smile=) Posted May 28, 2005 Posted May 28, 2005 Hali mindenki! Egy kis segítségre lenne szügségem! Az alaplapom ASUSP4P800 AMI Bios v.2.51-el. Az Advanced Setup/Chipset-beállításnál van egy Grapics Aperture Size nevû lehetõség ami nekem alapból 64MB-ra van állítva. Ugyanez az érték van megadva az Advanced Setup/PCIPnP PCI Latency Timer opciónál is! A kérdésem, hogy ezek mit állítanak és, hogy mi köze van ahhoz, hogy a VGA-m 128MB-os Át tudnám állítani ezt is 128Mb-ra, de nem tudom, hogy okos dolog lenne-e és, hogy van-e értelme mert azt sem tudom mire való ez a két beállítási lehetõség!! Kérek mindenkit,hogy aki tud segítsen! Elõre is köszi!
p-tomi Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Hello! AGP Aperature Size: Ez határozza meg, hogy a videókártyád mennyit használjon fel a memóriából textúrákra. Nekem 128 MB-on van, de teljesítmény növekedést nem észleltem a 64 MB-hoz képest. A PCI Latency timer: Ezt nem tudom pontosan, de azt hiszem ezzel a PCI idõzítését lehet állítani. Ezt ne bántsd, hagyd úgy, ahogy van.
Adani Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod.
eremit Posted June 3, 2005 Posted June 3, 2005 Az én 256 MB-os kártyám mellett 128-ra állította be magát. Az égvilágon semmi jelentõsége. szvsz.
Shia-ko Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod. Az utolsó mondat kivételével teljesen pontos.
Adani Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 Ok, de akkor mennyi hatása van? Én kipróbáltam mi lesz, ha 4 megára állítom, semmi nem történt, most 64 megán van. Egyébként 128 megás videókártyám van. De szerinted mire kell állítani?
Shia-ko Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 Kinél, mire. Attól függ, hogy milyen felbontásban dolgozol/játszol, és mekkora memó van a VGAn. 1024*768nál, 128 megás VGA esetén még nem láttam, hogy hozzányúlt volna a rendszermemhez.
Adani Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 Nekem pont annyi. De azt honnan lehet tudni, hogy hozzányúl e a rendszermemóriához?
Shia-ko Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 PL onnan, hogy leveszed az AGP appertura size értékét a minimumra, és nem elég.
Utonium Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 Chabi a régi fórumon belinkelt egyszer egy tesztprogramot (ShaderMark), ami azt is vizsgálta hogy mekkora felbontás mellett mennyi VGA memória szükséges a textúráknak. Ez a teszt bizonyos felbontás fölött nem futott le nálam, csak akkor ha a BIOS-ban nagyobbra állítottam az AGP Aperture Size értékét, szóval innen lehet tudni hogy hozzányúlnak a programok és hogy használják. 1280x960-ban 85Hz-en például már 126MB RAM-ra volt szükség, azaz ha egy 128 megás kártyád van és a BIOS-ban 0-t állítanál be, akkor ez még éppen beleférne. Egyébként íme az emlegetett topik: KLIKK!
smile=) Posted June 17, 2005 Author Posted June 17, 2005 A problémák sose fogynak el úgy néz ki Csakhogy ne tudjak örülni az új SATA-s vinyómnak A gond a következõ: a bios-ban(AMI) van egy boot menu c. beállítási pont, azon belül a boot device priority. Itt beállítom a sata-s hdd-t(WD),hogy arról bootoljon(mivel ezen van az xp) íl: mûködik íl: restart és máris nem jó mert a primery masteren lévõ maxtorrol akar bebootolni( ) íl: újra beállít íl: megint jó íl: rack betesz (primary slave)íl: restart íl: megint nemjó csak most a rackrõl akar bootolni íl: ismét bios... íl: restart íl: és jó íl: restart íl: és mégsem, megint maxtor Mi lehet a gond SATA már nem is jó rendszerhez Segítsetek mert megõrülök ha hiába vettem meg a satas WD-t :!: ír: PLEASE HELP ME :!:
ProFiler Posted June 17, 2005 Posted June 17, 2005 A Rack-el szokott lenni ilyen probléma, hogy folyton elfelejti. Ezen segíthet egy BIOS-frissítés. Ciao.
Stopperos Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 Hát ez nem megoldás.... Nekem bejött egy másik megoldás, kissé hosszú, nem annyira éri meg: Ugyanez a szitu, Satáról nem akar bootolni, henem Patáról. Pata egy negyvenes, nem felosztott FAT32 (az egész nincs tagolva), Sata meg olyan mint amit egy pcworld számában olvasam elsõ a Fat32 es 2GB-s boot a második meg a többi, amin az xp van. No ugyebár a havernak elõjött ez a probléma, mit csináltunk, felírtunk egy új boot képet a Patára, és most az xp ezt jelzi: C -> 40 Pata, D -> 2GB, E -> amin az xp van, csak annyi történt hogy a C és a D felcserélõdött. Így a problémái megoldódtak.
Stopperos Posted June 19, 2005 Posted June 19, 2005 Bocs, de erre nem tudom a pontos választ, nincs itt a haverom hogy kipróbáljuk. Ezért inkább elmeséltem az én megoldásom.
smile=) Posted June 19, 2005 Author Posted June 19, 2005 Köszi a tippeket, de egyik sem szolgál teljes megoldással! A rack-ben lévõ 80-as és a 120-as is sima ATA-s és mindkettõ a primary IDE sínen helyezkedik el. Ettõl függetlenül letiltható (és le is van) a felismerésük. Az állapot:Ha mindhárom HDD bennt van a rendszerben és a BIOS-ban minden be van állítva íl: WD (sata)-rõl bootol, mindig. A gond akkor van, ha kiveszem a racket, mert akkor átállítódik a biosban a boot sorren és a 120as- (ata) Maxtorról akar bootolni - azon pedig nincs rendszer és nem is lesz. Ezután ha beállítom a biost megint minden jó, addig amig nem teszem vissza a racket íl: és kezdõdik minden elõrõl. A cél az lenne, hogy ne kelljen minden egyes rack ki/be tételkor biost állítgatni! Erre tudtok valami okosat mondani Nagyon megköszönném
chris p Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Adott egy Abit IC7 lap a 28-as számú BIOS-szal, a gondom a következõ lenne: minden indítás alkalmával lefut a Memory Testing (lehet, hogy hasznos dolog, de kicsit túlzásnak tartom minden indításkor ellenõrizni és ezzel növelni a rendszer felállásának idejét). Hol tudom ezt kikapcsolni? (Az Advanced BIOS Features-ben a Quick Power On Self Test Disabled-re van állítva, más hasonló jellegõ opciót pedig nem találtam a BIOS-ban, de biztos csak én vagyok vak.)
cereal180 Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Ezt tudtommal muszály lefuttatni. De amúgy én ezt észre sem veszem idõ szempontjából, mert mire bejön a post screen egybõl meg van.
chris p Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Ha muszály, akkor miért lehet ESC-kel megszakítani? Ha meg meg lehet szakítani akkor csak ki lehet valahol kapcsolni. Ha jól emlékszem a BIOS-frissítés elõtt nem volt ilyen (persze lehet hogy tévedek). Nálam kb. fél percig eltart az 1Gb DDR ellenõrzése, pedig én azt szeretném, hogy ha bekapcsolom a gépet legalább olyan gyorsan álljon fel a rendszer, mint a videomagnómé. (Aztán majd néha manuálisan leellenõrzöm a RAM-okat.)
cereal180 Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Hogyha olyan sokáig tart, akkor ott valami bibi van. Nekem az 512 Mb-tal nem is lehet észrevenni, hogy várt volna valamit.
Recommended Posts