Jump to content
GSForum - Segélyvonal

1 gép, 2 monitor, 2 billentyûzet, 2 egér

dusinnhht

Recommended Posts

dusinnhht

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e azt csinálni, hogy 1 számítógéphez 2 monitort, 2 egeret és billentyûzetet kapcsolok, és 2 ember csinálja a saját dolgát?

Hardvereim: 1 analóg, 1 digitális monitor, 2,4 GHz proci, 512 RD Ram, Geforce 6600Gt videokártya.

Elõre is köszi!

google

A két monitor biztosan megy, de két billentyûzet és két egér? Errõl nem tudok mondani semmit. :hááát:

Shia-ko

Azok is mennek, csak legalább 1et, 1et USBn kell rárakni.

Reyorkin

Shia-ko-nak igaza van.

Nekem 2 egér és 2 billentyûzet van a gépen, csak ugye ellent mondanak egymásnak, tehát egyszerre csak egy használható...

• 2 weeks later...
ferii1528464465

Hát szerintem úgy lehet, hogy 2 monitor, 2 bill, 2 egér 1 gépen

csak kell hozzá egy switch amivel tudod váltani, és ezér egyszerre

nem mehet .

Lex

A problémát nem a hardver okozza, hanem a szoftver. Pontosabban az oprendszer, ugyanis a Windows nem multi-user-es (nem összekeverendõ a multitask-kal és a multi-thread-del). Igaz, hogy az XP-ben van felhasználó váltás, de egyszerre akkor is csak egy felhasználó használhatja. A többinek csak az aktuális adatai vannak elmentve.

A Linux viszont multi-user-es, hiszen a UNIX után "szabadon" szerver funkciókra készült. Alapban is 8 felhasználói bejelentkezési képernyõ van (F1-F8), ha jól emlékszem. De a Linuxnál is gond, hogy hogyan férsz hozzá több billentyûzettel és monitorral az oprendszerhez, mintha terminál volna mindkettõ. Persze amennyi progi van Linux alá, biztos erre is van.

• 7 months later...
diablo

lehetséges a több felhasználó egyszerre az xp-n csupán egy jó szerver kieg kell hozzá

pl:2003 szerver managmant service(SMS) és a lényeg hogy úgy kell beállítani, hogy minden felhasználó

egy kommunikációs progin keresztül érje el a gépet (mintha 1 linuxos masinát használnál xp-alól)

TheSaurus

Pedig van valami hardver, ami pont ezt tudja, hogy ketten tudnak egy gépen dolgozni egymástól függetlenül, már Win98-ra is létezett valami PCI-kártyával. Mintha Buggy néven futott volna, de lehet, hogy tévedek.

diablo

nos a pontos névre nem emléxem, de én is láttam már ilyet viszon ez nem valós idelyű hozzáférés!!

mivel a vezérlő progi 1 98-nál kétszer tölti be a kernit (az egyik az alap a másikat a vezérlő veszi fel) és így időszakosan használja a 2 kernit a proci nem rossz megoldás de ha 1 file az egyikben nyitva van a másik

kernel nem éri el és ez sok poblémát is okoz!!

TheSaurus

Amirõl én olvastam (noch dazu a PC-Worldben nagyon régen), az egy (1) oprendszert használ, csak a processzoridõt osztja meg a két felhasználó között, így mindketten tudnak Word, Excel, egyéb alkalmazásokat futtatni, csak persze ugyanazt a fájlt nem szerkeszthetik. Hogy pontosan hogy van megoldva, azt nem tudom, de akkoriban nagyon ajánlották csóróbb iskoláknak, irodáknak.

ProFiler

Szinte mindegyik PC Worldben van egy teljes reklámoldan ilyen hardverre.

Ciao.

diablo
Amiről én olvastam (noch dazu a PC-Worldben nagyon régen), az egy (1) oprendszert használ, csak a processzoridőt osztja meg a két felhasználó között, így mindketten tudnak Word, Excel, egyéb alkalmazásokat futtatni, csak persze ugyanazt a fájlt nem szerkeszthetik. Hogy pontosan hogy van megoldva, azt nem tudom, de akkoriban nagyon ajánlották csóróbb iskoláknak, irodáknak.

nos ugyan erről beszélek én is!

amúgy ezek a hardverek szerintem annit érnek mint egy nagy rakás sz...

akkor már tényleg jobban jársz 1 linuxal és nincs semmi gond

diablo

sajnos ezek is csak órajel osztással mûködnek, ráadásul a grafikus vezérlõ nem képes teljesen különbözü

képet adni(pl az egyikkel futtatol 1 dos-os számlázót a másik erõforráson pedig vmilyen openGL esetleg d3d-s szerkesztõt) ilyenkor az egyik biztos hogy feladja a mûködést!!

CDNorbi8

A pontos részleteket nem tudom, de ezt nagyon sok orvosi és egyéb rendelõben láttam azt, hogy 2 monitor, 2 bill. (orvos meg asszisztens).

Edited by ProFiler

• 3 months later...
diablo

Nos ez nem egy túl bonyolúlt dolog mivel a legtöbb számlázó, raktárprogram, és sok katalógus pogram is (amit a dokik arra használnak, hogy adataid és kórelőzményeid megőrizzék) DOS felületü, nem beszélve a millió féle adatbázis kezelőkről. Ezeket pedig (mivel a DOS-ban nincs kizárólagos hozzáférés) könnyedén át lehet vinni 2 monitorra és az adatok megváltoztatása sem jelent gondot.

De a legjobb a Magyar Posta logizstikai programja a WEB RIPost! csupán egy 2 monitoros vidkártya kellett hozzá és 2 usb klaviatüra.

A gond az az xp DOS felülete és ezért a 2k-t kellett használnunk.

Miután a 2k felépült és mindkét bitt.-t és monitort felismerte egyszerüen elindítottuk a progit ami Telnet-et emulálva gond nélkül futott. 2 felhasználó egyszerre dolgozhat a feltétel, hogy a mindketten más folymatot végezzenek. pl.: kiosztás/terhelés az egyik míg pénztár és kassza nűveletek a másik.

Amint látható nem kell hozzá 100ezres hardver csak jó program.

(ja a grafikus kártya 1 ATI 9250 es amit a cég a gyáttótól 14500 ért vásárolt)

[root]

És nem tudtok valamit a Linuxos megoldásról. Tényleg létezik ahhoz is ilyen szoftver?

diablo

@[root]:

A linux alapvető különbsége a windows-hoz képest a több felhasználó támogatása. Tehát a linux kifejezetten arra készült, hogy akár 12 felhasználó használja egyszerre a gépet! Persze ehhez hardver is kell de szoftver semmiképp sem. Ha 2 monitort 2 bill.-t 2 egeret löksz a géphez, és utána kezded telepíteni a linuxot a telepítő automatikusan, elosztja az erőforrásokat.

Mivel a linux alapból tud 12 virtuális terminált, a több felhasználót 1 monitorral is ki lehet próbálni. Viszont arra oda kell figyelni, ha duplikáljuk a perifériákat, akkor a virtuális terminálok száma is csökken. Vagyis 2 monitor 2 bill. 2 egér esetén az egyes valós terminálhoz már csak 6 virtuális terminált kapunk.