Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Ismeretlen csatlakozó a tápon

Sanzi

Recommended Posts

Sanzi

IPB kép

IPB kép

Van a tápon egy olyan csatlakozó, amirõl halvány fogalmam sincsen hogy mi. Nem is lényeg, csak szeretném tudni, hogy mi ez.

Gereby

Ez engemet is érdekel bár azt tudom hogy egy fél AT-alaplapi csatlakozó.

Kipróbáltam egy AT-s alaplapon de nem igazán mûködött...

google

Na igen, valami P4-es csatlakozó, vagy hogy hívják...

Nem tudom, mire való :upsz: , de az ASUS-alaplapomban már volt neki hely. :D

A Chieftec kézikönyve viszont úgy, ahogy van, kihagyta a dolgot. :S:hááát:

Az ASUS könyvét pedig természetesen nem találom. :D

Gereby

Szó sincs p4-es csatlakozókról, Mondom hogy a régi AT-s tápoknak-lapoknak ilyen csatlakozójuk volt csak 2 volt belõllük a fekete kábeleknek kellett belül esniük és találkozniuk a pirosaknak meg kívül.

google

Akkor nem ugyanarról beszélünk. Pedig a képen látható cucc kísértetiesen hasonlít rá, de tény, hogy nem színes kábelei vannak. :hááát:

Chabi1
Az ASUS könyvét pedig természetesen nem találom. :D

Az ASUS weboldalán keresd ki az alaplapodat és ott nézd meg a manual-t (*.pdf) :ötlet:

google

Csak egy ATX Power Connector elnevezésû csatlakozónak ilyen az alakja. :hááát:

Az bizony az lesz. Már, amire én gondolok.

Ezen a képen a jobb alsó sarokban, nagy fehér.

(Az én alaplapom nem pont ez a típus, de tudtommal csak annyiban különbözik, hogy négy memóriafoglalat van rajta.)

utólag: most látom, ezen jóval több tû van, mint a topicban levõ csatlakozón. Szóval nem errõl van szó!

Gereby

Ennek szerintem köze sincs az atx-hez. Mondom hogy egy régi at-s csatlakozó.

Egyébként a link nem mûködik!

Sanzi

Nah, akkor mire is való pontosan? Addig ok, hogy AT-s, de miért van ilyen csatlakozó egy ATX-es tápon?

Utonium

Az nem AT-s, rosszul mondja Gereby, hanem egy ATX-es kisegítõ tápcsatlakozó. Azért fejlesztette ki az Intel ezt a szabványt (legalábbis azt hiszem õk voltak), hogy ha egy alaplapnak többre van szüksége 18 Ampernél a +3.3V-os ágon, vagy 24 Ampernél a +5V-os ágon, akkor ez a kisegítõ csatlakozó szállítsa a "többletáramot".

Greene

Nem AT-s mert akkor kettõ lenne belõle. Utinak van igaza ;)

Gereby

Hmmm...

Legalább már ezt is tudom... Csak mért kellett pont olyan csatlakozót rakni rá....

Sanzi

De akkor erre a csatlakozóra csak speciális alaplapnak van szüksége? (Mert még egy embert se láttam, akinek szüksége lett volna erre a csatira) Meg akkor ez ugyan olyan, mint az ATX-es tápcsatlkaozó, mely a tápból az alaplapnak viszi az áramot, csak pont ennek a csatlakozónak ad egy kis plusszt. Mármintha használjuk... OK, köszi mindenkinek! De legfõképpen neked Utonium...

arpsoft

Én eddig csak AMD-s lapokon láttam ilyen csatlakozót. Valóban a proci többlet igényét hivatott kiszolgálni.

Gereby

Hmmm.....

Eszembe jutott valami....

Késõbb nem erre találták ki a 12V-os plussz csatlakozót meg a 24tûs alaplapi csatlakozót??

Mert a legújabb szériás chieftech-es tápomon már nincs csak a +12V meg a 24tû.

Utonium

A +12V-os csatlakozót azért találták ki (szintén az Intel követte el), mert egyszerûen szükség volt még egy 12V-os csatlakozóra. Mivel a fentebb taglalt kisegítõ tápcsatlakozó nem rendelkezik 12V-os ággal (csak +3,3 illetve +5V-ot szolgáltat) és az alaplapi 20 tüskés tápcsatlakozónak is csak egy darab 12V-os ága van, ezért muszáj volt valami még újabbat kifejleszteni, ugyanis az egyre nagyobb fogyasztású processzorokhoz az alaplapi feszültségszabályzónak mindenképpen kellett. Egyébként ha valakinek a tápja nem rendelkezik még ilyennel, akkor egy sima molexbõl is lehet ilyet kreálni, de kevésbé barkácsoló kedvûek vehetnek átalakítót is hozzá, mert bizony létezik ilyen is.

A 24 tûs alaplapi tápcsatlakozóra pedig a PCI Expresses VGA-k miatt volt szükség, mert - ki hinné - azoknak már megint kellett egy önálló 12V-os ág. :)

• 1 year later...
Digital Silence

:!: Láttam ilyen csatlakozót, ami egy fél AT csati volt, egy komplett ATX-es mellett.

Ez egy industrial pc-ben volt, sajnos nem tudtam lefényképezni, pedig érdemes lett volna!

Ilyen gépeket nem igazán lehet látni az "utcán".

Volt benne egy-akkor még csúcs technikának számító-P1-es lapATX Philips, 233MMX, 2x32MB EDO RAM, S3Virge 4MB, 2GB Quantum Fireball. A lapon egy PCI foglalatban volt egy kártya-valami spéci-amin egy szalagkábel volt, ennek a másik vége szintén egy PCI kártya volt. A lap felett volt egy fél-lap, amin volt 6db PCI foglalat. Az elöbb említett szalagkábeles PCI kártya ebbe a lapba csatlakozott. Ezen a fél-lapon is volt egy 233MMX, és 2x32MB EDO, és más nem volt. Ennek a lapnak jött a kakaó azon a fél AT táp csatin. Ebben a lapban voltak a mérõkártyák, és olyan Matrox videokártya, aminek 2x4 bemente volt. :!: