Jump to content
GSForum - Segélyvonal

BIOS beállítások

Recommended Posts

Posted

Hali mindenki!

Egy kis segítségre lenne szügségem!

Az alaplapom ASUSP4P800 AMI Bios v.2.51-el.

Az Advanced Setup/Chipset-beállításnál van egy Grapics Aperture Size nevû lehetõség ami nekem alapból 64MB-ra van állítva.

Ugyanez az érték van megadva az Advanced Setup/PCIPnP PCI Latency Timer opciónál is!

A kérdésem, hogy ezek mit állítanak és, hogy mi köze van ahhoz, hogy a VGA-m 128MB-os :?:

Át tudnám állítani ezt is 128Mb-ra, de nem tudom, hogy okos dolog lenne-e és, hogy van-e értelme mert azt sem tudom mire való ez a két beállítási lehetõség!!

Kérek mindenkit,hogy aki tud segítsen! :)

Elõre is köszi!

Posted

Hello!

AGP Aperature Size: Ez határozza meg, hogy a videókártyád mennyit használjon fel a memóriából textúrákra. Nekem 128 MB-on van, de teljesítmény növekedést nem észleltem a 64 MB-hoz képest.

A PCI Latency timer: Ezt nem tudom pontosan, de azt hiszem ezzel a PCI idõzítését lehet állítani. Ezt ne bántsd, hagyd úgy, ahogy van.

Posted

AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod.

Posted

Az én 256 MB-os kártyám mellett 128-ra állította be magát. Az égvilágon semmi jelentõsége. szvsz.

Posted

Köszi mindenkinek :) :!:

Posted
AGP Aperature Size: Röviden annyit tesz, hogy megadhatod mennyit rendszermemóriát használhat fel a kártya a textúrák tárolására, ha már elfogyott a saját memóriája. Gyakorlatilag semmi hatása nincs, mire állítod.

Az utolsó mondat kivételével teljesen pontos. :ötlet:

Posted

Ok, de akkor mennyi hatása van? Én kipróbáltam mi lesz, ha 4 megára állítom, semmi nem történt, most 64 megán van. Egyébként 128 megás videókártyám van. De szerinted mire kell állítani?

Posted

Kinél, mire. Attól függ, hogy milyen felbontásban dolgozol/játszol, és mekkora memó van a VGAn. 1024*768nál, 128 megás VGA esetén még nem láttam, hogy hozzányúlt volna a rendszermemhez.

Posted

Nekem pont annyi. De azt honnan lehet tudni, hogy hozzányúl e a rendszermemóriához?

Posted

PL onnan, hogy leveszed az AGP appertura size értékét a minimumra, és nem elég. ;)

Posted
... és nem elég. ;)

Mire nem elég? :D

Ciao.

Posted

A játék textúráira. :P

Posted

Chabi a régi fórumon belinkelt egyszer egy tesztprogramot (ShaderMark), ami azt is vizsgálta hogy mekkora felbontás mellett mennyi VGA memória szükséges a textúráknak. Ez a teszt bizonyos felbontás fölött nem futott le nálam, csak akkor ha a BIOS-ban nagyobbra állítottam az AGP Aperture Size értékét, szóval innen lehet tudni hogy hozzányúlnak a programok és hogy használják. 1280x960-ban 85Hz-en például már 126MB RAM-ra volt szükség, azaz ha egy 128 megás kártyád van és a BIOS-ban 0-t állítanál be, akkor ez még éppen beleférne. Egyébként íme az emlegetett topik: KLIKK!

• 2 weeks later...
Posted

A problémák sose fogynak el úgy néz ki :hááát: Csakhogy ne tudjak örülni az új SATA-s vinyómnak :dühös:

A gond a következõ: a bios-ban(AMI) van egy boot menu c. beállítási pont, azon belül a boot device priority. Itt beállítom a sata-s hdd-t(WD),hogy arról bootoljon(mivel ezen van az xp) :nyíl: mûködik :nyíl: restart és máris nem jó mert a primery masteren lévõ maxtorrol akar bebootolni( :pislog::?: ) :nyíl: újra beállít :nyíl: megint jó :nyíl: rack betesz (primary slave):nyíl: restart :nyíl: megint nemjó csak most a rackrõl akar bootolni :nyíl: ismét bios... :nyíl: restart :nyíl: és jó :nyíl: restart :nyíl: és mégsem, megint maxtor :dühös:

Mi lehet a gond :?:

SATA már nem is jó rendszerhez :?::pislog:

Segítsetek mert megõrülök ha hiába vettem meg a satas WD-t :!: :Sír:

PLEASE HELP ME :!: :zokog:

Posted

A Rack-el szokott lenni ilyen probléma, hogy folyton elfelejti. Ezen segíthet egy BIOS-frissítés.

Ciao.

Posted

Illetve a PATA vinyó felismerését none-ra rakni.

Posted

Hát ez nem megoldás....

Nekem bejött egy másik megoldás, kissé hosszú, nem annyira éri meg: Ugyanez a szitu, Satáról nem akar bootolni, henem Patáról. Pata egy negyvenes, nem felosztott FAT32 (az egész nincs tagolva), Sata meg olyan mint amit egy pcworld számában olvasam elsõ a Fat32 es 2GB-s boot a második meg a többi, amin az xp van. No ugyebár a havernak elõjött ez a probléma, mit csináltunk, felírtunk egy új boot képet a Patára, és most az xp ezt jelzi: C -> 40 Pata, D -> 2GB, E -> amin az xp van, csak annyi történt hogy a C és a D felcserélõdött.

Így a problémái megoldódtak.

Posted
Hát ez nem megoldás....

Miért? :hááát:

Posted

Bocs, de erre nem tudom a pontos választ, nincs itt a haverom hogy kipróbáljuk. Ezért inkább elmeséltem az én megoldásom.

Posted

Attól, hogy te nem tudod kipróbálni, még mûködik.

Posted

Köszi a tippeket, de egyik sem szolgál teljes megoldással! :upsz:

A rack-ben lévõ 80-as és a 120-as is sima ATA-s és mindkettõ a primary IDE sínen helyezkedik el. Ettõl függetlenül letiltható (és le is van) a felismerésük.

Az állapot:Ha mindhárom HDD bennt van a rendszerben és a BIOS-ban minden be van állítva :nyíl: WD (sata)-rõl bootol, mindig. A gond akkor van, ha kiveszem a racket, mert akkor átállítódik a biosban a boot sorren és a 120as- (ata) Maxtorról akar bootolni - azon pedig nincs rendszer és nem is lesz. Ezután ha beállítom a biost megint minden jó, addig amig nem teszem vissza a racket :nyíl: és kezdõdik minden elõrõl. A cél az lenne, hogy ne kelljen minden egyes rack ki/be tételkor biost állítgatni!

Erre tudtok valami okosat mondani :?: Nagyon megköszönném :)

Posted

Adott egy Abit IC7 lap a 28-as számú BIOS-szal, a gondom a következõ lenne: minden indítás alkalmával lefut a Memory Testing (lehet, hogy hasznos dolog, de kicsit túlzásnak tartom minden indításkor ellenõrizni és ezzel növelni a rendszer felállásának idejét). Hol tudom ezt kikapcsolni? (Az Advanced BIOS Features-ben a Quick Power On Self Test Disabled-re van állítva, más hasonló jellegõ opciót pedig nem találtam a BIOS-ban, de biztos csak én vagyok vak.)

Posted

Ezt tudtommal muszály lefuttatni. De amúgy én ezt észre sem veszem idõ szempontjából, mert mire bejön a post screen egybõl meg van.

Posted

Ha muszály, akkor miért lehet ESC-kel megszakítani? :hááát: Ha meg meg lehet szakítani akkor csak ki lehet valahol kapcsolni. Ha jól emlékszem a BIOS-frissítés elõtt nem volt ilyen (persze lehet hogy tévedek). Nálam kb. fél percig eltart az 1Gb DDR ellenõrzése, pedig én azt szeretném, hogy ha bekapcsolom a gépet legalább olyan gyorsan álljon fel a rendszer, mint a videomagnómé. :D (Aztán majd néha manuálisan leellenõrzöm a RAM-okat.)

Posted

Hogyha olyan sokáig tart, akkor ott valami bibi van. Nekem az 512 Mb-tal nem is lehet észrevenni, hogy várt volna valamit.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...