dryeti Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Érdekes dolgokat kérdeznék: Az egyik, hogy hogyan néz ki egy USB kábel keresztbe vágva? És hogy lehet-e konyhamódszerekkel hosszabbítani? Mondjuk több tíz méterre? Az a helyzet ugyanis, hogy laptopomban van egy PCMCIA-s x-micro típusú 11g-s WLAN kártya. Ezzel a laptoppal a szomszédban is szeretnék internetezni, az otthoni PC nethozzáférését használva (megosztva). Ahhoz, hogy ez mûködjön, a nagy PC-n lévõ USB-s x-micro típusú 11g-s WLAN adapterhez tartozó USB port kivezetését kellene meghosszabbítanom mondjuk 50-60 méterrel. Ekkor az erre a pc-rõl csatlakozó USB-s WLAN adapter hatósugarába pont beleesne a szomszéd ház is. (USB 2.0) Szóval ez lenne a problémám... Megoldható hosszabbítással, vagy más pénztárcakímélõ megoldást javasoltok? Nagyon köszönném a válaszokat, ötleteket!
Greene Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Van egy határ, kb. 5 méter körül, ameddig az USB-t hosszabbítani lehet.
Sanzi Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Én nem tudok róla semmit, hogy lehet-e ilyen hosszût csinálni, viszont kiváncsi lennék arra, hogy miért nem lehet? Ekkora az interferencia? Az lehet, hogy kisebb lenne az adatátviteli sebesség, de mondjuk 6 méter után nem érzékelne semmit? Nah, majd egyszer kipróbálom... Baromi kiváncsi lettem.
dryeti Posted July 21, 2005 Author Posted July 21, 2005 Kösz! Szóval szerintetek több 10 méterrel ne nagyon próbálkozzak? Ha tehát ez nem lehet megoldás, van valami "kültéri továbbítóegység" ami megnövelné a kis USB-s vagy PCMCIA-s "izé" hatótávolságát?
atzs Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 Igen. Egy szabványos (maximum 100m) UTP kábel, de ha kültéren vezeted, akkor inkább STP (Unshielded Twisted Pair vs. Shielded Twisted Pair - utóbbi árnyékolt) + egy WLAN felülettel ellátott broadband router. Az eredeti terveid szerint: Desktop PC USB portja - USB - Wlan adapter - éter - laptop E helyett: Desktop PC hálókártyája - STP - Wlanos router - éter - laptop Ehhez persze kell 230V is... Kérdés, nem egyszerûbb-e simán kihúzni egy STP kábelt, egyik fele otthon a gépedbe, a másik a szomszédban a laptopba. Persze ez a megoldás csak akkor jó, ha tényleg csak néha kell, és nem így akarod a netet megosztani a szomszéddal. A kültéri kábelezéstõl a profik általában nincsenek elragadtatva.
dryeti Posted July 21, 2005 Author Posted July 21, 2005 Köszi ismét! Ez meg lett mondva Hát igen... ez lenne a legegyszerûbb, de akkor a laptoppal csak egy helyben lehetnék... vagyhátpersze mászkálhatnék kábelestõl... meglátjuk... mennyi lehet ennyi kábel? mármint árban... Esetleg egyéb vájörlessz megoldás?
Humberto Posted August 10, 2005 Posted August 10, 2005 Ezt az "USB kábel hosszabbíthatóság" témát én is alaposan körbejártam, ( én webkamerát akartam biztonsági kameraként használni) Nekem is azt mondták, hogy 5m max. NEm tudom, hogy létezik e USB kábellel is olyan vagy hasonló jelismétlõ mint UTP kábel esetében. Ha létezik akkor érdekel hol lehetne beszerezni, mert én sem tettem még le a témáról!! Valaki említett nekem valami "aktív kábelt" de az nem tudom milyen...
arpsoft Posted August 11, 2005 Posted August 11, 2005 Lehet kapni USB repeater kábeleket, 5 m hosszban. Pl a ViaLAN-nak vannak ilyen termékei.
Recommended Posts