Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Ventilátorvezérlő-szoftverek

Chabi1

Recommended Posts

Chabi1

Vannak egyéb szoftverek pl: CPUidle, Sppedfan...stb

Ezek is nagyon jók, de nálam a CPU terhelést 100%-ra viszik fel mindig. :S

A nyári hõségben jól jöhet a >> ClockGen << 8)

Szinte mindenféle chipsethez van változata.

Amikor nincs szükség a CPU full sebességére pl. internet böngészés, zene hallgatás, film nézés, letöltés...stb, akkor én a Barton procimnál az FSB-t 166MHz-rõl leveszem 133MHz-re vele. :) (a memória sebessége is vele csökken)

Barton 2500+ , 1833MHz, 166MHz FSB :nyíl: 1472MHz, ~134MHz FSB

És :) 12 fokot nyertem vele

49 fok :nyíl: 37 fok

:igen:

Gereby

Nomeg nem eszik annyit a gép...

eremit
>> ClockGen <<  Szinte mindenféle chipsethez van változata.

Kár, hogy kw7-es alaplapot (KT880) nem tud. :(

Shia-ko
Ezek is nagyon jók, de nálam a CPU terhelést 100%-ra viszik fel mindig. :S

Nem úgy van a'! Csak a szenzor hiszi azt, mert az üresjáratot úgy veszi, mintha nem létezne, hisz ilyenkor "pihenni" küldi a procit a CPUIdle. :P

Chabi1
Barton 2500+ , 1833MHz, 166MHz FSB :nyíl: 1472MHz, ~134MHz FSB

A BIOS-ban beállítottam a 133MHz-es FSB-t, a RAM az maradt 333MHz(166).

1.65 voltról levettem 1.6 voltra a feszültséget.

Ezt a windowsban beállítottam a ClockGen-nel 109MHz-es FSB-re = 1200MHz, a memória sebessége ezzel arányosan csökkent 272MHz-re és ráengedtem a CPUIdle-t.

Észrevehetõen lassabb lett a gép :upsz:

De az 1472MHz-en elért 37fok-ból lett 33fok :)

@Shia-ko

Igazad van 8)

VINIKOR

Nagyon jó a témafelvetés!

Én is valami hasonló dolgon gondolkodom. Hogyan tudnám programmal megoldani Intel P4-es rendszernél, hogy a ház és a CPU ventik a teljesítmény alapján szabályozva legyenk. Alapjáraton egy alacsonyabb venti fordulat lenne beállítva, terhelésnél max.-ra állítaná a ventifordulatokat. Hasonlóan az >Expertool-hoz< amit a VGA-hoz használok.

a Speedfan-nál nem látok ilyen lehetõséget.

chris p

Pedig tudja a SpeedFan (persze csak azon ventik esetén, amit a lap is kezelni tud), ha jól emlékszem valahogy így kell: Configure gomb->Speeds fül->ráállsz arra a ventire, amit szabályozni akarsz és alul máris be tudod állítani a min. és a max. értéket. Ez után kijelölöd az Automatically variated lehetõséget->OK, majd a "fõ ablakban" kijelölöd az Automatic fan speed-et.

Sajna Abit IC7 esetén ezzel a házhûtés szabályozása nem oldható meg, arra mást kell kitalálni...

VINIKOR

Sajna a SpeedFan pont két olyan FAN-t szabályoz amit nem akarok variálni. CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni, az NB hütõ meg nem hangos. Kár hogy a Speedfan-t nem fejlesztik tovább, hogy kettönél több ventit tudjon szabályozni. Más progikat nem ismertek amik FAN szabályzásra képesek?

chris p

Nem lehet, hogy nem a SpeedFan nem tud kettõnél több ventit szabályozni, hanem az alaplap?

"CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni..."

Ezt viszont nem igazán értem (a progi az alaplapra kötött ventiket szabályozza).

Gereby

Igaz ez már hardveres kategóriába számít, de ha szeretsz egy kicsit barkácsolni, rakj be egy potmétert vagy egy ellenállást.

VINIKOR
"CPU-t mindenképp az alaplapról akarom müködtetni..."

Ezt viszont nem igazán értem ...

BIOS-t így állítottam be:

FAN Fail Alarm Selectable: CPU

Shutdown When CPU FAN Fail: Enabled

Ha jó értem ez azt jelenti, hogy ha meghibásodik a CPU FAN, akkor leállítja a gépet. Csak a biztonságérzetem miatt állítottam így. Ezért akarom egy olyan helyen tartani, ahol ellenõrizve van.

Nem lehet, hogy nem a SpeedFan nem tud kettõnél több ventit szabályozni, hanem az alaplap?
Különben lehet hogy a SYS FAN fordulatát csak mutatni tudja az ABIT IC7-G, de állítani nem.

A CPU Fan Speed Control-nál próbáltam lejjebb vinni a fordulat százalékot, de csak a CPU és az NB fordulatát vitte lejjebb, a SYS-t nem.

Lehet, hogy tényleg egy elõlapi szabályzó lesz a vége.

chris p

Ez a BIOS-beállítás azt jelenti, hogy lekapcsolja a gépet, ha a CPU-venti teljesen leáll. De ha a SpeedFanben beállítassz mondjuk egy 50%-os alsó határt, akkor mivel nem megy ez alá az érték alá a fordulatszám a gépet nem fogja emiatt lekapcsolni a BIOS (csak akkor, ha esetleg tényleg meghal a venti). Azt hiszem nálam is be van álltva ez a BIOS-ban és ettõl még vígan szabályozgatom a SpeedFannal a ventiket.

A házhûtésre tényleg egy panel lenne a legjobb megoldás. (Én úgy tudom, hogy az IC7 csak a CPU- és NB-ventiket tudja szabályozni, a SYS-ventit már csak monitorozni tudja, szabályozni nem, az AUX-ventiket pedig csak mûködteti, de azokat már figyelni sem tudja. És amelyik ventinek a szabályozását az alaplap nem támogatja, azt ugye semmilyen program nem fogja tudni kezelni.)

VINIKOR

A VGA-nál létezik egy olyan megoldás, ahol a Nibitor progival módosítani lehet a VGA BIOS-t, így az alkalmas lesz a VGA ventiszabályzásra BIOS-ból. Leírása itt van. Én nem így oldottam meg a VGA venti szabályzást, de gondoltam talán létezik valamilyen alaplapi BIOS módosítás amivel a SYS ventit szabályozhatóvá lehet tenni.

• 4 weeks later...
VINIKOR

Újabban Speedfan v1.0 progit használom "hagyományos " Speedfan helyett. Alig jelent CPU használatot. A Speedfan v4.23 rendszeresen lefagyott vagy el sem indult(?), de ez a kis progi jól mûködik.

A két házhûtõ ventit a CPU FAN alaplapi csatira raktam és ezeket szabályzom a Speedfan v1.0-val. Kép a gép belsejérõl.

CPU venti a SYS FAN csatira van téve, amit a BIOS ellenõriz.(FAN Fail Alarm)

VGA ventit az Expertool progivan szabályzom. 2D-3D-ben 98%.

Alapjáraton 70%-ra van leszabályozva a két házventi, BIOS-ból. Játéknál a Speedfannal 80%-ra feljebb kell állítanom, a tapasztalat azt mutatja, hogy a hõfokok megkívánják.

Hõfokok alajáraton így néznek ki.

Játék közben a CPU ~ 60 fok, VGA 70-75 fok. Mindez egy teljesen elfogadható "gépzaj" mellett.

Richy

mi a különbség v1.0 és a v4.23 között?

VINIKOR

Sokkal kisebb méretü, csak a ventifordulatot lehet szabályozni vele, nem futtat egy csomó felesleges dolgot (pl. diagramm). Nekem pont erre van csak szükségem.

• 2 months later...
Aneurysm

MSI P4N Diamond alaplapomnak van egy automata hûtõventiszabályozós energiaspórolós (szerintem :P ) feature-e, amit BuzzFree-nek neveznek. Hogyan tudnám ezt aktiválni?

• 9 months later...
kfx

Egy kicsit frissíteném a témát. Nincs Valami kifinomultabb megoldás a ClockGennél és a Speedfannél? Utóbbit nem nagyon lehet automatizálni, az elõbbi pedig egy rakat alpalapot nem támogat. Tud valaki Valami normálisat? :P

chris p
...a ClockGennél és a Speedfannél? Utóbbit nem nagyon lehet automatizálni...

Már hogy ne lehetne? Nálam is úgy van beállítva, hogy a hõmérséklet függvényében automatikusan változik a ventik fordulatszáma.

kfx

Tényleg. Csak egy kicsit el volt dugva.

• 2 months later...
Gereby

Én is elkezdtem szoftveres hûtéssel szórakozni, igaz én csak ventiszabályozással.. (Egyelõre... Igaz jófajta AMD-s C'n'Q technológia be van kapcsolva.)

A SpeedFan progival próbálkozom. Az alaplap szabályzóját kikapcsoltam, mert az felülírja a progit. 2 ventit tudok szabályozni, a többi igazán nem is számít, mert halkak. A házhûtõm, meg a procihûtõm most le van húzva 50%-ra. Nagyon jól mennek. Mostmár alig hallom a gépem. A hõmérsékletek pedig alig változtak. Kipróbáltam kevés idõre passzívan a procim. (Arctic Cooling Freezer64 van rajta... :D ) A hõmérséklete alig változott.. Szóval talán passzívan is elvinné. De gyakorlatilag semmi hangja nincs, így had forogjon, azért van... :lol: Ami hangos (volt) az a házhûtõ volt. Az még most is hallható picit, de lentebb nem akarom venni, mert akkor már igen csak 30° fölött lennének a vinyóim. Az alaplapi vezérlésben az volt a rossz, hogy beállítottam egy értéket, amire levette a fordulatot. De nagyon keveset engedett, és nem szabályozta autómatán. Itt meg ha kap egy terhelést, tudja húzni. Talán az órajel csökkentéssel is megpróbálkozok, hátha kevesebbet enne a gép. (Non-stop megy... :upsz: ) Nos hát ezek a tapasztalataim. :)

Eddig is prímán csicsikáltam a gép mellett, ezután lehet még jobb lesz...

• 8 months later...
Gersomn

Sziasztok!

Nekem össz 3 venti van a gépembe, Processzorhûtõ ugye, egy rendszer venti és egy a vinyó alatt a tápra kötve amit nem is tudok szabályozni, nem is azt akarom.

A Speedfannal nemtudom szabályozni egyik ventit sem hiába veszem le a %-okat, semmi változás.

És fogg nincs mit csinálok rosszul, olya sokat nem is lehet :D

Ötlet?

fapuma

Mi az alaplapod típusa? Lehet, hogy az nem támogatja a szabályzást.

Gersomn

Lehetséges, nem tudom:

Gigabyte K8NSC-939

/Hűű most olvastam erről a Cool'n Quiet technológiráról azt hiszem a procim támogatja bár nemtudom műkszik e... érdemes bekapcsolni? meglesem a biosba.../

fapuma

Az alaplap nem támogatja a szoftverrel való állítgatást, úgyhogy SpeedFannal nem fog menni.

A C'n'Q-t viszont érdemes bekapcsolni, azzal elvileg automatikusan szabályozza a ventilátort is.