Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Pólónyomtatás

szaLAMAndra

Recommended Posts

szaLAMAndra

Nem újdonság, de mégis szerintem sokak számára - vagyis én is beletartozom - "ismeretlen" eljárással lehet polót nyomtatni. Én is csak elméleti síkon hallottam róla, így szeretném, hogyha valaki tud valami gyakorlati leírást adni az egész mûveletrõl, azt megkérném, hogy fejtse ki e topic alatt. Ha PDF leírás létezik ilyenrõl, akkor azt is szívesen várom.

Elõre is kösz mindenkinek

szaL4M4ndra

Adani

Ha jól sejtem kell hozzá egy színes tintasugaras nyomtató, és egy speciális papír, arra tükrözve kinyomtatni a képet, és rávasalni a pólóra. Egy-két mosásig biztos tartós lesz, de elõbb-utóbb a mosógép ledötzsöli róla a mintát.

ProFiler

:nyíl: veszel pólóra vasalható, nyomtatható papírt;

:nyíl: a kívánt képet elkészíted a számítógépen;

:nyíl: még a nyomtatás elõtt tükrözöd az egész oldalt;

:nyíl: a papír megfelelõ (megjelölt) oldalára kinyomtatod;

:nyíl: ráteszed a pólót egy sima, egyenletes lapra;

:nyíl: ráhelyezed az általad jónak talált helyre a nyomtatott képet;

:nyíl: vasalóval jól belevasalod (tipp: elõtte egy kicsit nedvesítsd be a póló ellenkezõ oldalát);

:nyíl: egy ideig állni hagyod, majd leszeded róla a fóliát

Ciao.

• 2 weeks later...
szaLAMAndra

De olyan speciális papírt honnan tudok beszerezni, milyen üzletben, számtech. bolt vagy papírbolt?

Válaszért elõre is köszönet

szaL4M4ndra

Adani

Papírboltokban is szokott lenni, vagy nagyobb árúházakban, számtech boltokban.

ProFiler

Pl. a legegyszerûbb, ha bemész a Media Marktba, vagy a Saturnba.

Ciao.

• 1 month later...
Atys

HI!

A pólónyomtatáshoz nem fontos (sõt néha káros!) tükrözni a nyomtatandó képet, mert, ha pólóra nyomtatást választod a nyomtatási adathordozóknál, akkor egyes nyomtatók (Canon Pixma IP4000 biztosan) automatikusan tükrözik a képet nyomtatáskor. (és ha te elõtte tükröztél, akkor az visszatükrözi :D )

Szóval ezt ki kell próbálni!

• 2 months later...
Atys

Hi!

Valahol olvastam, hogy van spéci anyag direkt színes pólókhoz. Valaki tud róla esetleg?

Mert ami van a boltokban általában, az fehér pólóhoz van.

Pötyi23

A pólóra vasalható anyag sajátossága, hogy elsõsorban fehér felületen az igazi. A többi hordozón jól látható körvonalai maradnak. Ezzel csak annyit lehet tenni, hogy egy jó kézügyességgel megáldott ember kivágja a kép mentén , és akkor bármilyen színû pólón jól mutat!

DE: Mi a srácokkal egyik karácsonykor a csajainkat megleptük egy-egy olyan pólóval, ahol a fejünk van középen, az egyik kezünk a khm... mellkasukon, a másik meg hátul a fenekükön. Ilyen esetben a hajszálakat és az ujjakat például lehetetlen így megcsinálni, mert olyan kis sáv marad csak az anyagból, ami az elsõ mosás után leválik.

És ami nagyon fontos: ezeket a pólókat CSAK ÉS KIZÁRÓLAG KIFORDÍTVA szabad mosni, mert így a mosógép hosszabb idõ után sem teszi tönkre a mintát. De egyre több olyan hely van (Veszprémben 2-t is tudok), ahol 500 Ft-ért megcsinálják neked 1 nap alatt, ha a képet beviszed. Ez szerintem olcsóbb, mint papírt keresni, kinyomtatni, felvasalni, stb.... Mert ugye ha te elrontod, kuka, jöhet a következõ, plusz pénz. Ha õk elrontják, garanciális a csere. (Sõt, pólót is biztosítanak hozzá, 800Ft-ért, azt hiszem)

nagygabor

Azt sem kell elhanyagolni, hogy õk tartósabb technikával csinálják. ;)

Atys

Nekem nem jó lett szürke pólón, a színek a póló színe miatt teljesen sötétek lettek.

Milyen tartós technikával csinálják?

nagygabor

Azt nem tudom. Talán szitanyomás?

Chabi1
Ez szerintem olcsóbb, mint papírt keresni, kinyomtatni, felvasalni, stb...

Én még tavaly érdeklõdtem egy közeli nyomdánál ahol póló nyomtatással is foglalkoznak:

Szitázott pólónyomás 4szín

Elõkészítés:(szitakeret+film 4x3000 Ft)

Nyomás: pólónként kb4-500 Ft

Digitális: Elõkészítés kb 1000 Ft

Pólónként kb 1000-1200 Ft

2004 június 29 :hááát:

nagygabor

Az árak azóta sem változtak. Nyomdában biztos, hogy nem fogod olcsóbban megkapni.

Ott csak nagy tételben éri meg.

Atys

Digitálisnál mit kell elõkészíteni 1000 forintért? Be a gépbe az adat, aztán nyomtatás... (vagy még retusálják is a képet, mert akkor meg olcsó az 1000 Ft).

nagygabor

Nem Nem.

Mond az valamit neked, hogy CMYK csatornákra bontás? Azt csinálják.

Atys

Igen mond valamit... de ezt pilla perc egy grafikus prg-vel.

Pl.: Gimp: Kép/Mód/Szétbontás

Ennyiért egy ezres? Nem is rossz munka... ;)

nagygabor

Igen. ennyiért egy ezres, mert az már egy megkezdett ora. Lagalább is abban a nyomdában ahol mi nyomatunk, ott annyi. Ezért viszem oda készen a kiadványt. Nem kell vele semmit sem csinálni, csak be a gépbe. Így kb. 5-10 forintot is megtakatitunk az egységárból. ;)

Doc

Hali!

Én is szeretnék nyomtatni, karácsonyi ajándéknak. Néztem papírt, de elvileg arra csak tintasugarassal lehet nyomtatni. Olyan papír nincs, amire lehetne lézerrel nyomtatni?

Más:

Van egy kis méretû képem, amit szeretnék nagyítani a nyomtatáshoz. Sajna BMP, így még corellal sem tudtam "tisztán" nagyítani. Van erre megoldás?

Tudtok mondani olyan boltot pesten, ahol csinálnak ilyet, mert elég sokat nézelõdtem a neten, és nem találtam.

Kösz!

Giraffe1
Igen mond valamit... de ezt pilla perc egy grafikus prg-vel.

Pl.: Gimp: Kép/Mód/Szétbontás

Ennyiért egy ezres? Nem is rossz munka...  ;)

És az alatt a "pilla perc" alatt készen is van a film és a szita, ugye? :upsz:

Sõt a szitának - amit utána másra már nem használhatnak - is van némi önköltségi ára, amiért az az ezres messze nem olyan sok.

De arra is kíváncsi lennék, hogy egyszer ellenõrizted-e, hogy a Gimp négyszínre bontásának mi az eredménye? Mert azért egy korrekt RGB->CMYK átalakítás és a színrebontás (fõleg ha van 1-2 "apró" beállítás, mint pl. szövegek alátöltése stb.) akkor azért nem is olyan egyszerû feladat.

Én is szeretnék nyomtatni, karácsonyi ajándéknak. Néztem papírt, de elvileg arra csak tintasugarassal lehet nyomtatni. Olyan papír nincs, amire lehetne lézerrel nyomtatni?

Kell(ene) lennie, hiszen például a Városkapuban színes fénymásolót használnak évek óta, és az - ebbõl a szempontból legalábbis - elvileg ugyanaz a technológia, mint a lézernyomtató.

Van egy kis méretû képem, amit szeretnék nagyítani a nyomtatáshoz. Sajna BMP, így még corellal sem tudtam "tisztán" nagyítani. Van erre megoldás?

Mit jelent a "kis méretû"? És Corel mivel próbáltad nagyítani? Draw, Photo-Paint, Paint Shop Pro? Elfogadhatóan 2, max 3-szorosára lehet egy képet nagyítani, de nem lesz szép a végeredmény.

Egy kép miatt nem igazán éri meg, de a legjobb megoldás még mindig a PhotoZoom Prof, amit momentán itt találsz meg (tulaj váltás volt ismét).

De érdemes próbálkozni az ingyenes IrfanView és FastStone Image Viewer programokkal is, mert ezekben jobb méretezõ algoritmusok vannak, mint a profikban :démonikacaj:

Doc

Giraffe:

Akkor csak én nem találtam, és ezek szerint az electro world sem a legfelkészültebb ebben a témában :) .

Mivel a kedvencem az irfanview, így azzal próbáltam, és tényleg jobb az eredmény mint corel Photo-Paint-al. Akkor jó tudtam, hogy itt vannak a BMP korlátai.

A kérdés:

Lehet BMP-t vektografikussá konvertálni? Mert azzal gond nélkül lehet dolgozni.

ui: A városkapu-s boltról tudsz valami pontosabb koordinátákat adni?

Giraffe1

Nem ez lenne az elsõ eset az EW esetében :démonikacaj:

Az IrfanView-val csak akkor kapsz jobb eredményt, ha méretezésnél nem bicubicot, hanem pl. Lánczos szûrõt használsz. Ez egyebként nem a BMP korlátja, hanem a pixelgrafikus képeké (amit esetleg a JPEG tovább tud rontani).

A válasz: át, de erõsen tartalomfüggõ. Javaslom megtekintésre az erre szakosodott CorelTRACE-t, amit ugyanazon a CD megtalálsz, amirõl a Corel PHOTO-PAINT-et telepítetted :upsz:

UI: Budapest, Kálvin tér. Házszámot nem tudok, de ha elindulsz a Nagy Csarnok felé, akkor nehezebb eltéveszteni, mint megtalálni.

Doc

Danke!

Utánanézek a dolgoknak.

ui: Kira ez a Lanczos szûrõ :lol:

• 10 months later...
mike79

Hello Sziasztok! Valaki letudná irni hogyan kell polo nyomtatáshoz a képet tükrözni

kfx

A nyomtató beállításai közt a legegyszerûbb.