Jump to content
GSForum - Segélyvonal

NVIDIA Geforce 6600-as topik

kornél

Recommended Posts

kornél

Új videokártyámnak (ASUS 6600GT/TOP) kicsit hangos a hûtõ ventije. Ha lefogom egy pillanatra érzékelhetõ, hogy ez a "legnagyobb" hangforrás a gépben. Többi venti 20 dBA alattiak. Bár még ez is bõven elviselhetõ a korábbi Codegen tápos, és gyári procihûtõs gépemhez képest!

Létezik olyan hûtõ csere ami nem jár a garancia elvesztésével?

Pl. a Glacialtech Northpole VGA hûtõrõl jókat lehetett olvasni, és állítolag nyár végére érkezik a VGA-s 6600GT-re szerelhetõ változata.

Továbbá el kell hogy férjen a chipset hûtõtõl, ami zalman NB47j.

Bevált módszereket ha irnátok!

Választ kösz!

sirfrancisd

Minden maszek bütykölés garanciavesztéssel jár, hacsak nem tudod megbeszélni a kereskedõvel, hogy õ cserélje le neked egy másik hûtõre a gyárit, és eventuell úgy is vállaljon rá garanciát.

kornél

Léteznie kell valamilyen megoldásnak. Ki szerelt már 6600GT-re új hûtõt?

Mik a tapasztalatok? Van e bármilyen probléma velük, vagy nyugodtan bele lehet vágni?

Konkrét, bevált tipusokat le tudnátok írni, aminek a hangereje 20dBA-nál nem több. ASUS-nál a gyári hûtõnek mekkora légszállítása (CFM), tudja valaki?

Kösz!

nascar

Persze, hogy garanciavesztéssel jár a dolog, de miért is kell a kereskedõnek tudnia a hûtõ cseréjérõl :?: :!: :?::pislog:

Szépen óvatosan lecseréled a régi hûtõt az újra, és kész! Ha pedig valami véletlen folytán meghibásodna a kártya, akkor a régi hûtõt visszaszereled (kb. max 5 perc), és szépen visszaviszed! :ötlet:;)

Mivel az új hûtõket is a szabvány felfogatási pontokra kell szerelni, így nem lehet gond. :démonikacaj:

kornél

Meg tudnátok mondani, hogy milyen GPU hõfokokat értetek el utólag felszerelt VGA hûtõkkel alapjáraton, és teszt vagy terhelés közben (zalman ZM80D-HP, Artic Cooling, Glacialtech Noorthpole 100 stb.) + GPU környezet hõfok + videokari tipusa.

Nekem: (ASUS6600GT/TOP)

- alapjáraton: GPU 40 fok, GPU környezete 35 fok

- 3D Mark2001:GPU 51 fok, GPU környezete 43 fok

EVEREST 2.01----Érzékelõk-nél.

Tökéletesen jók, csak a hangon kellene visszavenni, úgy, hogy a hõfokok nem romlanak.

Ezekre gondolok például.

Kösz, Üdv!

kornél

ASUS 6600GT/TOP-ra felszerelhetõ a ZalmanZM80D-HP.

Kösz!

• 4 weeks later...
Machado

Én nem cserélnék rajta hûtõt. Gyárilag jó hûtésû kártyát kell választani és kész (pl. Leadtek 8) )

kornél

Tehát ne vegyen az ember 6600GT-t, mert hangos a hûtése?

Nem gondolod komolyan?

A 3Testõrnél hallottam, hogy Zalman80D-HP VGA hûtõt raktak már fel AGP-s 6600GT-re.

Van valakinek Zalmanról tapasztalata? Vagy ismerõsének eseteleg?

Be tudnál számolni róla, hogy milyen volt a GPU hõfoka a régi gyári hûtõvel, és az új Zalmannal, alapjáraton és terhelve.

Machado

Mi bajod?! :S

Azt írtam, mivel a topic címe 6600GT ezért nem írtam oda, hogy megfelelõ gyári hûtésû 6600GT-t kell venni, ilyen pl. a Leadtek 8)

kornél

Sokan vannak olyanok akik beleszaladtak egy hangos VGA-ba, mert pl. ASUS jó neve miatt, vagy a Gigabyte-tot mert agyon istenesítették a tesztoldalakon. Mikor vettem a VGA-t, 3 boltban is érdeklõdtem és külön kikötésem volt, hogy halk legyen a hûtõ. Az ASUS ajánlották, megvettem és az összerakásnál derûlt ki hogy hangos a venti. Szerintem nem egyedi esetrõl van szó, más fórumokat olvasgatva. Bár azért én kiváncsi lennék arra Leadtek hangjára, mert az ASUS-t is úgy ajánlották, hogy az Inno-hoz képest halk.

Visszatekintés a > régi fórumra <, hogy látható legyen, mennyire nem merûlt még fel Leadtek. Három hónapja sem volt.

kornél

Innen onnan össze e-mail -ezett, különbözõ fórumokról összeolvasott infók alapján egy jellegzetes történek kezd kirajzolódni a ZalmanVF700 Cu és AlCu VGA hûtõvel kapcsolatban.

1. Van néhány csoda hõfokot produkáló használó (valószínüleg eladók is), akiknek alapjáraton 40 fok, terhelve ~50 fokon mûködik a VGA hûtõ.

2. Egy tipikus másik hozzászóló réteg akinek a története gyanusan ismétlõdik a fórumokon:

- 1. hózzászólás: Végre meg van! Most vettem meg a Zalmant, mindjárt felrakom és leírom a hõfokokat!

- kicsit késöbb: Help! Miért megy 50 fokon alapjáraton?

És jönnek a mentõ ötletek, majd a beletörõdõ utolsó hozzászólás, na mindegy így is jó lesz.

Óvatosan a Zalman VF700 Cu-val. Úgy tûnik, hogy elfogadható hõfokot a 12V-os fordulaton produkál, ami nagyon hangos, a csendes 5V-on meg alig jobb a gyárinál. Sõt! Alapjáraton 48 és 55 fokokról tudok. Nagyon sok (kb.15) e-mailben küldött RiverTuner monitoring hml alapján mondom.

kornél

Szeretném programmal állítani a videókártyám ventilátófordulatát. A kártyához adott CD-n lenne egy program ami képes erre elvileg, névszerint a Smart Doctor, de ehhez a kártyához egy olyan verziót adtak, ami csak a VGA órajelét mutatja.

Próbáltam letölteni a > Exper Tool < progit de valami miatt nem sikerül. Elindul a setup, de hibaüzenettel megáll:

Hibaüzenet:

-------------------------------------------------------------------------------

A telepítõ nem tudja másolni ezt a fájlt:

PGDESKUP.BMP.

Ellenõrizze, hogy az alább megadott hely helyes-e, vagy

adjon meg új meghajtót és helyez be oda a következõt:

'TaskBar Display Panel Disk'.

Másolás a következõ helyrõl:

C:/UI (ide csomagoltam ki a zip tömörítést)

--------------------------------------------------------------------------------

(......helyez be...... nem helyesírási hiba)

Mi lehet a probléma? Lehet, hogy egy nagyon amatõr másolási hibát vétek?

Van-e másik program, ami képes állítani a VGA ventilátor fordulatán?

Állítólag másoknál bevált az a módszer, hogy 80%-ra levették a VGA venti fordulatát, így teljesen csendes lett és a hõfokok is csak 1-2 fokot mentek feljebb.

Kösz a segítséget!

VINIKOR

Nemsokára megjelenik a Thermalrigh V-1-es VGA hûtõ. TTS-nél folyamatban van a megrendelés.

Kiváncsian várom, hogy mit produkál.

Két hõcsöves lesz és mindkét oldalra lehet majd tenni 80-as ventit.

De úgy tûnik a HSI bordát le kell szedni, ha jól látom a > weblapon< .

Machado

És ezért valaki pénzt ad? Legalább 6000-8000 Ft lesz... :hááát:

VINIKOR

Ha jól hût és halk lesz akkor megéri. Nagyon sokan veszik a ZalmanVF700Cu-t 8000Ft-ért és az elsõ elindításnál derûl ki, hogy nem hozza a csendes üzem melletti jó hûtést.

nascar

@ Machado

Te miért vagy mindig ellendrukker? Nem bántani akarlak, de mindig mindent leszólsz. Ez egy építõ jellegû fórum! :dühös:

Egyébként az elsõ mérések szerint nagyon nagy durranás lesz a VGA hûtés szinpadán a Thermalright V-1!

Olvassátok el a cikket Thermalright V-1 :!:

Shiwer
És ezért valaki pénzt ad? Legalább 6000-8000 Ft lesz... :hááát:

Hogyha az én VGA-mnak is kátrány lenne a hûtése, (szerencsére nem az) akkor én például kiadnék egy minõségi hûtõért ennyit. :hááát:

Machado

A véleményem az, hogy jó gyári hûtésû karit kell venni, persze ha a hûtõnk tönkre megy akkor egyértelmûen cserélni kell :)

@nascar: igen, megmondom a véleményemet, ha nem tetszik, akkor nem tetszik. Építõjellegû fórum? Miért, ha tanácsot adok, ami szerintem korrekt (itt, hogy nem érdemes hûtõre kiadni pénzt, újgazdag gyerekek kíméljenek ). Nem tudom mi ezzel a probléma :hááát::)

VINIKOR
A véleményem az, hogy jó gyári hûtésû karit kell venni

Lehet hogy 6600GT-ben ilyen nem létezik. Sok fórumot átnéztem és a Leadtek hûtõjét is sokan lecserélik, de van olyan aki azt irta, hogy neki az ASUS hûtõje is tökéletesen megfelel. Tehát nagyon szubjektív hogy mi a halk.

V-1 két halk 80-as ventivel ha jól hût akkor fõnyeremény lesz. Csak a HSI borda hiány teszi kétségessé, hogy alkalmas-e AGP-s 6600GT-re.

ordító egér

Nekem volna egy építõ jellegû :) javaslatom.

Megveszem kornéltól azt a vacak zajos ASUS-t 22 ropiért, (az én koromban félig már amúgy is süket az ember :upsz: ) hozzáteszi, amit egy csendes VGA hûtõre szánt (meg még egy kicsit) és vesz egy csendes videokártyát.

Na mit szóltok? :D Mindenki jól jár.

VINIKOR

Jó ismerem kornél és tõle tudom, hogy sajna semmilyen VGA-ra félretett pénze nincs (V-1-re talán igen) bocs de nem lesz eladó az ASUS. :lol:

ordító egér

Sebaj. :)

Viszont akkor kár volt a V-1-et ajánlanod.

Kicsi Sims

@Kornél:

Itt van egy passzív hûtéses ASUS 6600 GT: Passzív hûtéses 6600 GT

Szerintem egy ilyen hûtés megoldaná a problémádat. ;)

Szerintem a kulcsszó a SilentCool. ;)

VINIKOR

Kornélnak AGP-s van, ha jól látom ez PCI-E-s.

De készülõdik a megoldás, mert sikerül feltelepítenie az Expertool nevû kis progit. 98%-ra visszavette a VGA ventifordulatát, így teljesen hangtalan lett a VGA (!!!), a hõfok alapon 2 fokot ment feljebb ami még elfogadható. Ingyen volt.

Majd a megfelelõ topikban le lesz írva, mert 1-2 napik probálgatja még.

VINIKOR

Megoldás:

> Innen letölthetõ az ExperTool v3.29 <

1. Kicsomagolás a WinAce-ból----> Telepítés: SETUP32-re klikk---->Parancsikont az asztalra kitenni

2. Program indítás----> Értesítési területen lévõ kis ikonra jobb klikk ----> Performance ----> FAN SPEED CONTROL ----> ventifordulat beállítása ---->OK

Fixed Speed-be érdemesebb állítani mert így is tökéletes.

Én 2D és 3D-ben is 98%-ra állítottam a fordulatot és teljesen hangtalan lett a ASUS6600GT/TOP gyári ventije!

Hõfok alapjáraton ~ 1-2 fokot ment feljebb, játék és teszt közben ~ 4-5 fokot. Reálisan nem tudom megmondani, mert a legutóbbi Expertool nélküli mérésnél nem volt ez a kánikula ami most van. De így is bõven elfogadható VGA hõfokok vannak, teljesen hangtalanul és ingyen, hûtõszerelés nélkül.