Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Meghajtó becsukása kézzel

TheSaurus

Recommended Posts

TheSaurus

Szóval lehet, hogy nem pont ide tartozik, de megkérdezem:

A CD-DVD-meghajtókat úgy is be lehet csukni, hogy könnyedén megadjuk a kezdõlökést, tálca behúz, kész. Mikor ezt csinálom, többen úgy néznek rám, mint édesanyjuk könyörtelen gyilkosára, hiába érvelek az alábbiakkal:

1. Ha nem lenne szabad, ne húzná be a tálcát a kezdõlökésre.

2. Miért nem a tálca fölött van a gomb, ahol könnyebben el lehet érni? Ha ugyanis a nyitott tálca alatt kotorászunk a bezárógomb után, véletlenül meglökjük és kész a baj: bezáródik magától.

Vagyis szabad-e így bezárni, vagy se?

eremit

Szerintem nem célszerû! Ez egyfajta erõszakos becsukás, hiszen - ahogy Te is írtad -, kezdõ lökést kell adni neki. Én lebeszéllek errõl a módszerrõl!

Nem lenne jobb a tálca fölött matatni a gombbal, ha ott lenne. Ugyanolyan véletlenül ott maradhat az ember mancsa, és rácsukódik a tálca (júáíjj az újjamnak és a lemeznek is), mint amilyen véletlenül leverheted a tálcáról a lemezt az alsó gomb használatakor.

Én csakis a gombbal csukom be a lemeztartót.

Alternatív megoldás: slot in CD-ROM.

Zazu

Minden további nélkül. Hasonlóan mûködhet, mint a videómagnók kazetta fészke. Amint az elektronika észreveszi, hogy a kazetta megmozdítja a mechanikát, "kiveszi" a kezedbõl a kazettát, és befûzi a szalagot.

ProFiler

Nem arra tervezték, hogy azzal zárogassuk be, de megoldható. Könnyen árthatunk a mechanikának, ha esetleg sokáig nyomjuk, lendületbõl, vagy túl nagy erõvel toljuk befelé. A szíjhajtásnál még ez annyira nem is veszélyes, de egyes tálcák fogasléccel és fogaskerékkel mûködnek, ahol hamar megtörténhet a baj. (könnyen el lehet törni a mûanyag fogat!) Egyébként az egész megoldást csak kényszerbõl tették be a meghajtóba, ugyanis régebben még erre nem reagált a tálca (de egyszerre törött is minden).

Mondjuk, hogy miért nem felülre tették, arra én sem találok értelmes választ. De akinek ez zavaró, annak ott a slot-in meghajtó. Nincs tálca. :)

Tehát: a tálca nem löködésre való! :ötlet:

Ciao.

Adani

Igen sokan nem ajánlják a módszert, de mûködik, és még emiatt nem láttam tönkrement meghajtót. Sulis gépeken pár éve, még szórakoztunk ezzel, erõbõl betolással, de még tálca lefogással sem lehet ártani neki. Próbáljátok csak ki. Tálca lefog miközben húzza be vagy tolja ki. Egy darabig erölködik aztán elkezdi a másik irányba húzni. Mondjuk én sem szoktam kézzel tologatni a tálcát jobb a békesség :-)

TheSaurus

Nálunk általában az asztal alatt vannak a gépek, mi meg nagyrészt az asztal fölött. Így ha berakom a CD-t, naaagyon finoman megmozdítom a tálcát, annyi elég is. Volt már, hogy megpróbáltam csuklóból megkerülni, hogy elérjem a gombot, de nem vagyok egy ízeltlábú típus, így nagyon kényelmetlen volt.

Zazu

Talán fordítsuk meg a dolgot! Valószínüleg pont azért alakították ki a mechanikát kézzel becsukhatóra, mert a gyártók is rájöttek, hogy a gombot, bizonyos helyzetekben nagyon nehézkes elérni. És különböztessük meg már a letöröm a tálcát, vagy a bezárom fogalmakat. A konyhakéssel is lehet embert ölni, még sem kell fegyverviselési engedélyt kérni a használatához.

chipmix

Szerintem korábban, volt valamilyen kis segédprogram, amivel fent a képernyõn ki-be csukogathattad a meghajtókat, talán valaki emlékszik rá melyik volt.

Ez egy kényelmes és finom megoldás.

Így véletlenül sem tudod erõsebben meglökni és netán kárt okozni benne. :ötlet:

TheSaurus

@chipmix

Nekem is van hasonló progim, csak éppen a laptopomon nem mûködik. Azon a több gépen meg, amiket rendszergazdálok, nem fogom telepíteni. (Több platform, és a progi úgyis csak akkor mûködne, ha már a rendszer felállt.)

Greene

Nekem az asztalon van a DVD-íróm (az egyik), egy külsö rack-ben. Lehetetlen alányúlni, hogy megnyomjam a gombot. Én mindig megtolom a tálcát. Baja nem lesz töle. :hááát:

Ezeknek a mai meghajtóknak nem a mechanikájával szokott a gond lenni hanem az elektronikájával ;)

chipmix

Ha lehet inkább ne ragassz rá semmit, várd meg, amig megkeressük a programot,

idáig bírta, akkor ennyit még várhat!

Akkor, bocsi nem szóltam semmit!

Azt írod, amig a rendszer feláll, sok esetben automatikusan nyitodik és csukodik!

Üdv:chip. :!:

TheSaurus

A PowerPro kinyitja, becsukja, meg még vagy 169 funkció, nem csak a CD-meghajtó kezelésében.

ProFiler
Ezeknek a mai meghajtóknak nem a mechanikájával szokott a gond lenni hanem az elektronikájával ;)

Pontosan! Feltéve ha a tálcát nem használjuk pohártartónak.

Ciao.

TheSaurus
Azt írod, amig a rendszer feláll, sok esetben automatikusan nyitodik és csukodik!

Utoljára pont egy Linux telepítõ CD-t tettem egy új gépbe, persze besegítettem a tálcát, és azt követõ rámszólás indította ezt az egész témát.

chipmix

Mondjuk, ezt a programot is ismerem, de a másik az csak egy célprogram, hogy ki-be csukogasson. De most bajba vagyok, mert a közel 600 lemez közül nem tudom , hol lehet.

TheSaurus
De most bajba vagyok, mert a közel 600 lemez közül nem tudom , hol lehet.

600 floppy, CD, DVD? Nem használsz valami katalogizálóprogramot?

chipmix

CD-DVD, és ez adat jellegû, de nincs lelkierõm neki kezdeni, hogy katalógust készítsek. Már vannak régiek is, amik szinte nem használhatók, de én megválni még sem tudok tõlûk. Idõnként átnézem õket és egy kicsit memorizálom, mit hol találok.

Mondjuk, egy telepítéshez teljesen elõkészítettem mindent, akkor nem kell kotorásznom.

De hát gondolom, ez egy rendszergazda esetében lehetetlen dolog lenne.

Ilyenkor viszont rém kellemetlen, hogy tudom, hogy van és nem tudom mikor tudom elõszedni.

Adani

Kitolni, behúzni a tálcát lehet a sajátgépben is. Vagy pedig az intézõben.

ProFiler

Csak ki. Egyébként ilyet tud a Plextorokhoz mellékelt PlexTools is.

Ciao.

TheSaurus

Ezek még mindig platformfüggõek. A bemozdítás Mûködik DOS, BIOS, OS/2, BeOS, stb. alatt is... Igaz, a gomb is.

Na de: ha árt, akkor hamar árt, vagy évek alatt (addig meg úgyis elavul az egész)?

Ajnász

Meggyõzõdésem, hogy a felhasználók nem elhanyagolható része gyakran nem a gombbal zárja be cdromjának ajtaját. Ebbõl kifolyólag a hardvergyártókan muszáj úgy megépíteni a meghajtókat, hogy azok ettõl ne menjenek tönkre. Feltételezem, hogy megvannak rá a szabványok, hogy milyen terhelést kell kibírnia egy cd/dvd meghajtónak, és abban minden bizonnyal bele van foglalva a "tolóajtó" is.

TheSaurus

A válaszok kezdenek az elõzetes elvárásaim szerint alakulni. Mire legalizáljuk a bemozdítást, rászokok a gombnyomásra.

Adani

Ebben lehet valami. Ma már tényleg úgy gyártják a meghajtókat, hogy néha eszméletlen durva dolgokat is túlélnek, tehát egy ajtómeglökés nem árthat neki. Persze kicsit meglökésrõl van szó, nem pedig arról, hogy bevágjuk, mint gazda a kertkaput :-)

Zazu

Már bocs, de régen láttam ekkora rinyát egy ilyen semmiségért. Egyébként meg az egész kérdés logikáját nem értem. Ha nem lehetne így bezárni, valóban ártana. De be lehet! Az az ostoba meghajtó észreveszi a szándékod, és teszi a dolgát. Vagy szerinted véletlen? Ha egyszer fel van készítve erre a funkcióra, akkor nem árthat neki. A következõ kérdés az lesz, hogy árt e, ha cd, dvd rom-ot olvastatok vele? Logikusan mi erre a válasz? Ha erre a funkcióra fel van készítve nem árthat neki. Akkor miért nem lehet megérteni, ha egy kis tolásra bezárja a tálcát, akkor nem árt neki.

Mindenkitõl elnézést kérek, de ezek a MÛ dolgok egy kicsit "megviselnek.

Greene

Nincs itt rinya, egyszerüen egy olyan témát feszegetünk, ami sokak számára felvetödhet mint kérdés, vagy legalább egyszer megfordult a fejében.

Miért kéne azt tudnia bárkinek is, hogy az optikai meghajtó belseje hogy néz ki, mennyire stramm fogaskerekek vannak benne?

Azért van ez a fórum, hogy kérdezzünk. Ha valakinek ez a kérdése, akkor arra is korrekt választ kap. Nem lefitymálni kell a kérdést :hááát:

A régi fórumban volt pl. olyan topic, hogy lecsukható-e a laptop kijelzõje amikor még meleg a gép...