Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Pixelhiba digitális fényképezõgépen


Utonium

Recommended Posts

Utonium

Ismerõsöm egy (még garanciás) Canon PowerShot A400-as digitális fényképezõgéppel rendelkezik. Egy ideje felfedezte, hogy a kijelzõjén az egyik képpont állandóan kéken világít, hasonlatosan ahhoz, mint amikor a TFT monitoron beragad egy alpixel. Ez még hagyján, de minden olyan fotón is látszik, amit nem vakuval készít, vagy amin épp sötét terület esik az említett képpontra. Mellékelek is egy részletet az egyik fotóról:

IPB kép

 

Én mondtam neki, hogy valószínûleg a leképezésért felelõs érzékelõ sérült meg. Szerintetek?

Továbbá: Az ilyen jellegû meghibásodás garanciális hibának számít? Mert akkor visszavinné a gépet. Nem mondom hogy lehetetlen ezzel együtt élni, de biztos engem is rettenetesen idegesítene.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Mindenképp vigye vissza, hiszen ez a fényképezõ normális használatát akadályozó tényezõ. Lehet, hogy a CCD sérült meg :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

A sötét képeken elõforduló világosabb pixeleket nevezzük hotpixel-nek.

 

Ez nem a fényképezõ kijelzõjének a hibája, hanem ahogy mondtad a leképezésért felelõs CCD érzékelõ okozza.

 

Ez lehet szennyezettség is (valami kosz belekerült a gépbe...), vagy egyszerûen tönkrement az érzékelõje.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
tibcsihead

Nem akartam új témét nyitni talán nekem is hasonló gondom van. "Hp R607"-es digitális gépem van, és a képeken egy pici halvány-bíbor pötty található, mindig ugyan azon a helyen. A kijelzõjén nem látható, mert nagyon pici, de számítógépen szembetünõ. Az érdekesség, hogy nem minden képen van rajta. Lehet, hogy a leképezésért felelõs érzékelõ mûködik hibásan? Beszéltem a központi szervízzel, kértek e-mail-ban képet, de még nem válaszoltak. A gép garanciális. A lencse tiszta, nem látható semmilyen kosz, sérülés sehol. Kérem, aki járatos a témában, válaszoljon. Igazából a HP szerviz munkájáról érdekelne referencia, /csak Budapesten szervizelnek, így egy helyre járunk/ mert még nem volt "HP" termékem. Ha lehet választani, hova küldjem.

Link to comment
Share on other sites

tibcsihead

Nos, a beküldött képek vizsgálata alapján CCD hibára gyanakodnak, és egy új gépet igérnek mondván:garanciális gépet nem javítanak.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
bvoneki

Tükörreflexes digitális fényképezõgép (egészen pontosan egy Canon 450D) vásárlásakor mi a legjobb módszer annak megvizsgálására, hogy a CMOS vagy az LCD kijelzõ nem pixelhibás-e?

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Ugyanaz, ami asztali monitoroknál is. Készítesz egy képet fehér falról (papírról) vakuval, minimumra állított élességgel (vagy akár objektív nélkül), majd egy képet letakart objektívvel, majd megnézed a gép kijelzõjén és teljes nagyításban is. Az elsõ képen látszanak a fekete pixelhibák, a másodikon meg a többi. De azért fényképezõgép vásárlásánál nem ez a legfontosabb, amit ellenõrizni kell. Nagyon ritka az ilyen hiba ezeknél. Nekem még eszembe se jutott ilyet vizsgálni a 400D-men.

Link to comment
Share on other sites

bvoneki

Értem, kösz a választ. És vásárlásnál miket tartasz még fontosnak? Valamint memóriakártya választásánál mekkora sebességût érdemes választani, ami nem hátráltat a fotózásban (de a pénztárcát se üríti ki)?

Link to comment
Share on other sites

fapuma

Én amit megnéztem az az volt, hogy nem-e túl piszkos a CMOS (fehérig túlexponált - akár a fehér fal+vaku módszerrel - , F/20-as rekesszel készült, fókusz nélküli képen látszanak kis fekete pöttyök. Ez a módszer hozza ki legjobban őket.). Ha nagyon sok van, akkor érdemes egyből kérni, hogy tisztítsák már le. Ha csak egy-kettő méretes meg pár pici van, akkor azok normális fotókon úgyse fognak látszani, és nagy részük egy 700 forintos gyógyszertári fülfecskendővel ("körtepumpával") házilag is lejön. (Az összeset meg még laboratóriumban se tudják leszedni róla, mindig lesz rajta egy kis piszok, szóval ezen is csak akkor kell aggódni, amikor már hemzsegnek a pöttyök).

 

Meg az objektívet érdemes inkább ellenőrizni, nincs-e rajta sérülés, nem-e karcos a két szélső lencséje, jól működik-e együtt a géppel autofókuszban (nem fókuszál-e a téma elé vagy mögé), nem akad-e a zoom- és élességállító gyűrű...

Szóval hogy tudod-e használni. :)

 

De az első vásárlás tapasztalatából mondom, azért van a 3 napos feltétel nélküli garancia, mert úgysem fogsz mindent kipróbálni ott helyben, és az esetleges hibákat otthon fogod megtalálni.

Ezeket a dolgokat akkor lehet érdemes helyben megnézni, ha netről rendeled, mert akkor két nap múlva visszaküldeni a cuccot marha nagy macera. Ha viszont boltban veszed, akkor vissza tudsz menni később, és simán elintézheted a dolgot. :)

 

Kártyából én sima Kingstont használok (5Mbit/s írás), nagyobb sebességűt meg Sandisk-ból érdemes nézni, abból vannak elérhető árúak. De ez úgyis leginkább csak a sorozatfelvételnél érződik (ha egyáltalán érződik, egy bizonyos határ felett már ott sem).

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Igenis érződik a memóriakártya a 450D-nél! Szinte az egyik legfontosabb dolog az, hogy gyors memóriát kell hozzá venni! Ugyanis azon múlik a képek készítésének gyorsasága, a sorozatképek minél magasabb száma, a számítógépre történő adatmásolás sebessége, a képek visszanézési ideje és még sorolhatnám... Egy kompakt gépnél, vagy egy régebbi digitális SLR-nél még nem volt annyira fontos, mivel minden más lassabb volt a memóriánál, de mára ez megváltozott, most már a memória az egyik leggyengébb láncszem, ha az lassú.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...