Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Újdonságok a grafikus kártyák piacán


Shiwer

Recommended Posts

Shiwer

Na, ezt nézzétek: (Idézet a Gamestar oldaláról:)

"Ügyeletes hardvergurunk, FarCry ismét egy királyságos hírt juttatott el hozzánk! Figyeljétek csak: "Elõkerültek az elsõ képek a Computex kiállításon bemutatott új Nvidia videókártyáról, ami a G70 kódnevet viselõ GPU-ra épül. Az Nvidia az új üdvöskéjét a High End kategóriába szánja, és még idén meg fog jelenni a boltok polcain, ha tudják tartani magukat a tervekhez. Meg nem erõsített információk szerint a kártya kétszer olyan gyors lesz, mint a Geforce 6800."

 

Update: imhol néhány a neten keringõ, nem hivatalos adat:

 

A kártya várhatóan a 7800 nevet fogja viselni

0.11µ gyártási technológia TSMC

430 MHz mag órajel / 1,2 GHz memória órajel

256/512MB GDDR3 memória

256bit memória interfész

38.4 GB/s memória sávszélesség

24 pixel futószalag / 8 vertex futószalag

10320 MTexel/s Fill Rate

860 millió poligon/s

400MHz RAMDAC

Nvidia CineFX 4.0 motor

Nvidia IntelliSample 4.0 technológia

64bit lebegõpontos textúra szûrés & árnyalás

A G70 három változatban várható: alap / GT / GTX

Nvidia SLI támogatás

DirectX9.0c / SM3.0 / OpenGL 2.0 támogatás

Egy foglalatos megoldás

Egy kártyához 400W tápegység ajánlott, melynek 12V ága maximum 26A áramot képes leadni

SLI konfigurációhoz 500W tápegység ajánlott, melynek 12V-os ága maximum34A áramot képes leadni.

A kártya megjelenése: Június 22"

 

Nem lesz gyenge az biztos...Fõleg SLI-ben. Belegondolni sem merek, mennyibe fog kerülni egy ilyen. :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Chabi1
...

DirectX9.0c / SM3.0 / OpenGL 2.0 támogatás

...

Az OpenGL 2.0 támogatás már március óta (Catalyst 5.3) elérhetõ az ATI kártyáknál.

Az nVidia kártyáknál meg ha jól tudom májustól.

(a 3Dlabs Wildcat VP sorozatnál pedig már 2 éve :démonikacaj: )

 

De én jobban kíváncsi lennék a nemsokára megjelenõ kártyák WGF 1.0 és 2.0 támogatására.

 

...a DirectX a jövõben nem csupán egy egyszerû kiegészítõ csomag lesz a Windowshoz, hanem az operációs rendszer szerves részét fogja képezni. Már az egyszerû ablakkezelést is ez a szolgáltatás fogja vezérelni, ezért sokkal nagyobb feladat hárul a DirectX utódjára a rendszeren belül. Emiatt jobbnak látták a Microsoftnál, ha nevet váltanak: a Windows Graphics Foundation (WGF) már sokkal jobban kifejezi, hogy egy komplex grafikus motor végez minden mûveletet, mely a megjelenítéssel kapcsolatos.

A WGF 1.0 tulajdonképpen a mostani DirectX 9.0c kiterjesztése, mely megfelel a fentebb vázolt kívánalmaknak. A WGF 2.0 várhatóan szintén elérhetõ lesz a Longhornban megjelenésekor, de ez hozza majd az igazi újdonságokat a 3D megjelenítésben, hiszen ez lenne a DirectX 10.

 

>> WGF 2.0 (DirectX 10) a Longhornban <<

 

ui.: a topik címe lehetne találóbb is :S pl: "VGA újdonságok" vagy valami hasonló.

Link to comment
Share on other sites

Shiwer
ui.: a topik címe lehetne találóbb is :S pl: "VGA újdonságok" vagy valami hasonló.

Igazad van, támogatom.

De pl. az 512 MB ram, az nem rossz...

Link to comment
Share on other sites

manguszta

ATI CrossFire: két grafikus kártya, nagyobb teljesítmény

 

Az NVIDIA által bevezetett SLI-re válaszul az ATI Technologies is bemutatta saját fejlesztésû technológiáját, amely lehetõvé teszi két grafikus kártya beépítése révén növelni a teljesítményt. A megoldás a korábban rebesgetett AMR és MVP helyett végül a sokkal jobban hangzó CrossFire nevet kapta.

 

Elõny az ATI-nál

 

A CrossFire sok tekintetben "megengedõbb", sokban azonban szigorúbb, mint az NVIDIA SLI. Az elsõ és legfontosabb különbség, hogy a CrossFire használatához speciális videokártyára van szükség. Ez azért elengedhetetlen, mert a "CrossFire Edition" videokártyákon kap helyet az a logika, amely lehetõvé teszi a két kártya teljesítményének összeadását (compositing engine), illetve a speciális csatlakozó, amely segítségével a két videokártya összekapcsolható. Utóbbi egyébként egy DVI-csatlakozóra hasonlít.

 

Egy Radeon X850 CrossFire kártyához tetszõleges másik, de Radeon X850 (Platinum Edition, XT, Pro) chipes grafikus kártya kapcsolható, a Radeon X800 CrossFire pedig X800 (Platinum Editon, XT, XL, Pro, "sima") lapkára épülõ kártyákkal képes együttmûködni. A kártyáknak nem kell egy gyártótól származnia. További elõny a CrossFire javára az NVIDIA SLI-vel szemben, hogy az ATI megoldása nem igényel speciális, a játékokra igazított meghajtóprogramot. A vállalat állítása szerint a CrossFire minden eddig megjelent és ezután megjelenõ 3D grafikus alkalmazás futási sebességét képes látványosan megnövelni.

 

IPB kép

Hogy mûködik?

 

Az ATI CrossFire három különféle módon képes megosztani a feladatokat a két grafikus kártya között. Lehetõség van arra, hogy a két kártya felváltva számítsa ki a páros és páratlan képkocákat (alternate frame rendering), vagy egy képkocka alsó és felsõ részét (scissor). Utóbbi esetben az egyes kártyák által feldolgozott terület dinamikusan változtatható, így akár két, egymástól eltérõ típusú videokártya is rábírható az együttmûködésre (pl. X850 CrossFire és X850 Pro). A harmadik módszer sakktáblaszerûen osztja meg a kép egyes részeit a két grafikus kártya között (tiling).

 

Két videokártya együttes használata esetén lehetõség van egy teljesen új élsimítási eljárás alkalmazására is. Ez fõképp akkor lehet hasznos, ha a futtani kívánt alkalmazás sebességét nem a grafikus teljesítmény, hanem más körülmény (pl. túl lassú processzor) korlátozza. A Super AA élsimítási eljárás használata esetén mindkét kártya ugyanazt a képkockát számítja ki, azonban az élsimításhoz más mintavételi pontokat használnak. A két képet végül a compositing engine kombinálja.

 

Az NVIDIA kiesik a körbõl

 

A CrossFire bemutatása alkalmából az ATI saját alaplapi chikészleteket is megjelentet AMD és Intel processzorokhoz, amelyek képesek két PCI Express grafikus kártya kezelésére. A vállalat állítása szerint az "Xpress 200 CrossFire Edition" chipsetek mellett a CrossFire az Intel chipkészletes alaplapokban is mûködik. Az NVIDIA nForce azonban kimondva-kimondatlanul kiesik ebbõl a körbõl, az ATI szûkszavú nyilatkozata szerint "vizsgálják a lehetõséget" hogy az NVIDIA-alapú rendszerekben lehetõvé tegyék-e a CrossFire használatát.

 

Az ATI állítása szerint a "CrossFire Edition" grafikus kártyák júliusban jelennek meg a legnagyobb gyártók kínálatában, X850 vagy X800 processzorral, 512, 256 vagy 128 megabájt memóriával és kiviteltõl függõen 549-249 dollár közötti áron. Az Xpress 200 CrossFire Edition chipkészletes alaplapok júniustól lesznek elérhetõk a boltokban, az áruk egyelõre ismeretlen.

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

@Manguszta :)

 

Ugyanerrõl már nyitottam egy topikot 6 órával elötted délelött :D

 

De mivel úgylátszik hogy nem olvasnak a felhasználók a fórumon, ezért az enyémet lehet törölni.

 

http://www.pcworld.hu/forum/index.php?showtopic=563

 

köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

manguszta

@Chabi

 

Én kérek elnézést és természetesen az én hozzászólásomat tessék törölni.

Link to comment
Share on other sites

manguszta

Megjelenés elõtt a következõ generációs ATI és NVIDIA grafikus chipek

 

Tajvani hírek szerint már javában zajlik az ATI és az NVIDIA következõ generációs grafikus processzorainak gyártása, ami elõrevetíti a termékek rövid idõn belüli piaci megjelenését is. A pletykák szerint az ATI R520 és NVIDIA G70 kódnevû videochipek a harmadik negyedév végén, vagyis õsszel lesznek elérhetõek, de a jelenleg is zajló Computex kiállítás látogatói -- szigorúan zárt ajtók mögött -- már megtekinthetik az újdonságokat.

 

IPB kép

 

Mit várhatunk az ATI R520-tól?

 

Az ATI R520-at a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyártja 90 nanométeres csíkszélességgel. Az R520 tervezése állítólag már tavaly õsszel lezárult és a chip "jó formában van". Egyelõre kevés információ látott napvilágot az R520-ról, csupán sejteni lehet, hogy a lapka támogatja a Shader Model 3.0 szabványt. Egyes hírforrások 32 pixel futószalagot és 350 millió tranzisztort említenek, azonban ezeket az adatokat természetesen fenntartással kell kezelni.

 

Az utóbbi napokban napvilágot látott, hogy az R520 hardveresen gyorsítani fogja a következõ generációs videotömörítõ kodeket, a H.264 AVC (Advanced Video Codec) tömörítési megoldást. A H.264 videtömörítési technológia lehetõvé teszi, hogy 1280 x 720 vagy 1920 x 1080 pixeles HD-videoanyagokat a DVD-knél használatos 8-10 megabit/s-os bitrátával tömöríték, míg a DVD-ken alkalmazott MPEG-2 kodeknek ugyanilyen minõség eléréséhez minimum 15–20 megabit/s-os bitrátára van szüksége. A H.264 kodek része a következõ generációs DVD szabványoknak is, mind a HD-DVD lemezek, mind a Blu-Ray lemezek tartalmazhatnak majd ilyen videotömörítési megoldással rögzített videoanyagokat.

 

Az R520 felépítésével, teljesítményével kapcsolatban egyelõre csak találgatások láttak napvilágot, a pletykák szerint a chip akár 32 pixel futószalagot is tartalmazhat és 350 millió tranzisztorból áll.

 

IPB kép

 

Elõny az NVIDIA oldalán?

 

Ha hihetünk a híreknek, az NVIDIA némi elõnyben van az ATI-hoz képest a saját G70 kódnevû lapkájával, a termék bejelentése állítólag június végén esedékes. A termékrõl kiszivárgott néhány hitelesnek tûnõ specifikáció, amelyek alapján sejthetõ, a következõ generációs, csúcskategóriás GeForce igen erõs lesz, az NVIDIA ígérete szerint megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét.

 

A kiszivárgott információk szerint a 430 MHz-en mûködõ G70 maghoz 1,4 GHz-es GDDR3 memóriák csatlakoznak majd, a memóriabusz a csúcskategóriás videochipektõl már régóta megszokott módon 256 bites lesz, így a memória sávszélessége meghaladhatja a másodpercenkénti 38 gigabájtot. A teljes DirectX 9.0c gyorsítást kínáló GeForce 7800 termékcsalád újdonsága az Intellisample 4.0 és CineFX 4.0 motor, elõbbi az élsimításért és filterezésért, utóbbi a shaderekért felelõs.

 

A GeForce 7800 háromféle változatban kerül majd piacra, "sima", GT és GTX kivitelben. A fenti adatok valószínûleg a GTX csúcsváltozatra vonatkoznak, amely 24 pixel és 8 vertex futószalagot tartalmaz. Valószínûsíthetõ, hogy a gyengébb verziókon az NVIDIA ezek közül kikapcsol párat és az órajelbõl is visszavesz. A G70 kódnevû grafikus chipet szintén a TSMC fogja gyártani, mégpedig 110 -- más források szerint 90 -- nanométeres csíkszélességû technológiával. Ez azért érdekes, mert az NVIDIA jelenlegi csúcskategóriás chipjeinek gyártását az IBM-re bízta, a Nagy Kék azonban nem tudott felnõni a feladathoz, a GeForce 6-os sorozat jó ideig hiánycikk volt, mint ahogy szinte minden, ami az East Fishkill-i üzemben készül (pl. PowerPC G5).

 

A GeForce 6800 még "csak" 222 millió tranzisztorból állt, a platkák szerint a G70 kódnevû lapka már több mint 300 milliót tartalmaz majd.

Link to comment
Share on other sites

Shiwer
A termékrõl kiszivárgott néhány hitelesnek tûnõ specifikáció, amelyek alapján sejthetõ, a következõ generációs, csúcskategóriás GeForce igen erõs lesz, az NVIDIA ígérete szerint megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét.

Na az már valami. (Csak nehogy árban is duplázás legyen.) :mérges::bocsánat:

Link to comment
Share on other sites

Adani

Az igen. Kíváncsi leszek, igazak e a hírek.

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Már nincs 3 hét hátra és itt az nVidia GeForce7800!

 

Néhány adat:

- minimum 512MB GRAM

- 110 nm gyártástechnológia

- 150 Wattos teljesítményfelvétel

 

További infók németül.

 

Az Ati megint felkötheti a gatyáját, hiába Crossfire - ugyanis ez jelentõsen gyorsabb lesz a 6800 Ultránál és szintén SLI-s üzemmódban képesek az együttmûködésre. Szoros lesz, majd meglátjuk, ki nyeri meg a csatát.

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Thief

Mostmár viszont igazán kitalálhatnának egy olyan kártyát is, amely csúcsminõségû, nem szív el annyi áramot mint egy porszívó, és a hûtése is normális hangerejû...

Link to comment
Share on other sites

Adani

Ez sajnos szerintem már lehetetlen. A nagy teljesítménynek ára van, ez pedig a nagy hõleadás és áramfelvétel.

Link to comment
Share on other sites

Chabi1

Úgy látszik megint csak a jó öreg 3Dlabs-al kell érvelnem.

 

A teljesítményt a vertex shader-ek számának növelésével érték el.

16 vertex és 16 pixel futoszalag van a grafikus chipekben. A vertex shader pedig éppen az alakzatok számításást végzi, a pixel shader pedig texturáz.

 

A memória sávszélesség növelését nem a memóriák sebességének növelésével érték el, hanem azzal, hogy 512bit-en kapcsolodnak. (1GHz-es GDDR3-at használnak :nyíl: 64GB/s)

 

Nem hiszem el hogy sem az ATI sem az nVidia nem ismerte volna fel még az ebben rejlõ teljesítmény növekedést. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

Thief

Ez szerintem kb olyan mint az AMD és az Intel párharca volt. Az Intel növelgette a MHz-eket (+ afogyasztást...), míg az AMD pedig az utasításcsatornák rövidítését és a kiegészítõ utasításkészletek bõvtését választotta. Az eredmény: közel azonos teljesítmény, csakhogy az AMD lényegesen kevesebbet fogyaszt...

Link to comment
Share on other sites

Shiwer

És nem utolsó sorban: kevesebbe kerül. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

@ Chabi:

Az nVidia azért valamelyest felfedezte. Lásd 6-os sorozat. Persze a 3DLabs-é több, de hát ez van. :hááát:

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

Chabi1
16 vertex és 16 pixel futoszalag van a grafikus chipekben.

Javítás:

 

3Dlabs Wildcat Realizm 200

 

4 vertex shader és 12 pixel pipleine, 512MB GDDR3 256bit (1GHz)

 

3Dlabs Wildcat Realizm 800

 

8 vertex shader és 24 pixel pipeline, 512MB GGDR3 512bit + 128MB GDDR3 128bit (1GHz)

 

A teljes 3Dlabs Realizm sorozat 36bit-es precizitással számolja a vertex shader-eket. Az nVidia és az ATI csak 32bit-es precizitással. :lol:

Link to comment
Share on other sites

attika80

Sziasztok.

 

Nvidia 7800 jövõ héten. Kíváncsi leszek rá, én egyetértek egy olvasott hírrel, minszerint ez a 3dmark05-ben elért 7800 pont csak kamu, mert ugye az új kártya neve is 7800. :) :) Szerintem lesznek meglepetések jún. 21-én :) :) De nemsokára kiderül úgyis. Cikk

 

Sziasztok

Link to comment
Share on other sites

nascar

Tökmindegy! Úgysem tudjuk megvenni õket! :Sír:

Én már úgy vagyok ezekkel a hírekkel, hogy juj de jó, de inkább nézzük a megvásárolható kategóriát!

Persze kell a technikai haladás, meg jó is, csak a köznép profitál ebbõl keveset. :pislog:

Link to comment
Share on other sites

attika80

Sziasztok.

 

Én úgy tervezem, hogy 2db 7800gfx-et fogok venni. :):) Azután valószínû megyek is haza elég volt Amerikából!! Ez gondolom PF számára is jó hír, hogy nem kell raknia az ékezeteket az írásomba, amit mégegyszer köszönök neki.

 

Sziasztok.

 

Szívesen! :) <PF>

Link to comment
Share on other sites

cereal180

Szerdától a boltokban van (elvileg) a GeForce 7800 GTX. A hírek szerint ez egyes Angliai üzletket fog érinteni. Érdekes, hogy a hivatalos bejelentés napján már meg lehet venni, hiszen volt, hogy a bemutató és a megjelenés között hónapok teltek el.

Link to comment
Share on other sites

Shiwer

Sõt, az X700XT-t én még máig nem láttam sehol... Mindenesetre kíváncsi vagyok, nálunk mikor lesz kapható.

Link to comment
Share on other sites

attika80

Sziasztok.

 

Egy kis 3dmark teszt geforce 7800gtx-el sli-ben :D:lol::PItt

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

:o:atom::bezsong::bravó: Nem gyenge jószágok!

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

manguszta

Hoppá!

Ennyit 3DMark2001-ben sem érek el a 9600XT-vel :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...