Mezofi 0 Share Posted June 28, 2005 Sziasztok, most ismerkednék a Delphi programmal, rendelkezésemre áll a Borland cég Delphi 7 programja. Sajnos nem tudom, hog vágjak neki, hogy valami eredményt érjek el. A prg beinditásakor egy olyan felületet kapok amely már elõre beírt sorokat tartalmaz, sajnos nem tudom mit töröljek vagy mire van szükségem. Gondolom, ha beírok egy programot , azt fordittatnom kell és csak utána tudom megnézni, de hol kell? Eddig már két könyvet szereztem be, de sajnos nem sok sikerrel kecsegtetnek. Azt sem tudom mit kell létrehozni elöször Formot vagy Frame-et vagy Unit-ot. Ha esetleg valaki használja Delphi 7-et, jó lenne ha tudna tanácsot adni, mit csináljak, hogy legalább a kezdés meglegyen. Az elsõ lépések a legnezebbek! Link to comment Share on other sites More sharing options...
google 0 Share Posted June 28, 2005 Szia! A kódból semmit ne törölj ki lehetõleg, azok azért nem felesleges sorok. Lefordítani az F9 megnyomásával lehet, vagy pedig az eszköztáron látható zöld nyílra kattintva. Fordítás után azonnal megnyílik külön ablakban, ez nem gond. Ha valami miatt kiakadna, a Run menüben (ahonnan szintén elindítható a fordítás ) van a Program Reset menüpont, az leállítja a futó programodat (vagy Ctrl + F2) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSaurus 0 Share Posted June 28, 2005 Amikor elindítod a Delphit, létrehoz egy új, üres projektet (azt hiszem, az a neve). Ez tartalmaz egy Formot (ami egy egyelõre üres Windows ablak, annak alapvetõ tulajdonságaival), meg egy Unitot, amibe be lehet írni különféle programsorokat. Ha megnézed az Unitot, már szerepel is benne a Form (igazából jönnek még létre fájlok ezeken kívül is, de azt majd késõbb...). Kattints az eszköztáron valami ismerõs objektumra (gomb, beviteli mezõ, ilyesmi), aztán a formon kattints egyet, és odarakja az, amit választottál (és a kód megjelenik az unitban). Ezt a valamit lehet ide-oda pakolgatni, van, amit átméretezni is, stb. Elvileg bal oldalon van egy kéthasábos ablak (Object Inspector vagy mi), abban vannak a tulajdonságok nevei, mellettük az értékei, pl. a nyomógomb neve (Button1), vagy felirata (caption), és így tovább. Ott lehet próbálgatni, mit, miért s hogyan. Én a Delphi 5-öt nyûvöm, de talán hasonlítanak egymásra valamelyest... Ha tudsz kicsit külföldiül, a súgó hasznodra válhat, egész kódrészletek is vannak benne, amiket át lehet emelni a mûvedbe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizard 0 Share Posted March 21, 2006 Gyerekek! Bocs, hogy beleszólok, de ennek a "beszélgetésnek" inkább a Delphi kezdõknél rovatban lenne a helye. Nem szégyen az, ha valaki kezdõ! Valahonnan el kell indulni! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts