wildjano 0 Share Posted June 16, 2005 Úgy gondoltam, hogy a nyáron lecserélem a szerveremen jelengleg használt Windows XP SP2-t egy megbízhatóbb, unix alapú operációs rendszerre. A kutatásaim során két rendszert találtam szimpatikusnak: a Linuxot és a FreeBSD-t. Utóbbit többen dícsérték, és mondták hogy ez lenne a szerverek ideális operációs rendszere. Több programot is találtam, ami kifejezetten FreeBSD alatt való futásra van tervezve, de néhánynál csak külön Windows és Linux klienst lehet letölteni. Az elsõ kérdésem az lenne, hogy futtathatók-e ezek, a Linux alá szánt programok FreeBSD alatt is? Vagy esetleg a forráskódból nekem kell valahogy lefordítanom az op.rendszerhez? Végül megosztanék veletek néhány hasznos webcímet, ami az említett operációs rendszerhez kapcsolódik, ahonnan én is tanulni fogok Hivatalos Magyar FreeBSD Honlap Magyar BSD Egyesület (bsd.hu) Hungarian Unix Portal (Telepítsünk FreeBSD desktopot 20 perc alatt egyszerûen!) The FreeBSD Project (a hivatalos honlap) (magyar mirror) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted June 16, 2005 Mivel a FreeBSD az egy Unix, a GNU/Linux pedig csak Unix típusú operációs rendszer, lehet, hogy a Linux alá való programok futnának a FreeBSD-n... A KDE ha jól látom fut Unix-on . Ezek szerint csak a kernele más... Szerintem csak bizonyos Linuxos dolgok nem mennek Unix alatt (pl. driverek) Látom te is megtaláltad a nyári idötöltésed eszközét Utólag: A KDE a következö UNIX-okon futtatható: HP-UX (HP), Solaris (Sun), FreeBSD, IRIX (SGI) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted June 16, 2005 Na, az nagyszerû lenne ha minden mûködne FreeBSD alatt is... Kipróbálom, max. ha nem megy, megy a helyére a Linux... Tölteni innen érdemes i386 platformra magyar mirror-ról: ftp://ftp.hu.freebsd.org/pub/FreeBSD/ISO-IMAGES-i386/ Néhány telepítéshez segítséget nyújtó írás a hivatalos honlapról: FreeBSD Handbook / Chapter 2 Installing FreeBSD FreeBSD/i386 5.4-RELEASE Installation Instructions Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted June 16, 2005 Majd azért még utánakérdezek, hogy pontosan milyen lehetöségek vannak a Linuxos cuccok használatára Unix alatt, mert nekem ez a KDE kicsit gyanús Én egyébként a Debian GNU/Linux-ot ajánlottam volna, de belinkelek egy táblázatot ahol összehasonlítják az operációs rendszereket, hátha segít dönteni >>>UNIX vs. Linux vs. Windows<<< Link to comment Share on other sites More sharing options...
breinichadam 0 Share Posted June 16, 2005 Ez a táblázat 1., Néhol erõsen megkérõjelezhetõ 2., Nagyon elavult. 3., Teljesen értelmetlen, mivel más szemszögbõl nézték Én a linuxot javaslom, mivel ehhez több segítséget lehet magyarul kapni. Az, hogy a BSD 5 milliárd felhasználót tud kiszolgálni egyszerre, míg a linux csak 4,9 milliárdot, annak itt nincs jelentõsége. És mondom ebbe a táblázatba pedig meglehetõsen sok helyen tudnék belekötni. Zwiebi Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted June 16, 2005 Freebsdvel vigyázz, a hardvertámogatása gyatrább, mint a Linuxoké. Talán kizárólag hálózati csatolókhoz van több drivere, mint a Linuxnak. Sok teszt volt már Linux és BSD között. BSDt általában webszervernek, és mailszervernek ajánlanak. X11, KDE, Gnome stb. természetesen van a freebsd portsban is. Sõt általában minden Linuxos progihoz találsz forráskódot(most nem a source rpmekre gondolok), ezeket sokszor inkább UNIX sourcenek hívják.. magyarán simán lefordítható minden Linuxos program Freebsdre ha a megfelelõ libraryk megvannak és általában megvannak. Mindenesetre egy próbát megér.. majd valamikor én is rászánom magam egy BSDre, de a hardvertámogatás miatt nem bízok benne annyira. De pl. most hallottam, hogy Solarisok AMDs gépre is felkúsznak, szóval lehet a 60 gigás winyómból majd OS-tenyészet lesz: slackware linux, redhat enterprise/centos, win2003, freebsd, solaris - nah ennyi talán elég lesz egy idõre majd... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted June 16, 2005 Akkor jó, ha futtatható bármilyen program... Mondjuk a legnagyobb buktató a nyomtató drivere lehet az én esetemben, mert õ teljesítené az otthoni gépek nyomtatási szándékát. A hp oldalán láttam Linux drivert, úgyhogy nagy gond szerintem nem lesz. Na meg ez "csak" egy lézer nyomtató, valami alap driver is megteszi... Elsõsorban amúgy webszervernek megy... Hardvertámogatásról meg annyit, hogy egy régi celeron masinán fog futni, minden kommersz dolog van benne, semmirõl sem montható el hogy csili-vili újdonság, és esetleg nem található hozzá meghajtóprogram. Csak elég volt a fejlesztõnek az az 5-6 év... Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted June 16, 2005 Korántsem a fejlesztõk lustaságán múlik, hogy van-e driver vagy nincs, sokkal inkább a hardvergyártó cég hozzáállásán - lásd ATI gyenge szereplése nem Win-platformon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted June 16, 2005 Igazából ebben az esetben a grafikus chiphez nem kell directx 9-et megszégyenítõ driver, hiszen szerverekrõl beszélünk... A konfiguráláshoz meg ha viszi szoftveresen a 800×600 pixeles felbontást 85-100 Hz-en, már jók vagyunk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted June 17, 2005 Az ATI-drivert csak példaképpen hoztam, mert õk teljesítenek igen gyengén ezen a téren. A Freebsdnek nincs grafikus felületû telepítõje, úgyhogy nem fog zavarni a képfrissitési frekvencia, ha grafikus felületû telepítõt akkor a PCBSD disztribet kell választani. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted June 17, 2005 Igen, ahhoz van egy jó kis leírás a http://www.hup.hu/modules.php?name=News&fi...rticle&sid=8837 oldalon... Nekigyürkõzöm elõször a FreeBSD-nek, aztán ha kudarcot vallanék jön a PC-BSD... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted October 1, 2005 Hát igen... Ma feltelepítettem a FreeBSD-t, de miután újraindítottam nem grafikus felület fogadott, csak egy parancssor... Szóval milyen paranccsal lehet elõcsalogatni a grafikus felületet? Update: Zwiebi-vel történt MSNes beszélgetés után arra a felismerésre jutottam, hogy a PC-BSD való nekem... (link feljebb) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wildjano 0 Author Share Posted October 17, 2005 Nos, én itt folytatom: http://www.hup.hu/modules.php?name=Forums&...=viewforum&f=17 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomykav 0 Share Posted March 2, 2006 Biztonsági hibát találtak az OpenSSH-ban. Típusa: DoS. A leírás, és a frissítés módja ITT található. Biztonsági rés található az nfs-ben is. Típusa szintén DoS. A javítás módja ITT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fewikeof 0 Share Posted April 30, 2006 Mivel a FreeBSD az egy Unix, a GNU/Linux pedig csak Unix típusú operációs rendszer, lehet, hogy a Linux alá való programok futnának a FreeBSD-n... A KDE ha jól látom fut Unix-on . Ezek szerint csak a kernele más... Szerintem csak bizonyos Linuxos dolgok nem mennek Unix alatt (pl. driverek) Látom te is megtaláltad a nyári idötöltésed eszközét Utólag: A KDE a következö UNIX-okon futtatható: HP-UX (HP), Solaris (Sun), FreeBSD, IRIX (SGI) A freebsd nem unix. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigri 0 Share Posted May 6, 2006 Freebsdvel vigyázz, a hardvertámogatása gyatrább, mint a Linuxoké. Talán kizárólag hálózati csatolókhoz van több drivere, mint a Linuxnak. Sok teszt volt már Linux és BSD között. BSDt általában webszervernek, és mailszervernek ajánlanak. X11, KDE, Gnome stb. természetesen van a freebsd portsban is. Sõt általában minden Linuxos progihoz találsz forráskódot(most nem a source rpmekre gondolok), ezeket sokszor inkább UNIX sourcenek hívják.. magyarán simán lefordítható minden Linuxos program Freebsdre ha a megfelelõ libraryk megvannak és általában megvannak. Mindenesetre egy próbát megér.. majd valamikor én is rászánom magam egy BSDre, de a hardvertámogatás miatt nem bízok benne annyira. De pl. most hallottam, hogy Solarisok AMDs gépre is felkúsznak, szóval lehet a 60 gigás winyómból majd OS-tenyészet lesz: slackware linux, redhat enterprise/centos, win2003, freebsd, solaris - nah ennyi talán elég lesz egy idõre majd... Hi! Ebbe belekötnek. 1. A BSD-k hardver tamogatsaga már sokkal jobb mint a linux-é. 2. Nem csak FreeBSD letezik igen ezt az egyik legjobb web , mail , ftp...stb viszont az OpenBSD az egyik legbiztonsagosabb oprendszer a vilagon.Ott van meg a NetBSD amit egy kenyerpritora is fel lehet rakni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aty 0 Share Posted May 6, 2006 "Hi! Ebbe belekötnek. 1. A BSD-k hardver tamogatsaga már sokkal jobb mint a linux-é. 2. Nem csak FreeBSD letezik igen ezt az egyik legjobb web , mail , ftp...stb viszont az OpenBSD az egyik legbiztonsagosabb oprendszer a vilagon.Ott van meg a NetBSD amit egy kenyerpritora is fel lehet rakni."ű 1. Miben is jobb? Fejtsd ki, mert hálókártyákat leszámítva elég gyatra a támogatottsága. 2. OpenBSD szlogenje egy vicc, ettől még lehet biztonságos ugyanakkor. (Most látom, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, így a driverkérdést még jobban fenntartom:P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigri 0 Share Posted May 7, 2006 "Hi! Ebbe belekötnek. 1. A BSD-k hardver tamogatsaga már sokkal jobb mint a linux-é. 2. Nem csak FreeBSD letezik igen ezt az egyik legjobb web , mail , ftp...stb viszont az OpenBSD az egyik legbiztonsagosabb oprendszer a vilagon.Ott van meg a NetBSD amit egy kenyerpritora is fel lehet rakni."û 1. Miben is jobb? Fejtsd ki, mert hálókártyákat leszámítva elég gyatra a támogatottsága. 2. OpenBSD szlogenje egy vicc, ettõl még lehet biztonságos ugyanakkor. (Most látom, hogy az én hozzászólásomra válaszoltál, így a driverkérdést még jobban fenntartom:P) Azert az openbsd komolyan veszi a biztonsagot nem mint a tobbi oprendszer kifejeztten erre figyelnek. Driverekre vissza terve visszont jobb mint a linux-é.De FreeBSDvel kevesebbet szoptam eddig mint a Linuxal es a BSDeknel legalabb nem kell kerneleket forgatni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fewikeof 0 Share Posted May 10, 2006 Az hogy te kevesebbet szoptál még nem jelenti azt hogy télleg olyan hudejo a hardver támogatása. Az általános tapasztalat nem igazán ezt mutatja. Ha mutatsz nekem egy MŰKÖDŐ STABIL Ati drivert freebsd alá, akkor beszélgetünk tovább. Az egy dolog, hogy a meglévő driverek jobbak mint a linuxos megfelelőik, de nem hinném, hogy ez nagyon megvigasztalná azt, akinek a hardvere épp nem támogatott bsd alatt. Lehet, hogy a linuxos driverek közt sok a gagyi, ezt én Nem tudom eldönteni, de hogy több hardvert támogat, az TÉNY. OpenBSD-t nem fikázni . Viccet félretéve, nagyon kellemes a tűzfal-megoldása (packet filter), és télleg sok gondot fordítanak a biztonságra, de ne felejtsétek, hogy tökéletes megoldás NEM LÉTEZIK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigri 0 Share Posted May 13, 2006 Ha tudsz Linux ala normalist ATI drivert adni szojjal.Az ati driver onmagaba egy rakas ... meg M$re se tudtak normalisat csinalni akkor mit varjunk a tobbitol.FreeBSD-t nem a desktopra talaltak ki. pl. a Yahoo nagy tamogatoja es ok freebsd szervereket hasznalnak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fewikeof 0 Share Posted May 13, 2006 Most ezzel gyönyörûen sikerült kifordítani a dolgokat. Az relatív h milyen az az Ati driver, de legalább van. BSD-n nincs. Legalábbis ati által kiadott hivatalos, csodálatos zárt forrású agyszülemény nincs. Az a tény, hogy a FreeBSD-t nem desktopra találták ki, 1. nem biztos, hogy mindig meg fogja állni a helyét http://hup.hu/node/25021 2. megint csak nem vigasztal senkit, most a hardver-támogatásról volt szó. Ennek az utsó mondatnak nem sok értelmét látom. Ubuntu is desktop os-nek van szánva, mégis sokan használják szervernek. Szvsz ez nem annyira mérvadó már. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaliode 0 Share Posted April 19, 2007 Hi! Lenne egykét kérdésem a BSD-vel kapcsolatban: 1.Azt szeretném tudni, hogy a FreeBSD menne-e a következõ gépen: AMD K6+ 533Mhz 120 MB RAM 2.Chello Minimal internetem van. Próbáltam Zenwalk alatt beüzemelni, de nem sikerült . Amúgy USB-s Ethernet adaptert használok, amely WIN ME alatt is csak a hozzáadott cd telepítése után használható. Lehet, hogy ez volt a gond Tehát összegezve: az aki csak internetezésre, szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre akarja használni a gépet, annak érdemes BSD-re váltani? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greene 4 Share Posted April 19, 2007 Menne rajta a BSD de az újabb grafikus felületek sokat esznek. Az USB-s hálókari pedig vagylagos dolog. Ha van támogatása akkor mennie kell. Az alap kernel konfigban van egy rahedli hálózati eszköz pont az ilyenek miatt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KeLa 0 Share Posted April 10, 2008 Aki csak internetezésre, szövegszerkesztésre akarja használni, annak ajánlom a PCBSD legfrissebb verzióját. Kimondottan desktopra írták és egy kattintásos. Kicsit hajaz a Windowsra. Sajnos, mint a linuxok többsége ez sem igazán értékeli a SIS videókarimat. Csak 800*600 felbontásban nézhető. így a mini gépemről leszedtem. Tud magyarul is, bár telepítéskor nem szereti az ékezetes karaktereket. Utána viszont minden OK. PCBSD angol oldala PCBSD Magyar oldala Tesztelve VirtualBox legfrissebb kiadásán (ez is tud mát részben magyarul) és VmWare alatt is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yamakawa 0 Share Posted August 11, 2012 Én csak annyit szeretnék megtudni, hogy a PCWorld-ben elkezdett cikket mikor lesz folytatása ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts