Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Win98 lite

Recommended Posts

Posted

Sokszor hallottam, hogy a Win98 lite-al különbözõ összetevõket lehet kiszedni az egyes szoftverekbõl! Igaz ez? Tud valaki valami érdekeset mondani? 8)

Posted

A win98 lite az ie eltávolítására szolgál a rendszerbõl, mintha ott sem lett volna.

Az eredmény azonban elég megbízhatalan szerintem.

Posted

De, mintha olvastam volna az elõzõ (2005. májusi) PC World-ben arról, hogy valaki a windows telepítõ cd-jébõl kitudott szedni egy csomó cuccot!? Könnyen meglehet, hogy félreértettem, és kösz a helyesbítést! :D

Posted

Pontosan. A 98 lite progi képes rá, az IE kivélete is megy neki, de szinte mindent ki lehet venni belõle, sõt lehet elõre beállítani vele pár dolgot.

Kovács Dávid ( Davs )
Posted

Nem az nLiterõl beszéltek véletlenül?

Posted

Nem az más. Az nLite az XP-hez való, a 98lite pedig a win9x-ekhez (98, 98se, me)

Posted

Valaki használta már közületek? Mekkora sikert ért el vele? Mármint mekkora telepítõbõl, mekkorát tudott csinálni?

Posted

Anno használtam, win98-hoz. Felraktam IE, directx, és sok felesleges cucc nélkül, és jóval kevesebb lett a mérete, persze késõbb egy 5-ös IE-t rá kellett telepíteni, mert IE nélkül nem mûködik rendesen, csak ha szintén a 98lite-tal a win95-ös felületen használod.

• 1 month later...
Posted

Az ingyenes változatot használtam általában tiszta telepítésre.

Ki lehet hagyni az Internet Explorert, a Bevezetést és néhány elavult komponenst.

Rájöttem egy nem dokumentált trükkre. A telepítõ könyvtárba kitehetek néhány üres vagy editált .inf filet és akkor nem telepíti az ahhoz tartozó szolgáltatásokat. Például az üres mmopt file hatására nem jelennek választható lehetõségként a multimédia opciók.

A .CAB fileokból kihagyhatók a .chm helpek. Ezeket telepítés során hiányolja ugyan a program, de a file kihagyására kattintva folytatódik a telepítés.

A karcsúbb windows stabilabb, gyorsabb és áttikinthetõbb.

Vannak, akik azt mondják, hogy tegyünk fel mindent, hiszen elfér a lemezen, de ezzel nem értek egyet.

Ha kevesebb komponenst telepítek, akkor lehet, hogy épp az a rész marad ki, ami nélkül a vírus már nem mûködik. A víruskergetõknek sem mindegy, hogy át kell-e nézniük a háttérben többszáz sosem használt rendszerfilet.

Posted

Ez igaz, sõt a IE mellõzésével, sokkal stabilabb és védetebb lesz a rendszer, az IE 4 rengeteg sebbõl vérzik, és sok rajta a biztonsági lyuk. Ha kihagyjuk a telepítésbõl a többi szükségtelen összetevõvel együtt, akár felére is lehet csökkenteni a win98 méretét.

Posted

A 98lite nélkül is ki tudtam szedni összetevõket.

A precopy2.cab fileból kipakoltam néhány ígéretes .inf filet és vagy kiürítettem vagy editáltam õket: mmopt.inf, msinfo.inf, themes.inf, ...

Azt tapasztaltam, ha a telepítõ megleli az inf filet a Win98 könyvtárban, akkor nem írja felül azzal, amit a kabinetekben talál.

• 3 weeks later...
Posted

@csum-pi

A 98lite nem telepítõlemez készít, hanem szúröstõl-bõröstõl lemezre másolja a Win98 könyvtárat (na jó, a tour-t kihagyja) és onnan telepít.

Az általad nem használt CAB filokat nyugodtan kitörölheted vagy ha csak egy része kell a CAB filenak, akkor azt kiWinZip-pelheted és visszaCabPack-olhatod.

Nagy elõnye, hogy a windows soha nem fogja kérni a telepítõlemezt, hiszen megtalálja a fileokat a lemezen.

Azon nem lepõdöm meg, hogy az IE nélkül nem mûködnek az IE-függõ programok :)

Telepített windowsból utólag is kivehetsz összetevõket, de ezej egy részét kézzel is megteheted: pl. kitörlöd a .chm súgókat vagy iu INF könyvtárdól az mdm*.inf állományokat.

• 1 month later...
Posted

Valahogy nem tetszett a progi! :gonosz: Fõleg a telepítõ! :nemnem:

• 1 month later...
Posted

Megjelent a 98lite ingyenes, alternatív "light" változata.

http://www.winimize.com/

http://winimize.com/bootcd.html

Nem próbáltam ki, de olybá tûnik, hogy mûködhet. Állítólag tiszta telepítést lehet vele végezni.

A letöltöltött zip filet ki kell bontani és be kell másolni abba a könyvtárba, ahová a Win98 telepítõfájljait.

Én is próbálkoztam hasonló módszerrel (üres vagy karcsúsított .INF fájlok használata) és jelentõs méretcsökkentést értem el, ha nem is annyit, amennyit a szerzõ írt vagy amennyit a 98lite valóban le is faragott.

Posted

Hát igen, szép, hogy van már ingyenes is, de ki használ már manapság Win98-at?

Posted

Én. A múzeumi P1-es gépeimen. Sõt hajtottam idén 3.1-es Windowst is merõ nosztalgiából. Az egyik levetett gépemet odaajándékoztam egy gyereknek, akinek az a P1-es lett "A" PC-je és rettentõen boldog volt a 166 MHz-es procival.

A 98 komoly elõrelépés a 98-höz képest :)

Néha a 98 alá teszem a 95-ös shellt és a Me scandiskjét ls defragját.

Javasoltam, hogy a PCWorld online tegyen közzé összesített statisztikákat arról, hogy milyen oprendszerekkel és böngészõkkel járunk ide, de lepattintották a kérést és azóta nem is erõltetem.

Nemzetközi statisztikákban a minap láttam 1% körüli Win95-ös arányt és meglepõen magas W2K-t.

• 4 weeks later...
Posted

@Adani

ki használ már manapság Win98-at?

http://www.thecounter.com/stats/2005/October/os.php

OS Stats

Sat Oct 1 00:03:01 2005 - Mon Oct 31 23:58:40 2005 31.0 Days

1. Windows XP 59767399 (74%)

2. Win 2000 8369391 (10%)

3. Win 98 6850059 (8%)

4. Mac 2495109 (3%)

5. Unknown 1243850 (1%)

6. Win NT 427012 (0%)

7. Linux 334440 (0%)

8. Win 95 183672 (0%)

9. Win 3.x 133171 (0%)

10. Unix 33424 (0%)

11. WebTV 24009 (0%)

12. Windows ME 8081 (0%)

13. OS/2 1158 (0%)

14. Amiga 282 (0%)

Posted

Azért a 74% már XP-t használ, ehhez képest elenyészõ a win98 8%-al.