Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Optikai meghajtó beszerelése

Kovács Dávid ( Davs )

Recommended Posts

Kovács Dávid ( Davs )

Hy!

Volt nekem egy DVD olvasóm, és egy CD íróm. Azután vettem most egy DVD írót. És most mind a hármat egyszerre szeretném mûködtetni.

Minden be van szúrva mindenbe, csak a DVD-íróba kellene egy IDE kábel (az a széles izé). A DVD olvasó és a CD író össze van kötve, azok mennek. De csak 2 hely van az alaplapon az IDE kábelnek. Arra gondoltam, hogy még a HDD-ét felhasználom. Mert ugye egy IDE kábelen 3 valami van. Így 2 részre osztja az egész kábelt. Van egy hosszabb, meg egy rövidebb rész. Nos, én azt szeretném, hogy a hosszabb rész lenne a HDD és az író között, a rövidebb pedig az író és az alaplap között. Azt szeretném csak kérdezni, hogy ez így jó megoldás-e? (Biztonságos, megbízható stb.)

Köszi!

eremit

"... egy IDE kábelen 3 valami van... Így 2 részre osztja az egész kábelt ..."

Három valami = három csatlakozó. A kék megy az alaplapba, a másik kettõ a master, ill. a slave. Nem célszerû atapi eszközt hdd-vel közösen egy kábelre tenni. Az lenne jó, ha SATA winchestered lenne.

Gereby

Elfogadható. El tud így mûködni. Mondjuk én a helyedben a DVD írót és a CD írót raknám egy kábelre úgy hogy a DVDíró legyen a kábel végén és master a CDíró meg slave. A vinyó mellé meg be az olvasót slavere és a vinyó legyen a kábel végén.

Utólag: Eremit megelõzött :) és igaza is van de éppen az én módszeremmel is jó tud lenni

Kovács Dávid ( Davs )

Nekem talán ATA van. Leglábbis kb. ez volt az Everestben. De lehet ,hogy rossz helyen kerestem.

eremit

@Davs

Te tudod, hogy mi jó neked, de három optikai szvsz fölösleges. Egy DVD-író meg még egy másik elegendõ is lehet. Azt hiszem, azokat az eszközöket célszerû egy kábelre tenni, amik között gyakrabb az adatmozgatás.

Kovács Dávid ( Davs )

Akkor azt hiszem, hogy a CD írót eltávolítom. Majd odaadjuk valakinek, vagy megpróbáljuk elsózni! Köszi a tanácsokat!

eremit

Én pont így voltam ezekkel az optikai eszközökkel. Egy CD-íróm és egy DVD-olvasóm volt. Mûködtek azok rendben. Vettem egy DVD-RAM-ot, és most nincs olyan zsúfoltság - a gépemben, viszont nagyobb a zsúfoltság - a polcon. A két régit nem tettem be. Minek? Elajándékozom az Üdvhadseregnek vagy a 'halmozottan hátrányos helyzetû egykori/mostani minisztereknek'. :nevet:

(Elnézést, ha valakit megsértettem. Csak tréfa volt. Színesíteni akartam a hozzászólást.)

Kovács Dávid ( Davs )
:D Ez jó! De azért a DVD olvasót megtarthattad volna, úgy gyorsabb lett volna az írás...

eremit

Úgy érted, benntarthattam volna. Milyen írást gyorsít?

Gereby

Gondolom Davs arra gondol hogy ha DVD-t másolsz

Kovács Dávid ( Davs )

Igen, arra...

eremit

Jó. Így értem, és úgy van.

• 4 weeks later...
Lex

A topik már egy ideje nem aktív, de most olvastam és szeretném kiegészíteni.

@Davs

Azt hiszem, azokat az eszközöket célszerû egy kábelre tenni, amik között gyakoribb az adatmozgatás.

Pont fordítva. Azokat az eszközöket célszerû egy kábelre tenni, amik között nem akarsz adatot mozgatni, vagy másképp: nem egy idõben akarod mûködtetni õket. Ugyanis egy kábelen egyszerre csak egy eszköz kommunikálhat, ezért ha az egyik mûködik, a másiknak várnia kell.

Ha az egyik meghajtóról adatot másolsz a másikra, akkor nem egymásnak küldik a kábelen az adatot, hanem mindig az alaplapi vezérlõhöz (az meg a procnak, vagy közvetlen a memóriába DMA) és onnan megy az adat vissza a kábelen a másik meghajtóhoz, tehát célszerû ezeket külön kábelre tenni, mert akkor mindkét kábelen egyszerre tudnak adatot küldeni és fogadni. A DVD írók leírásában is benne van, hogy célszerû külön kábelre tenni (a vinyótól) és masternek beállítani.

A fenti felállás esetén:

Primary Master: vinyó

Primary Slave: DVD olvasó

Secondary Master: DVD író

Secondary Slave: CD író

Más felállás esetén is célszerû a fenti kiosztást használni, csak a hiányzó sort kihagyni. Így ha DVD-t másolsz a két DVD között, akkor külön kábelt használnak, ha a vinyóról írsz a DVD-re, vagy a CD-re, akkor is külön kábelen megy az adat oda és vissza. Csak akkor lassul be a dolog, ha a DVD olvasóról másolsz a vinyóra, de ezt ki lehet kerülni a DVD író használatával.

Másik dolog: Az IDE kábel végén és közepén lévõ csatlakozó teljesen azonos és nem lehet egyiket sem master-nek vagy slave-nek nevezni. Ez csak a jumperen múlik. (A CS-t célszerû elfelejteni, mert csak veszekedés van belõle) A kábelen a két csati fizikailag párhuzamosan van kötve, tehát azonos paraméterekkel rendelkeznek. A régi floppy kábelen volt egy csavarás miatt az egyik az A, a másik a B meghajtó. De az IDE kábelen nincs csavarás. Az, hogy egyes gyártók ráírják, hogy master, meg slave, az inkább a nagyon kezdõknek van, nehogy megijedjenek, hogy most mejikbe dugja. A két csati kb. olyan, mint a 220-as elosztó két aljzata. Viszont a kábel végén lévõ csatlakozó hibaérzékenyebb, mert ha a kábel közepén lévõ csatlakozónál sérül a kábel, akkor a végén nem fog mûködni. Ebbõl adódhatnak a „különbségek”.

atzs

Még valami. Az optikai eszközök általában nem ATA100-asak, a HDD-k pedig igen. Márpedig ha két különbözõ sebességû eszköz van ugyanazon a kábelen, akkor a vezérlõ a lassabb eszköz sebességével dolgozik. Ergo HDD mellé csak végveszélyben teszünk optikai eszközt a kábelre.

Lex

@atzs:

Ezzel nem értek egyet, mivel volt már az ATA 133-as vinyóm mellett egy ATA 33-as DVD-olvasó és a vinyó-nál a tesztprogik (Everest, …) ATA 100-at (UDMA5)-öt írtak max.-nak is, meg aktuálisnak is (az alaplapom csak ATA100-at tud). A HDTune pedig 57 MB/sec sebességet mért olvasóval és olvasó nélkül is. Burstnek pedig 71 MB/sec-et. Ez pedig nem éppen UDMA33! Szerintem a vezérlõ mindkettõt a saját sebességén kezeli.

payskin

Nahát, ezek szerint ez is átment városi legendába? :pislog:

Lex

Mármint az, hogy lelassul a vinyó, ha mellé teszek egy DVD meghajtót?

atzs

Pontosan. Régebbi vezérlõknél ez tudtommal így volt, bár sosem mértem ki, elfogadtam a szakírók megállapításait.

• 3 months later...
Zsolt88

Szia mindenki.

Vettem egy pioneer 110 dvd írót. Mit és hogyan kell csinálnom, hogy a gépben legyen és üzemeljen. Az alapoktól kezdjétek!!

Nagyon az alapoktól.

Köszi

kori

Mindenképpen áramtalanítsd a gépet. A csatlakozókat nem lehet rosszúl rádugni. Nem bonyolúlt mûvelet. ;) Miután összekötöttél mindent akkor kapcsold be a gépet. Az XP mindjárt felismeri az új hardvert. :)

Kovács Dávid ( Davs )

2 kábel van. Az egyik, a kisebb az író jobb oldalába megy, ebben van 4 db. kis tüskeféle. Mellé kell az IDE kábel, ez szélesebb, 40 esetleg 80 eres.

Zsolt88
Mindenképpen áramtalanítsd a gépet. A csatlakozókat nem lehet rosszúl rádugni. Nem bonyolúlt mûvelet. ;)

Nemsikerült. Van már a gépben egy dvd olvasó.

abba bevan dugva egy csatlakozó, melyen van még egy olyan csatlakozó.

Azt rádugtam az íróra + a 4 soros tápot, de semmi.

Nem üzemel. És az olvasó is eltûnik

(írtam hogy részletes leírás hiányzik az amatõtök számára)

titusz1

Helyezd el a meghajtót a gépházban. Nézd meg, hogy hova van kötve az alaplapon a winchester és ha van akkor a másik optikai meghajtó. Minden attól függ, hogy mennyi eszközöd van. Ha csak 1 winchester és egy 1 optikai meghajtód van akkor nagyon egyszerûen a (remélem)kapott adatkábelt bedugod abba a IDE foglaltba ahol még nincs semmi (az alá a csatlakozó alá ahol a winchester van). A másik végét értelem szerûen bedugod a meghajtóba. Keresel egy szabad tápcsatlakozót (fehér 4 lyukkal a nagyobb). Bekapcsolod a gépet és megnézed, hogy mûködik-e.

Megpróbáltam a legegyszerûbben elmagyarázni.

Ha nem mûködik vagy nem ennyi eszközöd van ilyen elrendezésben akkor írj vissza.

Van még valami amivel nem akartalak bezavarni, de azt csak akkor írom le ha mindent megtaláltál megcsináltál és nem mûködik.

Röviden ennyi. :D

Zsolt88

Az xp nem ismeri fel az írót.

És az olvasó is eltûnt.

2 db vincsi és egy dvd olvasó van benne.

A vincsesztert könnyen sikerült betenni, az üzemel redesen.

titusz1

Akkor most jön jumperelés. Nézd meg a meghajtó hátulján a kicsi fehér pöcköt(jumper) , hogy hova van dugva a meghajtó tetéjén van egy ábra, hogy milyen módban van.

:nyíl: master (MS)

:nyíl: slave

:nyíl: cable select (CS)

ha ez adatkábelen két eszköz is van akkor nézd meg a másikat is.