Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Réteg és maszk használata


bvoneki

Recommended Posts

bvoneki

Adobe Photoshop CS vagy Paint Shop Pro 8-ban szeretnék layereket használni, csak ezen a téren elég kezdõ vagyok. Háttérképet szeretnék csinálni sok kisebb képbõl, és most kivételesen nem blurral akarok átmenetet csinálni köztük, hanem úgy, hogy a képek szélénél egyre nagyobb átlátszóságot szeretnék beállítani. Annyit azért tudok, hogy ezekhez a kis képekhez kell majd hozzárendelni egy-egy szürkeárnyalatos maszkot, ami megadja, hogy a kiskép adott képpontja mennyire átlátszó legyen. Csak ezt a mûveletet nem tudom, hogy kell: hogy maszkot rendeljek a kis képekhez. Mivel nem konstans átlátszóságot akarok egy kisképnek, hanem csak a szélénél kellene átmenetesen elátlátszósítani. Tudnátok egy kis felvilágosítást adni ennek a gyakorlati megvalósításával kapcsolatosan? :)

Link to comment
Share on other sites

intruder

Mennyire értesz a Photoshophoz? Csak mert amit szeretnél azt rengeteg módon meg lehet oldani. Nem tudom hogy fogamazzak ;)

Maszkokat alkalmazni, nagyon sok módon lehet fôleg ha egy montázsról beszélünk, amit gondolom Te is szeretnél most csinálni. Lehet blurral is vagy gradientel, lehet trükközgetni az

adjusment layerekkel, vagy akár alpha csatornákkal, és persze ha a igazán szépet akarsz akkor kézzel csinálod, használod a radírt és az ecsetet is.

 

Azért egyet leírok, hogy lásd a maszk m?ködését:

 

uj doksi. töltsd ki pl fehérrel. aztán uj layer. huzz egy négyzetet az uj layerre a Rectangular tool-al (gyorsbill:M) majd ezt töltsd ki feketével (shift+backspace és válaszd a black-et).

vagy ha az elô ill. háttér feketére van állitva a paletán akkor alt+backspace vagy ctrl+backspace. ne szedd le a kijelölést hanem csinálj egy uj layert és a shiftet nyomvatartva

húzdd arrébb a kjelölést (elôbb klikk aztán shift mert forditva csak hozzáadsz a kijelöléshez)ugy hogy a fekete négyzetetdnek kb a felét még takarja. majd az uj

layereden töltsd ki az arrébbhuzott kijelölést pirosra. ha ez meg van szedd le a kijelölést (ctrl+d)

a piros négyzeted layerén ami most elvileg a layer3 nevet viseli csinálj egy maszkot. a layer paletán alul balról a második, kis szürke négyzetben fehér kör. majd a piros négyzeted layerén

klikkelj a piros négyzetre mert most a maszk van kijelölve, majd ctrl+klikk jelöld ki a négyzeted.

ha ez meg van, akkor klikk vissza a maszkra majd a gradient toolt (G) ugy állitsd be a felsô legördülô menüben hogy Foreground to transparent legyen és mellette a kis felsorolásban a linear gradient legyen kijelölve. ha ez is meg van már csak huznod kell egy gradientet a piros négyzetedre ugy hogy a kijelölésen kivülrôl inditod hogy ne maradjon a négyzetednek kerete véletlenül se és kb a négyzet közepéig huzod. ha nyomod a shiftet közben akkor egyenesen huzza az átmenetet. ha esetleg rossz irányba huzná a gradientet akkor felül kapcsold át a reverse boxot. ha meg vagy és tul átlátszo lett akkor még a layer a maszkal együtt tologathatod a megfelelô helyre, illetve

ha kikapcsolod a layeren a maszknál a kis kapcsot akkor tudod külön a maszkot illetve külön a négyzeted mozgatni. persze a maszk bármikor szerkeszthetô radirral brushal vagy amivel tetszik, illetve adhatsz neki egy kis noise-ot hogy ne legyen csikos vagy ha úgy adodik huzhatsz rá még egy vector mask-ot is de ez már megint egy másik történet...

maszkolás alapok 1. lecke vége :):)

ha valami nem müködik vagy nem érthetö, írj mert akkor elkavartam valamit a kisregényemben :)

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Egy részénél elakadtam. Vasárnap estefelé gépközelben leszel? Benne vagy abban, hogy vasárnap 16h után megadnám az IP-met, és te WinVNCvel csinálnád meg nekem? :)

Link to comment
Share on other sites

intruder

Photoshop van WinVNC van, ICQ van ugyhogy már csak azon múlik, hogy vasárnap délután hol leszek, de megoldjuk valahogy. Majd küldök e-mailt, hogy ne itt offtopikoljunk :)

Link to comment
Share on other sites

benkovics

Szerintem ez nem offtopic, és pl. engem is érdekelne! Írjátok csak le nyugodtan! 8)

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Intruder, most itt vagy? Mert akkor priviben megadnám az IP-met. Sajnos ICQ-m nincs, csak MSN-em, meg Skype-om.

Link to comment
Share on other sites

intruder

Bocs hogy tegnap nem voltam, késô este értem csak haza.

De mindegy is, mert akkor a WinVNC-s megoldás helyett lehet hogy használhatóbb, hogy csináltam egy kép sorozatot lépésenként, hogy mit hova mikor mennyit...így mindenki megnézheti akit érdekel. Sajnos nincs olyan ingyenes tárhelyem ahová feltölthetném de ha valamelyikötöknek van és feltenné akkor elküldeném e-mail-ben és nekem nem kellene csak ezért regisztrálnom egyet.

 

Na? :hááát:

Link to comment
Share on other sites

benkovics

Oké!

Én felteszem! Igaz csak este 11 után! És html-ben küldöd?

Link to comment
Share on other sites

intruder

Nekem jó az este is...jpegben van meg, 2.5 mega...sajnos HTML-t nem tudok gyártani mert az otthoni gépem szét van szedve...

Link to comment
Share on other sites

intruder

Na jó, mégsem volt annyi meló ma mint ahogy számítottam, és az ôsidôkbôl elôbányászott elfelejtett jelszó kérésével felpakoltam... 8)

 

Photoshop

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Wow! Ezer köszönet!!

El is készült a hátterem.

Link to comment
Share on other sites

benkovics

Nagyon szép lett! Gratulálok! :taps:

 

@Intruder!

Köszi szépen!

Link to comment
Share on other sites

eremit

@bvoneki

 

Nagyon szép! Háttérképnek (is). :lol:

Link to comment
Share on other sites

intruder

Nnna. Örülök, hogy érthetô volt az ábra sorozat :) Elsôre nem is rossz, bár a jobb sarokban, az arca bal oldalán a hajára és alul is a jobb alsó sarokban a nyakánál a lángnyelvekre is ráengedhetnél egy kis Selective Colort, mert ott ahogy a szôke haj átfedésbe került a narancsos sárgás lángokkal a cyan egy kicsit "odaégett", azért ilyen zöldes kékes helyenként. Érdemes lenne egy maszkon (azt már úgyis tudod hogy kell) a selective colorban a Pirosból a feketét kihúzni, a feketébôl és a neutralsból a cyant kivenni és egy kis sárgát hozzáadni.

 

A szôkével mindig vigyázni kell (nem csak a photshopban :D), könnyen elkapatja magát, ha nem figyel az ember :) A selective Color használatához viszont érdemesebb CMYK-ra váltanod, majd ha kész vagy akkor RGB-re. Sokkal szebben tudsz dolgozni, persze azért figyelni kell a színkonvertáls hatására, mert az is pont a cyan szineknél pl. a homogén kék égnél tud nagyon kibukni.

 

Feltettem ide a korrigált jpg-et, sajnos psd-t nem lehet feltölteni. Így viszont a színek a Te monotorodtól függenek, mert nekem a saját nyomdai profilok vannak belôve, és nem biztos hogy ugyanugy fog látszani minden a monitoron mint kellene...azért remélem látszik majd a különbség.

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Köszönöm a dícséreteket. Végülis így utólag vajmi kevéskét lehet javítani a színegyensúly, avagy Selective color állítgatásával. Inkább a jobbfelsõ sarokban a haja bal részénél még kevésbé áttetszõnek kellett volna lenni h látszódjon a haj. De nekem így is megfelel. Majd a következõ montázsomnál jobban odafigyelek amikre mondtál.

 

És azt hogy lehet, hogy a maszkba írjak pl egy szöveget? És a betûknél pl átlátszóbb lenne a kép... Vagy ha kézileg akarok írni, akkor hogy lehet a maszkra egy "sprével" rûfújni tetszõleges görbét?

Link to comment
Share on other sites

intruder
És azt hogy lehet, hogy a maszkba írjak pl egy szöveget? És a betûknél pl átlátszóbb lenne a kép... Vagy ha kézileg akarok írni, akkor hogy lehet a maszkra egy "sprével" rûfújni tetszõleges görbét?

Na ezt most nem igazán értem. :upsz:

A betüknél átlátszóbb lenne kép? Minek ehhez maszk?

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Csináltam egy képet a elképzelésemrõl. Ezt úgy tudtam megcsinálni, hogy ecsettel írtam a maszkra. De hogyha én precíz szöveget akarok, és a Text gombra kattintok, akkor az nem a maszkra ír, hanem egy új layert csinál a szövegnek. :( Ugyanez a helyzet a síkidomokkal is, ha pl egy háromszöget vagy egy kört akarnék a maszkra rajzolni, akkor az nem oda kerül, hanem egy új layert csinál.

Link to comment
Share on other sites

intruder

Feltettem a képedre egy feliratot IDE , ha így akarod megoldani, ahhoz nem kell maszk.

 

Csinálj egy uj layert (ami a javitott képen a kék téglalap) és egy téglalapot tölts ki valamilyen színnel. Ne vedd le a kijelölést, hanem a háttér layeren jobb klikk, Layer Via Copy. Ezzel kivágtál egy részt a háttérbôl. Ez a háttérbôl kivágott réteg legyen a legfelsô réteged. Most csinálj egy text réteget, írd be amit akarsz. Persze a színes sávra írj.

Tehát a színes téglalapod legyen a háttér felett a text réteged legyen a színes téglalap felett és mindkettô felett az a réteg amit kikopiztál a háttérbôl. Ha így állsz akkor nem látod se a szöveget se a színes sávot hiszen a tájképbôl kimásolt részlet eltakarja. De csak addig, amíg össze nem groupolod a szöveggel. Ehhez tartsd nyomva az Alt-ot és vidd az egérmutatót a legfelsô és az alatta lévô text réteg közötti elválasztó csikra. Ekkor egy kis fekete nyil jelenik meg két kis karikával, és félrérthetô alakjával :D...klikk.

Ha jól csináltad megjelenik az átlátszó szöveged.... Ezután a színes sávon belül simán mozgathatod méretezheted a szöveged, az átlátszósága megmarad.

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Nekem mégiscsak egyszerûbb volna, ha a maszkkal tudnék akármit csinálni. Az ecseten és az átmeneteken kívül van rá mód, hogy általánosan bármit rátehessek egy layer maszkjára? Akár egy fekete-fehér képet? Mert ha én pl a szövegemet nem teljesen átlátszóra akarom csinálni, hanem 50%-osra, vagy más átlátszóságúra, akkor gondolom a te módszered már nem mûködik. Pl ha ilyet akarnék (nyomtatott "igazi" betûkkel), akkor azt már szerintem tényleg csak maszkraírással lehet megcsinálni.

Link to comment
Share on other sites

intruder
Mert ha én pl a szövegemet nem teljesen átlátszóra akarom csinálni, hanem 50%-osra, vagy más átlátszóságúra, akkor gondolom a te módszered már nem mûködik.

Öööööö...miért is nem? :hááát:

Mondjuk használhatnád a layer palettád tetején az Opacity vagy Fill opciókat. Kipróbálhatod a Text iletve a kitöltés rétegekre is külön külön. Érdekes nem? ;)

És ez nem az én módszerem, hanem 1db módszer a photoshop álltal felkínált sokszáz lehetôség közül. :)

 

:!: és nem maszkra írunk illetve nem maszkra hozunk létre alakzatokat, kivágásokat, hanem alakzatokat, kivágásokat, feliratokat készítünk és azokra alkalmazunk maszkot. Nagy különbség.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...