Jump to content
GSForum - Segélyvonal

NCQ

Recommended Posts

Posted

Vajon a Native Command Queueing funkció csak az újabb 7200-as HDD-ben kezd megjelenni, vagy beleintegrálják majd az újabb notebook 2.5"-osokba is? Aztán: ez mennyire hasznos? Elméletben tudom, hogy mire jó: optimalizálja az egyidejűleg beérkezett utasításokat a merevlemez, de ez a gyakorlatban mennyit segít a tempón?

Posted

Azért nem akárhogyan optimalizálja. ;) Az utasításokat olyan sorrendbe rendezi, hogy a fejhez képest az elérendő adatok távolság szerint növekvőleg legyenek. Ezáltal azt lehet elérni, hogy a fejnek kevesebbszer kell pozícionálni és megvárni míg egy adott terület felé érkezik. Ez gyorsít az adatkezelésen. Hogy ez látszülag hány százalékot jelent azt nem tudom, de van értelme.

Posted

Sokat számít, az biztos. 8)

Ciao.

Posted

Igen, természetesen nem mindegy, hogy hogyan optimalizálja az utasításokat, mert még baj is lehetne belőle. Azért gondoltam, hogy 2.5"-os HDD-kben hasznos volna, mert ezeknek pont a pozicionálási idő a gyenge pontjuk, és így sok időt takaríthatnak meg.

Posted

Nem akarok hülyeséget kérdezni, de lehet hogy az lesz? De mi is ez pontosan valójában? Mert azzal nagyjából tisztában vagyok, hogy a SATA hogyan néz ki, milyen újításokat tartalmaz! De ez? Azt sem tudom, hogy egyáltalán fogható dolog-e?

Posted

Ez a merevlemez egy tulajdonsága (belső). Kívülről semmi különbség. (erre azt is mondhatnám, hogy nem fogható, bár ez ha mélyebben belegondolok, akkor sántít)

Ciao.

• 3 months later...
Posted

De ezt a rendezést gondolom valamilyen hardware-es úton teszi, nem?

• 1 month later...
rootcommander
Posted

Hello!

Ezt az NCQ-t szoftveresen lehet bekapcsolni? (BIOS-ban mondjuk?)

Ha van egy alaplapom, ami SATA-I-et tud és rajta van egy SATA-II-es(átjumperelve SATA-I-esre) HDD, aminek van NCQ-ja, akkor én ki tudom használni?

<A következõt töröltem. Próbáljuk a kérdéseket, csak 1 helyen feltenni. ;) Köszi (Shia-ko)>

Posted

Az NCQ az a HDD belsõ tulajdonsága. Nincs ezen mit kapcsolni.

Ciao.

Posted

Az NCQ kapcsolható a Sajátgép >> Tulajdonságok >> Hardver >> Eszközkezelõ >> IDE ATA/ATAPI vezérlõk >> Serial ATA Controller >> Tulajdonságok >> Primary Channel >> Enable Command queing :!: :ötlet:

rootcommander
Posted

Érdemes Windows XP-t egy olyan SATA-150 v. SATA 300-as HDD-re telepíteni, amely az NCQ-t támogatja és be van kapcsolva, mint egy NCQ nélküli SATA-150-esre?

Miért?

Posted

Igen. Mert késõbb egyes programok esetleg ki tudják használni. Minimális sebességnövekedés elérhetõ vele.

Ciao.

rootcommander
Posted

Köszi!

Megvan a HDD, de nem tudom hol lehet bekapcsolni az NCQ-t.

Amit nascar írt 2 hozzászólással ezelõtt, nekem olyanok nincsenek, vagyis az IDE ATA/ATAPI vezérlõk pontig egyezik, de utána nekem nincs SATA Controller benne.

Két "Elsõdleges IDE -" és két "Másodlagos IDE csatorna" van, meg egy "Intel® Ultra Ata Storage Controllers" és egy másik ugyanilyen csak annak a száma más, de ezeken belûl nem találtam semmi NCQ dolgot.

Megköszönném, ha valaki tudna nekem segíteni.

Posted

Az NCQ mondom, hogy be van kapcsolva! (Persze ha NCQ-s a HDD. :ötlet:

:hááát:

Ciao.

rootcommander
Posted

OK, megértettem, én is erre gondoltam, csak akkor nem tudom, hogy nascar mit írt 3-mal ezelõtt: "NCQ kapcsolható: ...

Köszönöm

COMMANDER