Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Tökéletesen zajmentes táplálás


Csikós Gábor

Recommended Posts

Csikós Gábor

Sziasztok!

 

Egy annyira kézenfekvõ, vagy legalább is annak tûnõ lehetõség jutott eszembe, hogy gondoltam megosztom másokkal is, esetleg meghallgatnám a véleményeket. Csak mellékesen jegyzem meg, fél éve vásárolt P4-es gépemben 4 darab ventillátor gondoskodott az én és családom nyugalmának minél hatásosabb zavarásáról :) Ma már csak kettõ van, az alaplapra és a videokártyára is "sima" hûtõkocka került. A nagyobb "falat" a proci és a táp, pontosabban, ha az elméletem jó, talán csak az elõbbin lévõ pörgettyû marad a "dobozban", remélhetõleg az sem túl sokáig :hááát:

A lényeg (roppant egyszerû) arra gondoltam, kiveszem a tápegységet a gépbõl. Mivel a "dolgozó sarok" közvetlen az erkély oldalán van, a fal átfúrását és természetesen egy csõ (esztétikus) beépítését követõen ki tudnám "dobni" az erkélyre, ott azután kedvére zöröghetne. A kérdésem a következõ, elviselik-e a tápfeszültségek és egyéb jelek a szükséges kb. 2m-es vezeték hosszabbítást. A feszültségekkel gondolom nem lesz probléma, ekkora távon nem esik számottevõen, inkább a kapcsoló és egyéb vezérlõjelek szintjeirõl nem tudom, elegendõek maradnak-e.

A segítséget elõre is köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Egy jobb minõségû biztos, hogy elviseli.

Link to comment
Share on other sites

Tar

Nemrossz elgondolás,de ne hagyd figyelmen kívül a külsõ hõmérséklet változásokat sem! Mert nembiztos, hogy jóttesz a tápbanlévõ kütyüknek a +40.-ill -20 fok.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

A tápzsinórokat nyugodtan nyújthatod.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Tényleg nemrossz ötlet, de azért nem árt, ha esõvédett helyet találsz neki az erkélyen, és lehet, hogy télen jobb benttartani, mert párakicsapódás miatt tönkremehet.

Link to comment
Share on other sites

eremit

Ráfészkel egy kerti rozsdafarkú pár! IPB kép

 

Vissza a természetbe!

 

Egyébként nagy ötlet! :oké:

Link to comment
Share on other sites

kori

Csak ismételni tudom Adani megállapítását a páralecsapódással kapcsolatban. A legnagyobb veszélyt a párás hideg idõ jelenti,meg persze a becsapódó csapadék. :):hááát:

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

Elõször is köszönöm a hozzászólásokat, a bennük rejlõ bíztatásokat, és persze, hogy nem lettem egybõl le.... :)

 

Ami a konkrét megvalósítást illeti, én is gondoltam az esõre, sõt a kõrõl felfröccsenõ víz veszélyére is. Egy bizonyos magasságban kellene elhelyezni a falra rögzítve, majd ellátni egy jól szellõzõ esõvédõ palásttal.

A tél... nos igen, sajnos nem látható elõre, pontosan milyen módon befolyásolja a táp mûködését. Egy biztos, a hûtést bíztosan elõnyösen ;) ami a párát illeti, valóban a leg kritikusabb pontja az ötletnek, de ha nincs légmenetesen lezárva, ami a levegõztetés miatt eleve kizárt, nem alakul ki nagy hõmérséklet különbség, fõleg nem olyan gyorsan, mint ha mondjuk valamit beviszünk a hidegbõl a fûtött szobába. Vagy rosszul gondolom ? Minden esetre ha kikerül, több mint valószínû télre is ott marad, mivel sajnos a konvektor is nagyon közel van a géphez, ezért ott a klíma télen is nagyon "kellemes", és akkor még nem beszéltem a lustaságról ;) Természetesen folyamatos figyelmet kell majd fordítani az állapotára. Nálunk egyébként sok elektronikai egység (pl. PCM) van kihelyezve oszlopokra, stb. és a dobozok lényege, hogy alulról nyitott, így jár a levegõ, nem dunsztolódik be.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Ha folyamatosan járatod a tápot, akkor nem lesz gond talán a párával.

A nagy probléma akkor lesz, amikor télen vagy õsszel kikapcsolod, aztán meg egy idõ után be. Amikor lekapcsolod, akkor fog rajta kicsapódni a pára, és amikor bekapcsolod, lesz meglepi.

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

Akkor ez ellen mi lehet az (esetleges) megoldás ? Megmondom õszintén, elõször az jutott eszembe, csak a melegedõ tranyókat emelem ki a tápból és viszem messzebb, de nem voltam és ebben most sem vagyok biztos, hogy itt sem okozna gondot a hosszabb vezetékezés. Elviekben egy külsõ elhelyezés esetén jóval nagyobb bordára tehetném, elhagyható lehetne a ventillátor, ezen esetben ha szükséges, a forrasztott lábakat leszigetelhetném víz és pára mentesen, és nem okozna gondot a lecsapódás. Gondolom én...

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Arra ügyelj hogy a meghosszabbításokat vastag réz vezetékekkel végezd! Mert ha vékony akkor nagy az ellenállés és akkor ugy baj van.

 

Ha jól tudom lehet kapni teéjesen leszigetelt szerelõ dobozt. Abba be lehetne tenni ha egy nagyob térfogatút találsz ahol meg kijönnek a vezetékek oda meg nyomsz egy "kevés" fugazilt. Száraz környezetbe belerakod szerintem nem lesz baj.

Egyébként a lepárásodás akkor van ha egy hideg tárgy meleglevegõvel találkozik.

 

Egyébként tetszik az ötlet ;)

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

"lepárásodás akkor van ha egy hideg tárgy meleglevegõvel találkozik"

 

Télen ez a helyzet gyakorlatilag nem áll(hat) elõ, már mint a fentebb vázolt esetet nézve...

Link to comment
Share on other sites

Gereby

A zúzmara viszont igen. (az is páralecsapódás csak megfagy és az hõmérséklet független) De ha beleraknád egy olyan dobozba ami nagyon jól zár és elég nagy légtér van benne akkor nem lehet baj. (ha csak nem nyáron szétforr)

Link to comment
Share on other sites

Adani

Én nem mernék belenyúlni a tápba, fõleg nem úgy, hogy trafókat ki, majd messzebb vinni. A gép többi részével ellentétben a tápban 220V van, ami elég rendesen meg tudja csapni az embert (én már csak tudom, már csapott meg zárlatos táp nem kellemes dolog)

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Több szûrõvel szerintem mindent ki lehet zárni.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

A teljesen zárt doboz (szerintem) nem jó, mert akkor nem lesz szellõzés, még télen illetve hideg idõben is túlmelegedne a táp. Viszont ez a zúzmara... :pislog: Erre nem tudok mit mondani. Ezek szerint nem maradt más, a stabilizátor(oka)t kellene kivenni, amelyek hûtõbordán vannak és igénylik a ventillátoros hûtést, majd egy jóval nagyobb méretû bordára téve, és a csatlakozókat a víz és párától tökéletesen elszigetelve kellene kihelyezni. Ehhez szûrés is kell, több mint valószínû, a stabilizátor és a panel megnövekedett távolsága miatt. Tekercs és kondi ?

Ami a 220-at illeti ahhoz megvan a bátorságom ;) Volt idõ, amikor még én sem tudtam, hogy egy sima vezeték és áram alatt lévõ társa mely jellemzõjében tér el egymástól. Ma már tudom: a tapintásában ;) Gyerkõc koromban én is megfogtam egyszer-kétszer, persze csak véletlenül. Ma, ha feltétlenül nem muszály, nem szokom legyomni az automatát :) a szigetelt csavarhúzó és fogó csodákra képes, gondolom én, amíg egyszer majd le nem ugrom mondjuk egy létráról :) A viccet félre téve természetesen a kivezetett alkatrészek csatlakoztatásához megfelelõ vastagságú és szigetelésû vezeték kell, és gondoskodni kell arról, hogy a 220 csak megfelelõ érintésvédelem mellett hagyhassa el a tápot illetve a számítógépet, már ha erre feltétlen szükség van. még nem bontottam szét a tápot, illetve amikor (másik gépben) erre szükség volt, nem kellett mérnem, ezért nem tudom van-e fázis a bordán lévõ alkatrészeken. Majd holnap szétbontok egyet, sõt ha lesz idõm, megpróbálom kiforrasztani és egy hoszabb vezeték segítségével bekötni a panelbe, majd megmérni a feszültségeket, illetve az esetleges eltéréseket. Ha van eredményem le fogom írni, már persze csak ha valakit esetleg érdekel a dolog.

Link to comment
Share on other sites

kornél

Nekem Chieftec HPC360-202 360W-os tápom van dupla 8cm ventis, a prochûtés XP-90 12cm-es Papst 4412 F2/GLL (18dBA-70CFM) venti rábarkácsolva, ezek a legkisebb hangforrások a gépben (eddig legalább is -kop kop kop). Szinte hangtalanok. Tehát szerintem egy jól megválasztott táp és 12cm-es prociventis hûtés (1200-1500RPM-ig) halk szélzajon kívül nem okoznak zavaró hanghatást. Ahol léghûtés van ott soha nem lesz tõkéletes csend.

Link to comment
Share on other sites

Maverick
Ahol léghûtés van ott soha nem lesz tõkéletes csend.

Itt a pont. ;)

Elvileg kivitelezhetõ a módszer, de hogy én nem vacakolnék ilyesmivel, az is biztos!.. :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Arról nem is beszélve, hogy szél esetén a csõben nagyobb lehet a zúgás, mintha nem is csinálsz semmit. :hááát:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor
Ahol léghûtés van ott soha nem lesz tõkéletes csend.

Igen tudom, pontosan ezért gondoltam arra, hogy a (feltétlenül) aktív hûtést igénylõ alkatrészeket számûzném a gépbõl illetve a szobából is.

 

szél esetén a csõben nagyobb lehet a zúgás

Természetesen, már csak a bogarak és egyéb járókelõk miatt is gondoltam rá, hogy a csõvégeket le kell zárni.

 

Az elõbb már gyorsan szét is kaptam egy elfekvõ PII-es gépben lévõ tápot:

IPB kép

Így érthetõ miért kell a ventillátor, gyakorlatilag nincs is benne hûtõborda. Most már biztos, hogy kiveszem a négy stabilizátort, és egy jókora bordára, pontosabban kettõre felszerelem. Lehet, a szobából sem kell kivinnem.

 

Még egyszer is köszönöm a taáncsokat, és a (noha egyre alább hagyó) bíztatást 8)

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Chieftec 410W 12cm-es ventivel.

Semmi hangja..

Link to comment
Share on other sites

Kovács Gyula (MiniDisk)

Majd lesz! :D Ha megéri a 6. évet, lesz neki ... ;)

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

Na igen, néhány év után "megszólalnak" a ventillátorok. Bár erre is találtunk már megoldást a cégnél: egy ceruza a ventibe és tökéletes csend :)

Egyébként mennyi a fent említett tápegység? Sajnos nincs sok pénzem, illetve erre nem is szeretnék nagyon sokat költeni (boltban mondták van venti nélküli 40eFt-ért) csak kiváncsiságból megkérdezném.

Link to comment
Share on other sites

Gereby

Mustárban 11-körül kering.

Egyébként ez a ceruza dugdosás nemhiszem hogy annyira jó játék mert leég a venti!

Link to comment
Share on other sites

Csikós Gábor

Köszönöm az infot. Természetesen nem maradt bent sokáig a cerka, csak egy kis poénkodást volt a kolléganõk felé :) lássák mi férfiak mi mindenre vagyunk képesek ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...