Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Linuxos rendszertöltõ USB kulcson

Utonium

Recommended Posts

Utonium

Jövõ héten Linuxot fogok telepíteni és szeretném megoldani valami módon, hogy a Grub egy pendrive-ra kerüljön rá. Tehát amikor azt bedugom, akkor a Linuxos indítómenü jelenjen meg, ha pedig nincs bent, akkor simán induljon a Windows. Van ötletetek hogyan kezdjek majd hozzá?

ProFiler

Azt tudom, hogy a SUSE telepítõjében ki lehet választani, hogy pontosan hova helyezze a GRUB-ot. Részletes beállításra is van lehetõség. Még szerencse, hogy az elején már be is tölti az USB drivereit.

Ciao.

Greene

Ez nem disztrófüggõ. Általában minden telepítõ megkérdezi, hova tegye a rendszertöltõt.

Ha tudsz USB-rõl bootolni, akkor lehet a pendrive-ra tenni, de bizonyos modulok kellenek hozzá...

ProFiler
Ez nem disztrófüggõ.

Én csak azért mondtam, mert a SuSE-ben tudom csak biztosan, hogy így van.

Ciao.

Utonium

Huhh, hát nem egyszerû. :pislog::D Remélem menni fog. :hááát: Mindenesetre köszönöm szépen! :istenvagy:

Õszintén szólva én olyasmire gondoltam, hogy floppyra teszem rá, aztán az arról kinyert bootsectort valami módon felírom a pendrive-ra.

Greene

Linuxban nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Egyszerûen csak áthelyezed egy paranccsal a rendszertöltõt a floppyról, vagy bárhonnan a usb-storage-re ;)

Utonium

És mi az a parancs amivel mindezt megtehetem? :D

Továbbá: a pendrive-on akkor létre kell hozni egy FAT16-os partíciót, ami kb. 1.44 MB-os? Már csak azért, hogy a többi része megmaradjon adattárolónak.

Greene

A (Master) Boot Recordba szokás a rendszerindítót tenni...

A Grub-nak (mint parancs) még utánanézek, mert én a LILO-t használom...

Ajnász

Floppyra

grub-install /dev/fd0

Valószínûleg elég kicserélni a /dev/fd0-t a pendrive-nak megfelelõre, talán /dev/sda1 -re. Tehát

grub-install /dev/sda1

Greene

Vagy ha az MBR-be akarod akkor /dev/sda, de elötte írd be, hogy modprobe usb-storage , mert szerintem kelleni fog ez a modul (ugye Ajni?) :upsz:

Az sda stimmel, mert az USB-t scsi eszköznek látja...ha sda1 akkor az elsõ partíció elejére rakja, ha sima sda, akkor meg az MBR-be...

Ajnász

A modprobe nem hiszem, hogy kellene, ugyanis a grub mondja meg, hogy melyik kernelt, initrdt kell betölteni, tehát ha nem ismeri fel automatikusan, akkor nem is fogja.

Utonium

És mi van ha telepítéskor nem ismeri fel a pendrive-ot? Akkor késõbb rá tudom még másolni a floppyról a Grub-ot? Vagy ezt a parancsot bármikor kiadhatom konzolban?

Ajnász

Én eddig végig úgy beszéltem róla, hogy telepítés után telepíted a grubot a pendrivera. Mindenesetre, ha erre kerül a sor, inkább próbálkozz meg a linkkel, amit adtam, mivel még soha nem próbáltam pendrivera grubot telepíteni.

Greene

Telepítéskor nem hiszem, hogy rámenne a pendrive-ra.

Áthelyezni elvileg bármikor át lehet :hááát:

chipmix

Hát nekem is nagyon jól jönne, ha pendrive-rõl tudnám a renszert indítani. Az enyém most lemezrõl indul.

Hát eredetileg én is úgy gondoltam, hogy átmásolom csak a lemezrõl, majd biosban pendriverõl való indítási módot eszközlök. Ilyenkor mi van lehetséges ez?

vagy óriási tévedés?

Greene

Szerintem mindenképp paranccsal kéne áthelyezned...

• 4 weeks later...
TheSaurus

Feltételezem, azért akarjátok a Linuxot floppyról, pendrive-ról, miegyébrõl indítani, mert a GRUB automatikusan a Linuxot indítaná akkor is, ha éppen Windowsoznátok inkább.

Megoldás: Van valahol a Linuxban egy fájl (egy Grub nevû mappában), a neve menu.lst, fájlkeresõvel pillanatok alatt megvan. Ebben szerepel a gépen fellelhetõ op.rendszerek listája, meg két bejegyzés az elején:

Default = 0

Timeout = 8

vagy ehhez nagyon hasonló. A 0 a lista elsõ op. rendszerére vonatkozik, ezt át lehet írni, hogy a Win legyen a default (vagyis pl. 1), a Timeout meg, hogy hány mp-ig látható ez a bootmenü.

Ha több Win van a gépen (helyreállítási konzol pl.) akkor ezután még a Windows bootmenüje is megjelenik, annak az idejét érdemes rövidre állítani (3-5 mp).

Így bekapcsoláskor feljön a GRUB, alapból felajánlja a Win indítását, de van idõ közbelépni, ha a Linux kell éppen.

És akkor a telepítõ oda teszi a GRUBot, ahova akarja.

Remélem, tudtam segíteni.

Greene

Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t. Így meg nem kell helyreállítani, Linux CD-t keresgélni...stb.

Én speciel most LiLO-t használok, és ha a Win telepítéskor felülírná a boot record-ot, akkor is 2 perc alatt helyrehoznám. ;)

TheSaurus
Azért teszik többen pendrive-ra vagy floppyra a rendszerindítót, mert ha telepítenek egy Windowst az összebarmolja az MBR-t.

Hmm. Én az ellenkezõjébõl indultam ki (meglévõ Win, új Linux) , de ez is igaz.