Jump to content
GSForum - Segélyvonal

VHS DVD-re


Borz

Recommended Posts

Borz

Helló!

Van egy videólejátszóm és van egy tv kártyám.

A videólejátszót összekötöttem egy olyan káballal ami nek ez egyik vége széles és vastag (ez megy bele a videólejátszóba) és a másik vége pedig egy audió és egy s-videó kábel.

Ezt a kettõt bedugom a tv tuner káryába (life view fly tv platinum)

És elindítom a szalagot amit digitalizálni akarok.

Ekkor a számítógépen a tv nézõ szoftverrel lefuttatok egy keresést ami sajnos nem találya meg a képet miért lehet ez???

Másik programmal is próbálkoztam de azzal se ment (virtualdub)

Azon gondolkoztam hogy valami beállítsi hiba lesz és megnéztem a tvn egy õsrégi tvn aminek fa doboza van és tekergetni kell :) ott a videót úgy álítom be hgy vízszintesen van egy pöcök fölötte számok azt beállítom 9 re és fölötte pedig egy görgö ami 0-9 is van skálázva most 6.5 nél áll.

Azt gondolom ez a MH amit a tv kártya keres az állomásoknál a tuner programja csak 863250000MH ig megy és 45000000MH tõl keres lehetséges hogy azért nem találya mert a videó olyan frekvencián van amit nem tud scannelni? mijen programmal tudom ezt megeresni?

A régi tv-n elvileg 965000000MH en találya.

Link to comment
Share on other sites

BáGyu

A kártyához kapott szoftvernek a felvételi beállításoknál elméletileg kell tartalmazni egy olyan beállítási lehetõséget, hogy a kártya honnan vegye a jelet, de ez semmiképpen sem a csatornakeresõvel oldható meg! :hááát:

Ezt keresd!

Ha jól tudom ebben az elemben három lehetõség közül tudsz választani.

Link to comment
Share on other sites

Borz

Mi ennek a háromnak a neve?

Link to comment
Share on other sites

Adani

Tuner, Composite, Svideo. Az elsõ a kártya tunerje, ez tulajdonképp a koax kábelen lévõ adókat tudja behangolni, a composite az RCA kábel (kicsi banándugós) az Svideo pedig 4 tûs és kerek alakú csatlakozója van. Ha Svideo kábellel kötötted össze a videót tunerrel, akkor a hozzá adott progiban keresd a Select input opciót, és állítsd át Svideóra. Ha végképp nem megy próbálkozhatsz az antennakábel jelével is, de akkor romlik a képminõség. A videón pedig azt tudod állítani, hogy az UHF sáv melyik csatornájára tegye ki a az RF modulátor a videó jelét (ha jól emlékszem 30-39-ig lehet a legtöbb típuson állítani)

Link to comment
Share on other sites

Borz

Megtaláltam az s-videót de nincs kép :(

pedig mindent leellenõriztem

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Na kezdjük az elején.

Van a videón SCART csatlakozó? Ha igen, vegyél egy Scart-átalakítót, amin ki és bemenet is állítható, van rajta S-Video, RCA és két sztereo hangkimenet. Na ezen keresztül kösd rá a tuner megfelelõ bemenetére és lõn kép, ugyanis az RCA vagy S-Video bemenetet külön kell kiválasztani a tuner programjában.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
google

Egy kérdésem volna:

 

Pár héttel ezelõtt apámnál ADSTech DVD Xpress-szel digitalizáltam egy videót, de csak kb. 2/3-ig.

Tegnap este a fennmaradó 1/3-ad részt már magamnál.

A gondom az, hogy a pár héttel ezelõtti átjátszás szinte tökéletes, semmi színvillódzás nincs benne (a fakó színekbõl hirtelen telt színek lesznek, majd vissza), míg a tegnapi munka olyan lett. Nem értem, miért, hiszen ugyanazzal az eszközzel, ugyanazzal a szoftverrel dolgoztam, csak másik gépen. Az én processzorom csak fele olyan erõs, mint az, amelyikke az elsõ 2/3-ad rész készült.

De hát csak nem ez a baj? :pislog: Hiszen a hardveres lapka végzi el a konvertálást! :hááát:

De akkor vajon mi?

 

A szalagot azóta egyszer sem néztem meg, tehát emiatt nem romolhatott a felvett anyag minõsége.

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Esetleg a te gépeden a megjelenítõ kodek más, mint ahol korábban digiztél? Illetve a videokártya egy típusú (nVidia, ATI)?

Link to comment
Share on other sites

google

ffdshow van mindkét gépen.

Nálam ATI9600pro, nála ATI9800SE. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Dorffi

Sziasztok!

 

Én is szeretném a régi kazettáimat digitalizálni, de teljesen kezdõ vok a témában, kérlek segítsetek :hááát: mit kell hozzá még beszereznem.

 

Van videóm, van Scart-átalakítóm (az összes szükséges lyukkal, kimenettel, bemenettel, átkapcsolóval) ez minden.

Annyi lejött - olvasva benneteket - hogy kell hozzá tv kártya is, meg összekötõ kábelek....

Szval megtudnátok mondani milyen típusú, gyártmányú kártyát érdemes venni, mire kell odafigyelni... mi kell még a digitalizáláshoz.... ilyesmit?

 

Ui.: ha esetleg válaszoltok, lehet kérni, hogy azt lassan és tagoltan tegyétek... sajna a tudományos bla-blából nem sokat értek... de fejlõdõ képes vok :)

Link to comment
Share on other sites

Adani

Hát TV-kártyát már 10-15e-ért is kapsz, az is elengendõ lehet a feladatra, de talán jobbna jársz egy digitalizálókártyával. Ha gyenge a géped (1 GHz alatti proci), akkor ez az egyetlen járható út. Sok kártyán van hardveres mpeg2 tömörítõ, így egybõl DVD formátumbna vehetsz fel.

Link to comment
Share on other sites

Dorffi

Adani köszi a válaszodat

 

Beleolvastam a töbi hasonló témába... huh... amire azt gondoltam biztos vagyok benne, na hát az is bizonytalan lett. Totál homály. De nem adom fel... egyenlõre ;)

 

Hááát nem csúcs teljesítményû a gépem az biztos, és aszem a procim is 1 GHz alatti... :huh: de szép ezüst szine van :)

Ráadásul memcsivel sem vagyok túl jól eresztve 128+256 ez az össz

 

Szval szerinted az én gyenge adottságokkal rendelkezõ (de szép) gépemhez digizalizáló kártya a legjobb, mert a tv-kártyához nagyobb teljesítményû proci kell. Jól értettelek? Ezek szerint a tv adás felvételére esélyem sincs :Sír: ... hát ez nem túl biztató.

 

A másik.. a DVD formátum... nincs DVD íróm, csak egy lejátszóm, ami DivX-es. De CD íróm van és letöltöttem néhány programot ami erre való (bár még nem próbáltam ki) A digitalizáló kártya még így is jó?

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Ezt csak úgy általánosságban írom, tapasztalat alapján:

 

Videódigitalizálási lehetõségek:

 

1.) Legegyszerûbb megoldás ha veszel egy asztali DVD-felvevõt. Szerintem a minõségük nem a legjobb (ennek oka visszavezehetõ oda, hogy folyamatosan kell MPEG2-be kódolnia, és azt írnia DVD-re), a 2órás felvételi módban észrevehetõek a pixelek, gyors mozgásoknál meg pláne. Az egyórás felvételi mód minõsége még tûrhetõ, de érdemes olyat felvevõt választani, amelyiknek van rugalmas felvételi módja (flexible recording), ilyenek például a Panasonic-ok, hiszen így nem kell a 2órás felvételi módot választanod, ha a rögzítendõ videó mondjuk csak 1óra 10perc. Másik hátrány hogy az 1órás felvételi módon kívül nem engedélyezik az LPCM hangformátumban való felvételt.

 

2.) Hozzáértõbbek vehetnek digitalizálókártyát. Én eddig a Canopus ADVC 100, ADVC 300 illetve a Pinnacle DC1000-rel találkoztam és lenyûgözõ képminõségek produkálnak. Sajnos ezek elég drágák, viszont a TV-tunerekl minõségét lekõrözik. Ennek a módszernek az elõnye az asztali DVD-felvevõkkel szemben (a sokkal job képminõségen túl), hogyan sokkal jobban megszerkeszthetõ a bedigitalizált anyag.

 

3.) Egy alternatív (és igen jó) megoldás a digitalizálásra, ha van olyan miniDV kamerád amin van analóg bemenet. Összekötöd a videómagnót a kamerával, azt meg bedugod a PC-be. A kamera hardveresen átkódolja neked az anyagot DV aviba. Ez a módszer a digitalizálókártyákhoz hasonló minõségek produkál.

Link to comment
Share on other sites

Dorffi

Köszi a világos fogalmazást... :hááát: ez alapján átgondolom mi legyen.

 

Legszivesebben a gépemet tuningolnám fel... de ahogy az árakat és nézem az eltart 1 ideig.

Lehet addig kipróbálom a kamerás megoldást... az még akad a családban kösz a tippet :).

Link to comment
Share on other sites

Adani
Szval szerinted az én gyenge adottságokkal rendelkezõ (de szép) gépemhez digizalizáló kártya a legjobb, mert a tv-kártyához nagyobb teljesítményû proci kell. Jól értettelek? Ezek szerint a tv adás felvételére esélyem sincs  ... hát ez nem túl biztató.

 

 

Jól értetted, ha gyenge géped van, a hardveres tömörítõproci nélküli kártyákkal nem tudsz majd jó minõségben felvenni. De a TV mûsor felvételére van lehetõség többféleképpen is:

 

1. Van olyan TV kártya, amin van hardveres mpeg2 tömörítõ chip. Ha ilyet veszel, akkor megoldható.

 

2. Ha digitalizálókártyát veszel pedig, megoldható, úgy, hogy egy külsõ eszközt (régi tv, esetleg egy videó) használsz tunerként, azon állítod be a csatornát, és a gkártya bemenetével összekötöd a kimenetét. Én is így használom jelenleg a VIVO-s ATI kártyámat.

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm

Természetesen a miniDV kamera helyettesíthetõ Digital8 kamerával is ;)

 

Maga a digitalizálás valóban menni fog lassabb gépeken is, de ha mondjuk MPEG2-be akarod konvertálni akkor az a folyamat elég lassú lesz.

Link to comment
Share on other sites

Adani

Persze digizni lehet lassabb gépen is, de lehet, hogy nem tudsz teljes felbontásban, vagy mondjuk erõs kodekkel, és akkor a tömörítetlen videó megtölti a winyódat. De pl. a PicVideo féle MJPEG kodek 384x576-ban még elfut rendesen egy 800 MHz-es Amd Duronon is, az alsó határ szerintem olyan 5-600 MHz lehet.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Szerintem is az mjpg a megfelelõ formátum, azt bírja a gép és felesleges mpg2 akár szoftveresen hardveresen meg pláne, ha úgyis divx a végeredmény. A kódolást viszont nem lehet kikerülni, az utána eltart egy darabig. A DV-hez meg nem vagyok biztos, hogy lenne elegendõ merevlemez tárterület, bár ezt csak gondolom a többi hardverhez.

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós
ffdshow van mindkét gépen.

Nálam ATI9600pro, nála ATI9800SE. :hááát:

Csak egy tipp: szedd le az ffdshow-t és használj rendes kodekeket! De csak azt, amit tényleg akarsz használni is, ne kodekpakkot!!!

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Na akkor hozzászólok én is:

- az MJPEG és a DV sok helyet foglal. A DV felbontása megegyezik a DVD-vel, tehát 720*576. DVD-re konvertálásnál nem lesz olyan nagy gond a felbontással. MJPEG esetén a felbontás szabadon állítható. Mivel mindkét kodek kulcskockákkal (azaz MINDEN kocka teljes kép) dolgozik, ezért könnyen és precízen vághatók. Viszont emiatt sok hely és gyors merevlemez kell nekik.

- MPEG-be csak akkor vegyél fel, ha utólag csak egyszerû vágásokat akarsz. Még akkor se lesz tuti a dolog, mert az MPEG NEM kulcskockákkal dolgozik, és a vágást csak kulcskockáknál tudod jól elvégezni. Egyszerû vágásokra jó a Cuttermaran szoftver. Ha MPEG-be veszel fel, akkor már szabvány méretben tedd (DVD, SVCD, VCD), hogy ne kelljen újratömöríteni!

- a kamerás megoldás egyszerû és könnyû, azzal próbáld ki

Link to comment
Share on other sites

Dorffi

Húúú.. mennyi info csak kapkodom a fejem és próbálom átkódolni magamnak :)

 

Szval nem is olyan rossz a helyzet... megnéztem: Intel P4 CPU 1,5 GHz, a memcsi csak 384 MB, de nem rég szereztem be egy 160 GB SEAGATE 7200rpm 8Mb cache-es wincsit, ami ATA... (Nem tudom miért de a windows 30 GB lenyúlt belõle :( , lehet nem jól raktam be, vagy azokat a pöcköket nem jól állítottam be, vagy Nem tudom... de ez most mindegy) tehát helyem van most bõven.

 

És így? Ilyen paraméterekkel már jobb a helyzetem? Vagy még mindig kevés? Maradjak a kameránál?

Nem baj ha lassan megy a digitalizálás, egyik erényem a türelem :hááát: lehet nincs is több :D

 

Összefoglalom amit most hirtelen rámzúdítottatok, ha valamit félre értettem kérlek tegyetek helyre ;)

 

az MJPEG, a DV, a DVD, az MPEG digitalizált formátumok ami a hardveres digitalizáló (digit kártya, kamera, tv-kártya.. vagy ezt már kizártuk?) produktuma.

Ezeknek a kütyüknek vannak szoftverei, amit mi kodeknek hívunk.... Hm?

 

A digitalizált anyagot egy vágóprogival tudom szabdalni (...de mi az a kulcskocka?).

 

Ha ez így van, akkor eddig világos...

 

Tehát kell 1 digit kártya...

kinézten 1et szerintetek ez megfelelõ lenne nekem?

Digit

 

vagy találtam tv-kártyát is Tv kártya ezt. Sajna a jobbakra már 2GHz-et ajánlanak, ehhez meg Nem tudom, mert nem írták le.

 

Szval? szerintetek?

Link to comment
Share on other sites

Halasi Miklós

Na akkor még van mit tisztázni:

- a kulcskocka egy teljes kép, ami olyan, mintha egy jpg képet nézegetnél. Mivel teljes kép, ezért lehet ott vágni. Nem teljes képek esetében csak félinformációk vannak a képek között. Errõl bõvebben ld. Zimi cikkét a múlt havi számban (ha jól emlékszem)

- szintén ugyanebben a cikkben írta le Zimi a különbözõ digitalizálókról a tapasztalatát. Feltétlenül olvasd át!

Link to comment
Share on other sites

Dorffi

Oksa és köszi :)

Link to comment
Share on other sites

Aneurysm
de nem rég szereztem be egy 160 GB SEAGATE 7200rpm 8Mb cache-es wincsit, ami ATA... (nem tudom miért de a windows 30 GB lenyúlt belõle :(

 

Kell egy enable big lba patch, és akkor látni fogja mind a 149-et ;)

Link to comment
Share on other sites

Dorffi
Kell egy enable big lba patch
Milyen szinû? ;)

Ha olvastál belõlem valamit is, sejthetnéd nem tudom mi az a nagy izé.... :lol: világosíts meg kérlek.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...