:

Photoshop, UGA, Nero, Nokia PC suite, Magix Music Maker (pcw), IE6 (fejlesztéshez), MSN7, Macromedia

Rövidítve:

NFSU, FC, UT, FS2004, Sims

De tényleg hasznosabb lenne, ha említenétek néhány programot, és az alternatívát megkeresnénk Linux alatt. Mindenki többet tanulna belõle, mint abból hogy összevissza emulálgatunk.

Na, de az pénzbe is kerülhet, a megszokás pedig nagy úr! ;-)

aty

Photoshop -> Gimp

Nero -> k3b

Nokia PC Suitenak van Linuxos portja ha jól emlékszem.

MSN 7 -> Kopete, aMsn, Gaim

Ezek mind ingyenesek.

IE6, Macromedia - ezek picit erõsek lesznek a Winenek, ehhez már Crossover Office kell ami természetesen fizetõs. Macromedia Dreamweaver különben, vagy micsoda? Mert HTML szerkesztõnek ott a Quanta, vagy pedig a Mozilla által fejlesztett NVU. Arra viszont tényleg nem tudok mit mondani, hogy Internet Explorerhez kell butítani az oldalakat, sajnos Crossover Office nélkül nem fogod elérni. Esetleg Vmwareel csinálhatsz olyat, hogy havonta meghosszabítod a trial kódot - legális, csak fölösleges szöszmötölés.

Játékokra szintén nem tudok mit mondani, ez nem az a platform, amin játszani szokás. Cedega(WineX) segítségével lehet futtatni õket, de a minõséget képzeld is hozzá. UTnek viszont van natív Linuxos verziója ha jól emlékszem.

A játékokat és az internet explorert leszámítva minden megoldható tehát.

Pár link ezek emulációjához:

Crossover

Játékok

Ha pedig tényleg ennyire csak a megszokott programokat akarod használni, akkor nem értem a váltás okát. Semmi értelme így.

SzoZo

Erre az utolsó linkre volt szükségem! :-)

(Amúgy most láttam a Xandros új verzióját, nagyon vonz! Talán jobb is!)

• 1 year later...
Babó22

Hello! Én is emulálnék egy Windowst. Szerintem az én célomra megfelelõ a Wine és a Linux. A kérdésem: Feltelepítettem a Wine csomagot, és nem tudom lefuttatni a Windowsos programomat. A Wines program neve: LieroX. Ez egy régebbi Win95-98-as idõkbõl származõ játék. Kérdésem, hogy a Wine-al hogyan tudhatnám futtatni ezt a játékot? DosBox-szal és DosEmu-val próbálkoztam, de arra hivatkoztak, hogy a program nem fut DOS módban. Hova tegyem a Windowsos játékomat?

aty

Hibaüzenet?