web 0 Share Posted May 28, 2005 Hello! Olyan problémám lenne, hogy hogyan lehet ilyet készíteni? panoráma kép >>>klikk<<< Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Share Posted May 29, 2005 Nagyon egyszerû! Lefényképezed több szögbõl azt amit be akarsz illeszteni. Magyarán körbeforogsz a tengelyed körül. Majd nyitsz egy megfelelõ szélességû, és magasságú munkaablakot, bármilyen grafikai programban. megnyitod egyesével a képeket, majd szépen egymás mellé teszed õket az új ablakban, amit elõször nyitottál! Persze erre már fényképezéskor is oda kell figyelni: - a zoom lehetõleg ugyan úgy legyen beállítva, - fényviszonyok. Szóval nem olyan bonyolult. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darcy Tucker 0 Share Posted May 29, 2005 Sõt! Egyes fényképezõkön van külön ilyen üzemmód is. (A Canon-on legalábbis biztos van ilyen.) És ha a géped tudja ezt a fajta fényfépezést, akkor biztos mellékelnek ehhez használatos szoftvert is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sliders 0 Share Posted May 29, 2005 azt lehet tudni melyik fényképezõgép tud ilyet? A komolyabbak is? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted May 29, 2005 Olyan 60 e fölött már biztos tudják. Link to comment Share on other sites More sharing options...
web 0 Author Share Posted May 29, 2005 A én gépem volt 120 000ft és 7,1MBp és nem tudja. Pedig egy fuji gép. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sliders 0 Share Posted May 29, 2005 A D70s-es tudja? illetve az Olympus E-300? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darcy Tucker 0 Share Posted May 29, 2005 Nekem Canon PowerShot A60-as gépem van. Az tudja. Ez egy pár éves és nem is a legjobb gép, így, gondolom, az ennél jobb Canon gépek tudják ezt a funkciót. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted May 29, 2005 Leginkább az eddigiek közül Benkovics hozzászólása közelítette meg a legjobban a teendõket - legalábbis szerintem. Van ugyan néhány gép, amely valamennyire segíti a panorámaképek készítését, de igazából bármely olyan gép alkalmas rá, amely tud manuális rekesz- és záridõ beállítást. Sõt, az sem árt, ha manuálfókusz is van rajta. Ugyanis a témáról - némi elõkészítés után lehetõleg állványról - kell néhány felvételt készíteni ugyanolyan záridõvel, rekesznyillással és fókusszal (zoombeállítással). A munka neheze az összeállítás, vagyis a képek pontos összeillesztése. Ez történhet "kézzel" bármely olyan programmal, amely kezel rétegeket, vagy automatikusan erre szakosodott programmal, de ez utóbbiak általában fizetõsek (ha a fényképezõgéphez adták, akkor is fizettünk érte, csak másként). A kézimunka elég pepecs, de utána az emberben megvan a jól végzett munka öröme Ja, és nem árt egy "izmosabb" gép, mert egy-egy panorámakép mérete elérheti a 80-200MB-ot is, és ekkora képek kezelése Celeronon és 256 mega memóriával árt az idegeknek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Share Posted May 29, 2005 Így igaz! Én nem bíznám a gépre! Sokkal szebb, és jobb képet lehet összehozni a saját tudásunkból! És a munka gyümölcse felett érzett öröm sem semmi..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adani 1 Share Posted May 29, 2005 Akkor ezekszerint az én masinám is tudja. Canon Powershot A85. Mondjuk, nemhiszem, hogy sok panorámaképet fogok csinálni. Évfolyamtársam csinált múltkor Kecskemétrõl egy domb tetejérõl panorámaképet, de õ csak szimplán felment a dombra és fényképezett egyet ( onnan az egész várost be lehet látni) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darcy Tucker 0 Share Posted May 30, 2005 @Adani: Szerintem, biztos, hogy tudja. De azért inkább olvasd el a kézikönyvét. (Hát, igen a Széchenyi város látképe nem egy szívderítõ látvány. Én is kecskeméti vagyok. De ez ) @Giraffe: Csak azért hoztam szóba a fényképezõket és tudásukat, mert (valószínûleg) egy kicsit félreértettem a dolgot. Illetve csak részben ... Én azokra a panorámaképekre gondoltam, amelyekben az egérmutató segítségével körbe is nézhetsz. Ezek a képek a QuickTime mov formátumát használják. Link to comment Share on other sites More sharing options...
benkovics 0 Share Posted May 30, 2005 De az már egy kicsit programfüggõ! Mármint az elkészítése! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darcy Tucker 0 Share Posted May 30, 2005 Hát, az kétségtelen! Sõt, a megjelenítése is. Na, de mikor itt el kezdtünk beszélgetni a panorámaképekrõl, nekem egybõl ez a fajta ugrott be. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornél 0 Share Posted May 31, 2005 Szerintem nem szükséges a gépen a panoráma funkció. Én AUTO funkcióban szoktam készíteni képeket, "kézbõl körbeforogva", és azokat a Canon A80-hoz adott programmal elkészítem a panorámát. AUTO-ban nekem úgy tûnik szebb színû, élesebb kép készül, mint a PANORÁMA állásban. Eddig csak kézbõl fotózva és progival illesztett panorámát csináltam. Körpanoráma valamiért nem sikerûlt. Kérdéseim: - Ha állványról készûlnek a képek, és programmal csinálod a panorámát, akkor is benne lesz az illesztési résznél elõforduló homályos sáv? Programmal lehet e illesztési sáv nélküli panorámát készíteni? Nekem még nem sikerült. - Ha nem állványról csinálsz panorámát, hanem kézbõl, és nem programmal illeszted össze, benne marad e a homályos sáv? - Ha 360 fokos körpanoráma képként mentem el a progival illesztett képeket, egy fehér sáv marad az egyik végén, nem jöttem rá hogyan kell úgy elmenteni, hogy egybõl teljesképernyõs körbeforgó körpanorámaként mûködjön. Elmentés elött még mûködik, ha visszanézem a körpanorámát. Tehát tudja a "gyári" program. Vagy lehet, hogy a Quick Time csinálja, úgy rémlik, de minden esetre elmentés után, nem tudom elõvarázsolni a körbeforgós funkciót. Canon ZoomBrowser EX progiról van szó. Lehet, hogy a XnView jobban megoldja a panorámát? Vagy a PhotoFiltre? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted June 1, 2005 - Ha állványról készûlnek a képek, és programmal csinálod a panorámát, akkor is benne lesz az illesztési résznél elõforduló homályos sáv? Programmal lehet e illesztési sáv nélküli panorámát készíteni? Nekem még nem sikerült. Ez nem az állványon múlik. Az csak abban segít, hogy jobban illeszkedjenek a képrészletek, kevesebb legyen a "nyesedék". A homályos sáv nagy valószínûség szerint a géped optikai torzításából ered. Ezért az ilyen gépekkel érdemes nagyobb (é. 70-80%-os) átfedésekkel dolgozni, és sokkal több darabbol összerakni a képet, mert így nagyobb a valószínûsége, hogy a többnyire a képek szélein jelentkezõ képhibák kiesnek. - Ha 360 fokos körpanoráma képként mentem el a progival illesztett képeket, egy fehér sáv marad az egyik végén, nem jöttem rá hogyan kell úgy elmenteni, hogy egybõl teljesképernyõs körbeforgó körpanorámaként mûködjön. Nem tudom, milyen programot használsz, nekem eddig ilyen gondom nem volt. Tény, én egy drágább, nem a fényképezõgéphez adott programmal szoktam ilyeneket készíteni. Az XnView-t vagy a PhotoFiltre-t nem használok, nekem a Paint Shop Pro vált be, én azzal (is) szoktam ilyent csinálni, de az elég macerás. (Hogy mennyire, az talán még a nyáron kiderül az újságból ) Lehet, de jobb az ilyent "szakiparosra" bízni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornél 0 Share Posted June 2, 2005 Kösz Giraffe. Azt írod, hogy: "Nem tudom, milyen programot használsz, nekem eddig ilyen gondom nem volt. Tény, én egy drágább, nem a fényképezõgéphez adott programmal szoktam ilyeneket készíteni. Az XnView-t vagy a PhotoFiltre-t nem használok, nekem a Paint Shop Pro vált be, én azzal (is) szoktam ilyent csinálni," Canon-hoz adott Zoombrowser EX progival készítgettem eddig. Paint Shop Pro-n kívül még milyen progit használsz (az "is"-re utalok). Mind fizetõs, vagy van közte ingyenes is? Üdv! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giraffe1 0 Share Posted June 2, 2005 A Canon honlapjáról nem sok minden derül ki a Zoombrowser ezen funkciójáról. Nem tudom, hogy miket lehet állítani rajta, mennyire korrigálja a különféle torzításokat stb. De ahogy említettem, a képhibák egy része a fotózáskor némi odafigyeléssel csökkenthetõ. Én jelenleg az ArcSoft Panorama Makert használom, és az eddigi tapasztalataim pozitívak vele. A PSP-t addig használtam erre, amíg nem jött a PanMaker, mert ezzel azért kényelmesebb Ingyenes programokat ritkán használok, sajnos rosszak a tapasztalataim. Természetesen vannak üdítõ kivételek (l. IrfanView), de sajnos nem ez a jellemzõ. Már régen kinõttem abból, hogy a free- és shareware progragramhegyek között nézelõdjek. Ha valamelyikrõl kikérik a véleményem, akkor meg-megnézek ilyeneket, de nem ez a jellemzõ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 17, 2005 Én a Canon PhotoStitch-et használom erre a célra. Nagyon jó program. Mondjuk a Canon fényképezõk többsége amúgy is képes a panorámakép készítésre. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulala 0 Share Posted June 17, 2005 A PhotoStitch tényleg nagyon jó. A régi fórumon van is egy panoráma kép amit a Canon A400-al készítettem és PhotoStitch-el raktam össze. Amúgy ezt a szoftvert mellékelik a Canonokhoz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornél 0 Share Posted June 18, 2005 Jaj de jó, hogy megint a témánál vagyunk! Nektek nem lesz egy homályos sáv az összeillesztési helyeknél? A FotoStitch beálításainál van egy olyan, ahol az optikát lehet megválasztani. 35mm-tõl 200mm-ig, ha jól emlékszem. Itt próbálgattam, hogy milyen illesztést készít a progi, különbözõ optika értéknél. Tökéletes homályos sáv nélküli illesztést nem tudtam készíteni. 360 fokos, kõrpanorámát hogy készítesz, úgy, hogy az elmentés után is körbeforogjon a kép? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 19, 2005 Ha nem illeszkedik pontosan össze a két kép, akkor fordul csak elõ, hogy nagyon homályos lesz az illesztés. Körpanorámát pedig úgy készítek, hogy kinézek magamnak egy pontot, ahonnan elindulok és ugyanoda érkezek. Legfeljebb már csak a felesleget kell levágni. Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
payskin 938 Share Posted June 24, 2005 Még hetet kell aludni, és... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ProFiler 0 Share Posted June 24, 2005 ... fórumtali! :!: Ciao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornél 0 Share Posted June 26, 2005 Lehet, hogy az én felfogásommal van a baj, de még mindig nem jövök rá, hogy kell csinálni 360 fokos panorámát. Összeillesztéssel nincs gond, elmentés elött gyönyörûen mûködik a körbenézés, de elmentés után egy vékony képsáv lesz az eredmény, amit fel kell nagyítani Win. Kép és fax megjel.-ben, hogy élvezhetõen nézni lehessen a képet. Tehát nem teljesképernyõs kép jelenik meg, amivel jobbra, balra körbenézhetek. Canon-os PhotoStitch progiról van szó. Mi a megoldás? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts